Articole

Petele pigmentare in sarcina – preventie si tratament

Pielea trece prin diferite modificari in sarcina, iar un exemplu este dat de petele pigmentare – iata de ce apar, cum pot fi prevenite si ce tratamente si solutii exista.

CUPRINS:

1. Care sunt cele mai frecvente modificari ale pielii in sarcina?
2. De ce apar petele pigmentare in sarcina?
3. Ce cauzeaza petele pigmentare
4. Cum previi aparitia petelor pigmentare
5. Tratamente naturiste pentru estomparea petelor pigmentare

Care sunt cele mai frecvente modificari ale pielii in sarcina?

Sarcina este o perioada in care peste 90% dintre femei se confrunta cu modificari semnificative si complexe ale pielii. Aceste modificari sunt in general din cauza unor schimbari complexe endocrinologice, imunologice, metabolice si vasculare care apar in sarcina, ce pot influenta pielea in diferite moduri.

Exemple de modificari ale pielii in sarcina includ:

Petele pigmentare

In sarcina, zona din jurul mameloanelor, pielea de pe interiorul coapselor, pielea de pe fata sau gat poate suferi modificari. Aceste zone pot deveni mai inchise la culoare, in general din cauza modificarilor hormonale. Este posibil sa observati o linie intunecata de la buric pana la osul pubian (linea nigra). Petele intunecate pot aparea si pe fata. Dupa nastere, pielea revine in mod obisnuit la pigmentul normal in decurs de cateva luni. Cu toate acestea, unele pete s-ar putea sa nu dispara niciodata.

Acnee

Unele femei se confrunta cu acneea in timpul sarcinii. Cresterea fluxului de sange si productia de sebum sunt factorii din spatele stralucirii tenului din timpul sarcinii. Aceasta stralucire vine uneori cu un pret, deoarece productia crescuta de sebum poate duce la acnee. Anumite produse pentru tratarea acneei si ingrijirea pielii trebuie evitate in sarcina. Medicamentele anti-acnee, izotretinoina si tretinoina pot provoca defecte la nastere si nu trebuie utilizate niciodata in timpul sarcinii. Evitati exfoliantii abrazivi, deoarece acestia pot irita pielea sensibila. Vestea buna este ca acneea dispune de obicei la scurt timp dupa nastere.

Varice in sarcina

In sarcina, femeile se pot confrunta cu varice, din cauza uterului care exercita o presiune mai mare asupra venelor. Modificarile hormonale in timpul sarcinii pot juca, de asemenea, un rol. Varicele care se dezvolta in timpul sarcinii, in general, se reduc fara tratament medical la 3- 12 luni de la nastere.

Vergeturi

Vergeturile sunt dungi de culoare rosiatica,  purpurie sau alba care apar adesea pe abdomen, sani, solduri, fese si coapse. Sunt cauzate de intinderea pielii si sunt frecvente in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. Tratamentele sunt partial eficiente si nu vor elimina vergeturile complet de obicei. Vergeturile nu apar doar in sarcina – pot sa apara oricand, atunci cand exista o crestere rapida si o intindere a pielii.

Piele iritata

Mancarimea pielii este frecventa, mai ales iarna, cand pielea este uscata si usor iritata. Unele femei dezvolta o eruptie cutanata sau mancarime, care e cauzata de o varietate de afectiuni. Informati medicul pentru orice simptome de mancarime a pielii in sarcina.

Pilozitatea in sarcina

Hormonii sarcinii pot intensifica si cresterea parului. Multe femei observa ca parul este mai gros si poate sa se dezvolte si pe fata sau gat. Discutati cu medicul daca observati o crestere excesiva a parului in regiuni unde inainte nu aveati pilozitate mare. Majoritatea tehnicilor de indepartare a parului sunt sigure in sarcina. Pilozitatea in general revine la normal la aproximativ 6 luni de la nastere.

De ce apar petele pigmentare in sarcina?

Aproape toate femeile se confrunta cu un anumit grad de hiperpigmentare in timpul sarcinii. Aceste schimbari sunt de obicei mai pronuntate la femeile cu un ten mai inchis. Areolele, axilele si organele genitale sunt cel mai frecvent afectate. Hiperpigmentarea in timpul sarcinii este frecvent legata de modificarile endocrinologice. Modelul obisnuit include linea nigra, melasma si inchiderea la culoare a areolei, axilelor si zonei interne a coapselor.

Expunerea la soare si la alte radiatii ultraviolete agraveaza petele. Prin urmare, folosirea unor produse de protectie solara cu spectru larg (protectie UVA si UVB) si evitarea expunerii excesive la lumina soarelui sunt masuri ce pot impiedica dezvoltarea sau exacerbarea petelor. De obicei petele se reduc dupa sarcina, dar uneori nu se reduc de tot. Uneori e nevoie de tratament medical ulterior, sau tratamente cosmetice.

Hormonii din sarcina duc la modificari, la care se adauga si factori de mediu, precum expunerea la soare si caldura.

Melasma si cloasma

Hiperpigmentarea se refera la pete intunecate sau pete pe piele. O crestere a melaninei care apare in mod natural provoaca acest lucru. De obicei, hiperpigmentarea se reduce dupa nastere, dar poate persista cativa ani. Un exemplu de hiperpigmentare in sarcina este melasma. Petele maronii pe fata, obraji, nas si frunte sunt trasaturile caracteristice ale melasmei. Melasma poate incepe in primul trimestru si poate continua pe tot parcursul sarcinii.

Cloasma este termenul folosit pentru a descrie melasma in sarcina. Cloasma se crede ca apare din cauza stimularii celulelor producatoare de pigmenti de catre hormonii sexuali feminini, astfel incat acestea sa produca mai multi pigmenti de melanina (pigmenti de culoare inchisa) atunci cand pielea este expusa la soare.

Linea nigra este linia care se formeaza adesea cand linea alba abdominala capata o culoare mai inchisa in timpul sarcinii. Linea nigra nu este melasma, dar este cauzata de aceeasi stimulare hormonala. Celulele pigmentare ale pielii din corp produc mai multa melanina. Melasma sau cloasma poate fi cea mai suparatoare probleme a pielii din punct de vedere cosmetic asociate cu sarcina. Afectiunea apare la pana la 70 % dintre femeile insarcinate si poate aparea si la femeile care iau contraceptive orale.

Ce cauzeaza petele pigmentare

Petele in sarcina apar atunci cand o crestere brusca a nivelului de estrogen si progesteron stimuleaza producerea excesului de melanina, cunoscuta si sub denumirea de hiperpigmentare. Asta inseamna ca pielea, pistruii si alunitele pot parea mai inchise la culoare, poate aparea o linie intunecata in centrul abdomenului (linea nigra), iar areolele ar putea avea o nuanta mai inchisa. Melasma este deosebit de frecventa la femeile cu pielea mai inchisa la culoare, care au mai mult pigment in piele decat cele cu pielea mai alba.

Iata care sunt principalele cauze pentru petele pigmentare:

Hormonii

Aceste schimbari de pigmentare sunt considerate a fi declansate de o crestere a estrogenului care stimuleaza productia de melanina. Femeile care iau contraceptive orale sau terapie de substitutie hormonala (HRT), de asemenea, se confrunta cu pete din cauza modificarilor hormonale. Efectul estrogenului este intensificat de nivelurile mai mari de progesteron si sarcina. Acest lucru este, de asemenea, ceea ce cauzeaza adesea linia nigra sau linia intunecata din zona burticii in timpul sarcinii.

Expunerea la soare

De asemenea, expunerea la soare creste probabilitatea de a dezvolta cloasma. Lumina ultravioleta (UV) de la soare favorizeaza productia de melanina. Poate fi un declansator pentru petele pigmentare sau poate exacerba petele existente. Alti factori care contribuie pot fi stresul si bolile tiroidiene.

Ereditatea

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, persoanele cu piele mai inchisa sunt mai susceptibile decat cele cu pielea mai deschisa sa dezvolte cloasma, deoarece melanocitele sunt mai active. Cei cu rude de sange care au avut cloasma au, de asemenea, mai multe riscuri sa o dezvolte. Cu toate acestea, acesti factori nu inseamna neaparat ca veti dezvolta aceste pete, doar ca aveti un risc mai mare. De cealalta parte, o persoana cu piele deschisa si fara istoric familial de pete pigmentare poate, de asemenea, sa dezvolte pete.

Cum previi aparitia petelor pigmentare

Toate modificarile de pigmentare ale pielii dispar de obicei de la sine dupa nastere, dar puteti face cateva lucruri pentru a reduce petele pigmentare de pe piele in timpul sarcinii:

Folositi protectie solara

Protectia solara este cruciala, deoarece expunerea la razele ultraviolete ale soarelui declanseaza melasma si intensifica modificarile de pigment. Folositi o protectie solara cu spectru larg (o formula care protejeaza impotriva razelor UVA si UVB) cu SPF 30 sau mai mare in fiecare zi, chiar si atunci cand nu este soare, si reaplicati des produsul in timpul zilei daca sunteti afara.

Chiar daca nu intentionati sa iesiti din casa sau sa petreceti mult timp afara, este bine sa aplicati protectia solara ca parte a rutinei de dimineata. Academia Americana de Dermatologie avertizeaza ca pielea este expusa la o cantitate semnificativa de lumina UV ori de cate ori mergi pe strada, mergi in masina sau chiar stai inauntru langa o fereastra. Razele daunatoare pot trece chiar prin ferestre, iar expunerea la soare va accentua petele. Cand iesi afara, foloseste ochelari de soare si o palarie cu margini largi. Limiteaza timpul petrecut la soare, in special intre orele 10 si 14.

Acid folic

E important in sarcina aport optim de acid folic, deoarece studiile au aratat ca o deficienta de folat poate fi legata de hiperpigmentare. Surse de acid folic includ legume cu frunze verzi, portocale, paine integrala de grau si cereale integrale. Se recomanda si suplimente de acid folic in sarcina. Acidul folic se gaseste in vitaminele prenatale.

De obicei, melasma se estompeaza fara tratament dupa nastere. Petele intunecate probabil vor disparea in termen de un an de la nastere, iar pielea ar trebui sa revina la nuanta normala, desi uneori schimbarile nu dispar complet. Pentru unele femei, contraceptivele care contin estrogen pot contribui, de asemenea, la melasma.

Tratamente naturiste pentru estomparea petelor pigmentare

Pe langa folosirea de solutii cosmetice de acoperire, optiunile de tratament sunt limitate in timpul sarcinii. Majoritatea medicamentelor, cum ar fi retinoizi si hidrochinona, nu au fost testate la gravide, astfel incat nu este clar daca este sigur sa le folosesti in timpul sarcinii. Pot fi folosite, la recomandarile medicului, produse pe baza de plante. Dupa nastere, poate fi urmat un plan de tratament care sa includa si medicamente sau tratamente cosmetice. Insa, multe femei observa o imbunatatire considerabila dupa nastere, intrucat hormonii devin la normal.

In sarcina, nu se recomanda peeling-uri chimice sau alte tratamente de acest tip pe baza de substante chimice, nici in timpul alaptarii.

Iata cateva solutii naturale pentru petele pigmentare, desi mai sunt necesare studii privind eficienta lor:

  • Aloe vera – Unele preparate de aloe vera pot reduce petele pigmentare. Aloe vera contine aloina, un compus natural care poate reduce petele. Se poate aplica gel de aloe direct pe pete, lasand sa actioneze pana a doua zi.
  • Otet de mere – Otetul de cidru de mere contine acid acetic, care poate ameliora pigmentarea. Pentru a utiliza acest remediu, combinati parti egale otet de cidru de mere si apa intr-un recipient. Aplica pe pete si lasti sa actioneze 2-3 minute, apoi clatiti.
  • Extract de ceai verde – Extractul de ceai verde poate avea un efect de depigmentare atunci cand este aplicat pe piele. Dupa ce fierbeti pliculete cu ceai 3-5 minute, lasati pliculetele la racit, apoi aplicati pungile racite pe pete, masand usor.
  • Extract de lemn dulce – Extractul de lemnd contine ingrediente active care s-au dovedit ca pot ameliora  hiperpigmentarea cauzata de expunerea la soare.

Dupa nastere, daca petele nu se estompeaza si va deranjeaza, apelati la un dermatolog. Medicul poate stabili un diagnostic si poate sugera tratamente medicale pentru tonul pielii. O optiune poate fi hidrochinona. Alte tratamente pot include:

  • tretinoin
  • corticosteroizi
  • combinatie de hidrochinona, tretinoina si un corticosteroid
  • acid azelaic
  • acidul kojic

Daca acestea nu functioneaza, dermatologul va poate recomanda diferite proceduri pentru a trata melasma, cum ar fi peeling chimic, dermabraziune, microdermabraziunea sau tratament cu laser.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183040/
(2) https://www.aafp.org/afp/2007/0115/p211.pdf
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/305605
(4) https://www.babycenter.com/0_skin-darkening-during-pregnancy-melasma-or-chloasma_222.bc

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago