Neutrofile crescute la adulti sau copii – ce inseamna

neutrofile crescute

Iata care pot fi cauzele pentru neutrofile crescute la adulti sau copii, ce probleme pot fi asociate, care sunt valorile normale ale neutrofilelor.

CUPRINS:

1. Ce sunt neutrofilele?
2. Numarul de neutrofile
3. Cauze pentru neutrofile crescute
4. Intrebari frecvente

Ce sunt neutrofilele?

Neutrofilele sunt cel mai abundent tip de globule albe, produse in maduva osoasa. La adultii sanatosi, constituie de obicei aproximativ 50 – 70 % dintre globulele albe si functioneaza ca prima linie de aparare impotriva bacteriilor si a altor organisme straine. Neutrofilele raspund la inflamatie si lupta impotriva bacteriilor in principal prin functia de „inghitire” a agentilor patogeni (un proces numit fagocitoza). Odata ce organismul strain se afla in interiorul neutrofilului, acesta este „tratat” cu enzime care au ca rezultat distrugerea lui. Neutrofilele ajuta, de asemenea, la reglarea raspunsului imun in general. De asemenea, elibereaza substante chimice puternice care ajuta la vindecarea tesuturilor dupa leziuni.

Numarul de neutrofile

Neutrofilele sunt un tip de globule albe care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si sa vindece tesuturile afectate. Un numar normal (absolut) de neutrofile este considerat a fi intre 2000 – 8000 de neutrofile pe microlitru de sange.

Neutrofilele au o durata de viata foarte scurta, traind in medie doar 8 ore, dar corpurile noastre produc aproximativ 100 de miliarde de astfel de celule in fiecare zi. Dupa ce au fost eliberate din maduva osoasa, aproximativ jumatate dintre aceste celule sunt prezente de-a lungul captuselii vaselor de sange, iar cealalta jumatate se gaseste in tesuturile corpului. Numarul de neutrofile este verificat ca parte a unei hemoleucograme complete. Nivelurile de neutrofile mai mici de 2000 poarta numele de neutropenie, desi gradul de scadere este important.

Analiza poate descompune neutrofilele in doua categorii: neutrofile segmentate sau mature si neutrofile imature cunoscute sub numele de benzi. In infectiile grave, maduva osoasa este stimulata sa elibereze mai multe neutrofile (neutrofile imature), rezultand un numar crescut de benzi in rezultatele analizei. In timp ce o hemoleucograma completa determina numarul de globule albe din sange, un frotiu de sange periferic este adesea efectuat pentru a vedea caracteristicile specifice care pot fi prezente in neutrofile.

analize neutrofile

Cauze pentru neutrofile crescute

Un numar mare de neutrofile se numeste neutrofilie sau leucocitoza neutrofilica. Poate fi cauzata de diferite conditii diferite.

cursuri puericultura

Mecanismele care pot creste numarul acestor globule albe includ:

 • reactiv – In cazul neutrofiliei reactive, exista o crestere a numarului de neutrofile ca raspuns la infectii sau stres. Hormonii de stres din corp determina eliberarea din maduva osoasa a unui numar mai mare decat cel normal de neutrofile.
 • proliferativ – Neutrofilia proliferativa se refera la o crestere a numarului de neutrofile din cauza cresterii productiei lor in maduva osoasa. Acest lucru se observa cel mai frecvent in cazul cancerelor, cum ar fi leucemia mielocitara acuta. Tipul de globule albe din sange, in acest caz, este adesea anormal, si chiar daca exista mai multe neutrofile prezente, ele nu functioneaza la fel de bine ca neutrofilele „normale”.
 • demarginare – Neutrofilele „traiesc” adesea atasate de mucoasa vaselor de sange. Aceste neutrofile pot deveni „demarginate” si pot circula in fluxul sangvin din cauza stresului, infectiilor si uneori din cauza exercitiilor fizice. Eliberarea de neutrofile de-a lungul vaselor de sange in fluxul sangvin este unul dintre motivele pentru care numarul de globule albe poate creste uneori rapid (este nevoie de mai mult timp pentru ca noi neutrofile sa fie produse sau eliberate din maduva osoasa).

Cauzele pentru neutrofile crescute pot include:

miababy magazin
 • infectie – in general vorbim despre o infectie bacteriana;
 • inflamatie neinfectioasa;
 • traumatisme si arsuri;
 • leziuni si ranire;
 • interventie chirurgicala;
 • fumatul;
 • nivel ridicat de stres;
 • exercitii fizice excesive;
 • utilizarea de steroizi;
 • tulburari autoimune, cum ar fi artrita reumatoida;
 • tiroidita;
 • pierderi de sange;
 • insuficienta renala acuta;
 • cetoacidoza diabetica, o complicatie grava a diabetului zaharat atunci cand acizii se acumuleaza in sange;
 • sindromul Cushing, care este atunci cand corpul are prea mult cortizol;
 • preeclampsia si eclampsia, care sunt complicatii ale sarcinii care pot provoca leziuni ale organelor;
 • infarct;
 • hipoxia acuta, care este o lipsa de oxigen etc.

neutrofile peste limita

Infectiile si neutrofilele crescute

Infectiile reprezinta cea mai frecventa cauza a unui numar mare de neutrofile. Majoritatea infectiilor bacteriene provoaca un numar mare de neutrofile, dar nu toate. Infectiile virale nu cauzeaza in general neutrofilie, dar pot fi in stadiul incipient al infectiei. Unele infectii fungice si parazitare pot provoca si neutrofilie.

Inflamatiile si neutrofilele crescute

Orice afectiune care provoaca inflamatie in corp poate creste numarul de neutrofile. Exemple in acest sens includ:

 • artrita reumatoida si guta, care sunt tipuri de artrita;
 • colita ulcerativa, care este iritatie si ulcere in intestinul gros;
 • leziuni tisulare de la arsuri, interventii chirurgicale sau traumatisme etc.

Medicamente

Unele medicamente pot provoca neutrofilie, cum ar fi:

 • litiu;
 • heparina;
 • medicamente antiepileptice;
 • clozapina;
 • corticosteroizi etc.

Unele tipuri de cancer

Cancerele care pot provoca neutrofilie includ:

 • limfom Hodgkin – acest cancer incepe in sistemul limfatic, care face parte din sistemul imunitar;
 • leucemie mieloida cronica – acesta este un tip de cancer care incepe in maduva osoasa;
 • leucemie mielomonocitara juvenila – este o forma rara, dar grava de cancer de sange la copii;
 • unele tumori – cele care pot duce la neutrofilie ar fi cele mai frecvente in plamani.

In general, neutrofilele crescute sunt date de infectii si inflamatii sau anumite probleme care NU sunt cancer. Medicul va efectua o serie de analize pentru a identifica exact cauza.

Cresterea fiziologica a neutrofilelor

Retineti ca exista si crestere fiziologice ale neutrofilelor – cresterea numarului de neutrofile ca un proces fiziologic normal. De exemplu, nou-nascutii sanatosi au in general un numar mai mare de neutrofile. De asemenea, uneori numarul de neutrofile poate varia in functie de ciclul menstrual. Sarcina poate creste, de asemenea, numarul de neutrifile – neutrofilele pot creste si mai mult in timpul travaliului si imediat dupa.

Neutrofile imature in sange – cauze

Majoritatea neutrofilelor din sangele nostru sunt neutrofile mature. Neutrofilele imature pot fi gasite pe un frotiu de sange daca organismul este expus la anumiti factori de stres si este nevoie de mai multe neutrofile. Cand se intampla acest lucru, un numar crescut de neutrofile imature poate ajunge in sange din maduva osoasa inainte de a ajunge la maturitate. Medicul poate mentiona ca aveti un numar crescut de benzi – sau chiar neutrofile mai putin mature – la analize. In rare cazuri,  o productie crescuta de neutrofile imature poate aparea in conditii precum sindroamele mielodisplazice si leucemii, cum ar fi leucemia promielocitara acuta.

neutrofilele ce rol au

Intrebari frecvente

Neutrofilele crescute au simptome asociate?

In general, numarul mare de neutrofile este un fenomen reactiv legat de o infectie – astfel ca pot sa apara simptome ca febra. Insa, neutrofilia in sine nu cauzeaza simptome. Depinde de cauza care sta la baza problemei.

Cum putem reduce numarul de neutrofile?

Cresterea numarului de neutrofile este un proces natural legat de infectii sau inflamatii de obicei – si numarul se reduce dupa tratarea cauzei de baza. Tratamentul nu este necesar mereu. Depinde de cauza care sta la baza neutrofiliei. Este important sa fie identificata cauza neutrofiliei pentru a putea urma tratamentul adecvat.

Exista cauze specifice pentru neutrofile crescute la copii?

Cauzele pentru neutrofile crescute la copii sunt similare cu cele pentru adulti. De cele mai multe ori vorbim despre infectii bacteriene, inflamatii fara cauza infectioasa, stres, efort fizic intens etc. Analizele efectuate vor identifica exact cauza problemei, pentru a putea urma tratamentul corect.

Neutrofilele cresc in sarcina?

Sarcina poate influenta numarul de neutrofile – mai ales al treilea trimestru si travaliul.

Referinte:

(1) https://www.emedicinehealth.com/what_does_it_mean_when_your_neutrophils_are_high/article_em.htm
(2) https://www.verywellhealth.com/what-are-neutrophils-p2-2249134
(3) https://www.healthline.com/health/neutrophils
(4) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-to-know-neutrophils
(5) https://www.medicinenet.com/what_does_it_mean_when_your_neutrophils_are_high/article.htm

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *