Articole

Despre sarcina – Tot ce trebuie sa stie viitoarea mamica

Sarcina este starea in care se afla femeia din momentul fecundatiei pana la nasterea fatului. Sarcina se numeste uterina (normala) cand oul se grefeaza si se dezvolta in cavitatea uterina si extrauterina cand grefarea se face in afara cavitatii uterine.

Sarcina dureaza in medie 280 de zile. Data probabila a nasterii se stabileste in raport cu data ultimei menstruatii.

Semnele unei sarcini

Dintre semnele sarcinii, cele mai intalnite sunt:

  • incetarea menstruatiei (in cazuri rare femeia poate sa aiba menstruatie si pe parcursul sarcinii)
  • greturi
  • salivatie exagerata
  • varsaturi
  • lipsa poftei de mancare
  • sensibilitate la mirosuri
  • uterul se dezvolta si abdomenul se mareste cu cat sarcina inainteaza.

Tipuri de sarcina

Sarcina poate fi unica, atunci cand in uter se afla un singur fat, sau multipla, cand in uter se dezvolta in acelasi timp doi sau mai multi feti.

Despre sarcina cu gemeni

Cea mai frecventa dintre sarcinile multiple este sarcina gemelara sau dubla, care apare in proportie de aproximativ 1% fata de sarcinile unice.

Sarcina gemelara rezulta in 85% din cazuri prin fecundarea a doua ovule ajunse la maturitate in acelasi timp de catre doi spermatozoizi. Sarcina aceasta se mai numeste si bivitelina, deoarece exista doua placente cu doua pungi amniotice. Fetii pot fi de acelasi sex sau de sex diferit.

In 15 % din cazuri, sarcina gemelara provine dintr-un singur ovul fecundat, care la inceputul dezvoltarii sale se dubleaza., formand doua oua. In acest caz, copiii sunt mereu de acelasi sex si perfect asemanatori intre ei. La nastere, de obicei unul este mai greu decat celalalt. Ei se nasc unul dupa celalalt la interval de 20-30 de minute si in general sunt sub greutatea normala, necesitand ingrijiri speciale dupa nastere.

Sarcina patologica

In timpul evolutiei sarcinii, echilibrul care exista intre mama si fat se poate rupe, aparand tulburari si manifestari de intensitati diferite.

In prima jumatate a sarcinii patologice ele se manifesta prin greturi si varsaturi care uneori pot fi rezistente la tratament si atunci pentru salvarea mamei se poate impune intreruperea sarcinii. Formele acestea grave de varsaturi trebuie neaparat tratate la spital.

In a doua jumatate a sarcinii patologice, disgravidiile se manifesta prin aparitia albuminei in urina, edeme, cresterea tensiunii, simptome care tradeaza prezenta leziunilor renale.

O forma grava de disgravidie in ultimul trimestru al sarcinii este eclampsia, care pe langa simptomele descrise mai sus se caracterizeaza prin aparitia de convulsii asemanatoare cu cele din crizele epileptice. In timpul acestor accese eclamptice, gravida isi poate musca limba, de aceea ca prim ajutor pana la venirea medicului se introduce intre dintii bolnavei coada unei linguri de lemn, infasurata in tifon. Apoi gravida va fi asezata intr-o camera intunecoasa si linistita, fiind supravegheata indeaproape. Uneori accesele de eclampsie pot provoca moartea fatului, de aceea, gravida eclamptica va trebui internata la spital. Pentru prevenirea eclampsiei, tulburarile sarcinii trebuie remarcate si tratate de la inceput.

Stilul de viata al femeii gravide

Femeia gravida are o stare sufleteasca mai deosebita. Este mai iritabila si suporta mai greu emotiile. Atat sotul cat si familia si prietenii trebuie sa tina seama de starea deosebita in care se afla gravida si sa o menajeze. Trebuie creata o atmosfera de optimism, de buna intelegere. Lecturile triste, vestile proaste, filmele deprimante nu aduc niciun folos. Femeia trebuie sa
priveasca cu incredere dezvoltarea sarcinii si sa astepte in liniste deznodamantul. O buna igiena psihica asigura o dezvoltare normala a sarcinii si un fat sanatos in timp ce o viata agitata, nelinistita si cu abuzuri poate duce la avort sau nastere prematura.

Gravida trebuie sa doarma 7-8 ore noaptea si sa se odihneasca cel putin o ora sau doua dupa masa de pranz. Ea nu trebuie sa-si intrerupa activitatea obisnuita, cel putin in prima parte a sarcinii.

Conditiile de munca obisnuite nu trebuie schimbate decat daca prin natura lor (eforturile fizice exagerate, statul prelungit in picioare, trepidatii, prezenta unor substante) pot influenta evolutia sarcinii. Se poate merge pana la schimbarea temporara a locului de munca atunci cand se observa anumite tulburari. Muncile gospodaresti obisnuite nu sunt contraindicate pentru gravide.

Sportivele pot continua antrenamentele cu exceptia celor care necesita eforturi mari, cum ar fi: schiatul, sariturile, inotul de viteza si altele asemenea, dar nu se recomanda sa participe la competitii. Baile la stranduri si la mare sunt permise cu moderatie in primele luni ca si plaja in orele de dimineata cand soarele nu este prea puternic. Mersul pe jos, mai ales in ultimele luni, este
recomandat pentru femeia gravida.

Gimnastica medicala speciala pentru gravide, avand ca scop marirea capacitatii respiratorii si dezvoltarea muschilor abdomenului, se poate executa pana in ultima zi de sarcina exceptand cazul in care femeia are contractii uterine sau mici pierderi de sange.

Calatoriile in timpul sarcinii se pot face in primele 7 luni cu orice mijloc de transport confortabil. In ultimile 2 luni nu se recomanda ca gravida sa calatoreasca cu niciun vehicul deoarece calatoria poate fi un factor declansator al nasterii.

Pielea trebuie ingrijita in mod deosebit in timpul sarcinii pentru a usura indeplinirea functiilor a acestui important organ.

Baile caldute cat mai dese dar scurte sunt absolut necesare in timpul sarcinii deoarece gravida transpira mult. In ultimile 2 luni se predera dusurile caldute. Baile reci sau fierbinti pot declansa contractii uterine. Mamica trebuie sa foloseasca un sapun neiritant.

Masajul cu un prosop aspru dupa baie activeaza circulatia si mareste supletea pielii.

Ingrijirea sanilor are drept scop pregatirea lor in vederea alaptarii. Din a doua jumatate a sarcinii sanii se maseaza zilnic cateva minute cu un prosop aspru iar seara regiunea mamelonara se unge cu o crema cu lanolina. Daca mameloanele nu sunt bine dezvoltate sau sunt infundate, ele se maseaza usor intre degete. Deoarece sanii se dezvolta mult in timpul sarcinii este bine ca ei sa fie sustinuti intr-un sutien nu prea stramt.

Igiena organelor genitale trebuie sa se bucure de un plus de atentie. In timpul sarcinii se produce in mod obisnuit o crestere a secretiilor vaginale care de cele mai mult ori nu are nicio semnificatie patologica. Totusi, prin abundenta lor, ele pot irita organele genitale. Toaleta externa cu apa calduta si sapun intim, de 2-3 ori pe zi si dupa fiecare scaun previne aceste neasjunsuri. Spalaturile vaginale sunt interzise deoarece pot declansa contractii uterine. Femeile care transpira mai mult se pot pudra cu talc pe fata interna a coapselor si in regiunea din jurul organelor genitale externe pentru a evita iritatiile.

Contactul sexual este permis in timpul sarcinii dar trebuie rarit si cu tot mai multe menajamente. In ultimile 2 luni raporturile sexuale sunt mai riscante deoarece pot declansa nasterea.

Alimentatia

De cantitatea si mai ales de calitatea alimentelor consumate de gravida depinde buna dezvoltare a fatului. Daca in alimentatie nu exista substantele necesare dezvlotarii fatului, toate aceste substante vor fi luate din rezervele mamei care slabeste si devine anemica.

In alimentatia unor gravide se observa 2 tendinte diametral opuse si deopotriva nefondate stiintific: supralimentatia si subnutritia. Regimul alimentar al gravidei nu trebuie sa difere in linii mari de cel de dinaintea sarcinii.

Medicamentele in sarcina

In sarcina normala nu este necesar niciun fel de medicament. In cazul in care apar anumite tulburari, atitudinea cea mai conforma cu interesul gravidei este sa se ceara parerea medicului. Vaccinurile nu vor fi administrate decat cu indicatie absoluta.

Medicamentele uzuale contraindicate in timpul sarcinii sunt prugativele, chinina si preparatele hormonale. In general femeia gravida se va feri sa ia medicamente.

Probleme in sarcina

Citeste despre:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna dimineata daca am avut ultimu cm.in data 24.04.2020 am avut contact neprotrjat cu parteneru pe data se 29.,01,si04 Mai..ovulatia a fost pe 3.05.2020.Intrebarea mea este e posibil sa fiu insarcinata simptome am doar sani mariti si sensibili si dureri de burta.MERSI

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago