Fertilitate

Legarea trompelor uterine – tot ce trebuie sa stii

Legarea trompelor uterine este o metoda de contraceptie permanenta – iata cand este indicata o astfel de procedura, ce implica, ce presupune recuperarea si cat de eficienta este.

CUPRINS:

1. Ce este legarea trompelor uterine?
2. Indicatii
3. Avantaje si dezavantaje
4. Ce implica procedura?
5. Riscuri posibile

Ce este legarea trompelor uterine?

Legarea trompelor uterine sau ligatura tubara este o forma de sterilizare permanenta a femeilor – contraceptie permanenta. In timpul acestei proceduri, trompele uterine sunt taiate, legate sau blocate pentru a preveni definitiv o sarcina. Impiedica ovulul sa se deplaseze din ovare prin trompele uterine si blocheaza spermatozoizii sa se deplaseze in sus prin trompele uterine pana la ovul. Procedura nu afecteaza ciclul menstrual.

Se poate face in orice moment, inclusiv dupa nastere sau in combinatie cu o alta interventie chirurgicala abdominala, cum ar fi o cezariana. Procedura se poate face fie laparoscopic, fie ca o procedura chirurgicala deschisa, cum ar fi dupa o cezariana.

Cum actioneaza?

La ovulatie, un ovul este eliberat din ovar si se deplaseaza in jos prin trompa uterina. Daca ovulul intalneste un spermatozoid, poate avea loc conceptia. Sterilizarea tubara blocheaza spermatozoizii, incat sa nu treaca prin trompa uterina. Ovulele sunt inca eliberate de ovare, dar sunt descompuse si absorbite de corp. Ovarele nu sunt afectate de sterilizare. Vor continua sa elibereze aceiasi hormoni, iar menstruatiile nu vor fi afectate. Legarea trompelor nu provoaca menopauza si nu afecteaza dorinta sexuala sau placerea sexuala. Chiar daca sterilizarea tubara poate fi adesea inversata, este considerata o metoda permanenta de contraceptie.

Indicatii

Scopul legarii trompelor este de a preveni sarcina. Procedura face imposibila deplasarea unui ovul din ovar, printr-o trompa uterina si in uter. Daca un ovul nu poate ajunge la uter pentru a fi fertilizat de un spermatozoid, sarcina nu poate aparea. Previne permanent sarcina, deci nu mai este nevoie de niciun fel de contraceptie. Cu toate acestea, nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.

Se recomanda cand o femeie nu isi mai doreste copii in viitor, indiferent de motiv. De asemenea, legarea trompelor ar putea fi o optiune de contraceptie pentru tine daca o eventuala sarcina ti-ar putea pune viata in pericol sau daca ai o tulburare genetica pe care nu vrei sa o transmiti copilului. Se recomanda de obicei femeilor adulte aflate in relatii stabile cand ambii parteneri au fost de acord cu aceasta metoda contraceptiva permanenta.

Avantaje si dezavantaje

Avantaje

  • Iti permite sa fii activa sexual fara sa iti faci griji ca ai putea ramane gravida. Este o metoda contraceptiva permanenta.
  • Este eficienta.
  • Nu afecteaza hormonii – nu modifica menstruatia si nu provoca menopauza. Nu provoaca efectele secundare asociate cu alte metode contraceptive.
  • Nu trebuie sa va amintiti sa luati o pastila in fiecare zi.
  • Legarea trompelor nu interactioneaza cu actul sexual.

Dezavantaje

  • Este o metoda permanenta – desi uneori poate fi inversata printr-o interventie chirurgicala, acest lucru nu este intotdeauna posibil. Doar aproximativ jumatate dintre femeile care au o interventie de inversare pot ramane insarcinate ulterior.
  • Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Va trebui sa folositi prezervative pentru a preveni bolile cu transmitere sexuala, inclusiv HIV.
  • In rare cazuri, mai putin de 1%, poate duce la o sarcina nedorita. In acest caz, poate duce adesea la o sarcina ectopica.
  • Exista unele riscuri asociate operatiei – problemele sunt foarte rare, dar acest tip de interventie chirurgicala poate provoca sangerari sau poate deteriora intestinul, vezica urinara sau vasele de sange majore.
  • Dupa legarea trompelor, este posibil sa aveti pe termen scurt un declin rapid al hormonilor estrogen si progesteron. Acesta se numeste sindromul ligaturii post-tubare (PTLS). Simptomele seamana mult cu menopauza: bufeuri, transpiratii nocturne, vagin uscat, schimbari de dispozitie, probleme de somn, apetit sexual mai scazut.

Ce implica procedura?

Anumite medicamente si suplimente nu trebuie administrate inainte de orice interventie chirurgicala. Diluantii sangvini, in special, pot provoca probleme cu coagularea sangelui in timpul unei astfel de proceduri. Informati medicului cu privire la toate medicamentele si suplimentele pe baza de reteta si fara prescriptie medicala pe care le utilizati, astfel incat sa primiti indrumarea adecvata.

Cel mai bun moment pentru a efectua procedura este la scurt timp dupa nastere sau in combinatie cu o alta interventie chirurgicala abdominala, cum ar fi o cezariana. Daca nu se face o ligatura a trompelor la scurt timp dupa nastere sau in timpul unei cezariene, luati in considerare utilizarea contraceptiei timp de cel putin o luna inainte de procedura si continuati sa utilizati o forma fiabila de contraceptie pana cand se efectueaza procedura de legare a trompelor.

Se efectueaza de obicei un test de sarcina chiar inainte de operatie. O astfel de interventie este o decizie importanta si trebuie sa discutati cu medicul cu privire la posibilele beneficii, riscuri si implicatii.

Tipuri de interventii

Sterilizarea tubara este o operatie care se face de obicei sub anestezie generala utilizand o procedura numita laparoscopie. Se fac 1-3 incizii in jurul buricului. Un dispozitiv numit laparoscop este introdus printr-una dintre incizii. O camera mica din varful laparoscopului transmite o imagine pe un ecran pentru ca chirurgul sa vada organele interne. Chirurgul lucreaza prin aceste gauri mici pentru a prinde, taia, lega sau sigila trompele. Daca un laparoscop nu poate fi utilizat, atunci se face o taietura mai lunga langa linia pubiana.

O ligatura tubara deschisa (laparotomia) se face printr-o incizie mai mare in abdomen. Poate fi recomandata daca aveti nevoie de o interventie chirurgicala abdominala din alte motive (cum ar fi o operatie cezariana) sau daca ati avut o boala inflamatorie pelviana, endometrioza sau o interventie chirurgicala abdominala sau pelviana in trecut. Aceste afectiuni cauzeaza adesea cicatrici sau aderenta tesuturilor si a organelor din abdomen.

Uneori procedura se poate face imediat dupa nastere. O alta metoda este sterilizarea histeroscopica. Un instrument numit histeroscop este introdus prin vagin si colul uterin. Din interiorul uterului, mici dispozitive sunt plasate in deschiderile trompelor uterine. Odata cu vindecarea, tesutul cicatricial se formeaza si blocheaza intrarea spermei.

Metoda implantului tubar

Implanturile de acest tip sunt inserate in trompele uterine fara interventie chirurgicala sau anestezie generala. Procedura de implantare in sine dureaza aproximativ 10 minute. Inainte de procedura, colul uterin este mai intai deschis (dilatat) pentru a reduce riscul de ranire a colului uterin. Medicul va folosi un specul si un instrument de dilatare pentru a deschide treptat colul uterin chiar inainte de procedura.

Se introduce un tub subtire prin vagin si colul uterin, in uter si apoi intr-o trompa uterina. Cateterul este utilizat pentru a plasa un implant intr-o trompa uterina. Un implant este apoi plasat in cealalta trompa uterina in acelasi mod. In primele 3 luni dupa insertie, trebuie sa utilizati o alta metoda de contraceptie.

Recuperare dupa legarea trompelor uterine

Dupa interventie, e posibil sa simtiti un anumit disconfort la nivelul inciziilor. Este posibil sa aveti, de asemenea, dureri sau crampe abdominale, oboseala, sangerari vaginale usoare, ameteli. Daca chirurgul a folosit gaze pentru distensia abdomenulului, este posibil sa va confruntati cu balonare.

In primele 4-8 ore veti avea anumite dureri usoare si greata – este posibil sa aveti nevoie de medicamente pentru durere pentru o perioada scurta de timp. Durerile abdominale si crampele pot persista 24-36 de ore. De obicei nu e nevoie de spitalizare, iar firele vor fi indepartate dupa 7-10 zile. Puteti face baie la 48 de ore dupa procedura, dar evitati sa frecati inciziile. Uscati cu atentie inciziile dupa baie. Evitati ridicarea greutatilor si actul sexual pana cand medicul va informeaza ca este sigur sa faceti acest lucru. Reluati-va activitatile normale treptat pe masura ce incepeti sa va simtiti mai bine.

Atentie! Sunati imediat la medic daca aveti febra mare, stare de lesin, dureri abdominale severe care continua sau se agraveaza dupa 12 ore, sangerari prin bandaj, scurgeri de la nivelul inciziilor, cu miros urat.

Eficienta procedurii

Legarea trompelor este o forma sigura si eficienta de contraceptie permanenta. In cazul unei sarcini dupa o legare a trompelor (esecul procedurii), exista riscul sa fie o sarcina ectopica. Dupa sterilizarea histeroscopica, dureaza aproximativ 3 luni pentru ca tesutul cicatricial sa blocheze trompele uterine. In aceasta perioada, va fi nevoie de o contraceptie suplimentara. Riscul de esec si riscul de a ramane gravida dupa o astfel de procedura este mai mic de 1%.

Dupa o procedura de legare a trompelor, o femeie poate descoperi, de asemenea, ca era deja insarcinata. Acest lucru este din cauza faptului ca un ovul fertilizat poate fi implantat deja in uter inainte de procedura. Din acest motiv, multe femei opteaza pentru ligatura trompelor imediat dupa ce au nascut sau chiar dupa o perioada menstruala, cand riscul de sarcina este mai mic.

Riscuri posibile

Efectele secundare ale interventiei chirurgicale laparoscopice pot include dureri temporare de umar si balonare din cauza gazelor introduse, crampe abdominale, ameteala, greata. Riscul de complicatii este scazut, dar include leziuni ale vaselor de sange, ale vezicii urinare sau ale intestinului. Sangerarea, infectia si reactia slaba la anestezie sunt intotdeauna posibile in cazul oricarui tip de operatie. Ligatura trompelor este o operatie care implica de obicei efectuarea de incizii in abdomen. Necesita anestezie. Riscurile asociate ligaturii tubare includ si vindecarea necorespunzatoare a inciziilor, durere pelvina sau durere abdominala persistenta si esecul procedurii, rezultand o viitoare sarcina nedorita.

Factorii ce pot creste riscul de complicatii legate de ligatura trompelor includ:

  • istoric de chirurgie pelvina sau abdominala;
  • obezitate;
  • diabet.

Care sunt alternativele la legarea trompelor?

Exista multe alternative la sterilizarea permanenta a femeilor, inclusiv:

  • sterilizare permanenta masculina – vasectomie;
  • sterilet;
  • pilule contraceptive, plasturi sau inele vaginale;
  • prezervative;
  • diafragma etc.

Sterilizarea feminina este o forma eficienta de contraceptie permanenta pentru persoanele care sunt absolut sigure ca nu vor sa ramana insarcinate in viitor. Decizia privind o astfel de procedura trebuie bine gandita. Desi o ligatura tubara este reversibila, doar aproximativ jumatate dintre persoanele care fac o inversare reusesc sa ramana insarcinate.

Referinte:
(1) https://www.emedicinehealth.com/tubal_sterilization/article_em.htm
(2) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/tubal-ligation/about/pac-20388360
(3) https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/tubal-ligation
(4) https://www.webmd.com/sex/birth-control/should-i-get-my-tubes-tied
(5) https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/sterilization
(6) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/contraception-female-sterilisation

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna ziua eu cred ca am trompele legate pt ca am avut 2 cezariane si de atunci (acuma 7 ani) nu am reusir sa raman gravada..va zic ca eu nu am doeit sa am trompele legate..ce pot sa fac sa raman gravida va rog sa imi spuneti procedurile multumesc mult

    • Și eu cred același lucru , am 5 ani de la ultima cezariana și ma simt rău stați de amețeala , greata! Nu zic ca nu pot rămâne însărcinată nu am încercat , dar nici anticoncepționale nu am luat , dar știu ca doctorița când eram pe masa de operația mi-a zis dacă vreau sa mi le lege eu am zis nu … dar nu știu ce a făcut având in vedere ca operația a fost un calvar din cauza ei , bineînțeles si după chiar mare infecție ce am făcut … totuși întrebarea mea este cum putem afla dacă sunt legate sau nu ??? 😒😒😒

  • Dacă as mai dori un copil pot sa le mai dezleg trompele??? Dacă am trompele legate pot face diabet???

  • Am 6 ani de cand am trompele legate mai am sanse sa pot sa le dezleg pentru a ramane inarcinata

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

6 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago