Articole

Refluxul gastric la bebelusi

Aproape toti bebelusii elimina surplusul de lapte, ceea ce nu indica neaparat o problema de sanatate, dar trebuie inteleasa diferenta dintre regurgitarea normala si refluxul gastric la bebelusi. Aflati mai multe in randurile de mai jos. 

Cuprins:

  1. Ce este refluxul gastric la sugari?
  2. Regurgitarea la bebelusi
  3. Ce este refluxul silentios?
  4. Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian la bebelusi?
  5. Care sunt cauzele refluxului gastric la bebelusi?
  6. Cum este diagnosticat refluxul gastroesofagian la sugari?
  7. Tratamentul pentru refluxul gastroesofagian la bebelusi
  8. Ce afectiuni pot cauza refluxul gastroesofagian al bebelusului
  9. Semnale de alarma – Cand se consulta medicul?
  10. Alaptarea si refluxul gastric la sugari

Ce este refluxul gastric la bebelusi?

Refluxul gastric este cuvantul folosit pentru a descrie ce se intampla atunci cand continutul din stomac – alimente (lapte) si acidul – revin in gat sau in gura. Majoritatea copiilor au un grad de reflux normal, deoarece sistemul lor digestiv este inca in curs de dezvoltare si nu poate retine mai multe alimente in stomac. Asta inseamna ca atunci cand stomacul bebelusului este plin, surplusul de lapte este eliminat, sau dupa eructatii (ragaieli).

In timpul primului an de viata, musculatura stomacului devine treptat mai puternica si mai eficienta in mentinerea alimentelor, astfel incat riscul de a avea reflux scade. Refluxul gastric fiziologic sau regurgitarile sunt normale – aproape toti bebelusii vor elimina mici cantitati de lapte dupa unele mese, fie ca sunt hraniti cu lapte matern sau lapte praf. De obicei se reduce la 6 – 12 luni. Pe de alta parte, boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este un proces patologic mai putin frecvent, mai grav, care necesita, de obicei, tratament medical. Se mai numeste si reflux patologic.  Se manifesta prin regurgitare persistenta, cu complicatii tipice, cum ar fi afectarea cresterii, afectarea dezvoltarii, a hranirii etc.

Regurgitarea la bebelusi

Regurgitarea inseamna revenirea inapoi a continutului din stomac in gura. Regurgitarea include adesea eliminarea surplusului de alimente. Este adesea confundata cu varsaturile, dar spre deosebire de acestea, regurgitarile nu produc disconfort bebelusului.

Regurgitarea este un simptom care este normal si comun la sugari. Este cauzata de volumul foarte mic pe care il poate avea esofagul bebelusului si poate fi dat si de mese prea consistente sau timpul prelungit petrecut culcat.

Probleme cu cresterea in greutate, plans excesiv, copilul nu vrea sa manance, are probleme de respiratie sau daca alimentele regurgitate au o culoare ciudata sau urme de sange – sunt semnele unei probleme de sanatate si trebuie consultat medicul.

Este important sa se cunoasca diferentele dintre termeni aparent similar, cum ar fi refluxul gastroesofagian (RGE), boala de reflux gastroesofagian (BRGE) si regurgitarea normala a sugarului:

  • Episoadele de reflux gastroesofagian apar atunci cand continutul stomacului ajunge in esofag.
  • Episoadele de regurgitare apar cand refluxul ajunge in gura.
  • Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) se refera la afectarea tesutului sau la simptomele daunatoare care se produc din cauza refluxului. Poate sa apara dupa nasterea prematura si la sugarii cu boala pulmonara cronica sau paralizie cerebrala.

Ce este refluxul silentios?

Uneori, un copil ar putea dezvolta reflux, dar nu elimina alimente, de fapt. In schimb, continutul din stomac ajunge la partea din spate a gatului si il irita (de aici denumirea de reflux laringo-faringian).

Semne:

  • copilul refuza hrana
  • respiratie dificila sau zgomotoasa
  • raguseala
  • durere cand sta culcat pe spate
  • tuse persistenta

Daca copilul prezinta unele dintre simptomele de reflux silentios, trebuie consultat medicul.

Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian la bebelusi?

Principalul simptom al refluxului si bolii de reflux gstroesofagian sunt eliminarea de lapte pe gura.

Refluxul gastric ne-patologic rareori duce la varsaturi, iritabilitate sau afectarea hranirii. Refuzul alimentelor, dificultati la inghitire si varsaturile frecvente pot fi simptome ale bolii de reflux esofagian la sugari.

Nou-nascutii cu reflux gastric:

  • iau normal in greutate
  • nu prezinta probleme la hranire
  • nu au simptome respiratorii
  • nu au semne ale afectarii neuro-comportamentale

Boala de reflux gastroesofagian poate provoca, in schimb, simptome ca:

  • arcuirea spatelui in timpul mesei sau imediat dupa hranire
  • colici – plans care persista mai mult de 3 ore pe zi, fara o cauza medicala cunoscuta
  • scadere in greutate si afectarea dezvoltarii normale
  • tuse si afectarea respiratiei
  • disconfort dupa ce este hranit
  • refuza sa manance sau mananca putin
  • reflex de voma (reflex gag –gagging) sau probleme de inghitire
  • varsaturi fortate si frecvente

Sugarii nu sunt in masura sa spuna ca ceva ii deranjeaza, dar pot prezenta semne ca episoade excesive de plans, tulburari de somn si scaderea apetitului.

Care sunt cauzele refluxului gastric la bebelusi?

Exista un muschi la capatul inferior al tractului gastrointestinal numit sfincterul inferior esofagian. Acest muschi se relaxeaza pentru a lasa alimentele in stomac si se contracta pentru a opri alimentele si acidul care trec inapoi spre esofag. Daca acest muschi nu se inchide asa cum trebuie, lichidul revine in esofag. Este o problema destul de frecventa la adulti, dar rara la sugari.

Refluxul sau regurgitarea sunt frecvente la sugari, care prezinta astfel de episoade de cel putin 1-2 ori pe zi, fiind cauzate de faptul ca sistemul digestiv al copilului este in curs de dezvoltare. Regurgitarea si refluxul se reduc pe masura ce musculatura gastrica se dezvolta mai bine, de obicei dupa 18 luni.

Uneori, refluxul poate progresa spre boala de reflux esofagian, care necesita tratament medical de specialitate.

Majoritatea factorilor de risc pentru refluxul gastric la sugari includ:

  • relaxarea sfincterului esofagian inferior dupa hranire
  • hranirea cu un volum prea mare de lapte
  • tub gastrointestinal prea mic
  • copilul nu face suficienta miscare
  • pozitionarea gresita a copilului, in special in timpul si dupa hranire – o pozitie orizontala faciliteaza refluxul continutului din stomac in esofag
  • pozitie de dormit gresita – se recomanda ca bebelusii sa doarma pe spate, pentru a reduce riscul de aparitie a sindromului de moarte subita la sugari si refluxul gastric

Refluxul poate fi dat si de alimentatia mamei. Anumite alimente pot provoca reflux, in functie de varsta copilului. De exemplu, fructele citrice si produsele din rosii cresc productia de acid in stomac. Alimente cum ar fi ciocolata, menta si alimente bogate in grasimi pot creste, de asemenea, riscul de reflux la bebelus.

Atasarea incorecta la san

Un bebe trebuie sa fie atasat corespunzator la san pentru a fi hranit eficient. Atunci cand nu este atasat corect, pot aparea o serie de probleme, ca dureri la nivelul sanilor pentru mama,  nutritie inadecvata pentru copil, copilului ii este foame mereu si asta duce la plans si iritabilitate, care afecteaza emotional si bebelusul, si mama.

Semne de atasare corecta la san:

  • copilul are gurita larg deschisa, cu buzele orientate spre exterior;
  • gura copilului cuprinde mamelonul si mare parte din areola (partea mai inchisa la culoare din jurul mamelonului);
  • barbia atinge sanul;
  • limba bebelusului este indreptata spre gingiile inferioare;
  • se poate observa ca bebelusul trage lapte din san, nu din mamelon;
  • se poate auzi cum copilul inghite laptele;
  • copilul este linistit.

Semne de atasare INCORECTA la san:

  • numai mamelonul se afla in gura copilului, nu si tesutul din jur;
  • copilul misca limba si nu poate curpinde tesutul mamar;
  • copilul este nemultumit si agitat;
  • este incomod si apare durere pentru mama (atasarea incorecta la san este principala cauza a inflamarii mamelonului);
  • nu se aude cum copilul inghite lapte.

Cand un copil este atasat la san necorespunzator, transferul de lapte de la mama la copil este ineficient. Astfel, canalele mamare pot deveni blocate, sanii devin durerosi si umflati si apare riscul de mastita. Pe de alta parte, daca bebe nu primeste suficient lapte, acesta nu va lua in greutate si apar probleme de dezvoltare, copilului ii va fi foame, va plange constant. Daca copilul suge des si este atasat incorect, sanii pot fi supra-stimulati sa produca si mai mult lapte, care stagneaza si crester riscul de afectare a sanilor.

Intoleranta la proteinele din lapte de vaca

Simptomele alergiilor sau intolerantei la laptele de vaca pot fi foarte asemanatoare cu simptomele refluxului. In pana la 30% dintre cazuri, bebelusii cu reflux sever se dovedesc a fi alergici la laptele de vaca.

Daca bebelusul este hranit cu formula, adresati-va medicului pentru a-i prescrie o formula hipoalergenica timp de cateva saptamani pentru a vedea daca ajuta (Humana HA 1, Nestle NAN HA1, Lapte praf Topfer Lactana HA1 etc.).

Boala de reflux gastroesofagian, alergia la lapte de vaca si intoleranta la lapte de vaca sunt afectiuni care apar frecvent la sugarii mai mici de 1 an. Relatia dintre acestea a fost studiata si s-a ajuns la o concluzie importanta: in pana la jumatate dintre cazurile de reflux gastric la sugarii mai mici de 1 an, poate exista o asociere cu alergia sau intoleranta la proteinele din lapte de vaca.

Proteina din laptele de vaca este una dintre cele mai frecvente elemente de declansare a alergiilor alimentare in copilarie. Majoritatea copiilor (80%) vor depasi alergia la proteinele din lapte de vaca pana la varsta de 4 ani. Daca se diagnosticheaza o intoleranta sau o alergie la proteine din lapte de vaca se vor exclude alimentele care contin proteine din lapte de vaca si se vor administra formule hipoalergenice HA. Nu sunt indicate nici produsele din lapte de capra sau oaie, nici produsele din lapte vegetal, ca lapte de orez, migdale etc., iar produsele pe baza de soia se vor administra cu precautie.

Frenul lingual restrictiv

Frenul lingual restrictiv sau anchiloglosia este o afectiune prezenta la nastere care limiteaza gama normala de miscari ale limbii.O banda de tesut  (frenul lingual) foarte scurta, groasa sau stransa este prezenta pe partea inferioara a limbii si o leaga de regiunea inferioara a gurii. Copilul are dificultati in a scoate limba si este afectata hranirea.

Uneori cazurile sunt usoare si nu provoaca probleme, in timp ce altele pot necesita o procedura chirurgicala simpla pentru corectie.

Frenul lingual restrictiv poate afecta alaptarea. Copilul nu se poate atasa corect si nu poate suge lapte eficient. Bebe nu doar ca nu poate suge lapte asa cum ar trebui, dar are tendinta de a „mesteca” mamelonul, ceea ce provoaca dureri si leziuni, si va inghiti mai mult aer in incercarea de a suge lapte, ceea ce poate creste riscul de sufocare sau reflux gastric.

De asemenea, miscarea adecvata a limbii stimuleaza nervul vag care permite corpului sa stie ca alimentele urmeaza sa ajunga in stomac. Daca nu se intampla acest lucru, atunci intregul sistem digestiv este incetinit si apare constipatia. Nervul vag este nervul care conecteaza sistemul digestiv la creier si este chiar sub limba.

Cum este diagnosticat refluxul gastroesofagian la sugari?

De obicei, refluxul gastric se depisteaza pe baza unul examen fizic, dar uneori pot fi necesare si alte investigatii.

Uneori pot fi necesare radiografii, endoscopii digestive pentru a depista eventuale complicatii date de reflux sau cauzele. Manometria esofagiana analizeaza rezistenta musculaturii esofagului, pentru a vedea daca sunt probleme cu refluxul sau dificultati de  inghitire. Se poate recomanda si masurarea pH-ului cu ajutorul unui test specific ce masora nivelul pH-ului sau al acidului in esofag.

Tratamentul pentru reflux gastric la bebelusi

In majoritatea cazurilor, refluxul gastroesofagian la sugari dispare inainte de a se transforma in boala de reflux gastroesofagian, asa ca medicii nu trateaza propriu-zis refluxul la sugari.

Trebuie evitata suprasolicitarea copilului, trebuie tinut in pozitie verticala 30 minute dupra hranire si se poate recomanda modificarea alimentatie prin schimbarea formulei de lapte. Copilul trebuie sa doarma pe spate, pe o saltea ferma. Bebelusii care dorm pe o suprafata inclinata, ca un scaun de masina sau balansoar pot avea un risc mai mare de reflux.

Daca vorbim de boala de reflux gastroesofagian, se pot recomanda medicamente pentru scaderea cantitatii de acid din stomacul sugarului, dar numai daca acesta are probleme cu somnul si hranirea si nu ia in greutate.

Ce afectiuni pot cauza refluxul gastroesofagian al bebelusului

Refluxul gastric apare cand continutul stomacului este trimis inapoi in esofag. Este foarte frecvent la sugari si cel mai adesea apare dupa o hranire. Cauzele principale sunt dezvoltarea incompleta a sfincterului esofagian inferior si tubul gastric de dimensiuni prea mici, dar exista mai multi factori care pot contribui la refluxul gastric, inclusiv anumit boli:

  • Gastropareza (golirea intarziata a stomacului) – este o tulburare care face ca stomacul sa elimine prea greu continutul, dar se contracta in mod normal pentru a trimite alimentele in intestinul subtire pentru digestie. Cu toate acestea, muschii stomacului nu functioneaza corect, continutul gastric ramane in stomac mai mult decat trebuie si apare riscul de reflux. Gastropareza este rara la sugari.
  • Hernia hiatala – o hernie hiatala mica nu provoaca probleme, dar una mai mare poate provoca reflux gastric si arsuri la stomac. Herniile hiatale sunt rare la sugari. O hernie hiatala la copii este de obicei congenitala (prezenta la nastere).
  • Tulburari de neurodezvoltare
  • Fibroza chistica
  • Epilepsie
  • Tulburari congenitale ale tuburilor gastrice
  • Astm

Semnale de alarma – Cand se consulta medicul?

Atat timp cat sugarul cu reflux se dezvolta bine si nu dezvolta alte probleme asociate, cum ar fi dificultati de respiratie, problema nu are nevoie de tratament si se va reduce singura cu timpul.

Consultati medicul daca bebelusul:

  • respira greu sau are respiratie suieratoare
  • vomita des
  • lichidul regurgitat este verzui, galben sau contine urme de sange
  • nu ia in greutate
  • plange des si da semne ca il doare ceva
  • refuza alimentatia
  • prezinta semne de deshidratare, cum ar fi scutece uscate sau agitatie extrema

Complicatiile refluxului gastric pot fi:

  • probleme de respiratie (daca continutul stomacului intra in trahee, plamani sau nas)
  • roseata si iritatie in esofag, o afectiune numita esofagita
  • sangerare in esofag
  • tesut cicatrizat in esofag, care poate produce dificultati de inghitire

Acestea pot afecta alimentatia si pot interfera cu o nutritie adecvata. Deci, daca copilul nu ia in greutate cum este de asteptat sau scade in greutate, este important sa discutati cu medicul.

Alaptarea si refluxul gastric la bebelusi

Alaptarea nu trebuie intrerupta. Alaptarea ramane cea mai buna sursa de hrana pentru copii, deoarece laptele matern are un continut echilibrat de proteine, grasimi, aminoacizi, vitamine, minerale, fier si calciu pentru bebelusi.

Beneficiile alaptarii sunt chiar mai importante pentru un copil cu reflux decat pentru un copil care nu este afectat de aceasta problema. Unele date sugereaza ca bebelusii alaptati la san au mai putine episoade de reflux decat cei alaptati cu lapte praf. Laptele matern este digerat mai usor decat formula si este eliminat din stomac de doua ori mai repede. Acest lucru este important deoarece orice intarziere in golirea stomacului poate agrava refluxul. Laptele matern poate fi, de asemenea, mai putin iritant pentru esofag decat formulele de lapte praf.

Sfaturi practice pentru alaptarea sugarilor cu reflux gastric

  • Hraniti copilul intr-o pozitie verticala. De asemenea, tineti copilul intr-o pozitie verticala timp de 30 de minute dupa alimentare, daca este posibil. Nu agitati copilul dupa ce a fost hranit.
  • Imbracati copilul lejer in timpul hranirii, in hainute usor de spalat si folositi bavetica, inclusiv un prosopel pe umarul tau, pentru a proteja hainele de laptele eliminat.
  • Incercati mesele mai mici si mai dese. Evitati supra-alimentarea copilului.
  • Aveti grija sa favorizati eructatiile bebelusului dupa hranire, care pot reduce aerul inghitit si reduc riscul de reflux.
  • Copilul trebuie sa doarma pe spate, chiar si daca nu sufera de reflux.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna copilul meu are 5 luni si are reflux, dar nu vomita intotdeauna lapte,vomita asa ca mucusul sau apa care cred k este amar ca face foarte urt.Oare de la reflux sa fie? Multumesc

  • Bună seara, am o întrebare în legătură cu un bebeluș de 2 luni care este alăptat cu lapte praf topfer 1 și cu san doar de 2 ori pe zi, problema este ca el a luat foarte bine în greutate numai ca de câte ori mănânc varsă tot lăpticul și cel de la san și cel praf și varsă în cantități mari și uneori are aspect branzit, alteori îl varsă imediat asa cum l- a papat, am încercat și cu tratament medicamentos și anume nexium, gaviscon baby, debridat dar nimic, eu cred că ar trebui să îi schimb laptele praf dar sincer nu știu ce sa ii dau. Puteți sa ma ajuți cu un sfat. Menționez că i- a făcut și eco și ne- a spus ca are un reflux ușor spre mediu

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago