Articole

Poftele in sarcina – cand si de ce apar

Poftele in sarcina sunt destul de frecvente si exista mai multe teorii privind cauzele lor. Iata care sunt acestea, precum si o lista cu cele mai frecvente pofte in sarcina.

CUPRINS:

1. Ce sunt poftele in sarcina?
2. De ce apar poftele in sarcina?
3. Cele mai frecvente pofte in sarcina

Ce sunt poftele in sarcina?

Sarcina este asociata cu numeroase transformari. Printre acestea se pot numara uneori si poftele alimentare. Poate fi vorba de anumite alimente sau de o serie de combinatii ciudate de alimente care ti se par brusc interesante. Pe langa pofte, poate aparea si aversiunea fata de unele alimente, legata de greturile in sarcina.

Se pare ca aproximativ 50 – 90% dintre femeile insarcinate experimenteaza anumite pofte alimentare in timpul sarcinii – inclusiv pofta pentru gusturi specifice, texturi sau combinatii de arome.

Aversiunea fata de unele alimente

Aversiunea fata de unele produse alimentare este opusul poftelor alimentare. Poftele si aversiunea pentru unele alimente in timpul sarcinii incep de obicei cam in acelasi timp. In general, cele mai frecvente alimente ce provoaca aversiune in timpul sarcinii includ oua, ceapa, peste si fructe de mare, usturoi, carne si produse lactate. Factorul comun poate tine de miros, pentru ca ceapa, usturoiul, carnea si pestele gatit pot avea mirosuri foarte puternice. Textura ar putea juca, de asemenea, un rol. De exemplu, ouale pot fi considerate lipicioase sau alunecoase.

Cand incep poftele in sarcina?

In general, poftele incep sa apara in primul trimestru, atingand nivelul maxim in al doilea trimestru si scazand in al treilea. Rareori, poftele persista dupa nastere. Cu toate acestea, femeile care alapteaza ar putea avea pofte in continuare.

De ce apar poftele in sarcina?

Exista cateva teorii principale despre motivele pentru care sarcina face ca papilele gustative sa se schimbe si de ce apar anumite pofte:

Modificarile hormonale

Modificarile hormonale ar putea fi „de vina”. Sarcina este o perioada cu schimbari hormonale semnificative, in special in primul trimestru. Hormonii de sarcina ar putea schimba tipurile de pofte pe care le experimentati. Hormonii pot afecta si experienta senzoriala a mancarii, simtul mirosului si starea de spirit – toate acestea determinand anumite pofte.

Modificari senzoriale

Multe femei insarcinate spun ca observa anumite modificari de perceptie a mirosurilor. Acest lucru poate afecta tipurile de alimente pe care le prefera. Alimentele cu mirosuri puternice si intepatoare pot deveni greu de tolerat. In acelasi timp, pot deveni preferate alimentele cu mirosuri placute si parfumate.  Pe langa poftele alimentare, multe femei insarcinate dezvolta, de asemenea, o aversiune brusca fata de anumite alimente cu gust puternic. Poftele alimentare si aversiunile bruste pot fi legate de efectele hormonilor de sarcina, care pot schimba modul in care percepem anumite gusturi si mirosuri.

Nevoi nutritionale

De asemenea, se considera ca poftele pot fi legate de anumite deficiente de nutrienti sau de o nevoie crescuta de anumite vitamine si minerale. Cu toate acestea, nu exista dovezi ale unei legaturi intre pofte si deficitul de nutrienti.

Alimente de confort

In general, unele tipuri de alimente ne ofera o senzatie de confort, precum dulciurile si carbohidratii. S-ar putea sa ni se faca adesea pofta de anumite alimente din copilarie pe care le asociem cu confort si dragoste. In sarcina, este posibil sa apara pofte pentru anumite tipuri de alimente pe care le consumam atunci cand eram mici. Exista o teorie conform careia dopamina scade in sarcina – hormon legat de starea de bine. Cand ne gandim la consumul de alimente bogate in grasimi si calorii – adesea alimente de confort – creste nivelul de dopamina si, prin urmare, ne  simtim mai bine. Cand acest nivel scade in timpul sarcinii, femeile pot avea tendinta sa caute alimente care sa le ofere o stare de bine.

Cele mai frecvente pofte in sarcina

Unele dintre cele mai frecvent raportate pofte alimentare in sarcina sunt:

  • dulciuri, ca inghetata, ciocolata, prajituri etc.;
  • lactate, ca branzeturi sau smantana;
  • surse de carbohidrati – cartofi prajiti, paine etc.;
  • alimente sarate, ca chips-uri;
  • anumite fructe;
  • anumite legume;
  • alimente de fast food, mancare chinezeasca sau pizza;
  • muraturi etc.

Unele femei au pofte pentru anumite combinatii alimentare mai ciudate. De asemenea, pot aparea pofte pentru anumite alimente care inainte iti displaceau. In mod ciudat, gheata este o alta pofta frecventa in sarcina.

Sfaturi si recomandari

In general, poftele alimentare in sarcina nu sunt motiv de ingrijorare. Este complet normal sa va rasfatati din cand in cand cu un anumit aliment de care va e pofta (cu exceptia alcoolului). E permis sa consumati acele alimente de care va e pofta, dar nu lasati ca aceste tipuri de produse sa reprezinte baza alimentatiei. Este foarte important sa aveti o alimentatie sanatoasa in sarcina, bazata in special pe legume, fructe, surse sanatoase de proteine, carbohidrati si grasimi. De asemenea, aveti grija la dimensiunea portiilor, pentru a preveni cresterea excesiva in greutate in sarcina.➤ Vezi aici mai multe informatii despre greutatea in sarcina. Retineti ca o alimentatie constanta bogata in alimente nesanatoase, cu continut ridicat de grasimi, zahar sau conservanti si arome poate duce la cresterea excesiva in greutate, diabet gestational sau alte probleme care pot persista si dupa nastere.

Incercati sa evitati consumul crescut de alimente bogate in zahar, sare si grasimi. Sarcina nu este, cu siguranta, momentul potrivit pentru dieta, dar este important sa va concentrati cat mai mult posibil asupra alegerilor alimentare sanatoase. Adoptarea unei alimentatii echilibrate si hranitoare va ajuta sa va mentineti sanatarea.

De asemenea, gasiti alternative. Daca aversiunea fata de unele alimente in timpul sarcinii va limiteaza consumul, cautati inlocuitori pentru alimentele sanatoase pe care nu le puteti tolera.

Atentie la alimentele ce trebuie evitate in sarcina!

Cand sunteti gravida, exista o serie de alimente care ar trebui evitate. Alimente precum branzeturile moi, sushi, oua crude si carne insuficient gatita pot contine bacterii daunatoare, inclusiv Salmonella si E. coli. si pot duce la boli, cum ar fi listeria sau toxoplasmoza. De asemenea, evitati alcoolul in sarcina. Nu exista un nivel sigur permis de alcool in timpul sarcinii.

Unele pofte pot fi periculoase si un semn ca trebuie sa mergeti la medic. Daca aveti o dorinta puternica de a manca lucruri precum creta, lut, sapun sau alte produse ne-alimentare in timpul sarcinii, este posibil sa aveti o problema numita pica in sarcina – si e necesar sa solicitati sfatul medicului.

Mituri despre poftele in sarcina

Cand vine vorba de poftele in sarcina, exista si anumite mituri si credinte populare. Un astfel de mit este ca poftele din sarcina indice ce ar vrea sa manance bebe – preferintele fiind astfel transmise mamei. De aceea, multe mame cred ca daca nu mananca acel aliment de care le e pofta, pot aparea probleme si pot sa piarda sarcina. De aici provine si stresul celor din jur si dorinta de a face tot posibilul pentru a face rost de respectivul aliment. Un alt mit este ca poftele in sarcina pot oferi indicii privind sexul copilului – daca mamei ii e pofta de dulce va avea fetita, iar daca ii e pofta de ceva sarat, bebe e baietel.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/baby/features/pregnancy-food-cravings
(2) https://www.healthline.com/health/pregnancy/when-do-cravings-start
(3) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/cravings-and-aversions.aspx
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4172095/

Sursa foto: Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

2 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago