Maternitatea in lume – obiceiuri in sarcina, nastere, lauzie

maternitatea

Maternitatea, incepand cu sarcina si pana la reintoarcerea mamei in campul muncii, diferita de la o cultura, respectiv tara, la alta. Iata cateva obiceiuri, mituri, practici legate de sarcina, nastere si perioada post-partum din mai multe zone si culturi ale lumii.

Cuprins:

1. Maternitatea in lume – informatii generale
2. Sarcina in diferite tari si culturi
3. Nasterea in diferite tari si culturi
4. Perioada post-partum in diferite tari si culturi

Maternitatea in lume – informatii generale

In fiecare zi se nasc 353 000 de bebelusi in lume, conform statisticilor UNICEF. Sarcina si aducerea pe lume a unui copil sunt experiente unice pentru fiecare femeie si in acelasi timp universale. Obiceiurile, miturile, practicile si modul in care sunt vazute sarcina, nasterea, perioada de recuperare a mamei difera mult de la o cultura sau regiune georgrafica la alta.

Exista diferente si in modul in care, in aceeasi cultura, sunt privite viitoarea mama versus proaspata mame. De exemplu, in state precum China sau Nepal, se acorda o importanta mult mai mare mamei dupa ce naste.

Deseori in zonele rurale, in special din tarile in curs de dezvoltare, traditiile si miturile sunt mai bine inradacinate decat in tarile occidentale.

Sarcina in diferite tari si culturi

Obiceiuri legate de aflarea sexului copilului

Cu ajutorul ecografiei, sexul copilui se poate afla relativ repede. Insa persista inca o serie de mituri si obiceiuri legate de cum poti sa afli daca bebelusul asteptat este fetita sau baiat.

In Bangladesh se spune ca modul in care arata pielea mamei indica genul copilului. Daca pielea arata bine si e stralucitoare, inseamna ca va fi o fetita, iar daca mama are cearcane, va avea un baiat.

In Turcia, se spune ca daca mamei ii este pofta de dulciuri va avea un baiat, iar daca are pofte de alimente sarate, va avea o fata. In Romania traditia este exact invers. Pofta de dulce sugereaza o fata, iar de sarat – un baiat.

cursuri puericultura

Baby shower

In cultura vestica, exista obiceiul ca in ultima perioada a sarcinii, sa se organizeze o petrecere. Prietenele apropiate mamei sarbatoresc alaturi de ea venirea pe lume a bebelusului si ii aduc daruri acestuia.

In Guyana, baby shower-ul se organizeaza dupa nastere, in ziua cand copilul implineste 9 zile de viata. Invitatii aduc cadouri, printre care si bratari de aur pentru copil, indiferent daca e baiat sau fata. Una dintre traditii este ca placenta, care a fost pastrata intr-un recipient, sa fie arsa, simbolizand separarea copilului de mama.

miababy magazin

Poftele si interdictiile alimentare in sarcina

In China, femeile insarcinate evita sa manance crab. Traditia lor spune ca acesta ar putea provoca un avort spontan in primul trimestru de sarcina. Pana recent, viitoarele mame erau incurajate sa manance foarte mult in sarcina, fapt care ducea deseori la luarea in greutate considerabil. In ultimii ani, medicii sfatuiesc femeile insarcinate sa fie atente la alimentatie.

In unele tari (Cipru, Romania) se considera ca daca mamei ii este pofta de un aliment si nu il mananca, forma acelui aliment va aparea ca un semn din nastere pe pielea copilului.

In unele zone din SUA se evita consumul de ardei iuti in sarcina, pentru ca exista superstitia ca ardeii ar putea induce travaliul.

maternitatea-traditii

Alte aspecte interesante:

  • Anuntarea vestii despre sarcina. In Olanda exista o traditie ca viitorii parinti sa aseze la un geam o barza impaiata, cu spatele catre strada si capul in interior. Pentru trecatori, pare ca barza care aduce bebelusul l-a „livrat” pe fereastra. De asemenea, viitorii parinti isi servesc invitatii cu biscuiti traditionali, colorati in roz sau bleu, in functie de sexul copilului.
  • In sistemul medical de ingrijire prenatala din Germania, inca din 1968 a fost introdus „Mutterpass”. Este vorba de un carnet pe care viitoarea mama il primeste la prima consultatie prenatala si in care sunt notate toate informatiile de la fiecare vizita la medic in sarcina.
  • In Finlanda, inca din 1930, proaspetele mame primesc un pachet cu obiecte folositoare pentru copil. Acesta include scutece, haine, lenjerie, un kit de prim ajutor, toate intr-o cutie care poate fi folosita si ca patut pentru bebelus.

Nasterea in diferite tari si culturi

Dintre tarile occidentale, Olanda are procentul cel mai mare de nasteri realizate acasa (20% din totalul nasterilor). Olandezii vad nasterea ca pe o parte naturala a vietii, spre deosebire de tendinta de a o medicaliza foarte mult, cum se intampla in alte state occidentale.

In India, era frecvent obiceiul ca femeile care urmau sa nasca sa mearga la familia de origine. Aici erau ingrijite de mame si celelalte rude apropiate. Viitorii tati nu erau prezenti la nastere si isi vedeau sotiile si copiii abia dupa eveniment. In zonele urbane aceasta traditie se schimba. Iar partenerii incep sa se implice mai mult alaturi de viitoarele mame.

In partea de sud a Coastei de Fildes, viitoarele mame merg acasa la mamelor lor pentru a naste si raman acolo inca o luna pentru a se odihni si a se reface.

In Japonia, tendinta e ca femeile sa nasca fara epidurala. Exista conceptia inspirata din budism conform careia durerii nasterii sunt un test care le pregateste pentru provocarile maternitatii.

Perioada post-partum (lauzia) in diferite tari si culturi

Unele studii au aratat ca exista o diferenta privind tulburarile post-partum intre statele occidentale si cele considerate din lumea a treia, unde depresia post-partum, tristetea postnatala sau „baby blues” sunt aproape inexistente. O explicatie posibila este considerata grija pe care aceste societati o au pentru proaspetele mame. De exemplu, perioada post-partum este considerata o perioada diferita de viata normala, in care mamele sunt considerate vulnerabile. Pentru ca ele trebuie sa se recupereze, activitatile lor sunt limitate, se odihnesc, se ingrijesc de copil si isi recapata fortele dupa nastere.
In cultura occidentala, noile mame resimt deseori presiunea de a primi vizite in scurt timp dupa ce au revenit de la maternitate, de la familie sau prieteni care vor sa cunoasca bebelusul.

Recuperarea post-partum

Aceasta perioada se numeste „La Quarentina” (carantina) in tarile latine, fiind o perioada de 40 de zile, in care noile mame se dedica exclusiv alaptarii si ingrijirii proprii si a copilului, iar bunicile sunt cele care aduc mancare sau se ocupa de alte activitati casnice. De asemenea, recuperarea mamelor include si abstinenta de la sex, activitati fizice si consumul de mancare picanta.

In Japonia, traditia este ca proaspata mama sa petreaca primele saptamani dupa nastere in casa parintilor sai, alaturi de bebelus, si sa se refaca, stand in pat. In acest timp, ceilalti membri ai familiei se ocupa de activitatile casnice.

In Coreea de Sud, exista centre speciale de ingrijire postpartum, unde mamele care doresc pot sta o perioada impreuna cu bebelusii. In aceste centre beneficiaza de servicii oferite de asistente medicale, nutritionisti si chiar specialisti in ingrijirea pielii.

In Brazilia, exista un obicei ca noua mama sa daruiasca cadouri persoanelor care o viziteaza.

maternitatea-obiceiuri

Obiceiuri dupa nastere

In cultura Punjabi, in zonele rurale din Mexic, Guatemala sau Yucatan are loc o ceremonie de „iesire”, in care proaspata mama trece printr-o serie de ritualuri, precum imbaieri, spalarea parului, masaje si alte forme de ingrijire. In Punjab, in primele 5 zile dupa nastere, mamele si copii stau doar cu femeile din familie si cu moasa, iar dupa ceremonie, se intorc la familia sotului.

In Nigeria, prima baie a nou-nascutului este foarte importanta, se numeste „Omugwo” si se realizeaza de catre bunica, iar daca ea nu este, o matusa sau o prietena apropiata ii va lua locul.

miababy magazin

In Turcia, proaspetele mame beau „lohusa serbeti”, adica „serbet postpartum”, o bautura de culoare rosie, care contine apa, zahar, scortisoara, usturoi si colorant alimentar. Aceasta bautura traditionala se presupune ca ajuta alaptarea, dar este si o forma de a sarbatori venirea pe lume a bebelusului, pe care proaspata mama o bea inca din spital.

Alegerea numelui – traditii si obiceiuri

In China, se obisnuieste ca in alegerea numellui copilului sa se tina cont de cele 5 elemente – apa, foc, pamant, aur si lemn. Traditia spune ca in functie de data nasterii, copilul va fi mai influentat de anumite elemente din cele cinci. Iar pentru a compensa, parintii aleg nume ale caror litere chinezesti au caracteristicile elementelor care lipsesc.

In Elvetia, se obisnuieste sa nu se spuna numele viitorului copil decat dupa ce se naste, pentru a nu aduce ghinion. In Suedia copiii primesc doua sau trei prenume.

In Germania, parintii trebuie sa aleaga dintr-o lista de nume aprobate de stat. Daca vor un alt nume decat cele din lista, ei trebuie sa aduca o explicatie solida pentru care statul ar trebui sa faca o exceptie. Nu se accepta nume de obiecte date copiilor, nume din care nu este evident sexul copilului sau nume care ar putea afecta negativ copiii.

Concediul de maternitate/crestere a copilului

Exista foarte mari diferente intre durata concediului pe care si-l pot lua mamele si banii pe care ii primesc lunar. In 2019, UNICEF a realizat un raport pentru a stabili care dintre cele mai bogate state ale lumii ofera si cel mai prietenos cadru pentru familii. Dupa criteriile „durata concediului” si „indemnizatia primita”, pe primul loc in lume se situeaza Estonia, unde mamele beneficiaza de un concediu de maternitate de 85 saptamani (1 an jumatate) in care sunt platite 100%.
La polul opus se afla SUA, unde mamele nu beneficiaza deloc de concediu de maternitate platit.

Alte state in care pachetul de care beneficiaza mamele este in topul clasamentului includ:

  • Ungaria – 72 saptamani de concediu platit 100%;
  • Bulgaria – 61 saptamani de concediu platit 100%.

La capatul opus sunt tari precum Australia, Noua Zeelanda, Elvetia, Austria unde concediul de maternitate platit integral este mai mic de 10 saptamani.

In ceea ce priveste concediul pe care si-l pot lua tatii, Japonia este statul cel mai generos din acest punct de vedere. Tatii isi pot lua cel putin 6 luni de concediu platit integral.

maternitatea-in-lume

Alte exemple:

In Canada, mamele care lucreaza au dreptul la un concediu de un an, primind o indemnizatie de 55% din veniturile obtinute, la care si compania angajatoare poate contribui cu o suma aditionala.

In Mexic, concediul maternal este de 12 saptamani, e platit integral si e obligatoriu sa fie luat.

In Australia, concediul de crestere a copilului este de 12 luni, din care doar 18 saptamani sunt platite cu salariul minim pe economie, restul nefiind platit.

In Romania, mamele beneficiaza de un concediu maternal de 126 zile, urmat de un concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani, pe care il poate lua oricare dintre parinti. Indemnizatia primita este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni anterioare nasterii.

Maternitatea, familia si conditiile oferite de stat

In unele tari, legea reglementeaza numarul de copii pe care o familie il poate avea. In China, cuplurile pot avea, conform legii, un singur copil. In unele provincii, se accepta acum si nasterea unui al doilea copil, daca ambii parinti au fost copii unici. In alte provincii se poate avea un al doilea copil, doar daca primul este fata.

Conform UNICEF, Suedia este statul cel mai family-friendly la nivel global. Mamele suedeze au dreptul la 10 saptamani de concediu maternal platit integral, urmate de 480 de zile de concediu de crestere a copilului.

Referinte:

(1) Pregnancy and Birth Traditions Around the World – https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-birth-traditions-around-world
(2) How Other Cultures Prevent Postpartum Depression Social Structures that Protect New Mothers’ Mental Health – http://www.uppitysciencechick.com/how_other_cultures.pdf
(3) 11 Unique Birthing Traditions Around The World – https://www.huffpost.com/entry/world-birthing-traditions_n_7033790
(4) Are the world’s richest countries family friendly? – https://www.unicef-irc.org/family-friendly
(5) Maternity leave: US policy is worst on list of the world’s richest countries – https://www.theguardian.com/us-news/2020/jan/27/maternity-leave-us-policy-worst-worlds-richest-countries
(6) Motherhood around the world – https://www.babycenter.ca/a1012478/motherhood-around-the-world
(7) Pregnancy and Birth Traditions Around the World – https://www.thebump.com/a/birth-traditions-around-the-world

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

1 Comments on “Maternitatea in lume – obiceiuri in sarcina, nastere, lauzie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *