Articole

Salpingita – tot ce trebuie sa stii

Salpingita inseamna inflamatia trompelor uterine – daca nu este tratata la timp, poate cauza o serie de complicatii. Iata care sunt simptomele salpingitei, cauze posibile si metodele de tratament utilizate.

CUPRINS:

1. Ce este salpingita?
2. Simptomele salpingitei
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnosticarea salpingitei
5. Metode de tratament

Ce este salpingita?

Salpingita este un tip de boala inflamatorie pelvina si inseamna inflamatia trompelor uterine. Aproape toate cazurile sunt legate de infectii bacteriene, inclusiv boli cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoree si chlamydia. Infectia unei trompe uterine duce in mod normal la infectarea celeilalte, deoarece bacteriile migreaza prin vasele limfatice din apropiere. Cicatrizarea si blocarea trompelor uterine este cea mai frecventa complicatie pe termen lung a bolilor inflamatorii pelvine.

Simptomele salpingitei

In cazuri mai usoare, salpingita poate sa nu aiba simptome. Asta inseamna ca trompele uterine se pot deteriora fara ca femeia sa-si dea seama ca are o infectie. Cand simptomele sunt prezente, este posibil sa includa:

  • scurgeri vaginale urat mirositoare sau galbui;
  • dureri in timpul ovulatiei, menstruatiei sau actului sexual;
  • sangerari intre menstruatii;
  • dureri in zona inferioara a spatelui, constante;
  • dureri abdominale;
  • dureri intense la menstruatie;
  • greata si varsaturi;
  • febra;
  • urinari frecvente.

Salpingita acuta vs cronica

Aceasta afectiune poate fi acuta – apare brusc cu simptome severe – sau cronica – persista o lunga perioada de timp, cu putine simptome sau deloc. Uneori, simptomele pot disparea fara tratament, dand impresia falsa ca infectia de baza nu mai exista.

Salpingita acuta apare atunci cand trompele uterine se inflameaza si secreta fluid, facant ca peretii interiori sa se lipeasca unul de celalalt si de alte tesuturi din apropiere. Majoritatea cazurilor de salpingita sunt considerate acute,  avand un debut brusc cu simptome severe. Cel mai frecvent, persoanele cu salpingita acuta pot avea o scurgere vaginala neobisnuita, care este de culoare galbuie si are un miros neplacut. In plus, femeile pot prezenta dureri abdominale, pelvine sau dureri de spate. Adesea, apar si dureri in timpul menstruatiei, ovulatiei sau actului sexual.

Pe de alta parte, salpingita cronica se caracterizeaza printr-o infectie persistenta, pe termen lung, insotita de obicei de simptome usoare sau deloc. In unele cazuri, salpingita cronica se poate dezvolta dupa debutul salpingitei acute. Daca infectia nu este tratata, poate duce la complicatii pe termen lung.

Cauze si factori de risc

Salpingita se dezvolta cel mai frecvent de la o infectie bacteriana transmisa prin actul sexual vaginal. Cele mai frecvente bacterii asociate cu salpingita includ Chlamydia trachomatis si Neisseria gonorrhoeae. Alte grupuri de bacterii care pot provoca salpingita includ Mycoplasma, Staphylococcus si Streptococcus. Riscul crescut pentru astfel de infectii apare la indivizii activi sexual care au avut o infectie cu transmitere sexuala, care au relatii sexuale neprotejate sau au mai multi parteneri sexuali.

In cazuri rare, salpingita poate rezulta din anumite proceduri, inclusiv insertia dispozitivului intrauterin (sterilet), nasterea, avortul sau alte proceduri intrauterine, cum ar fi o histeroscopie sau prelevarea de probe din tesutul uterin (adica biopsie endometriala). Salpingita apare atunci cand agentii patogeni ajung in colul uterin, endometru si in cele din urma la trompele uterine.

Factorii de risc includ:

  • istoric de infectii cu transmitere sexuala;
  • relatii sexuale fara prezervativ;
  • mai multi parteneri sexuali;
  • aveti un partener care are mai multi parteneri sexuali.

Complicatiile salpingitei

Fara tratament, salpingita poate provoca o serie de complicatii, inclusiv:

  • infectie suplimentara – infectia se poate raspandi in structuri din apropiere, cum ar fi ovarele sau uterul;
  • infectarea partenerilor sexuali – partenerul poate contracta bacteriile si se poate infecta la randul sau;
  • abces tubo-ovarian – aproximativ 15% dintre femeile cu salpingita dezvolta un abces, care necesita spitalizare;
  • risc de sarcina ectopica – o trompa uterina blocata impiedica patrunderea ovulului fertilizat in uter, iar embrionul incepe sa creasca in spatiul limitat al trompei uterine;
  • infertilitate – trompa uterina se poate deforma sau cicatriza astfel incat ovulul si spermatozoidul nu se pot intalni (dupa un episod de salpingita sau alte boli inflamatorii pelvine, riscul de infertilitate al unei femei este de aproximativ 15% si creste la 50% dupa 3 episoade).

Salpingita si riscul de sarcina ectopica

Salpingita poate provoca o sarcina ectopica, ce apare atunci cand un ovul fertilizat se implanteaza in afara uterului. De obicei, un ovul fertilizat se deplaseaza prin trompa uterina pentru a se implanta corespunzator in uter. Cu toate acestea, dupa o astfel de infectie, trompa uterina poate avea cicatrici, aderente sau blocaje, care impiedica transportul complet al ovulului fertilizat. In schimb, embrionul isi poate incepe dezvoltarea in trompa uterina.

O sarcina ectopica de obicei necesita tratament imediat. Daca nu este tratata, o sarcina ectopica poate duce la sangerari care pun viata in pericol, precum si la potentiale leziuni ale sistemului reproducator.

Diagnosticarea salpingitei

Pentru a diagnostica salpingita, se va incepe de obicei cu evaluarea simptomelor si a istoricului medical. Urmeaza un examen fizic pentru a cauta zone de sensibilitate si durere la nivelul abdomenului inferior si in regiunea pelvina, precum si prezenta unei scurgeri vaginale neobisnuite. In plus, ganglionii limfatici mariti pot fi un semn de infectie.

Astfel, daca medicul suspecteaza ca aveti salpingita, poate efectua:

  • examen pelvin;
  • teste de sange si analize de urina – aceste teste vor cauta markeri de infectie;
  • prelevare de secretii si cultura bacteriana – pentru a depista eventuale tipuri de bacterii prezente;
  • ecografie transvaginala sau abdominala – pentru a examina trompele si alte zone din jur;
  • histerosalpingografie – ajuta medicul sa caute blocaje in trompele uterine.

In unele cazuri, medicul va poate recomanda laparoscopie de diagnostic. Aceasta procedura chirurgicala minora ii permite medicului sa examineze mai bine trompele uterine si celelalte organe de reproducere.

Metode de tratament

In majoritatea cazurilor, salpingita si cauzele sale infectioase conexe pot fi tratate cu antibiotice. Acest tratament are o rata de succes de aproximativ 85%. Cu toate acestea, in cazuri mai severe, salpingita poate necesita spitalizare. Tratamentul pentru salpingita depinde in general de severitatea infectiei. Tratamentul poate include antibiotice, spitalizare (inclusiv administrarea intravenoasa de antibiotice) si operatie – daca afectiunea este rezistenta la tratamentul medicamentos.

Antibiotice

In cazurile usoare, antibioticele orale sunt de obicei suficiente pentru a trata infectia. Pentru cazurile mai severe, pot fi necesare antibiotice intravenoase. Medicul va va prescrie antibiotice orale sau intravenoase pentru a elimina infectia bacteriana. Partenerii sexuali vor necesita, de asemenea, antibiotice. E importanta testarea partenerului pentru infectii cu transmitere sexuala.  Daca eliminati infectia, dar aveti relatii sexuale cu un partener care nu a fost tratat, infectia va fi transmisa inapoi.

Drenaj si interventii chirurgicale

Daca infectia a dus la aparitia unei acumulari de puroi sau lichid (adica un abces) pe trompa uterina, poate fi necesar un drenaj chirurgical. In mod similar, daca infectia a provocat cicatrici sau aderente ale trompei uterine, poate fi necesara repararea chirurgicala pentru a evita infertilitatea. Daca infectia a provocat formarea de cicatrici sau aderente, medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala pentru indepartarea zonelor deteriorate. Este mai probabil ca medicul sa va recomande o interventie chirurgicala daca doriti sa ramaneti insarcinata ulterior.

Atentie!

Daca nu sunt tratate in mod adecvat, complicatiile pot include infertilitate sau o sarcina ectopica, ambele putand rezulta din deteriorarea trompelor uterine. Daca este diagnosticata si tratata devreme, salpingita nu ar trebui sa aiba un impact asupra fertilitatii. Insa, daca tratamentul este intarziat – sau daca infectia este lasata netratata in totalitate – salpingita poate provoca blocaje, aderente sau cicatrici in trompele uterine. Acest lucru poate duce la infertilitate.

 

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/womens-health/salpingitis
(2) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/salpingitis
(3) https://myhealth.ucsd.edu/Library/HealthSheets/3,S,40492
(4) https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/vaginitis,-cervicitis,-and-pelvic-inflammatory-disease-pid/pelvic-inflammatory-disease-pid
(5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pelvic-inflammatory-disease/symptoms-causes/syc-20352594

Sursa foto: Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago