Saptamana 32 de sarcina

Saptamana 32 de sarcina

Saptamana 32 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 32 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al treilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Momentul mult asteptat se apropie din ce in ce mai mult, si schimbarile sunt din ce in ce mai mari.

Fatul cantareste acum aproximativ 1800 g si are lungimea cam de 29 cm. Copilul isi poate schimba pozitia, cu capul in jos, daca nu a facut-o deja. Straturile cutanate se dezvolta tot mai mult, iar organele interne ale copilului functioneaza. Simturile sunt complet dezvoltate, poate vedea lumini, poate auzi voci si sunete si poate reactiona la stimuli tactili.

Organele interne ale mami sunt impinse pentru a face loc fatului, motiv pentru care poate aparea constipatia sau mama se poate confrunta cu arsuri gastrice. Pentriu a reduce arsurile gastrice, consuma alimente in portii mai mici, mai frecvente si evita alimentele care pot intensifica aceste simptome, ca alimentele picante sau acide. Pentru a evita consipatia consuma multe lichide si include multe fibre in dieta.

saptamana 32

Simptome:

  • modificarea culorii areolei si mamelonului;
  • afectarea usoara a respiratiei – copilul creste tot mai mult si pune presiune pe diafragma, astfel ca te poti confrunta cu afectarea respiratiei;
  • crampe la nivelul picioarelor – se intensifica de obicei noaptea;
  • arsuri gastrice;
  • scurgeri mamelonare;
  • reducerea apetitului;
  • contractii Braxton Hicks.

Copilul pune o presiune tot mai mare pe vezic urinara, astfel ca aparea nevoia frecventa de a urina, sau chiar incontinenta urinara. Daca te confrunti cu retentie de fluide, trebuie sa stii ca poate fi un simptom al preeclampsiei.

Preeclampsia este o afectiune in care tensiunea arteriala a mamei trece de un anumit nivel, are cauza necunoscuta si poate duce la nastere prematura, greutatea redusa a copilului la nastere si chiar poate avea efecte mai grave daca nu este tratata la timp. Semnele preeclampsiei sunt hipertensiunea, umflarea mainilor si a fetei, crestere rapida in greutate si identificarea proteinelor in urina.