Articole

Menstruatia – tot ce trebuie sa stii despre ciclul menstrual

Ciclul menstrual reprezinta o serie de schimbari pe care corpul unei femei le are pentru a se pregati pentru o sarcina. Afla tot ce trebuie sa stii despre menstruatie si ciclul menstrual in randurile de mai jos.

CUPRINS:

  1. Ce este?
  2. Ce factori controleaza ciclul menstrual?
  3. Cand apare?
  4. Simptome
  5. Fazele ciclului menstrual
  6. Tipuri de menstruatie
  7. Menstruatia si sexul
  8. Ciclu menstrual cu cheaguri – ce inseamna?
  9. Profilaxie si sfaturi

Ce este menstruatia?

Ciclul menstrual reprezinta o serie de schimbari pe care corpul unei femei le are pentru a se pregati pentru o sarcina. Menstruatia este o parte a ciclului menstrual al unei femei, care include eliminarea endometrului (captuseala a uterului), care apare in timpul vietii reproductive a femeii.

Cu fiecare ciclu menstrual lunar (in medie), endometrul se pregateste pentru o sarcina, deoarece un nivel crescit de estrogen si progesteron ajuta la ingrosarea acestui perete. Daca nu se produce fertilizarea, endometrul, impreuna cu sange si mucus din vagin si colul uterin sunt eliminate, ceea ce numim menstruatie. Aceasta este sangerarea menstruala lunara (numita si perioada menstruala) pe care femeia o are de la varsta adolescentei pana la menopauza, in jurul varstei de 50 de ani.

Ciclul menstrual incepe din ziua 1 de sangerare pana in ziua 1 a urmatoarei sangerari. Desi ciclul mediu este de 28 de zile, este normal ca durata lui sa varieze.

Este importanta monitorizarea ciclului menstrual pentru a cunoaste perioada fertila si pentru a identifica periodicitatea menstruatiilor. Este bine sa fie inregistrate prima si ultima zi a menstruatiilor, fluxul sangvin si daca apar sangerari anormale, dureri sau alte modificari.

Ce factori controleaza ciclul menstrual?

Cum apare menstruatia?

Fiecare persoana de gen feminin se naste cu un anumit numar de ovule stocate in ovare. Pe masura ce persoana se maturizeaza si ajunge la pubertate, trupul ei incepe sa produca diferiti hormoni care duc la maturarea ovulelor. Acesta este inceputul primului sau ciclu menstrual, care se va repeta ulterior pana la menopauza.

  • Hipotalamusul si glanda pituitara

Hipotalamusul este o glanda in creier care raspunde de reglarea senzatiilor de sete, foame, somn, libidou si functii endocrine. Acesta impreuna cu hipofiza (glanda pituitara), o alta glanda din creier, regleaza eliberarea de hormon luteinizant in fluxul sangvin. Acesta duce la dezvoltarea foliculilor ovarieni. Acesti foliculi maturi elibereaza estrogen care duce la ingrosarea mucoasei uterine. Cand nivelul de estrogen atinge un prag, hipotalamusul si hipofiza actioneaza iar pentru eliberarea unei cantitati de hormon luteinizant, care face ca foliculul sa elibereze un ovul, ceea ce numim ovulatie.

Pe masura ce se apropie ovulatia, fluxul de sange din ovare creste, ovarul se apropie mai mult de trompele uterine, pentru ca ovulul sa poate ajunge in acestea. Chiar inainte de ovulatie, cervixul unei femei secreta mucus in cantitate mare, care este elastic si limpede, ce faciliteaza miscarea spermei spre ovul. Temperatura bazala a corpului creste imediat dupa ovulatie si ramane mai ridicata pana la cateva zile inainte de urmatoarea perioada menstruala.

  • Estrogen si progesteron

Hormonii estrogen si progesteron joaca sunt intens implicati in modul in care uterul se modifica in timpul fiecarui ciclu. Estrogenul consolideaza mucoasa uterului, in timp ce nivelul de progesteron creste dupa ce un ovar elibereaza ovulul la mijlocul ciclului.

O schimbare a nivelului de hormoni poate afecta ciclul sau fertilitatea. De exemplu, adolescentele au tendinta de a avea niveluri scazute de progesteron. Acest lucru este valabil si pentru femeile apropiate de menopauza.

Daca nu se produce fertilizarea si implantarea, fluxul de sange este oprit, iar mucoasa endometriala este eliminata, sub forma de flux menstrual.

Ce alti factori influenteaza menstruatia?

O femeie are in medie 11-13 cicluri menstruale pe an, dar fiecare persoana este diferita si menstruatiile sunt influentate de anumiti factori.

Numerosi factori influenteaza ciclul menstrual, incluzand alimentatia femeii, nivelul de stres, greutatea corporala, nivelul de activitate fizica etc. Ciclul menstrual poate fi influentat de urmatorii factori:

  • Stresul – Strestul la locul de munca, la scoala sau acasa poate cauza schimbari in ciclul menstrual, deoarece in astfel de perioade de stres, corpul blocheaza sau elibereaza anumiti hormoni ce influenteaza ovulatia. Stresul psihologic este general recunoscut ca factor ce afecteaza menstruatia. Un nivel ridicat de stres la locul de munca, combinat cu niveluri scazute de control asupra acestor situatii, au fost asociate cu un risc dublu de afectare a ciclului menstrual.
  • Antrenamentele fizice si greutatea – Antrenamentele prea intense pot duce la intarzieri ale ciclului menstrual, deoarece organismul are nevoie de o anumita cantitate de grasime pentru ovulatie. Obezitatea, in special obezitatea abdominala, este de asemenea asociata cu tulburari menstruale, cu sindromul ovarului polichistic si o crestere a incidentei diabetului zaharat. Se pare ca femeile care se afla la extreme (supraponderalitate sau subponderalitate) sunt susceptibile de a avea tulburari ale ciclului menstrual.
  • Alcoolul – Alcoolul poate fi responsabil de modificari hormonale ce influenteaza menstruatiile.
  • Fumatul – Fumatul poate influenta nu doar simptomele resimtite, ci si durata si periodicitatea ciclului menstrual.
  • Medicamente – Anumite medicamente pot avea un impact major chiar asupra ciclului menstrual.
  • Alimentatia – Cantitatea si tipul alimentelor consumate influenteaza ciclul menstrual si simptomele resimtite. Menstruatia este influentata de cantitatea de energie furnizata de dieta, precum si de tipurile de alimente consumate. Femeile cu un stil alimentar extrem de restrictiv au mai multe riscuri de a suferi de dereglari menstruale, in special amenoree, anovulatie si o faza luteala mai scurta.
  • Somnul – Un somn deficitar poate afecta nivelul de hormoni si poate avea un impact asupra ovulatiei si menstruatiei.
  • Starea de sanatate – Anumite boli pot influenta ciclul menstrual, inclusiv o banala raceala. Hipotiroidismul este un alt exemplu care poate duce la tulburari ale ciclului menstrual.
  • Alti factori sunt factori sociali, etnia, perceptia personala asupra menstruatiei, factori genetici, varsta.

Feromonii si sincronizarea menstruala

Studiile privind sincronizarea menstruala, atunci cand femeile care petrec timp impreuna incep sa aiba menstruatii in acelasi timp, au rezultate contradictorii. Cu toate acestea, fenomenul este bine cunoscut in randul femeilor ce raporteaza menstruatii in acelasi timp sau in perioade apropiate. Studiile in acest sens sugereaza ca interactiunile sociale pot modifica functia endocrina. Se presupune ca feromonii sunt cei implicati in acest proces. Feromonii sunt substante chimice  eliberate in aer de o persoana.

Cand apare menstruatia?

Prima menstruatie – menarha (primul ciclu menstrual)

In medie, menarha sau prima menstruatie apare la pubertate, in intervalul 10-15 ani, cu o medie de 12 ani, in majoritatea cazurilor la scurt timp dupa aparitia parului pubian si a parului in regiunea axilei. Stresul, diverse tipuri de exercitii fizice intense si alimentatia pot afecta debutul menstruatiei si regularitatea ciclului menstrual. Alte semne de aparitie a menstruatiei sunt dezvoltarea sanilor, aparitia secretiilor vaginale (in general cu 6 luni inainte de prima menstruatie).

Este important ca fetele sa fie corect informate privind menstruatia, ciclul menstrual, utilizarea absorbantelor si a tampoanelor interne, precum si privind simptomele care apar odata cu menstruatia.

Simptome

Primul semn clar al menstruatiei este eliminarea de sange din vagin. Simptomele suplimentare includ:

Timp de aproximativ o saptamana inainte de o menstruatie, multe femei au unele simptome premenstruale. Acestea pot include iritabilitate, sensibilitatea sanilor, acnee, lipsa energiei, crampe abdominale cu 1-2 zile inainte de menstruatie, dureri de spate.

Sindromul premenstrual (SPM) afecteaza starea fizica, emotionala si comportamentala a femeii in anumite zile ale ciclului menstrual, in general, chiar inainte de menstruatie. Aproximativ 85% dintre femei au astfel de simptome. Cauza sindromului premenstrual este asociata in general cu modificarile hormonale – estrogen, progesteron, serotonina (serotonina este o substanta chimica din organism care afecteaza dispozitia, emotiile si gandurile) etc.

Factorii de risc pentru sindromul premenstrual includ:

  • istoric personal de depresie sau tulburari de dispozitie, cum ar fi depresia postpartum sau tulburarea bipolara;
  • istoric familial de sindrom premenstrual;
  • istoric familial de depresie;
  • violenta domestica si/sau abuzul de substante;
  • traumatisme fizice sau emotionale.

Afectiunile asociate includ:

  • dismenoree;
  • tulburare depresiva majora;
  • tulburare afectiva sezoniera;
  • anxietate generalizata etc.

In mod normal, disconfortul asociat cu menstruatia este de intensitate usoara sau moderata si poate fi gestionat. Cu toate acestea, pentru unele femei, simptomele sunt atat de intense incat afecteaza indeplinirea activitatilor zilnice obisnuite.

Crampele abdominale sunt printre cele mai frecvente senzatii de disconfort pe care femeile le pot avea in timpul menstruatiei.

Fazele ciclului menstrual

Desi menstruatia este considerata a fi prima faza a ciclului menstrual, pentru a intelege corect menstruatia, este necesar sa se explice mai intai celelalte faze.

  • Faza foliculara – In timpul acestei faze, glanda hipofiza elibereaza hormonul foliculo stimulator care produce 10-20 de foliculi (celule care contin ovule imature) pentru a incepe sa se dezvolte in ovar. Acestea produc estrogenul care face ca mucoasa uterului (endometrul) sa se ingroase pentru a se pregati pentru o posibila sarcina. Faza foliculara incepe in prima zi de ciclu menstrual si se termina odata cu ovulatia. Acesta poate varia considerabil in functie de durata ovulatiei.
  • Ovulatia – Ovulatie inseamna eliberarea unui ovul matur. In timpul fazei foliculare, cresterea nivelului de estrogen al femeii determina eliberarea hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH) din creier. Aceasta, la randul sau, face ca hipofiza sa produca hormon luteinizant ce declanseaza ovulatia. Daca nu se produce fertilizarea, ovulul se dezintegreaza in interval de 6-24 ore.
  • Faza luteala – In timpul acestei faze, corpul luteal format din foliculul care a eliberat ovulul elibereaza cantitati mari de progesteron, precum si estrogen. Acesti hormoni contribuie la ingrosarea si mentinerea a mucoasei uterine. Daca nu se produce fertilizarea, corpul luteal se descompune si nivelul de progesteron scade, ducand la dezintegrarea mucoasei uterine. In timpul fazei luteale, pot aparea simptome de sindrom premenstrual.
  • Menstruatia – Menstruatia apare atunci cand mucoasa uterului este eliberata prin vagin. Menstruatia dureaza, in general, de la 3 la 7 zile. Pe langa sange, lichidul menstrual este alcatuit din mai multe componente, inclusiv celulele endometriale, mucusul cervical si secretiile vaginale. Cantitatea de lichid menstrual variaza de la o femeie la alta si de la un ciclu la altul, dar o femeie pierde in general aproximativ 50-100 ml de lichid menstrual la fiecare menstruatie.

Tipuri de menstruatie

Menstruatie regulata – ciclu menstrual normal

Ciclul menstrual normal este de 28 de zile, dar fiecare femeie este diferita, astfel ca durata lui poate varia. De asemenea, durata ciclului menstrual al unei femei poate fi diferita de la o luna la alta. Un interval normal variaza intre 21-35 de zile. Asta inseamna ca durata de la prima zi a ultimei menstruatii pana la inceputul urmatoarei menstruatii este de cel putin 21 de zile, dar nu mai mult de 35 de zile. Menstruatia dureaza in general 2-7 zile, timp in care se elibereaza aproximativ 1-6 linguri de lichid menstrual de culoare si consistenta variabile.

Menstruatie neregulata

Semne de menstruatie neregulata sunt modificari ale duratei ciclului menstrual, modificari mari in ceea ce priveste cantitatea de lichid eliminata, numarul zilelor menstruale etc.

Menstruatiile sunt considerate neregulate daca ciclul menstrual este mai scurt sau mai lung decat media – 21-35 zile. Asta  inseamna ca timpul de la prima zi a ultimei menstruatii pana la inceputul celei urmatoare este mai mic de 21 de zile sau mai mare de 35 de zile. Menstruatia poate fi neregulata si daca lungimea ciclului variaza cu mai mult de 20 de zile de la o luna la alta. Menstruatiile neregulate apar, in general, la fetele tinere sau la femeile aflate in perimenopauza.

Cauzele menstruatiilor neregulate includ:

  • tulburari de alimentatie;
  • afectiuni tiroidiene;
  • nivel prea mare de prolactina in sange;
  • anumite medicamente;
  • sindromul ovarului polichistic;
  • insuficienta ovariana primara;
  • boala inflamatorie pelvina;
  • stres;
  • diabet zaharat necontrolat;
  • obezitate;
  • activitate fizica prea intensa.

Menstruatie intarziata – cat poate intarzia menstruatia si care sunt cauzele?

O perioada menstruala este considerata intarziata daca trec 5 zile de la ziua in care trebuia sa inceapa. O menstruatie este considerata lipsa daca nu apare flux menstrual timp de 6 sau mai multe saptamani de la inceputul ultimei menstruatii.

In general, menstruatiile intarzie in perioada adolescentei. Pe masura ce acestea se dezvolta, si ciclurile menstruale devin regulate.

Alte cauze ale menstruatiilor intarziate sau pierdute sunt:

  • sarcina;
  • stresul;
  • dezechilibre hormonale;
  • activitate fizica intensa;
  • anumite probleme de sanatate;
  • alaptarea;
  • anumite medicamente administrate;
  • perimenopauza.

Ciclul menstrual prelungit – care sunt cauzele?

Menoragia este termenul medical pentru perioadele menstruale cu sangerari anormal de intense sau prelungite. Desi sangerarea menstruala intensa este o problema destul de comuna, majoritatea femeilor nu se confrunta cu pierderi foarte mari de sange menstrual.

Menoragia afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice obisnuite, deoarece apare un flux menstrual intens si crampe mai severe, de obicei. Menstruatia prelungita este atunci cand dureaza mai mult de 7 zile si necesita schimbarea absorbantului/tamponului la fiecare 2 ore sau mai devreme. Este insotita, in general, si de cheaguri mari de sange si poate duce la anemie.

Factorii care cresc riscul de menstruatii prelungite sunt:

  • tulburari hormonale;
  • afectiuni renale, tiroidiene, hepatice sau endometrioza;
  • disfunctie ovariana;
  • fibrom uterin;
  • polipi uterini;
  • folosirea unui dispozitiv intrauterin non-hormonal;
  • boala inflamatorie pelvina;
  • anumite medicamente.

Semnele si simptomele menoragiei pot include si:

  • necesitatea folosirii unei cantitati mai mare de absorbante decat de obicei;
  • necesitatea trezirii in timpul noptii de mai multe ori pentru schimbarea absorbantului;
  • simptome de anemie, ca oboseala si dificultati respiratorii.

Menstruatiile prelungite pot duce la anumite complicatii medicale, ca anemie prin deficit de fier si crampe severe – dismenoree.

Amenoree – cauze si tratament

Amenoreea este absenta menstruatiei inainte de menopauza – una sau mai multe perioade menstruale pierdute. Femeile care au pierdut cel putin 3 menstruatii la rand se considera ca au amenoree, la fel ca fetele care nu au avut prima menstruatie pana la varsta de 15 ani.

Principalul semn al amenoreei este absenta perioadelor menstruale. In functie de cauza amenoreei, s-ar putea sa apara alte semne sau simptome, impreuna cu absenta menstruatiilor, cum ar fi:

  • scurgeri mamelonare;
  • caderea parului;
  • migrene;
  • afectarea vederii;
  • exces de par facial;
  • dureri pelvine;
  • acnee.

Cea mai frecventa cauza a amenoreei in general ramane sarcina. Alte cauze ale amenoreei includ alaptarea, tulburari de alimentatie ca anorexia nervoasa, fluctuatiile de greutate, nivelul mare de stres, afectiuni hormonale, afectiuni ovariene etc.

Menstruatie de 2 ori pe luna – polimenoree

Un ciclu menstrual mediu este de 28 zile, dar poate varia intre 21-35 zile. Daca un ciclul este mai scurt de 21 zile si apar doua menstruatii intr-o luna, vorbim de polimenoree. Polimenoreea descrie o anomalie a ciclului menstrual in care o femeie are flux menstrual de doua ori intr-un interval mai mic de 21 zile. Polimenoreea sau ciclul menstrual scurt este adesea asociat cu sangerarile uterine anormale.

In timp ce modificarile ocazionale ale ciclului menstrual nu sunt neobisnuite, prezenta frecventa a doua menstruatii intr-o luna poate indica o problema de baza.

Cauzele posibile ale polimenoreei sunt:

  • caz unic – dat de anumite modificari hormonale, de stres, dupa care menstruatiile se regleaza iar;
  • varsta – menstruatiile neregulate in timpul adolescentei pot fi asociate cu doua menstruatii intr-o luna;
  • endometrioza;
  • perimenopauza;
  • afectiuni tiroidiene;
  • fibrom uterin.

Menstruatia si sexul

Sexul este permis in timpul menstruatiilor, in functie de dorinta si alegerea partenerilor.

In plus, se pare ca pot exista si o serie de beneficii, cum ar fi:

  • activitatea sexuala si orgasmul pot ameliora crampele menstruale, datorita contractiilor uterine si a relaxarii, precum si a eliberarii de endorfine;
  • sexul poate scurta perioada menstruatiei;
  • in timpul menstruatiei libidoul poate fi mai crescut datorita modificarilor hormonale;
  • fluidul menstrual duce la o buna lubrefiere naturala;
  • actul sexual poate duce la reducerea migrenelor asociate cu perioada menstruala.

Care sunt posibilele efecte secundare? Un principal dezavantaj al sexului in timpul menstruatiei este  posibila „mizerie” produsa, mai ales daca partenera are un flux menstrual mai intens. Un alt risc este acela de infectii cu transmitere sexuala, deoarece aceste virusuri sunt prezente in sange si se pot raspandi mai usor prin contact cu sangele menstrual infectat. De aceea, este indicat sa se foloseasca prezervative.

In cazul sexului in timpul menstruatiei trebuie sa va asigurati ca tamponul intern a fost indepartat, pentru ca acesta sa nu fie impins si blocat in vagin.

Pot ramane insarcinata? Desi sansele de a concepe in timpul menstruatiei sunt foarte mici, este totusi posibil sa ramai insarcinata. Daca aveti un ciclu menstrual scurt, riscul de a ramane gravida in timpul menstruatiei este mai mare.  De asemenea, sperma poate ramane in corp timp de pana la 7 zile. Prezervativele nu va vor proteja astfel doar de infectii cu transmitere sexuala, ci si de o eventuala sarcina nedorita.

Ciclul menstrual cu cheaguri – ce inseamna?

Cheagurile din sangele menstrual sunt un amestec de celule sangvine, tesuturi din mucoasa uterului si proteine din sange care ajuta la reglarea fluxului. Cheagurile de sange sunt o parte naturala a menstruatiei. Ele sunt, de asemenea, un exemplu al mecanismului natural de aparare a organismului, fiind date de functia naturala de coagulare. Textura groasa, asemanatoare unui jeleu, impiedica eliminarea prea intensa de sange. Cheagurile sunt, in general, mai frecvente in primele 2 zile de menstruatie. Factorii fizici si hormonali pot influenta ciclul menstrual si pot crea un flux greu, ceea ce creste sansele de a dezvolta cheaguri menstruale.

In cazul in care cheagurile sunt mici si apar doar ocazional, de obicei, acestea nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare.

Cheaguri normale:

  • au dimensiuni mici;
  • apar ocazional, in general la inceputul menstruatiei;
  • sunt deschise la culoare sau rosu inchis.

Cheaguri anormale:

  • au dimensiuni mai mari;
  • apar frecvent.

Cheagurile anormale pot fi cauzate de afectiuni uterine, fibrom, endometrioza, dezechilibre hormonale etc.

Profilaxie si sfaturi

Sfaturi pentru a evita problemele si pentru ameliorarea unor simptome:

  • Pentru crampe severe se poate apela la medicamente antiinflamatoare ca Ibuprofen.
  • Schimbati frecvent absorbantul sau tamponul pentru a preveni inflamatiile sau iritatiile.
  • Purtati haine de culoare inchisa pentru a masca eventualele scurgeri.
  • Consumati alimente sanatoate si consumati suficienta apa.
  • Fiti active, deoarece sportul poate imbunatati circulatia sangelui, poate induce starea de bine si poate ameliora crampele.
  • Puteti apela la yoga, meditatie, o baie calda, tehnici de respiratie sau alte astfel de metode pentru a creste starea de bine si pentru reducerea simptomelor.
  • Este important ca femeile sa isi cunoasca bine corpul, sa isi monitorizeze si cunoasca ciclul menstrual.
  • Mentineti cu grija igienta intima in timpul menstruatiei si nu numai. Evitati produsele de ingrijire cu parfum si coloranti care pot afecta pH-ul intim. Folositi in general doar apa curata cand cureti zona vaginala, fara detergenti, fara lotiuni speciale. Produsele parfumate si substantele chimice gasite in sapunuri si lotiuni pot creste riscul de iritare.
  • Purtati lenjerie intima de calitate, din materiale naturale, care sa nu restrictioneze fluxul de aer.
  • Pentru a calma durerile se pot aplica comprese calde pe burta sau poti face o baie calda relaxanta.

Produse sanitare indicate:

  • Absorbante – fabricate din material absorbant, intr-o gama variata de grosimi si forme; trebuie schimbate la fiecare 3-4 ore;
  • Tampoane interne – sunt sub forma unor dopuri absorbante din bumbac sau o combinatie de bumbac si material sintetic, se introduc in vagin si sunt disponibile diferite dimensiuni (un tampon nu trebuie purtat mai mult de 8 ore din cauza riscului de sindrom de soc toxic).
  • Cupa menstruala – este un element reutilizabil, ce poate fi folosit pana la 5-10 ani, fiind fabricata din latex, cauciuc siliconat sau alte materiale, se plaseaza in vagin si colecteaza lichidul menstrual, iar apoi trebuie eliminat si spalat pentru refolosire.

Sindromul de soc toxic este o afectiune rara, dar uneori letala, cauzata de bacterii care produc toxine. In general, riscul de soc toxic este redus, pentru pentru asta e necesar ca tamponul sa fie schimbat suficient de des –  cel putin o data la patru pana la opt ore. Simptomele includ:

  • febra mare instalata brusc;
  • dureri musculare;
  • greata si varsaturi;
  • diaree;
  • eczeme.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

3 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago