Pot sa merg la dentist in sarcina?

pot sa merg la dentist in sarcina

Pot sa merg la dentist in sarcina? Sunt sigure tratamentele stomatologice cat timp sunt gravida? Afla din articolul de mai jos, precum si cum putem mentine sanatatea orala in sarcina.

CUPRINS:

1. De ce este importanta sanatatea dentara in timpul sarcinii?
2. Probleme stomatologice in timpul sarcinii
3. Este sigur sa merg la dentist in sarcina?
4. Tratamentele stomatologice in sarcina
5. Igiena orala in sarcina

De ce este importanta sanatatea dentara in timpul sarcinii?

Sanatatea orala inseamna sanatatea gurii, a dintilor si a gingiilor. Este o parte importanta a sanatatii generale. Daca sunteti gravida, este o parte importanta a ingrijirii prenatale (asistenta medicala pe care o primiti in timpul sarcinii).

Este important sa va ingrijiti dintii si gingiile in timpul sarcinii din mai multe motive. In primul rand, modificarile hormonale din timpul sarcinii va pot afecta gingiile, provocand sangerarea acestora, devenind mai sensibile, umflate si rosii. Se numeste „gingivita de sarcina”. Gingivita poate duce la boli parodontale mai grave ce pot creste riscul pentru alte probleme de sanatate. In plus, sanatatea dentara deficitara poate afecta sanatatea bucala generala a copilului in curs de dezvoltare. Cercetarile arata ca poate exista o legatura intre boala parodontala si un copil prematur sau cu greutate mica la nastere.

Hormonii din sarcina si greturile matinale pot afecta sanatatea orala, motiv pentru care este important sa mergeti in continuare la medicul dentist in sarcina. In sarcina aveti un risc mai mare de aparitie a cariilor dentare si a bolilor gingivale din cauza nivelurilor hormonale.

Sanatatea orala poate fi considerata o parte importanta a ingrijirii prenatale, pentru sanatatea ulterioara a mamei si a copilului. Sanatatea orala in timpul sarcinii poate afecta foarte mult mama si fatul.

problemele stomatologice in sarcina

Problemele dentare preexistente in sarcina

Mai multe afectiuni preexistente pot avea un impact negativ asupra sarcinii. Unele studii sustin ca femeile insarcinate cu boala parodontala preexistenta prezinta un risc mai mare de nastere prematura, copil cu greutate mica la nastere si dezvoltarea preeclampsiei. Asta pentru ca in caz de boala parodontala, bacteriile gram-negative din biofilmul gingival duc la markeri inflamatori in fluxul sangvin. Acesti markeri inflamatori provoaca un raspuns inflamator imunitar in unitatea fetal-placentara, precum si suprimarea factorilor locali de crestere. Acest raspuns poate genera contractii uterine care pot duce la travaliu prematur sau la nasterea copilului avand greutate redusa. Mai sunt insa necesare cercetari in acest sens.

cursuri puericultura

In plus, este bine sa mergeti la dentist pentru a trata orice probleme dentare inainte de a ramane gravida. Asta pentru a preveni durerile de dinti, infectiile si pentru a reduce necesitatea unor interventii stomatologice in sarcina.

Probleme stomatologice in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, placenta produce niveluri mai ridicate de estrogen si progesteron. Aceste modificari hormonale pot duce la agravarea gingivitei, sensibilitate gingivala la iritanti si granuloame piogene. De asemenea, femeile insarcinate si postpartum pot, de asemenea, sa neglijeze propria ingrijire orala pentru a se concentra asupra sanatatii si bunastarii bebelusului. In plus, varsaturile care pot aparea in timpul sarcinii provoaca un mediu acid in cavitatea bucala. Aciditatea poate duce la eroziunea si degradarea structurii dintelui. In cele din urma, multe femei ezita sa mearga la medicul dentist in timpul sarcinii. Cu toate acestea, cercetarile sustin ca ingrijirea dentara profesionala si mersul la dentist in sarcina sunt esentiale pentru imbunatatirea sanatatii bucale.

miababy magazin

S-ar putea sa fiti afectata si de gura uscata (xerostomie), care reduce cantitatea de saliva pe care o produceti, ceea ce este o problema, deoarece saliva joaca un rol important in mentinerea sub control a bacteriilor care cauzeaza cariile dentare. Gingivostomatita este o alta problema care poate afecta unele femei – gingii palide pana la rosu intens, care sangereaza usor. In sarcina, obiceiurile alimentare se pot schimba. Puteti manca mai multe alimente in timpul sarcinii decat ati consumat inainte de a fi insarcinata si pot aparea anumite pofte alimentare, mai ales pentru unele alimente nesanatoase. Tipurile de alimente pe care le consumati va pot afecta sanatatea dentara.

problemele stomatologice in sarcina

Greturile matinale si cariile dentare

Cand vomiti, acidul din stomac afecteaza smaltul natural de pe dinti. Ca urmare, este posibil sa va confruntati cu dinti sensibili si carii in timpul sarcinii. Fiecare sarcina este diferita. In general, se recomanda sa asteptati 30 de minute dupa varsaturi pentru a va spala dintii. In acest fel, cu ajutorul salivei, smaltul dintilor are suficient timp de recuperare dupa ce a fost expus la acidul din stomac. Daca va spalati prea curand dupa ce ati vomitat, exista riscul sa periati smaltul slabit de acidul gastric.

Modificarile hormonale si problemele gingivale

Sarcina poate agrava bolile parodontale, care pot rezulta din gingivita netratata. Hormonii de sarcina pot agrava o gingivita, in special in timpul celui de-al doilea trimestru. Daca ati avut deja o boala a gingiilor inainte de sarcina, este posibil sa observati ca simptomele se agraveaza. Gingivita in timpul sarcinii este cauzata de fluctuatiile hormonale care cresc fluxul de sange catre gingii. Acesti hormoni pot afecta, de asemenea, capacitatea organismului de a combate placa dentara.

Este sigur sa merg la dentist in sarcina?

DA. Faceti controale dentare regulate inainte si in timpul sarcinii. La controalele medicale, informati medicul dentist:

  • daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida;
  • despre orice medicament pe care il luati – medicamente cu sau fara prescriptie, suplimente etc.;
  • daca sarcina este cu risc ridicat.

Curatarile dentare preventive si controalele de rutina la dentist in sarcina nu numai ca sunt sigure, ci sunt recomandate. Cresterea nivelului de hormoni in timpul sarcinii face ca gingiile sa se umfle, sa sangereze si sa fie mai mare riscul de iritatii ale gingiilor. Controalele stomatologice preventive in timpul sarcinii sunt esentiale pentru a evita infectiile orale, cum ar fi boala gingivala, care a fost legata de nasterea prematura.

Tratamentele stomatologice la dentist in sarcina

Deoarece primul trimestru este cea mai critica perioada de dezvoltare a bebelusului, tratamentul dentar, daca este necesar, este cel mai bine sa fie efectuat in al doilea trimestru pentru a minimiza riscul. Tratamentul in al treilea trimestru nu este adesea recomandat din cauza pozitiei nefavorabile in decubit in timpul tratamentului. Aceasta pozitie afecteaza circulatia sangelui, deoarece incetineste fluxul de sange inapoi la inima. Informati medicul dentist daca nu va simtiti confortabil si reglati scaunul dentar in consecinta.

Este recomandat sa mergeti la medicul dentist pentru a rezolva toate problemele stomatologice inainte de a ramane gravida. Tratamentul dentar inainte de sarcina va poate ajuta sa va mentineti dintii si gingiile sanatoase si sa evitati anumite complicatii. Pot fi efectuate si in sarcina anumite proceduri necesare, cum ar fi obturatii, daca acestea ajuta la prevenirea infectiilor. Cu toate acestea, este bine sa faceti toate aceste proceduri pana in al doilea trimestru. In al treilea trimestru, devine dificil sa stati prea mult pe scaunul stomatologic. Cu toate acestea, uneori sunt necesare lucrari dentare de urgenta, cum ar fi un tratament de canal sau extractia unui dinte – daca acestea nu mai suporta amanare. Tratamentele elective, cum ar fi albirea dintilor si alte proceduri cosmetice, ar trebui amanate pana dupa nastere. Cel mai bine este sa evitati pe cat posibil procedurile stomatologice complexe si care nu sunt urgente in timpul sarcinii, pentru a evita expunerea copilului in curs de dezvoltare la orice riscuri, chiar daca acestea sunt minime.

Retineti ca, daca aveti o infectie dentara sau umflaturi, este posibil sa aveti nevoie de tratament imediat. Consecintele neretratarii unei infectii in timpul sarcinii depasesc posibilele riscuri ale medicamentelor utilizate in timpul tratamentului dentar.

controlul la dentist in sarcina

Anestezia dentara si medicamentele in sarcina

In prezent, exista studii contradictorii privind posibilele efecte adverse ale medicamentelor folosite in tratamentele stomatologice asupra copilului in curs de dezvoltare. Lidocaina este medicamentul cel mai frecvent utilizat pentru lucrarile dentare. Lidocaina (medicament de categoria B) traverseaza placenta dupa administrare. Anestezia trebuie facuta doar daca este absolut necesar. Daca aveti nevoie de un tratament dentar mai complex, acesta ar trebui facut cu o anestezie cat mai mica posibil. Daca este nevoie de interventii dentare, cantitatea de anestezic administrata trebuie sa fie cat mai mica posibil, dar totusi suficienta pentru a ameliora disconfortul.

Tratamentele dentare necesita adesea antibiotice pentru a preveni sau trata infectiile. Antibioticele precum penicilina, amoxicilina si clindamicina, care sunt din categoria B privind siguranta in timpul sarcinii, poate fi prescrise dupa procedura daca este necesar.

Medicamente pentru dureri de dinti in sarcina

In cea mai mare parte, acetaminofenul sau paracetamolul in sarcina este cea mai sigura optiune. Este singurul medicament impotriva durerii eliberat fara prescriptie medicala aprobat pentru utilizare in toate cele 9 luni de sarcina, deoarece tinde sa fie atat eficace, cat si sigur pentru copil – desi in primele 12 saptamani de sarcina se recomanda evitarea oricaror medicamente. Acest medicament e bine sa fie luat doar daca este absolut necesar si sa se administreze cele mai mici doze posibil. In ceea ce priveste alte optiuni, aspirina si medicamentele antiinflamatoare nesteroidine ca ibuprofen, ketoprofen sau naproxex trebuie evitate in sarcina.

Atentie!

Daca aveti dureri dentare sau umflaturi, sunati imediat la medicul dentist. Daca aveti o infectie, aveti nevoie de un tratament rapid pentru a ajuta la prevenirea complicatiilor.

Radiografiile sunt sigure in sarcina?

Daca este posibil, radiografiile dentare trebuie evitate in timpul sarcinii. Radiografiile de rutina, facute de obicei in timpul examenelor anuale, pot fi amanate de obicei pana dupa nastere. Insa, uneori, radiografiile sunt esentiale – sunt necesare pentru efectuarea multor proceduri dentare, in special in caz de urgenta. Conform Colegiului American de Radiologie, o singura radiografie de diagnostic nu are o doza de radiatii suficient de mare pentru a provoca efecte adverse la un embrion sau fat in curs de dezvoltare. Daca aveti nevoie de o radiografie neaparat, medicul dentist va va oferi masuri necesare pentru a proteja bebelusul.

igiena orala in sarcina

Igiena orala in sarcina

O igiena dentara buna este extrem de importanta in timpul sarcinii.

  • Pentru a evita acumularea de placa dentara, curatati-va bine dintii si gingiile de doua ori pe zi. Periati dimineata dupa micul dejun si seara inainte de a merge la culcare si folositi ata dentara o data pe zi. Periajul obisnuit si folosirea atei dentare sunt esentiale pentru indepartarea particulelor de alimente si a bacteriilor cariogene de pe dinti. Daca un reflex gag puternic legat de greturile in sarcina face dificila spalarea dintilor, incercati sa alegeti o aroma diferita de pasta de dinti sau sa va distrageti atentia in timp ce va periati dintii (ascultand muzica sau vorbind cu cineva, de exemplu).
  • Adoptati o alimentatie sanatoasa, mai ales bogata in calciu – pentru sanatatea dintilor. Limitati alimentele bogate in zahar, cum ar fi bomboanele si fursecurile, si evitati bauturile indulcite.
  • Daca va confruntati cu greturi si varsaturi in sarcina, nu va spalati dintii timp de cel putin 30 de minute dupa varsaturi sau reflux. Acest lucru ii va oferi smaltului timp de recuperare dupa acid. Clatiti-va gura cu apa dupa varsaturi pentru a ajuta la reducerea acidului.

Referinte:
(1) https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2013/08/oral-health-care-during-pregnancy-and-through-the-lifespan
(2) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/dental-work-and-pregnancy/
(3) https://www.cdc.gov/oralhealth/publications/features/pregnancy-and-oral-health.html
(4) https://www.healthline.com/health/pregnancy/can-you-get-a-tooth-pulled-while-pregnant#takeaway
(5) https://hurstpediatricdentistry.com/2020/11/23/pregnancy-and-oral-health-effects-on-babys-teeth/

miababy magazin
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *