Sarcina dupa avort – afla din urmatorul articol daca avortul afecteaza fertilitatea viitoare, care sunt riscurile, la cat timp dupa avort poti incerca sa ramai gravida din nou.
CUPRINS:
1. Efectele avortului asupra sarcinilor viitoare
2. Incercarea de a ramane insarcinata dupa avort
Avortul spontan este definit ca pierderea unei sarcini inainte de saptamana 20 de gestatie. Cele mai multe avorturi spontane (75 – 80 %) apar in primele 12 saptamani de sarcina. Multe avorturi spontane sunt neraportate sau nu sunt recunoscute deoarece apar foarte devreme in sarcina, cand femeia nici nu stie ca este insarcinata.
Un avort spontan apare de obicei deoarece sarcina nu se dezvolta corespunzator. O alta cauza a avortului spontan poate fi faptul ca sarcina in curs de dezvoltare nu s-a implantat corect in mucoasa uterului.
Majoritatea problemelor care provoaca avortul spontan apar intamplator si nu este probabil sa se repete. Un avort spontan nu creste semnificativ riscul ca acelasi lucru sa se intample cu urmatoarea sarcina, atata timp cat nu a fost gasita o cauza specifica. Dupa un avort spontan, riscul de avort spontan la urmatoarea sarcina este pentru 1 din 5 femei. Daca ati avut 3 sau mai multe avorturi spontane, medicul va poate recomanda sa consultati un specialist in fertilitate.
Daca dezvoltati o infectie a uterului dupa un avort, aceasta se poate raspandi in trompele uterine si ovare. Este cunoscuta sub numele de boala inflamatorie pelvina. O astfel de problema poate afecta sansele de a ramane insarcinata ulterior si poate creste riscul de sarcina ectopica. Majoritatea infectiilor sunt tratate inainte de a ajunge in acest stadiu si ar trebui sa vi se administreze antibiotice inainte de avort pentru a reduce riscul de infectie.
Nu se crede ca avortul cauzeaza probleme cu fertilitatea sau complicatii in sarcinile ulterioare. Cu toate acestea, unele cercetari sugereaza ca procedurile de avort pot creste riscul de a avea o nastere prematura sau un copil cu o greutate mica la nastere. Cu toate acestea, studiile au fost contradictorii cu privire la aceste riscuri. In cazuri rare, un avort chirurgical poate provoca cicatrici pe peretele uterin. Este posibil sa aveti un risc crescut de cicatrizare a peretelui uterin daca ati avut mai multe avorturi chirurgicale.
Daca aveti complicatii in urma avortului, intrebati medicul cand este din nou sigur sa va reluati viata sexuala si sa ramaneti gravida. Complicatiile sunt mai frecvente in cazul avorturilor chirurgicale. Complicatiile posibile includ:
Ovarele vor produce de obicei un ovul la aproximativ 2 saptamani dupa avortul spontan. Prima menstruatie ar trebui sa apara in decurs de 4-6 saptamani. Ar trebui sa faceti un control medical la 6 saptamani dupa avortul spontan pentru a va asigura ca nu exista probleme si pentru a va asigura ca uterul a revenit la dimensiunea normala. Fertilitatea poate reveni imediat dupa un avort spontan, asa ca luati in considerare utilizarea contraceptiei pana cand sunteti gata sa incercati din nou sa aveti o sarcina.
Daca ramai insarcinata imediat dupa un avort spontan, riscul de a avorta din nou este putin mai mare. Din acest motiv, e bine sa asteptati pana cand ati avut cel putin o menstruatie inainte de a incerca sa ramaneti din nou insarcinata – dar in general se recomanda cateva luni. Dupa un avort, medicii recomanda, in general, sa asteptati inainte de a va relua viata sexuala cel putin 1-2 saptamani pentru a ajuta la reducerea riscului de infectie.
Decizia de a ramane insarcinata din nou dupa un avort este, in cele din urma, o decizie pe care ar trebui sa o iei cu medicul cand vine vorba despre aspectele medicale. In trecut, medicii recomandau femeilor sa astepte cel putin 3 luni inainte de a incerca sa ramana insarcinate din nou. Unii medici inca recomanda sa asteptati cel mai bine cateva luni inainte de a incerca sa ramaneti din nou insarcinata dupa un avort spontan. Cel mai bine este sa discutati cu medicul – aceasta decizie depinde de mai multi factori, inclusiv daca exista cicatrici in uter, bucati de placenta lasate in urma sau daca au fost pierderi semnificative de sange.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sugereaza o perioada de asteptare de 6 luni. Insa, recomandarea nu face distinctie intre o pierdere spontana a sarcinii si un avort electiv. De asemenea, se bazeaza pe un singur studiu, mai degraba decat pe un corp mare de cercetari. Studiile observationale mici nu arata niciun beneficiu privind intarzierea cu 6 luni conceptiei dupa pierderea timpurie a sarcinii. Abtinerea de la actul sexual vaginal timp de 1-2 saptamani dupa eliminarea completa a tesutului de sarcina este recomandata pentru a reduce riscul de infectie.
Deoarece femeile mai in varsta prezinta un risc mai mare de avort spontan recurent, varsta este un factor esential care ar trebui luat in considerare atunci cand se decide cat timp sa se astepte. Capacitatea de a ramane insarcinata incepe sa scada dupa varsta de 35 de ani, asa ca poate dura ceva mai mult pentru a ramane gravida.
Desigur, depinde si de starea emotionala. Nu fiecare femeie se simte pregatita sa incerce din nou chiar daca fizic totul este bine. Trecerea printr-un avort spontan poate fi dificila si este normal sa ai nevoie de timp pentru a procesa emotiile care vin odata cu pierderea unei sarcini.
Unele cupluri decid ca au nevoie de timp pentru a se adapta la pierderea lor, in timp ce altele vor sa incerce din nou imediat. De obicei, se recomanda sa asteptati cel putin pana dupa urmatoarea menstruatie inainte de a incerca din nou – insa mai bine este sa asteptati cateva luni. Deoarece este posibil sa ramaneti din nou insarcinata imediat, este important sa utilizati contraceptie pana cand sunteti gata sa incercati din nou sa ramaneti gravida.
Daca aveti Rh negativ, veti avea nevoie de o injectie de imunoglobulina anti-D in urma unui avort spontan. Acest lucru va preveni problemele cu factorul Rh in sarcinile viitoare. E necesar un control preconceptional daca nu ati facut-o deja. Atunci cand nu sunt tratate, problemele de sanatate precum diabetul, hipertensiunea arteriala, problemele cu tiroida si bolile cu transmitere sexuala pot ingreuna sansele de a ramane insarcinata. Este deosebit de important sa discutati cu medicul daca ati avut 2 sau mai multe avorturi spontane. In acest caz, se pot face teste hormonale, teste de sange, teste cromozomiale sau un examen uterin complex pentru a afla daca exista o problema de sanatate care sta la baza care va afecteaza capacitatea de a avea o sarcina sanatoasa. Se pot face si unele proceduri – ca ecografii, o histeroscopie, o histerosalpingografie etc.
Desi motivele comune ale avortului spontan nu pot fi prevenite, puteti imbunatati sansele de fertilitate pe termen lung si de o sarcina sanatoasa prin:
Se recomanda ca toate femeile care planifica o sarcina sa ia acid folic, deoarece ajuta la sustinerea dezvoltarii normale a sistemului nervos al copilului.
Nu exista nicio dovada ca un avort spontan poate sa faciliteze in mod inerent o viitoare sarcina. Insa, puteti profita de ocazie pentru a trata orice cauze subiacente sau pentru a imbunatati factorii de risc pentru stilul de viata care ar fi putut contribui la avortul spontan.
Testele de sarcina identifica un nivel ridicat al unui hormon numit gonadotropina corionica umana (hCG). Hormonii de sarcina scad rapid dupa un avort, dar nu scad complet la niveluri normale imediat. Poate dura de la 16 zile pana la 2 luni pentru ca nivelurile de hCG din organism sa scada sub nivelurile detectate de un test de sarcina. Daca faci un test de sarcina in acest interval de timp, este posibil sa fie pozitiv inca.
Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/327287
(2) https://www.healthline.com/health/womens-health/pregnancy-after-abortion
(3) https://www.nhs.uk/common-health-questions/womens-health/can-having-an-abortion-affect-my-fertility/
(4) https://www2.hse.ie/conditions/abortion/after/post-abortion-pregnancy-test/
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Buna ziua soția mea a aflat ieri ca a pierdut sarcina , ieri și azi am mers la spitalul de urgentă și nu ne baga in seamănă , iei spun sa aibă sângerare și apoi poate avorta ! Este normal așa ceva!