Iata ce rol are obiectul de tranzitie la copii, ce beneficii are pentru dezvoltarea celor mici, precum si alte recomandari pentru parinti.
CUPRINS:
1. Ce este un obiect de tranzitie?
2. Ce rol are?
3. Ce beneficii au obiectele de confort?
4. Cand renunta copilul la obiectul de tranzitie?
5. Recomandari
Ce este un obiect de tranzitie?
Jucariile de plus, paturile pufoase sau articolele moi pe care copiii le „adopta” si le poarta cu ei peste tot sunt ceea ce psihologii numesc „obiecte de tranzitie”. Obiectele de tranzitie sunt practic articole alese care ofera siguranta si confort copilului. De obicei, un obiect de tranzitie reprezinta o paturica moale, o papusa, o jucarie de plus, o suzeta sau orice alt tip de jucarie moale. Acest obiect are calitati senzoriale linistitoare pentru cel mic, iar copilul dezvolta atasament fata de el.
Multi copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani folosesc obiecte de tranzitie pentru a se calma, mai ales in perioadele de schimbare si stres. Aceste articole devin iubite de copii si utile atunci cand trec de la o etapa de dezvoltare la alta sau pentru a depasi provocarile comune ale copilariei.
Cum a aparut notiunea de obiect de tranzitie?
Acest termen de obiect de tranzitie a fost folosit pentru prima data in 1953, de catre pediatrul si psihanalistul englez Donald Winnicott. Potrivit acestuia, in primele luni de viata, datorita atentiei si ingrijirii materne pe care bebelusul le primeste, isi imagineaza ca el si mama sunt o singura fiinta, aceeasi persoana. Pe masura ce creste, cel mic devine constient de individualitatea sa si percepe aceasta separare si diferenta. Descopera ca mama nu este mereu prezenta pentru a-i satisface nevoile. Din acest motiv, cauta sprijinul de care are nevoie intr-un obiect, mai ales la culcare – in rutina de seara.
Obiectele de tranzitie se mai numesc obiecte de confort sau de siguranta. Desi obiectele de siguranta pot avea caracteristici diferite, ele au, de asemenea, unele caracteristici comune. In mod obisnuit, sunt moi la atingere si deseori poarta mirosul copilului. Acestea sunt aspecte care ofera un sentiment de siguranta si ii amintesc de acasa si de parinti.
Ce rol are obiectul de tranzitie?
Obiectele de tranzitie sunt adesea articole moi si care pot fi luate in brate, cum ar fi jucarii de plus si paturi pufoase. Acestea ii ofera un sentiment de siguranta copilului cand este obosit, la culcare, cand este departe de parinti, cand este suparat sau in timpul unei etape de tranzitie. In esenta, astfel de obiecte au rolul de a oferi suport emotional care poate calma copilul cand se confrunta cu anxietate de separare sau cu o situatie incerta. Poate fi vorba despre mersul pentru prima data la gradinita, dormitul intr-un pat nou etc. Obiectele de tranzitie sunt foarte utile pentru dezvoltarea bebelusului, conform Academiei Americane de Pediatrie. Ajuta la dezvoltarea emotionala si NU sunt un semn de slabiciune sau nesiguranta.
Un obiect de tranzitie poate servi ca baza pentru reglarea emotionala. Actioneaza ca o figura de atasament care ii da copilului un sentiment de confort si securitate pentru a face fata absentei parintilor in anumite momente.
Aceste obiecte reconfortante sunt temporare. La un moment dat copilul isi va pierde interesul pentru ele. De aceea se si numesc obiecte de „tranzitie”. Ajuta copilul sa treaca de la o etapa de dezvoltare la alta. Pe masura ce copilul creste si se dezvolta, alte lucruri devin mai interesante decat paturica sau jucaria sa.
Studiile au aratat ca pana la 70% dintre copiii mici dezvolta atasamente puternice fata de obiecte precum jucarii sau paturi pufoase.
Ce beneficii au obiectele de confort?
Obiectul de tranzitie il ajuta pe cel mic sa faca primii pasi catre independenta. A avea un obiect de siguranta precum o patura sau un animal de plus este o faza normala si sanatoasa in dezvoltarea unui copil mic. Ii ofera copilului confort emotional. Acest confort este deosebit de important in perioadele de stres, deoarece copilul face tranzitia de la dependenta completa la independenta. Aceasta dezvoltare este o tranzitie, de unde si denumirea de obiect de tranzitie sau obiect tranzitional.
Un obiect de tranzitie ajuta la dezvoltarea independentei copilului. Reduce anxietatea de separare, ajuta copilul sa isi manifeste afectiunea, ajuta la reglarea emotionala si ofera siguranta necesara pentru a explora si a creste. Obiectul de tranzitie nu este doar de ajutor pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului, ci este de ajutor si in orice situatie in care copilul simte anxietate sau stres. Il poate ajuta sa adoarma mai usor si sa se simta in siguranta in situatii noi sau stresate, ca prima zi de gradinita, un consult medical etc.
Jucariile de confort nu sunt in niciun caz un semn de slabiciune sau nesiguranta – sunt o parte naturala in dezvoltarea copilului
Un astfel de obiect reconfortant il ajuta pe copil sa se simta ca si cum ar avea intotdeauna un prieten aproape, chiar si atunci cand mama sau tata nu sunt prin preajma. Acest sentiment de securitate ii poate ajuta pe cei mici sa aiba curaj, sa exploreze si sa isi dezvolte increderea. De asemenea, jucaria de confort este de obicei implicata si in jocurile de rol ale copilului si ajuta la dezvoltarea limbajului, a creativitatii si imaginatiei.
Pe masura ce copiii cresc, ei dezvolta mai multa independenta si ajung sa nu se mai bazeze pe obiecte de confort. Retineti si ca nu toti copiii se ataseaza de un obiect de tranzitie. Daca un copil nu se ataseaza de niciun obiect de tranzitie, nu ii va afecta dezvoltarea. Dar este, de asemenea, posibil sa nu-i fi placut obiectul care i-a fost oferit, asa ca incercati diferite tipuri de obiecte de tranzitie.
Cand renunta copilul la obiectul de tranzitie?
Nu exista o varsta potrivita la care copilul sa renunte la obiectul de tranzitie. Acest lucru se intampla in mod natural pe masura ce copilul creste. Este important ca parintii sa nu preseze copiii sa abandoneze acest element atat de important pentru ei.
Daca cel mic are o jucarie de confort, este posibil ca atasamentul sau fata de aceasta sa ajunga la apogeu in jurul varstei de 18 – 24 de luni si apoi sa aiba treptat mai putin intens. Acest lucru poate fi partial si din cauza presiunii sociale. Odata ce copiii devin mai constienti din punct de vedere social – cand incep gradinita, de exemplu – invata ca majoritatea copiilor nu poarta cu ei o paturica sau o jucarie moale tot timpul. Este bine sa lasati atasamentul copilului fata de obiectul sau de confort sa se estompeze in timp. Nu este nevoie sa-l faceti sa renunte la el inainte de a fi pregatit.
In general, obiectul este inlocuit treptat de alte interese si, de la varsta de aproximativ 5 ani, copilul este deja capabil sa renunte la el – insa, fiecare la timpul sau. Unii copii nu renunta niciodata complet la el, dar limiteaza utilizarea sa. De exemplu doarme cu obiectul de tranzitie, dar nu il mai ia la scoala sau in alte locuri. Insa, daca dupa varsta de 5 ani sau perioada de adaptare la scoala, copilul refuza complet sa stea departe de jucaria sa, sau chiar daca folosirea obiectului ii afecteaza viata sociala, poate fi util sa discutati cu un psiholog pentru a identifica motivul atasarii.
Recomandari:
- Parintii nu ar trebui niciodata sa ascunda, sa doneze sau sa arunce obiectul fara ca cel mic sa stie si sa fie de acord cu acest lucru. De asemenea, nu folositi niciodata obiectul de tranzitie ca pedeapsa. Nu ii luati jucaria preferata pentru a-l pedepsi. Nu tachinati si nu faceti copilul sa se simta rusinat de obiectul sau de confort.
- Daca este posibil, cumparati o versiune suplimentara identica a obiectului de tranzitie. Va fi utila in caz ca se pierde sau pentru situatiile in care puneti jucaria la spalat. Oferiti variantele alternativ prin rotatie, astfel incat sa fie uzate la fel si copilul sa nu poata face diferenta dintre ele.
- Spalati in mod regulat jucaria cu apa fierbinte pentru a o mentine curata si fara germeni.
- Asigurati-va ca obiectul de tranzitie nu are parti mici, detasabile, care ar putea fi un pericol de sufocare. Verificati-l periodic pentru a va asigura ca nu are rupturi sau bucati libere care s-ar putea desprinde.
Referinte:
(1) https://www.whattoexpect.com/first-year/week-44/transitional-objects.aspx
(2) https://www.babycenter.com/baby/baby-development/loveys-blankies-bears-and-other-comfort-objects-for-kids_10413445
(3) https://www.llli.org/comfort-objects-and-attachment-parenting/
(4) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Transitional-Objects.aspx
Sursa foto: Pexels