Ritualul de culcare – idei de activități inainte de somn

banner-peg-perego-miababy

Ritualul de culcare este acel sir de activitati pe care le facem inainte de somn si prin care ne pregatim de culcare. Cum arata un ritual de culcare la copii, ce ar trebui sa contina si de ce este important sa il avem – pe larg in acest articol.

Cuprins:

1. Ce este ritualul de culcare?
2. Importanta si beneficiile unui ritual de culcare la copii
3. Ce activitati includem in ritualul de culcare la copii
4. Igiena somnului la bebelusi si copii

Ce este ritualul de culcare?

Ritualul de culcare consta intr-o inlantuire de activitati, pe care cei mici le fac (singuri sau alaturi de parinti, in functie de varsta) in fiecare seara inainte de culcare, de fiecare data in aceeasi ordine. Scopul este de a-i pregati pe copii pentru tranzitia de la zi la noapte si pentru somn, prin predictibilitatea si sentimentul de control pe care un ritual de somn li-l ofera acestora.

Si noi, adultii, inainte de a ne baga in pat si a adormi, facem inainte cateva lucruri pentru a ne pregati de somn (ne spalam pe dinti, facem dus, ne schimbam in pijamale, citim putin etc.).

banner-peg-perego-miababy

Un ritual de culcare poate fi introdus inca din primele seri dupa venirea de la maternitate, ajutandu-i inclusiv pe proaspetii parinti sa se adapteze la viata cu noul membru al familiei.

Pentru copiii care nu au inca un ritual de somn, acesta se poate crea la orice varsta; iar dupa cateva nopti in care se fac aceleasi activitati, in aceeasi ordine, copilul incepe sa se obisnuiasca.

Importanta si beneficiile unui ritual de culcare la copii

Atat bebelusii, cat si copiii mici sau mari au nevoie de rutine zilnice. Dezvoltarea lor cognitiva, emotionala si sociala este foarte intensa in primii ani de viata. Iar uneori toate evenimentele unei zile pot deveni coplesitoare, daca cei mici nu au o insiruire predictibila a activitatilor dintr-o zi.

Ritualul de culcare ofera predictibilitate si senzatia de control

Unul dintre elementele-cheie ale unui ritual este predictibilitatea cu care copiii se obisnuiesc. Predictibilitatea in cazul rutinelor si ritualurilor la copii se refera la faptul ca ei invata sa stie ce urmeaza si la ce sa se astepte. De asemenea, un ritual de culcare ii ajuta pe cei mici prin faptul ca face mai usoara trecerea de la programul de zi la cel de noapte. Pe masura ce incepem sa facem activitatile din ritualul de culcare, in organismul celor mici incep sa se elibereze hormoni care ii relaxeaza si ii pregatesc pentru intrarea in starea de somn.

cursuri puericultura

Ritualul-de-culcare-activitati

Ritualul de culcare sustine adaptarea la perioade dificile sau de tranzitie

O parte dintre tantrumurile copiilor au la baza si neimplinirea unor nevoie de baza, cum ar fi foamea, setea, somnul. Alteori suprastimularea poate fi motivul pentru care devin foarte agitati, plang aparent fara motiv sau nu coopereaza. Insa daca ei au o structura a programului, cu ore relativ stabile pentru somn, situatiile descrise mai sus pot fi mai usor evitate.

De asemenea, atunci cand mergeti la bunici, in vacante sau oricand schimbati locul unde doarme copilul, pastrarea aceluiasi ritual de somn ii va ajuta sa se adapteze mai usor schimbarii.

miababy magazin

In cazul bebelusilor, un ritual de somn pe care sa il aplicati in fiecare seara la culcare va fi util si in perioadele regresiilor de somn, prin care acestia trec.

Ritualul de culcare imbunatateste somnul copiilor

Studiile arata ca acei copii care au fost obisnuiti cu un ritual de culcare adorm in general mai repede, le ia mai putin timp pana sa adoarma, dorm mai mult si au mai putine treziri in timpul noptii.

In cazul bebelusilor mici, un ritual de culcare ii ajuta sa faca diferenta intre noapte si zi si sa isi ajusteze ritmul circadian.

Ritualul de culcare ajuta, indirect, si in deprinderea obiceiurilor sanatoase de catre cei mici.

Cu ajutorul rutinelor ii putem invata pe cei mici o serie de obiceiuri si deprinderi sanatoase: spalatul dintilor inainte de culcare, cititul, povestirea lucrurilor intamplate peste zi, enumerarea unor lucruri pentru care sunt recunoscatori etc.

Ce activitati includem in ritualul de culcare la copii

In ritualul de culcare putem include o serie de activitati, de la cele ce tin de igiena copiilor, hranirea, pana la activitati relaxante pentru cei mici. Un ritual de culcare il cream in functie de necesitatile copilului, de ce este esential inainte de culcare pentru el si de lucrurile care ii fac placere si il linistesc. Totodata, il putem adapta treptat, pe masura ce bebelusul/copilul creste si observam ca are noi nevoi si dorinte. Ca durata, poate fi de aproximativ 20-30 de minute, dar poate fi si mai scurt sau mai lung, in functie de varsta copilului si de activitati.

Exemple de activitati pe care le putem include in ritualul de culcare

La bebelusi

  • baia
  • masajul sau aplicarea unor creme de corp, cu atat mai mult acolo unde exista si o recomandare medicala (de exemplu, in cazul dermatitei atopice)
  • punerea unui scutec curat
  • hranirea (alaptat sau biberonul cu lapte)
  • stingerea luminii din camera
  • pornirea sunetelor albe
  • un cantec de leagan
  • asezarea bebelusului in sacul de dormit

La copiii mici si mari

  • schimbarea scutecului/mersul la toaleta (olita)
  • spalatul pe dinti
  • schimbarea in pijamale
  • cititul
  • diferite subiecte de discutie (povestitul despre cum a fost ziua lor; cum a fost la gradinita; ce le-a placut cel mai mult din ziua respectiva; pentru ce sunt recunoscatori etc.)
  • rugaciunea de seara
  • spus noapte-buna jucariei cu care doarme
  • un pupic de noapte-buna parintilor

Ritualul-de-culcare-la-copii

Ritualul de culcare – la ce sa fim atenti

  • Regularitatea ritualului de culcare il face sa fie atat de benefic, pregatindu-i pe copii pentru somn. De aceea, e important sa fim consecventi, adica sa aplicam ritualul in fiecare seara.
  • Chiar daca ritualul de culcare este fix si prestabilit, oferiti-le copiilor posibilitatea de a face alegeri. De exemplu, sa aleaga intre doua pijamale, sa aleaga cartea sau povestea pe care sa o cititi, sa aleaga subiectul despre care veti vorbi inainte de culcare. Faptul ca pot alege le ofera sentimentul de control si ii face sa coopereze mai bine.
  • Cand creati un ritual de culcare, tineti cont atat de programul familiei, cat si de preferintele copiilor legate de ce le-ar placea sa faca linistitor inainte de somn.
  • La copiii mai mari, care incep sa protesteze la ideea de somn, includeti in ritualul de culcare activitatati care sa le faca placere (un joc linistit, cititul povestii sau cartii preferate) si eventual alternati-le cu cele care nu trebuie omise (de exemplu, spalatul pe dinti).
  • Cand copiii sunt foarte obositi sau suprastimulati, puteti reduce ritualul, pentru a nu mai prelungi foarte mult momentul adormirii.
  • Ritualul de culcare ajuta si somnul de zi; insa nu e nevoie sa fie la fel de lung ca cel de seara. Alegeti cateva activitati cu care copilul are o asociere puternica de somn si faceti un ritual mai scurt pentru somnul de zi.

Ritualul-de-culcare-idei

Igiena somnului la bebelusi si copii

Pe langa activitatile propriu-zise pe care le includem in ritualul de somn, sunt si aspecte legate de mediul in care copiii dorm, de care sa tinem cont, pentru un somn odihnitor:

  • Cand incepeti pregatirea pentru culcare, asigurati-va ca nu sunt pornite dispozitive eletronice in preajma lor (de exemplu, televizorul).
  • Reduceti intensitatea luminilor din camera atunci cand incepeti rutina de seara, astfel incat sa ajute la trecerea catre starea de somn.
  • Asigurati-va ca temperatura in camera este undeva intre 18-22 de grade. O temperatura prea ridicata sau prea joaca le va crea un disconfort termic, care le va afecta calitatea somnului.
  • Hainutele in care dorm cei mici ar trebui sa fie cat mai lejere si confortabile; sa nu ii stranga, jeneze sau sa ii tina in vreun fel; sa nu aiba etichete; materialul sa nu fie aspru. Nu se recomanda sa le fie acoperit capul cu o caciula in timpul noptii, pentru ca la nivelul capului are loc termoreglarea.
  • Un sac de dormit pentru bebelusi poate rezolva problema dezvelitului pe timpul noptii, asigurand confort copilului si mentinandu-i o temperatura constanta.

Referinte:

(1) Bedtime Routines for Children – https://www.sleepfoundation.org/children-and-sleep/bedtime-routine
(2) How to Establish a Bedtime Routine for Your Baby – https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/baby-bedtime-routine/
(3) Finding the right infant sleep aid: Evidence-based tips for getting your baby to sleep – https://parentingscience.com/infant-sleep-aid/?__cf_chl_jschl_tk__=pmd_wENazZu7V6wSSnTz_lls6mN0ugB.Gi5AwOw_DxwOvh8-1630173552-0-gqNtZGzNAiWjcnBszQi9

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *