Sunteti in etapa de diversificare iar bebelusul are 6luni+? Este timpul sa introduceti morcovii in alimentatie, printr-un piure de morcovi delicios si sanatos. Aflati cum se prepara piureul de morcovi pentru bebelusi, in randurile de mai jos.
Aveti nevoie de mai multe sfaturi si informatii despre difersificarea alimentatiei bebelusului? Descarcati GRATUIT Ghidul pentru diversificare!
Cuprins:
- Morcovii – beneficii pentru sanatate
- Cand se introduc in dieta bebelusului morcovii?
- Cum se aleg si cum se curata morcovii?
- Cum se gatesc morcovii?
- Piure de morcovi – reteta diversificare
- Alte retete de diversificare cu morcovi
Morcovii – beneficii pentru sanatate
Morcovul este printre cele mai consumate legume din lume, pe locul doi dupa cartofi. Pe langa faptul ca este foarte bun la gust si extrem de versatil, putand fi folosit intr-o multitudine de retete, morcovul are si numeroase beneficii pentru sanatate.
Morcovii au cantitati ridicate de vitamine si minerale, precum vitamina C, vitamina A, magneziu, potasiu si calciu. Morcovii au proprietati antianemice, diuretice, remineralizante si curative.
In mod normal, prin fierbere legumele isi pierd din proprietati, insa morcovul este exceptia de la regula. Chiar si fiert, morcovul ne ofera o cantitate importanta de vitamina A, B6, magneziu si acid folic. Tot prin fierbere, morcovul devine mai moale, fiind mai usor de digerat iar betacarotenul poate fi mai bine absorbit de organism. Mai mult, daca morcovul este si pasat dupa fierbere (ex. dat prin blender), betacarotenul se absoarbe in proportie de 90%!
Fie ca ii consumam cruzi sau fierti, morcovii sunt o sursa de sanatate pentru organism! Atentie insa, nu exagerati, deoarece consumul prea mare de morcovi sau de alte legume bogate in betacaroten, va colora pielea – fenomen numit carotenemie si care arata de fapt ca betacarotenul in exces nu poate fi asimilat de organism. Acest fenomen apare adesea la copii, deoarece alimentatia lor este bogata in morcovi, aceasta leguma fiind printre primele introduse in alimentatia bebelusilor in etapa de diversificare. Daca apare, nu va alarmati, acesta trece de la sine prin eliminarea carotenilor din dieta.
Consumul regulat de morcovi previne cancerul, datorita continutului de falcarinol, scade colesterolul, ajuta la mentinerea unei danturi si a unei pieli sanatoase, imbunatatesye vederea si are rol hepatoprotector.
Continut nutritiv morcovi (pentru 100g de morcov crud)
- Energie – 41 Kcal
- Carbohidrati – 9.58 g
- Proteine – 0.93 g
- Grasime totala – 0.24 g
- Fibre alimentare – 2.8 g
- Vitamine
- Acid folic – 19 µg
- Niacina – 0.983 mg
- Acid pantotenic – 0.273 mg
- Piridoxina (B6) – 0.138 mg
- Riboflavina – 0.058 mg
- Tiamina – 0.066 mg
- Vitamina C – 5.9 mg
- Vitamina A – 16706 IU
- Vitamina K – 13.2 µg
- Electroliti
- Sodiu – 69 mg
- Potasiu – 320 mg
- Minerale
- Calciu – 33 mg
- Cupru – 0.045 mg
- Fier – 0.30 mg
- Magneziu – 12 mg
- Mangan – 0.143 mg
- Zinc – 0.24 mg
- Fosfor – 35 mg
Cand se introduc in dieta bebelusului morcovii?
Morcovul este usor de digerat si rareori provoaca reactii alergice, asadar se pot introduce in alimentatie de la 6 luni, sub forma de piure, gatiti la abur, fierti, caliti sau copti.
Cum se aleg si cum se curata morcovii?
Alegeti morcovii care au coaja neteda, fara pete, si o culoare cat mai inchisa. Daca alegeti morcovi cu frunze, acestea trebuie sa fie proaspete, verde intens. De preferat, alegeti morcovi din surse ecologice, deoarece morcovii sunt in top 15 cele mai contaminate alimente cu pesticide.
Morcovii se spala foarte bine sub jet de apa si li se indeparteaza coaja cu un peeler.
Cum se gatesc morcovii?
Morcovii se pot gati la abur sau se pot fierbe, coace, sau cali in tigaie. Ii puteti introduce in alimentatia bebelusului sub forma de supa de legume sau piure. Mai tarziu, se poate face si suc de morcovi si i se va oferi bebelusului treptat, cate o lingurita pe zi, crescand cantitatea zilnic pana la 30ml. Se recomanda totusi ca legumele sa fie gatite pana la varsta de un an sau pana cand bebelusul incepe sa mestece mancarea foarte bine.
Dupa ce au fost spalati si curatati, morcovii se pot gati la abur sau se pot fierbe (dureaza mai putin). Prin gatire la abur morcovii isi pastreaza mai bine gustul, deci vor fi mai dulci.
Morcovii cruzi se servesc mereu copiilor sub forma de fasii, pentru a minimiza riscul de inec. Morcovii fierti pot produce constipatie, insa sucul de morcovi are efect laxativ.
Piure de morcovi – reteta diversificare
Ingrediente pentru piure de morcovi:
– 2 morcovi, medii
– cateva linguri lapte de san sau formula de lapte
Preparare piure de morcovi:
Curatati morcovii de coaja si spalati-i sub jet de apa rece. Puneti morvocii la fier in putina apa, sau gatiti-i la abur. Odata gatiti, scoateti morcovii din apa si scurgeti-i. Pasati morcovii cu un blender sau cu furculita, pana se formeaza o pasta fina. Adaugati o lingura de lapte matern sau formula de lapte preparata, pentru a regla consistenta piureului de morcovi.
De la 8-9 luni, poti adauga in piureul de morcovi si 1 lingurita de unt sau ulei de masline.
Alte retete de diversificare cu morcovi
Piure de mere cu morcovi
- 5 morcovi
- 2 mere
- apa
Se gatesc la abur morcovii si merele, taiati cubulete. Odata ce s-au inmuiat, se paseaza in blender si se regleaza consistenta cu apa.
Supa de morcovi pentru bebelusi
- 5 morcovi
- 1 ceapa mare, taiata in 4
- 1 1/2 stock de legume sau de pui
- 1 lingura unt sau ulei de masline
- 1 cana lapte
Se pun la fiert ceapa si morcovii curatati si taiati cubulete in stockul de legume sau de pui. Odata fierte, se paseaza cu un blender. Se adauga lapte si unt/ulei de masline.