Prezervativul – iata tot ce trebuie sa stii despre aceasta metoda contraceptiva, ce eficienta are, avantaje si dezavantaje, mod corect de utilizare si riscuri posibile.
CUPRINS:
1. Ce sunt prezervativele?
2. Rolul si eficienta prezervativelor
3. Cum se folosesc prezervativele?
4. Avantajele si dezavantajele prezervativelor
5. Recomandari si precautii
Prezervativele reprezinta o metoda contraceptiva de bariera – singura metoda de contraceptie care poate preveni sarcina si in acelasi timp protejeaza si impotriva infectiilor cu transmitere sexuala (ITS).
Exista 2 tipuri de prezervative:
In acest articol ne vom referi in principal la prezervativele masculine. Prezervativele sunt produse din latex foarte subtire, poliizopren sau poliuretan si colecteaza materialul seminal al barbatului in timpul actului sexual. Atunci cand sunt utilizate corect de fiecare data cand are loc un act sexual, prezervativele au eficienta de 98%. Prezervativele sunt in prezent singura metoda contraceptiva masculina, in afara de vasectomie. Sunt o metoda de contraceptie de bariera. Vezi aici articolul despre contraceptie – ghidul complet al metodelor contraceptive.
Prezervativele exista de mult timp – insa, la inceput erau confectionate din materiale diferite, aratau diferit si nu erau la fel de eficiente. Forma rudimentara era obtinuta din intestine sau vezica urinara de animale. In Asia, primele prezervative erau fabricate din hartie de matase imbibata in uleiuri. De asemenea, au existat si prezervativele din in sau stofa, ce contineau si anumite ierburi – cu rol de protectie impotriva infectiilor. Practic, principalul rol al prezervativului era tocmai cel de a proteja impotriva infectiilor, mai ales sifilis. Primele prezervative din latex au aparut ulterior in secolul al XIX-lea.
Prezervativele functioneaza ca o contraceptie de bariera – previn contactul dintre material seminal si organele genitale ale celeilalte persoane. De asemenea, previn contactul direct dintre piele si penis si contactul cu secretiile peniene, vaginale sau anale. Sunt fabricate din latex foarte subtire, poliuretan sau poliizopren si sunt concepute pentru a preveni sarcina prin colectarea spermei si evitarea contactului cu ovulul femeii. De asemenea, pot proteja impotriva infectiilor cu transmitere sexuala daca sunt utilizate corect in timpul sexului.
In timpul actului sexual, prezervativul impiedica patrunderea spermei in vagin. Nicio metoda contraceptiva nu are eficienta 100%. Prezervativele au eficienta de 98% in prevenirea sarcinii DACA sunt utilizate corect de fiecare data – asta inseamna ca 2 din 100 femei raman gravide in decurs de un an (daca sunt folosite corect). In realitate, lucrurile nu stau perfect si apar adesea sarcini nedorite din cauza utilizarii incorecte – sarcina poate sa apara la 18 din 100 femei in decursul unui an, cauza fiind utilizarea gresita sau faptul ca prezervativul nu este pus inca de la inceputul actului sexual.
Daca prezervativul este utilizat incorect, prea tarziu sau se rupe, este posibil ca acest lucru sa duca la o sarcina nedorita. Prezervativele pot fi combinate cu alte forme de contraceptie, cum ar fi pilulele contraceptive, inelele vaginale, injectiile contraceptive, steriletul etc., pentru a oferi contraceptie mai eficienta si pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala in acelasi timp.
Prezervativele reduc riscul raspandirii infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv virusul imunodeficientei umane (HIV). De asemenea, ofera protectie impotriva unor boli cu transmitere sexuala, precum Chlamydia, gonoree, sifilis, dar si impotriva infectiei cu HPV, impotriva virusului hepatitei B si impotriva virusului herpes simplex care poate provoca herpes genital.
De fapt, prezervativele sunt singura metoda contraceptiva care ofera SI protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Ofera o reducere variabila a riscului, in functie de tipul bolii, deoarece infectiile se raspandesc diferit – unele se raspandesc prin contactul cu fluidele corporale, in timp ce altele sunt transmise prin contactul piele-pe-piele. In general, cercetarile arata ca prezervativele sunt cele mai eficiente in prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala care se raspandesc prin fluide corporale, precum chlamydia, gonoreea si HIV. Prezervativele pot reduce, de asemenea, riscul de a contracta boli raspandite prin contactul piele pe piele, cum ar fi herpesul si HPV. Cu toate acestea, prezervativele pot oferi protectie impotriva acestor boli NUMAI daca leziunile se afla in zone acoperite de prezervativ.
Insa, desi sunt eficiente, nu garanteaza protectie 100%. Singura modalitate 100% eficienta de a preveni transmiterea sexuala a HIV si a bolilor cu transmitere sexuala este prin abstinenta – evitand orice forma de sex – vaginal, anal si oral. Folosirea unui prezervativ poate reduce foarte mult, dar nu elimina in totalitate riscul transmiterii bolilor. Abstinenta este singura metoda de eliminare completa a posibilitatii de transmitere sexuala a HIV sau a bolilor cu transmitere sexuala.
Iata care sunt pasii pentru utilizarea corecta si sigura a prezervativului:
Daca aveti relatii sexuale cu penetrare pentru o mai lunga perioada de timp, riscul ruperii prezervativului creste. Cel mai sigur este sa schimbati prezervativul la fiecare 30 de minute.
✅ Citeste aici mai multe despre Educatia sexuala la copii si adolescenti.
Prezervativele sunt lubrifiate in general, pentru a fi mai usor de utilizat, dar puteti folosi si lubrifiant suplimentar. Puteti utiliza orice tip de lubrifiant in asociere cu prezervative din poliuretan – nu e valabil si pentru prezervativele din latex si poliizopren. Uleiul slabeste cauciucul din latex, crescand riscul de rupere. Daca utilizati prezervative din latex sau poliizopren, nu utilizati lubrifianti pe baza de ulei – lubrifiantii pe baza de ulei pot deteriora prezervativul si pot face ca acesta sa alunece sau sa se rupa. Citeste mai multe si despre uscaciunea vaginala.
Unele prezervative au spermicid pe ele. Ar trebui sa evitati utilizarea acestui tip sau utilizarea spermicidului ca lubrifiant, deoarece nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala si pot provoca efecte adverse.
Prezervativele pentru femei sunt din poliuretan de obicei cu un inel flexibil la fiecare capat. Pentru utilizare, se tine inelul interior moale intre aratator si degetul mare, plasant inelul cu capat inchis in vagin. Impingeti prezervativul cat mai departe posibil in vagin, folosind doua degete. Inelul exterior trebuie sa ramana intotdeauna intins pe exteriorul vaginului. Nu este recomandata utilizarea ambelor tipuri simultan – prezervativ masculin si prezervativ feminin.
In unele cazuri de disfunctie erectila, intreruperea preludiului pentru a pune prezervativul poate ingreuna sustinerea erectiei.
Alergia la latex poate aparea in anumite situatii – de obicei, e vorba de reactii alergice usoare. Reactiile alergice severe la prezervative sunt extrem de rare.
Utilizarea prezervativului are unele dezavantaje in comparatie cu alte tipuri de protectie, mai ales daca acestea nu sunt utilizate corect. Factorii care pot reduce eficienta prezervativelor sunt:
In rare cazuri, prezervativul se poate rupe sau aluneca – de obicei, daca nu este utilizat corespunzator. In astfel de situatii, retrageti penisul imediat si indepartati cat mai mult material seminal puteti. Spalati la exterior organele genitale – evitand sa va spalati in vagin, deoarece acest lucru poate raspandi material seminal sau o eventuala infectie. Urinati pentru a indeparta orice urma de material seminal. Daca nu ati utilizat nicio alta metoda contraceptiva (in afara de prezervativ) pentru a preveni sarcina, poate fi necesar sa apelati la contraceptia de urgenta pentru a preveni sarcina. Acest lucru trebuie facut in termen de 72 de ore de la actul sexual.
Daca exista riscul sa fi contractat o infectie, mergeti cat mai curand la medic pentru analize. De obicei, testele se fac la aproximativ 10 zile de la expunere (sau mai devreme daca sunteti ingrijorat de orice simptome) si apoi se repeta la aproximativ 3 luni. Asta pentru ca unele infectii transmise sexual sunt detectabile in momente diferite dupa infectie.
Daca partenerul are HIV si urmeaza un tratament regulat, iar incarcatura virala a fost nedetectabila cel putin in ultimele 6 luni, nu exista riscul de transmitere a HIV, insa e indicat ca ambii parteneri sa faca analizele cat mai curand. Daca partenerul nu urmeaza un tratament regulat sau nu este sigur cat de bine raspunde la tratament, trebuie sa faceti analizele cat mai curand posibil. Vi se poate oferi tratament de profilaxie post-expunere. Acesta implica administrarea de medicamente antiretrovirale timp de o luna pentru a reduce riscul de a deveni seropozitiv. Acest tratament are o rata mare de succes, dar nu este un inlocuitor al prezervativelor, este un medicament puternic cu efecte secundare si nu este potrivit pentru toata lumea.
Prezervativul trebuie sa se potriveasca, sa se ruleze pana la baza penisului si sa fie confortabil – nu prea strans, dar nici prea slabit incat sa alunece in timpul sexului. Puteti incerca diferite dimensiuni de prezervative pentru a o gasi pe cea mai potrivita.
Exista o varietate de prezervative disponibile. Pot avea nu doar dimensiuni diferite, ci si texturi (prezervative cu striatii si puncte), de grosimi diferite, arome si culori diferite. Iata cateva lucruri de luat in considerare atunci cand cumparati prezervative:
Prezervativele reprezinta singura metoda de contraceptie ce ajuta atat la reducerea riscului de sarcina, cat si a riscului de boli cu transmitere sexuala. Atunci cand sunt utilizate corect de fiecare data, prezervativele au eficienta de 98%.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/condomeffectiveness/external-condom-use.html
(2) http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44383/9789241599900_eng.pdf;jsessionid=7867FCF4B0C8235E29F0C2BD3ED489C6?sequence=1c
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470385/
Sursa foto: Pexels
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…