Oxitocina – tot ce trebuie sa stii

oxitocina

Afla din articolul de mai jos ce este oxitocina si ce rol are in organism, cum actioneaza, care pot fi efectele unui nivel redus si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce este oxitocina?
2. Ce roluri are oxitocina?
3. Reglarea nivelului de oxitocina

Ce este oxitocina?

Oxitocina este un hormon care functioneaza ca un neurotransmitator in creier, fiind produs in hipotalamus. Odata produsa, oxitocina este transportata si stocata in glanda pituitara posterioara. Diferiti factori declansatori determina eliberarea oxitocinei in fluxul sangvin si in creier. Oxitocina este, de asemenea, legata de serotonina si dopamina, un trio de neurotransmitatori – numiti impreuna „hormonii fericirii”.

Desi este cunoscuta in principal pentru rolul sau cheie in nastere si alaptare, oxitocina este numita si „hormonul iubirii” pentru rolul sau in legatura parinte-copil si in legatura de cuplu. De asemenea, pare sa joace un rol in diferite procese emotionale, sociale si cognitive.

Ce roluri are oxitocina?

Nivelurile mai mari ale oxitocinei sunt asociate cu un nivel mai mare de relaxare si mai multa stabilitate psihologica generala. De asemenea, poate reduce raspunsul la stres si anxietatea generala.

Oxitocina joaca mai multe roluri diferite in organism. Iata cateva dintre ele:

Rolul oxitocinei in nastere

Cel mai mare nivel de oxitocina este eliberat la nastere. Acest hormon a fost descoperit la inceput ca agent uterotonic si este responsabil pentru facilitarea contractiilor uterine puternice si coordonate pentru trecerea fatului prin canalul de nastere.

cursuri puericultura

Pe parcursul sarcinii, nivelul oxitocinei din sange creste treptat. Apoi, in timpul travaliului, se elibereaza impulsuri puternice si frecvente de oxitocina in fluxul sangvin matern si in creier pentru a stimula contractiile muschilor uterini. Aceste contractii uterine, la randul lor, determina glanda pituitara sa elibereze mai mult hormon, ceea ce duce la o crestere atat a intensitatii, cat si a frecventei contractiilor. Oxitocina creste, de asemenea, productia de prostaglandine care cresc si mai mult contractiile – pentru a permite nasterea naturala.

Eliberarea oxitocinei continua si dupa nastere pentru a ajuta la prevenirea sangerarii excesive postpartum (prin micsorarea uterului) si pentru a sustine contactul piele pe piele cu bebelusul. Nivelurile ridicate ale oxitocinei in timpul nasterii contribuie, de asemenea, la cateva efecte psihologice pozitive pentru mama. Unele dintre aceste efecte includ:

miababy magazin
  • reducerea durerii si a anxietatii;
  • bunastare;
  • sustinerea interactiunii si a legaturii cu bebelusul.

Desi oxitocina este un hormon natural, poate fi administrata si sintetic pentru a induce sau intensifica travaliul sau pentru a preveni sau trata sangerarile postpartum.

oxitocina si alaptarea

Rolul oxitocinei in alaptare

Cand bebelusul se ataseaza la san, oxitocina este eliberata, permitand ca laptele matern sa fie eliberat din glandele mamare. Odata ce copilul se naste, oxitocina sustine lactatia provocand contractii ale celulelor mioepiteliale din canalele alveolare ale sanilor. Aceste contractii fac ca laptele sa circule prin tesutul mamar. Despre alaptarea la san poti citi pe larg aici.

Pe langa stimularea reflexului de curgere a laptelui, oxitocina reduce si nivelul de stres si anxietatea mamei in timpul alaptarii. Sustine, de asemenea, sentimentele si emotiile materne pozitive fata de copil.

Citeste si: Stimularea lactatiei – sfaturi pentru mamici

Rolul oxitocinei in legatura parinte-copil

Oxitocina joaca un rol important si in dezvoltarea atasamentului si legaturii intre parinte si copil prin contact si interactiune timpurie, conform mai multor cercetari, inclusiv o analiza ale carei rezultate au fost publicate in International Journal of Nursing Sciences (2019). Comportamentele interactive (de exemplu, cand parintii mangaie, privesc sau se joaca suficient cu cei mici) promoveaza sincronizarea sociala si duce la eliberarea de oxitocina. Aceasta eliberare de oxitocina, impreuna cu acele comportamente de ingrijire timpurie, pot modela raspunsul la oxitocina al copilului si atasamentul sau. Vezi mai multe despre: Instinctul matern si legatura parinte-copil

Aceste efecte nu se limiteaza doar la mamele biologice. Cercetarile au aratat ca oxitocina are un efect similar la mamele adoptive si la parintii adoptivi. De asemenea, si interactiunea dintre tata si copil duce la niveluri mai mari de oxitocina.

Rolul oxitocinei in relatiile de cuplu – oxitocina si iubirea

De asemenea, oxitocina este un hormon al legaturii si atasamentului in relatiile romantice. Conform studiilor, in principal persoanele aflate in stadiile incipiente (primele 3 luni) ale relatiilor romantice au niveluri mai mari de oxitocina in sange in comparatie cu persoanele singure.

Citeste si: 10 Mesaje de dragoste care ii vor face ziua mai frumoasa persoanei iubite

Relatiile romantice sanatoase pot juca un rol vital in sanatatea mentala si fizica. Incapacitatea de a mentine conexiuni intimesi emotionale  este asociata cu un nivel mai redus de bunastare generala. Eliberarea oxitocinei, determinata de atingerea afectuoasa, poate sustine si intari conexiunile romantice la adulti, favorizand in cele din urma o sanatate emotionala mai buna.

Studiile sugereaza ca nivelurile de oxitocina sunt mai mari in primele etape ale unei noi relatii romantice. Este eliberata ca raspuns la contactul fizic, inclusiv imbratisari si relatii sexuale, iar nivelurile cele mai mari de oxitocina in acest caz au fost legate de orgasm. De asemenea, eliberarea de oxitocina poate ajuta la cresterea comportamentelor si emotiilor de imbunatatire a relatiilor, inclusiv:

  • comunicarea;
  • empatia;
  • legatura si conexiunea;
  • fidelitatea;
  • emotiile pozitive.

oxitocina si iubirea

Rolul oxitocinei in raspunsurile sexuale

Nivelurile de oxitocina din sange sunt mai crescute in timpul contactului fizic cu partenera/partenerul (imbratisari, atingeri, masaj etc.), in timpul excitarii sexuale si orgasmului, atat la barbati, cat si la femei. Oxitocina este responsabila pentru excitare sexuala si orgasm. Stimularea sanilor la femei poate favoriza o crestere a oxitocinei, ceea ce duce la lubrifiere si excitare. In cazul barbatilor, oxitocina provoaca erectie, creste numarul de spermatozoizi si joaca un rol in ejaculare. Barbatii au un nivel ridicat de oxitocina in timpul orgasmului. Oxitocina influenteaza, de asemenea, productia de testosteron in testicule.

Oxitocina si sanatatea mentala

Oxitocina are un efect calmant si poate influenta emotiile si sanatatea mentala. Cand este eliberata in anumite zone ale creierului, poate contribui la scaderea anxietatii si a stresului. Este, de asemenea, legata de relaxare si stabilitate psihologica. Atunci cand oamenii sunt supusi stresului fizic, cum ar fi durerea, nivelul de oxitocina creste in sange. Acest lucru ar putea reduce cortizolul, hormonul stresului. Ar putea ajuta la reducerea anxietatii, sustine increderea si generozitatea, influenteaza starea de spirit, ajuta la formarea legaturilor sociale.

Pe langa rolurile mentionate mai sus, oxitocina poate juca un rol si in:

  • cresterea empatiei;
  • imbunatatirea comunicarii pozitive intre oameni;
  • imbunatatirea compasiunii.

Oxitocina poate fi utilizata si pentru a oferi terapie in mai multe situatii diferite. Femeile primesc uneori injectii cu oxitocina pentru a declansa contractiile sau pentru a le intensifica in timpul travaliului. Poate fi folosita si pentru a intrerupe o sarcina sau a finaliza un avort spontan.

Sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin rolul oxitocinei in organism.

miababy magazin

cum reglam oxitocina

Reglarea nivelului de oxitocina

Nivelurile scazute de oxitocina

Nivelurile de oxitocina mai scazute decat cele normale sunt rare. Nivelurile scazute ar putea opri contractiile uterine in timpul procesului de nastere si ar putea preveni eliberarea laptelui dupa nastere. Desi este rar, cea mai frecventa cauza a nivelurilor de oxitocina mai scazute decat cele normale este panhipopituitarismul, o afectiune in care toate nivelurile de hormoni eliberati de glanda pituitara sunt sub limita normala.

Nivelurile scazute de oxitocina au fost legate de tulburari din spectrul autist si simptome depresive, inclusiv depresia postpartum. Oamenii de stiinta inca cerceteaza legatura dintre oxitocina si aceste afectiuni si potentialul utilizarii oxitocinei sintetice ca tratament.

Niveluri de oxitocina prea mari

Nivelurile de oxitocina mai mari decat cele normale sunt foarte rare. Insa, cand apare aceasta problema, se numeste toxicitate a oxitocinei. Are ca rezultat un uter hiperactiv, determinand o crestere a masei musculare uterine (hipertrofie). Acest lucru limiteaza sarcina din cauza lipsei de spatiu suficient in uter pentru a sustine fatul. La barbati, nivelurile ridicate de oxitocina au fost legate de hiperplazia benigna de prostata.

Cum poate fi reglat nivelul de oxitocina?

Oxitocina este unul dintre putinii hormoni ce au o bucla de feedback pozitiv. Asta inseamna ca eliberarea de oxitocina duce la actiuni care stimuleaza glanda pituitara sa elibereze si mai multa. Majoritatea hormonilor creeaza bucle de feedback negativ dupa ce sunt eliberati, ceea ce inseamna ca organismul elibereaza mai putin hormon dupa ce isi manifesta efectul asupra corpului. In cazul contractiilor uterine la nastere, presiunea asupra colului uterin din partea fatului stimuleaza hipofiza sa elibereze oxitocina. Eliberarea aceasta continua pana cand copilul se naste. In general, cele mai crescute niveluri de oxitocina sunt la nastere si in alaptare.

rolul oxitocinei

Insa, pe langa acestea, in general eliberarea oxitocinei necesita in principal contact fizic si emotional cu o alta persoana. Desi este in mod traditional asociata cu sexul, alaptarea si nasterea, aproape orice forma de legatura sociala sau contact fizic si emotional pozitiv poate declansa eliberarea de oxitocina. Declansatorii obisnuiti includ:

  • contact fizic pozitiv (imbratisare, sarut, tinut de mana etc.);
  • legaturi sociale (comunicare, contact vizual, zambet si ras etc.);
  • activitate sexuala.

O modalitate mai promitatoare de a stimula oxitocina in mod natural este prin exercitii fizice. Studiile au aratat o crestere a nivelurilor de oxitocina dupa antrenamente de mare intensitate. De asemenea, muzica pare sa aiba capacitatea de a creste nivelul de oxitocina. Alte exemple includ joaca si mangaierea unui animal de companie, masaj si orice activitate ce induce o stare de bine si de fericire.

Referinte:
(1) https://www.healthdirect.gov.au/oxytocin
(2) https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22618-oxytocin
(3) https://psychcentral.com/lib/about-oxytocin
(4) https://www.apa.org/monitor/feb08/oxytocin
(5) https://www.news-medical.net/health/Pregnancy-and-Oxytocin.aspx
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6838998/
(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21250892/
(8) https://www.intechopen.com/chapters/77863

Surse foto: Pixabay, Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *