Articole

Prima luna de sarcina – iata la ce sa te astepti

Prima luna de sarcina – iata care sunt schimbarile fizice, mentale si emotionale care apar in corpul mamei in aceasta prima etapa de sarcina si cum se dezvolta fatul in acest timp.

CUPRINS:

1. Care sunt simptomele de sarcina in primele zile?
2. Cum poti afla daca esti insarcinata fara test?
3. Prima saptamana de sarcina
4. Cum este burta in prima luna de sarcina?
5. Ce analize se fac in prima luna de sarcina?
6. Cum se dezvolta fatul in prima luna de sarcina?
7. Alimentatia in prima luna de sarcina
8. Raceala in prima luna de sarcina – ce e de facut?
9. Respiratie grea in prima luna de sarcina – care sunt cauzele?
10. Bufeuri in primul trimestru de sarcina – ce inseamna?
11. Frisoane la inceput de sarcina – cauze
12. Sfaturi pentru mamici

Care sunt simptomele de sarcina in primele zile?

Ce se intampla in organism in prima luna de sarcina?

Ovulatia apare la aproximativ 14 zile de la ultima menstruatie. Exista unele modificari fizice care sunt vizibile. Daca are loc fertilizarea, ciclul menstrual normal se va opri si apare intarzierea menstruatiei. Hormonul gonadotropina corionica umana (hCG) isi dubleaza nivelul la fiecare 2-3 zile dupa fertilizare. Acesta este hormonul care va determina un test de sarcina pozitiv.

Peretii uterului se vor inmuia, pentru a facilita implantarea, iar uterul incepe sa se mareasca. Sanii devin mai mari treptat, se umfla si devin mai sensibili. Mucusul cervical va deveni mai gros si formeaza o bariera la nivelul colului uterin – dopul gelatinos care ramane pana la inceperea travaliului.

Cand incep simptomele?

Prima saptamana de sarcina se bazeaza pe data ultimei menstruatii si rareori vorbim de simptome sarcina prima saptamana – sunt de fapt simptome menstruatie. Ultima menstruatie este considerata saptamana 1 de sarcina, chiar daca inca nu erai gravida. Data estimata a nasterii este calculata folosind prima zi a ultimei menstruatiei. In saptamana 1 de sarcina – sarcina timpurie – simptomele care apar sunt cele tipice de menstruatie pentru ca teoretic nu esti inca gravida. Aceste simptome includ sangerare menstruala (corpul va elimina captuseala uterina care tine ovulul nefertilizat de luna trecuta), dureri de spate si crampe abdominale, balonare, modificari ale dispozitiei.

Primele simptome reale la 1 luna de sarcina pot include:

  • intarzierea menstruatiei;
  • crampe usoare;
  • cresterea temperaturii corpului;
  • spotting.

Din saptamana 4 pot fi prezente si stari de oboseala, greturi in sarcina (de obicei dupa saptamana 4 de sarcina), dureri de sani, urinari frecvente, balonare, rau de miscare, modificari ale dispozitiei etc.

Intarzierea menstruatiei si sarcina

Dupa terminarea implantarii, corpul va incepe sa produca gonadotropina corionica umana (hCG). Acest hormon ajuta organismul sa mentina sarcina. De asemenea, face ca ovarele sa nu mai elibereze ovule mature in fiecare luna. Majoritatea testelor de sarcina la domiciliu pot detecta hCG imediat dupa 8 zile dupa o menstruatie ratata. Un test de sarcina va putea detecta nivelurile de hCG in urina si arata daca sunteti gravida.

Cum poti afla daca esti insarcinata fara test?

Primul semn de sarcina este intarzierea menstruatiei – acest lucru nu este intotdeauna util daca menstruatiile nu sunt regulate. Poate sa apara o sangerare usoara – spotting – la implantare. Acesta este primul semn concret al sarcinii. Daca ai avut relatii sexuale neprotejate in zilele fertile ale ciclului menstrual si ti-a intarziat menstruatiei, atunci probabil ar putea insemna ca esti insarcinata. Cu toate acestea, intarzierea menstruatiei poate fi din mai multe alte motive, cum ar fi cresterea sau pierderea brusca in greutate, utilizarea regulata a contraceptivelor, stresul sau activitatea fizica intensa, si tulburari alimentare sau orice probleme ginecologice.

Spotting in sarcina

Daca observati cateva picaturi de sange dupa 1-2 saptamani de la ultima menstruatiei, aceasta poate fi sangerare de implantare. Spotting apare atunci cand embrionul se implanteaza in peretele uterului.

Greata in prima luna de sarcina

Unele femei ar putea avea greata si stari de voma inca din primele 3 saptamani de la conceptie. S-ar putea sa resimti greata la orice miros, gust sau doar cand te gandesti la unele tipuri la mancare. Este un indiciu ca nivelul hormonal este in crestere si este un semn ca organismul tau se pregateste pentru sarcina.

Disconfort gastric in sarcina

Femeile ar putea avea gaze, balonare, flatulenta, constipatie din cauza cresterii nivelului de progesteron, care relaxeaza tesutul muscular neted din tractul gastro-intestinal ce afecteaza procesul de digestie.

Alte simptome pot include:

  • sensibilitatea sanilor;
  • urinari frecvente;
  • dureri de spate;
  • dureri de cap;
  • iritabilitate si schimbari de dispozitie;
  • oboseala;
  • congestie nazale.

Retineti ca aceste simptome pot fi date de multe alte modificari din organism sau de alte probleme de sanatate. Cel mai sigur mod de a depista sarcina este printr-un test de sarcina, un test de sange si prin control ginecologic.

Testele de sarcina

Testele de sarcina la domiciliu masoara nivelul de gonadotropina corionica umana (hCG), un hormon de sarcina, masurat in urina. Inainte de menstruatia intarziata, este posibil sa nu aveti suficient hCG pentru testare. In general, un test de sarcina de urina are nevoie de 50 de unitati de hCG pentru a obtine un rezultat pozitiv – desi unele teste sunt mai sensibile.

O alta optiune este sa facet un test de sange pentru diagnostic sarcina. Testele de sange sunt mai sensibile decat testele de urina – poate sa existe mai putin hCG pentru ca testul de sange sa semnalizeze o sarcina.

Imediat ce afli ca esti insarcinata:

  • stabileste o programare la medic pentru un control amanuntit;
  • nu mai consuma deloc alcool;
  • renunta la fumat;
  • adopta o alimentatie sanatoasa;
  • hidrateaza-te coresc si fii activa in fiecare zi;
  • evita dietele de slabire sau orice alte diete restrictive;
  • poti incepe sa iei suplimente de acid folic.

Prima saptamana de sarcina

In prima saptamana de sarcina organismul elibereaza ovulul de luna trecuta si incepe sa formeze captuseala uterina pentru ovulul de luna viitoare. Saptamana 1 de sarcina este exact ca prima saptamana a menstruatiei – de fapt, chiar asta este. Se elibereaza ovulul nefertilizat de luna trecuta si corpul se pregateste pentru noua sarcina.

Stiai ca ovulele sunt cele mai mari celule din organism? Organismul elibereaza un ovul (rareori doua) intre zilele 10-19 ale ciclului menstrual – sau cu aproximativ 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii. Ovulul poate fi fertilizat timp de aproximativ 12 – 24 de ore dupa aceea.

Din moment ce conceptia nu a avut loc inca, nu vei experimenta simptome de sarcina din ziua 1. Pentru multe femei, primul lor simptom real de sarcina vine o luna mai tarziu, cand le intarzie menstruatia. Cu toate acestea, pot sa apara simptome menstruale in primele zile de sarcina.

Cum este burta in prima luna de sarcina?

In prima luna de sarcina embrionul are dimensiunea unei seminte de mac. Sigur ca burtica nu este vizibila inca, dar organismul se pregateste pentru a sustine sarcina in perioada urmatoare. Orice femeie se intreaba cand creste burta in sarcina. In general, abia in trimestrul 2 de sarcina burtica incepe sa devina cu adevarat vizibila, dar modificari usoare se vad inca de la aproximativ 7 saptamani.

Ce analize se fac in prima luna de sarcina?

Obiectivul primului control medical in luna 1 de sarcina este de a confirma sarcina si de a vedea daca starea mamei de sanatate este buna.

Daca ai facut un test de sarcina care a iesit pozitiv sau crezi ca ai putea fi insarcinata, se recomanda un control medic pentru a diagnostica exact sarcina si pentru a primi sfaturi pentru o sarcina sanatoasa. Medicul va recomanda vitamine prenatale. In mod ideal, femeile trebuie sa ia acid folic (sub forma de vitamine prenatale) cu un an inainte de sarcina. In timpul primei vizite, medicul va analiza istoricul medical complet si va efectua un examen fizic si pelvin complet.

Alte teste

Alte teste si analize includ:

  • estimarea datei de nastere;
  • ecografie pentru a confirma sarcina – ecografie transvaginala;
  • test Papanicolau;
  • masurarea tensiunii arteriale;
  • masurarea progesteronului seric;
  • teste pentru infectii cu transmitere sexuala, HIV si hepatita;
  • teste pentru factori de risc, precum anemia;
  • masurarea hormonilor tiroidieni;
  • teste de urina – pentru nivelul de proteine, zahar si semne de infectie;
  • test de Rh;
  • test pentru imunitate la rubeola si varicela;
  • masurarea greutatii etc.

Cum se dezvolta fatul in prima luna de sarcina?

In prima luna, organismul se pregateste pentru sarcina. Inceputul sarcinii este datat din prima zi a ultimei menstruatii efective, desi probabil conceptia a avut loc la aproximativ 2 saptamani dupa aceea. Asta inseamna ca, atunci cand intarzie menstruatia, poti fi gravida in 4 saptamani daca ai un ciclu de 28 de zile, dar fiecare femeie este diferita. Sarcina dureaza de obicei intre 38 si 42 de saptamani. Data scadenta va fi estimata la prima ecografie.

De la saptamana 1 la saptamana 4, totul se intampla inca la nivel celular. Ovulul fertilizat creeaza un blastocist (un grup de celule plin de lichid) care se va dezvolta ulterior in organele si partile corpului bebelusului.

Fertilizarea si implantarea

In saptamana 3 de sarcina are loc fertilizarea in general (se stabileste sexul viitorului bebelus sau daca vor fi probleme cromozomiale), iar saptamana a 4-a marcheaza inceputul perioadei embrionare. Celulele embrionului se dezvolta rapid si incep sa devina specializate – unele vor duce la formarea corpului fatului, iar altele la placenta.

La aproximativ 10 – 14 zile (saptamana 4 de sarcina) dupa conceptie, blastocistul se va implanta in endometru, mucoasa uterului. Acest lucru poate provoca sangerarea de implantare, care poate fi confundata cu o menstruatie usoara. Sangerarea de implantare este roz, rosie sau maronie. Poate dura mai putin de 3 zile.

Dupa implantare incep sa se dezvolte plamanii, inima, coloana vertebrala. In saptamana 4 de sarcina fatul are dimensiunea de aproximativ 7 mm.

Alimentatia in prima luna de sarcina

In sarcina, inclusiv in primele etape, e important sa adopti o alimentatie sanatoasa. Alimentele recomandate includ:

  • lactate – sunt o sursa excelenta de calciu, vitamina D, proteine, grasimi sanatoase si acid folic (iaurt, branzeturi tari etc.);
  • alimente bogate in folat – folatul sau acidul folic este esential pentru dezvoltarea corecta a tubului neural al bebelusului, care ulterior se dezvolta in creier si maduva spinarii. Este important sa consumi alimente bogate in folat chiar daca iei suplimente de acid folic. Exemple de astfel de alimente sunt spanacul, varza kale, sparanghel, citrice, leguminoase, avocado, varza de Bruxelles etc.
  • cereale integrale – sunt surse importante de carbohidrati, fibre, vitaminele B, minerale, esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului. Exemple de cereale integrale sunt orzul, orezul brun, hrisca, bulgur, mei etc.
  • oua – ouale sunt o sursa buna de proteine, vitamine si minerale precum fosforul, seleniul, calciul si zincul;
  • carne de pasare – carnea de pasare este, de asemenea, o sursa excelenta de proteine;
  • fructe si legume – pentru necesarul de vitamine, minerale, antioxidanti – alege o varietate de legume si fructe, mai ales avocado, banane, rodie, spanac, kale, morcov, dovleac, cartof dulce, rosii etc.
  • seminte si oleaginoase – sunt surse de grasimi sanatoase, vitamine, proteine, flavonoizi si fibre;
  • peste – este bogat in grasimi bune, acizi grasi Omega 3, vitamine si minerale. EVITA pestele spada, crustaceele crude si limiteaza consumul de ton, somon, macrou, sardine, pastrav si hering.

Alimente de evitat in prima luna de sarcina

Exista unele alimente care ar trebui evitate in timpul sarcinii precoce, deoarece acestea pot cauza probleme fatului. Aceste alimente includ:

  • branzeturi moi – sunt produse din lapte nepasteurizat si pot contine bacterii ce pot provoca intoxicatii alimentare;
  • alimente cu mult zahar – pot afecta dezvoltarea fatului si pot duce la crestere excesiva in greutate si risc de diabet gestational;
  • produse nepasteurizate – pot contine bacterii daunatoare precum E.coli – trebuie evitat si laptele de capra si laptele de oaie;
  • oua crude si carne cruda sau gatite insuficient – pot fi contaminate cu bacterii, salmonella, listeria etc., care pot afecta dezvoltarea copilului nenascut;
  • alimente ambalate si procesate – contin aditivi, conservanti, niveluri ridicate de zahar si sodiu si calorii goale care nu sunt nici bune pentru tine, nici pentru copilul tau;
  • alimente tip fast-food – pot afecta cresterea si dezvoltarea corecta a copilului si cresc riscul de probleme de sanatate inclusiv pentru mama – de asemeena, cresc riscul de obezitate la mama si copil;
  • cofeina – cofeina poate afecta sistemul nervos si provoaca insomnie, iritabilitate si nervozitate;
  • alcool – alcoolul este foarte nociv pentru fatul in curs de dezvoltare si poate provoca defecte grave la nastere;
  • unele tipuri de peste – evita peste spada, carnea de rechin, macrou – contin nivel crescut de mercur; evita si peste crud – limiteaza sau evita consumul de somon de apa dulce, pastrav, stiuca – pot contine niveluri ridicate de PCB (bifenili policlorurati, care sunt compusi industriali foarte toxici);
  • fructe de mare – contin un nivel ridicat de mercur, care a fost legat de afectarea creierului fetal si de intarzierea dezvoltarii;
  • papaya – papaya necopt sau semi-copt poate creste riscul de contractii uterine si poate provoca travaliul prematur sau pierderea sarcinii;
  • ananas – ananasul contine o substanta numita bromelina care poate inmuia colul uterin, care creste riscul de pierdere a sarcinii etc.

Raceala in prima luna de sarcina – ce e de facut?

Raceala in sarcina este o infectie virala usoara foarte frecventa. Poate provoca nas infundat, urmat de secretii nazale, stranut, durere in gat si tuse. Raceala dureaza de obicei aproximativ o saptamana, deoarece organismul combate infectia.

Nu exista niciun remediu pentru raceala, desi puteti ameliora de obicei simptomele unei raceli acasa, luand medicamente cum ar fi paracetamolul si consumand multe lichide. In mod ideal, ar trebui sa evitati sa luati medicamente atunci cand sunteti gravida, in special in primele 3 luni. De multe ori, probleme precum racelile sau durerile minore nu au nevoie de tratament cu medicamente. Cu toate acestea, daca sunteti insarcinata si credeti ca trebuie sa luati medicamente, paracetamolul este sigur – utilizati paracetamol la cea mai mica doza eficienta pentru cel mai scurt timp posibil. Inainte de a lua orice medicament cand sunteti gravida, discutati cu medicul.

Cel mai sigur mod de a face fata unei raceli in sarcina este cu remedii naturale precum repausul si consumul de lichide. Lichidele calde, cum ar fi supa de pui sau ceaiul fara cofeina, pot ajuta la reducerea congestiei. Daca suferiti de o congestie nazala severa, utilizati picaturi saline pentru nas, care sunt considerate sigure in orice stadiu de sarcina.

Respiratie grea in prima luna de sarcina – care sunt cauzele?

Scurtarea respiratiei este cunoscuta medical ca dispnee. Este senzatia ca nu primesti suficient aer. Respiratia grea apare adesea la sarcina timpurie din cauza nivelului crescut de hormoni, precum si a nevoii de mai mult oxigen. Chiar daca bebe nu este suficient de mare pentru a exercita presiune asupra plamanilor, respiratia grea apare din cauza modificarilor sistemului respirator, precum si hormonilor – cresterea nivelului de progesteron.

Bufeuri in primul trimestru de sarcina – ce inseamna?

Bufeurile rezulta din niveluri fluctuante de hormoni (in principal estrogeni), care tind sa creasca. Pot incepe imediat dupa conceptie, iar unele mamici le pot cataloga drept unul dintre primele simptome ale sarcinii.

Frisoane la inceput de sarcina – cauze

Cand esti insarcinata, hormonii trec prin fluctuatii constante. Pentru majoritatea femeilor, cresterile nivelului de estrogen si progesteron provoaca transpiratii si senzatia ca iti este cald tot timpul. Ocazional, insa, femeile raspund cu un set opus de simptome – senzatie de frig. Trebuie un control medical pentru a exclude o eventuala problema tiroidiana ce este diagnosticata pentru prima data in timpul sarcinii. De asemenea, frisoanele pot insoti anumite infectii care sunt mai frecvente in timpul sarcinii, cum ar fi o infectie la rinichi. In mod obisnuit, in caz de infectii, exista si alte simptome, precum febra, greata, varsaturi etc.

Sfaturi pentru mamici

Dupa confirmarea sarcinii, este esential sa ai grija de tine si de bebe pe tot parcursul frumoasei calatorii pana la nastere. Iata o serie de sfaturi:

  • Nu uita la suplimentele prenatale recomandate de medic – pentru o sarcina sanatoasa si pentru a preveni defectele de tub neural.
  • Mergi periodic la medic pentru controalele de rutina. Discuta cu medicul despre orice probleme sau nelamuriri ai.
  • Evita auto-medicatia si evita remediile naturiste sau suplimentele administrate fara recomandarea medicului.
  • Adopta un stil activ zilnic – cu exercitii usoare si de intensitate redusa in functie de starea de sanatate –sportul in sarcina include mersul pe jos, pilates, yoga, gimnastica pentru gravide etc.
  • Adopta o alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata si respecta cele 3 mese ale zilei. Evita alcoolul, cofeina, alimentele grase, procesate, dulciurile etc.
  • RENUNTA LA FUMAT! Fumul de tigara este extrem de nociv pentru tine si pentru bebe in curs de dezvoltare – creste riscul de anomalii, probleme de dezvoltare, complicatii la nastere, greutate scazuta la nastere, probleme de respiratie la copil etc. Evita si expunerea la fum de tigara – fumatul pasiv.
  • Hidrateaza-te corespunzator!
  • Asigura-te ca dormi suficient – somnul in sarcina e important – corpul tau trece prin multe shcimbari si are nevoie de odihna.
  • Evita tocurile inalte si hainele stramte – corpul trece prin modificari si e indicat sa porti imbracaminte si incaltaminte cat mai lejera inca din primele stadii.
  • Evita deplasarile pe distante lungi, evita sauna si cada cu hidromasaj care implica temperaturi mari, nu ridica greutati si nu face efort fizic intens.

Alte sfaturi pentru a preveni problemele de sanatate

  • Foloseste manusi la gradinarit pentru a evita contactul cu sol contaminat.
  • Evita contactul cu fecale de pisica – poate duce la toxoplasmoza.
  • Evita expunerea la pesticide si substante chimice.
  • Accepta ajutorul celor din jur oricand simti nevoia.
  • Ai grija de igiena vaginala: odata cu cresterea nivelului hormonal, in timpul sarcinii, poti deveni mai predispusa la infectii vaginale, cum ar fi candidoza vaginala. Prin urmare, este important sa mentii o igiena vaginala buna pentru a preveni orice fel de infectii.

Sanatatea mentala si starea de bine in sarcina!

Ai grija de sanatate ta mentala si emotionala – pastreaza-ti calmul, fii increzatoare si pozitiva. Nu te panica la vestea ca esti gravida! Sigur ca vestea vine cu tot felul de griji si angoase, temeri si ganduri – dar e important sa ai grija de mintea si de emotiile ale pentru ca acestea pot avea un impact direct asupra copilului. Apeleaza la un jurnal de sarcina – poate fi util pentru a-ti monitoriza sarcina, simptomele, starea de sanatate, dar si trairile si emotiile resimtite! Relaxeaza-te! Asculta muzica, citeste, informeaza-te si apeleaza la tot felul de solutii pentru relaxare si stare de bine.

Referinte:
(1) The First Trimester of Pregnancy, link: https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-trimester
(2) First trimester: weeks 1 to 12, link: https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/pregnancy-calendar/first-trimester-weeks-1-12
(3) Early pregnancy symptoms: First signs you might be pregnant, link: https://www.kidspot.com.au/birth/pregnancy/signs-and-symptoms/first-symptoms-of-pregnancy-what-happens-right-away/news-story/2683c7eed8bb3fe71f95599078bddea5
(4) Pregnancy: The first month, link: https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=319&language=English
(5) Early Pregnancy Symptoms, link: https://www.healthline.com/health/pregnancy/early-symptoms-timeline
(6) 1 week pregnant, link: https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/1-weeks-pregnant
(7) Your Pregnancy Week by Week: Weeks 1-4, link: https://www.webmd.com/baby/guide/your-pregnancy-week-by-week-weeks-1-4#1

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna ziua.E NORMAL SA AM O MICA SINGERARE IN FIECARE ZII?aM FOST LA CAMERA DE GARDA LA mUNICIPAL SI A ZIS CA E OK

  • Buna ziua.E NORMAL SA AM O MICA SINGERARE IN FIECARE ZII?aM FOST LA CAMERA DE GARDA LA mUNICIPAL SI A ZIS CA E OK.Mentionez ca am sase sapt

  • Buna ziua.Am sase saptamini.E ,NORMAL SA AM O MICA SINGERAREIN FIECARE ZII/aAm fost la camera de garda lA Municipal si a spu ca e ok.Va multumesc

  • Am avut ultima menstruatie pe 05.10.2020
    Luna asta nu mi a venit deloc
    Mentionez ca am avut contact sexual ne protejat din data de 18.09.2020

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago