Dezvoltare

Reflexele la nou-nascut – care sunt si cum le testam pentru a ne asigura ca bebe e sanatos

Reflexele la nou-nascut sunt automate si ofera indicii privind dezvoltarea normala a sistemului nervos. Iata care sunt reflexele la nou-nascut si ce inseamna fiecare.

CUPRINS:

1. Ce sunt reflexele la nou-nascut?
2. Tipuri de reflexe la nou-nascut

Ce sunt reflexele la nou-nascut?

O nastere este considerata la termen daca are loc in timpul saptamanilor 37-42 dupa conceptie. Din punct de vedere al dezvoltarii, bebelusul este considerat nou-nascut in primele 28 de zile de viata. La nastere, nou-nascutul trebuie sa indeplineasca urmatoarele:

  • tranzitia de la viata intrauterina la viata din exterior – prima respiratie incepe chiar inainte de taierea cordonului ombilical;
  • mananca si digera propriile alimente, deoarece relatia circulatorie dintre mama si copil se opreste odata cu ruptura cordonului ombilical;
  • excreta propriile deseuri;
  • isi pastreaza propria temperatura a corpului;
  • se adapteaza la hranirea intermitenta, deoarece alimentele sunt acum disponibile numai la anumite intervale.

Un reflex este o reactie musculara care are loc automat ca raspuns la stimulare. Anumite senzatii sau miscari produc raspunsuri musculare specifice. Prezenta si forta unui reflex este un semn important al dezvoltarii si functiei sistemului nervos. Multe reflexe infantile dispar pe masura ce copilul creste, desi unele raman pana la varsta adulta.

Pentru ca cei mici sa se adapteze la viata extra-uterina, au o serie de reflexe innascute ce ii protejeaza in primele cateva luni de viata. Reflexele nou-nascutului sunt raspunsuri automate la stimuli. In primele minute dupa nastere, asistentii medicali si medicii evalueaza aceste reflexe. Reflexele neonatale sau reflexele primitive sunt tiparele comportamentale innascute care se dezvolta in timpul vietii uterine. Acestea ar trebui sa fie pe deplin prezente la nastere si sunt inhibate treptat de centrele superioare din creier in primele 3- 12 luni de viata postnatala. Aceste reflexe tipice nu sunt invatate – sunt involuntare si necesare pentru supravietuire.

Rolul acestor reflexe

In timp ce aceste reflexe pot parea doar adorabile, ele au un scop mult mai important. Au fost imprimate in ADN-ul nostru pentru ca ajuta copiii sa supravietuiasca. Reflexele primitive sunt raspunsuri motorii involuntare cu originea in trunchiul cerebral care sunt prezente dupa nastere si faciliteaza supravietuirea. Reflexele ofera informatii si arata daca sistemul nervos central al unui copil se dezvolta normal. Cele mai multe reflexe ale nou-nascutilor incep sa se estompeze dupa a doua luna, iar cele mai multe ar trebui sa dispara in jurul celei de-a patra luni. Desi reflexele infantile sunt subtile, ele sunt extrem de importante. In cele din urma, reflexele bebelusului vor evolua in abilitati mai avansate.

Motive de ingrijorare privind reflexele

Reflexele primitive sunt necesare pentru supravietuirea nou-nascutului, iar reflexele anormale pot fi un semn al disfunctiei sistemului nervos central. Este important sa intelegem cum sa analizam corect aceste raspunsuri pentru diagnosticarea precoce a posibilelor complicatii. Reflexele primitive sunt importante in examenul neurologic la nou-nascut. Un reflex de supt absent sau anormal, de exemplu, este un indicator indirect al imaturitatii neurologice la nou-nascuti.

Cand medicul pediatru vorbeste despre integrarea reflexelor, vorbeste despre disparitia acestor reflexe pe masura ce se dezvolta diverse miscari voluntare. In termeni medicali, „integrarea” este „disparitia”. Un reflex care depaseste un anumit termen este numit „neintegrat” sau „persistent”. Un reflex neintegrat poate semnaliza faptul ca sistemul nervos central al bebelusului a fost deteriorat. De asemenea, poate arata ca acest sistem nu a preluat suficient pentru ca reflexul sa devina o miscare motorie voluntara.

Tipuri de reflexe la nou-nascut

Reflexul punctelor cardinale

Acest reflex apare cand copilului ii atingeti buzele sau obrazul si va intoarce capul spre stimul, activandu-se reflexul de supt. Ajuta copilul sa gaseasca sanul sau biberonul pentru a suge. Initial, un sugar isi va duce capul dintr-o parte in alta, intorcandu-si capul spre mamelon si apoi indepartandu-se. Dupa aproximativ 3 saptamani, un bebelus isi va intoarce pur si simplu capul si isi va muta gura in pozitie pentru a suge. Acest reflex dispare la aproximativ 3-4 luni.

Reflexul de supt

Acesta este probabil cel mai important, pentru ca ajuta copilul sa se hraneasca. Acest reflex apare cam din saptamana 32 de sarcina si se dezvolta complet pana in saptamana 36. De aceea, prematurii pot avea uneori un reflex de supt slab. Un copil poate fi vazut uneori la o ecografie prenatala sugandu-si degetul mare. Dupa nastere, cand ceva atinge cerul gurii unui bebelus, el va incepe automat sa suga. In timp, suptul devine coordonat cu inghitirea si respiratia, iar aceste comportamente sincronizate ale bebelusului se imbunatatesc.

Reflexul de supt este important pentru supravietuire, deoarece un sugar care nu poate suge si nu isi poate coordona suptul cu inghitirea si respiratia va avea dificultati in hranire si de crestere in greutate. Acest reflex este treptat inlocuit dupa nastere de actiunea voluntara, in jur de varsta de 2 luni. Suptul nu dispare, dar, dupa 2-4 luni, devine mai degraba o activitate voluntara decat un reflex la nou-nascut.

Reflexul automat de mers

Daca tineti un nou-nascut in pozitie verticala si il asezati cu talpile pe o masa, el va incepe sa faca pasi. Desi nou-nascutii nu isi pot sustine propria greutate, vor plasa un picior in fata celuilalt si pare ca merg. Reflexul acesta este inradacinat in instinctele noastre primitive de a ne misca. Scopul acestui reflex pentru bebelusi este de a pregati un copil sa mearga. Este prezent de la nastere pana la 3-4 luni. Ulterior, reapare cand copilul invata sa mearga. Daca il incercati acasa, asigurati-va ca sustineti greutatea bebelusului tinandu-l bine (sprijinind in acelasi timp si capul), deoarece bebelusul nu este inca suficient de puternic pentru a-si tine corpul in pozitie in picioare.

Reflexul de apucare

Daca veti mangaia palma unui bebelus, ea va va strange degetul tare. Acest reflex dispare de obicei la 3-6 luni. Pregateste copilul pentru a prinde voluntar obiecte.

Reflexul Babinski

Acest reflex este asemanator reflexului de apucare. Cand atingeti talpa bebelusului, aceasta se curbeaza cu degetelele indoite spre interior. Cand veti atinge talpa spre exterior, dinspre calcai spre degete, bebelusul isi va rasfira degetele spre exterior. Reflexul acesta dispare cam la 6 luni si este opus fata de reactia manifestata mai tarziu.

Reflexul de tresarire (reflexul „moro”)

Reflexul acesta apare cand nou-nascutul este luat prin surprindere sau speriat. In acest moment, isi va deschide larg mainile si picioarele si isi intinde gatul, iar apoi isi va strange mainile si genunchii, asemenea unei imbratisari si va incepe sa planga. Propriul plans poate speria din nou copilul si poate declansa din nou reflexul, ca intr-un cerc vicios. In timp ce unii bebelusi uneori tresar adesea fara niciun motiv aparent, de obicei este ca raspuns la un zgomot puternic, la o miscare brusca sau la senzatia de cadere (de exemplu, cand il puneti in cosulet fara suficienta sustinere). Este prezent de la nastere, dar probabil incepe inca de la 25 de saptamani dupa conceptie. Dispare pana la aproximativ 3-6 saptamani, cand bebe se va acomoda cu viata din exterior si se va simti mai sigur.

Reflexul tonic al gatului

Cand bebe isi intoarce capul intr-o parte, bratul din acea parte se intinde si bratul opus se indoaie la cot. Aceasta este adesea numita pozitia de spadasin. Acest reflex dureaza pana cand bebelusul are aproximativ 5 – 7 luni.

Reflexul Babkin (reflex mano-bucal)

Daca se aplica o presiune un palma, copilul va deschide gurita si va indoi mainile, pentru a-si duce mana la gurita.

Reflexul de mers taras

Cand cel mic este pus pe burtica, isi va ridica usor capul, simultan cu intentia de a inainta taras. Acest reflex are rolul de a preveni sufocarea si il ajuta sa deprinda ulterior mersul de-a busilea. Insa, retineti ca NU trebuie sa lasati nou-nascutul cu fata in jos, pe suprafete moi, din cauza riscului de sufocare.

Mai exista si alte reflexe, si anume:

  • Reflexul Galant este stimulat prin plasarea sugarului pe burtica sau sprijinirea cu o mana sub abdomen. Folosind un deget, mangaiati usor o parte a coloanei vertebrale a nou-nascutilor de la cap pana la fese. Raspunsul apare prin curbarea trunchiului nou-nascutului spre partea stimulata. Acest reflex poate deveni inhibat la 2-3 luni.
  • Reflexul de extensie incrucisata a membrelor inferioare pare cand atingem un picior al copilului, si celalalt picior se va indoi usor peste primul. Rolul este de a reduce disconfortul dat de obiectul care atinge piciorul.

Exemple de reflexe care dureaza pana la maturitate sunt:

  • Reflex intermitent: copilul clipeste cand apare o lumina puternica brusca;
  • Reflex de tuse: tuseste cand se stimuleaza caile respiratorii;
  • Reflexul gag: apare atunci cand gatul sau partea din spate a gurii este stimulata – apare des in diversificare si introducerea de alimente noi;
  • Reflex de stranut: stranuta cand pasajele nazale sunt iritate;
  • Reflex de cascat: casca atunci cand corpul are nevoie de mai mult oxigen (sau oboseala);
  • Reflexul rotulian: apare o lovitura brusca drept raspuns la o atingere pe tendonul rotulian (situat chiar sub genunchi).

Pe masura ce copilul creste, va dezvolta noi abilitati si mai multa independenta, eliminand necesitatea acestor reflexe, dintre care cele mai multe dispar in primele saptamani sau luni de viata. Medicul pediatru va testa aceste reflexe (si daca acestea dispar in timp) la controalele periodice.

Referinte:
(1) https://www.verywellfamily.com/newborn-reflexes-290105
(2) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Newborn-Reflexes.aspx
(3) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P02630
(4) https://medlineplus.gov/ency/article/003292.htm
(5) https://www.whattoexpect.com/baby-behavior/newborn-reflexes.aspx

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago