Fertilitate

Implantul contraceptiv – cum actioneaza si cat de eficient este

Implantul contraceptiv este o metoda de contraceptie reversibila, pe termen lung. Iata cum actioneaza, cat de eficient este, ce avantaje si dezavantaje are.

CUPRINS:

1. Ce este implantul contraceptiv?
2. Cum actioneaza?
3. Beneficii si indicatii
4. Dezavantaje

Ce este implantul contraceptiv?

Implanturile contraceptive sunt o optiune de contraceptie pe termen lung pentru femei. Un implant contraceptiv este practic o tija din plastic, flexibila, de aproximativ marimea unui bat de chibrit care este plasata sub piele, in partea de sus a bratului. Implantul elibereaza o doza mica si constanta de progestativ pentru a ingrosa mucusul cervical si pentru a subtire mucoasa uterului (endometru). Implanturile contraceptive suprima de obicei si ovulatia. Un exemplu este Nexplanon – un implant contraceptiv cu lungimea de 4 cm ce contine etonogestrel – un hormon progesteronic.

Cum actioneaza?

Implantul elibereaza in mod constant hormonul in fluxul sangvin, ceea ce previne eliberarea unui ovul in fiecare luna (ovulatie). De asemenea, ingroasa mucusul cervical, ceea ce face mai dificila miscarea spermei prin colul uterin si subtiaza mucoasa uterului, astfel incat un ovul fertilizat este mai putin probabil sa se implanteze.

Se poate fixa implantul in orice moment al ciclului menstrual, cat timp nu sunteti gravida. Daca implantul este fixat in primele 5 zile ale ciclului menstrual, ofera in general protectie imediata impotriva sarcinii. Daca este fixat in orice alta zi a ciclului menstrual, va trebui sa utilizati contraceptie suplimentara (cum ar fi prezervativ) timp de 7 zile.

Cum se fixeaza si se indeparteaza un implant contraceptiv?

Un anestezic local este folosit pentru a amorti zona din partea de sus a bratului. Implantul este apoi introdus sub piele – dureaza doar cateva minute pentru a fi introdus si se simte ca o injectie. Nu veti avea nevoie de cusaturi dupa fixarea implantului. Nexplanon actioneaza timp de 3 ani inainte de a fi inlocuit. Puteti utiliza aceasta metoda pana ajungeti la menopauza, cand menstruatiile se opresc in mod natural. Medicul va acoperi locul de inserare cu un bandaj mic. Poate aplica, de asemenea, un bandaj sub presiune pentru a minimiza vanataile. E normal sa simtiti un disconfort usor in locul de insertie sau sa apara o vanataie mica. Contactati medicul daca dezvoltati:

  • sangerari vaginale severe, prelungite;
  • semne sau simptome ale unui cheag de sange in picior, cum ar fi durerea persistenta si umflarea gambei;
  • semne sau simptome de icter, cum ar fi ingalbenirea pielii sau a albului ochilor;
  • semne sau simptome ale unei infectii la locul de insertie, cum ar fi sensibilitate, roseata, umflare sau scurgeri;
  • semne sau simptome ale sarcinii in orice moment dupa introducerea implantului contraceptiv.

Indepartarea implantului

Implantul contraceptiv poate preveni sarcina pana la 3 ani. Trebuie indepartat si inlocuit la 3 ani pentru a oferi in continuare protectie impotriva sarcinii nedorite. Implantul poate fi indepartat in orice moment de catre un medic sau o asistenta medicala. Este nevoie doar de cateva minute pentru a indeparta si se va folosi din nou anestezic local. Medicul va face o mica incizie in piele pentru a scoate cu usurinta implantul. Se va inchide apoi incizia si se va aplica un bandaj sub presiune. Indepartarea implantului contraceptiv dureaza de obicei mai putin de 5 minute.

Beneficii si indicatii

Unul dintre avantajele implantului este ca dureaza mult timp – aproximativ 3  ani – dar nu este permanent. Daca decideti ca vreti sa ramaneti insarcinata sau pur si simplu nu mai doriti implantul, medicul il poate scoate. Puteti ramane insarcinata la scurt timp dupa eliminarea implantului. Implanturile contraceptive ofera contraceptie eficienta, pe termen lung. Printre benefici se numara:

  • poate fi indepartat in orice moment, urmat de o revenire rapida a fertilitatii;
  • nu interactioneaza cu actul sexual;
  • nu contine estrogen;
  • implantul dureaza pana la 3 ani;
  • este potrivit pentru femeile care nu pot lua pilula combinata;
  • este sigur in timpul alaptarii;
  • poate reduce menstruatiile severe si dureroase.

Cat de eficient este implantul?

Implanturile hormonale au eficienta de peste 99%. Mai putin de 1 din 100 de femei care utilizeaza implantul contraceptiv timp de un an vor ramane insarcinate. Daca are loc conceptia in timp ce utilizati un implant contraceptiv, exista riscul mai mare ca sarcina sa fie ectopica – atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei intr-o trompa uterina. Cu toate acestea, deoarece un implant contraceptiv previne majoritatea sarcinilor, femeile care il utilizeaza prezinta un risc mai scazut de a avea o sarcina ectopica decat alte femei active sexual care nu folosesc contraceptie.

Atentie!

Unele medicamente pot reduce eficienta implantului, cum ar fi:

  • medicamente pentru HIV, epilepsie si tuberculoza;
  • remedii naturiste, cum ar fi sunatoarea;
  • unele antibiotice, cum ar fi rifabutina sau rifampicina.

Daca luati oricare dintre aceste medicamente, veti avea nevoie de contraceptie suplimentara (cum ar fi prezervativ) sau puteti sa utilizati o metoda contraceptiva diferita care nu este afectata de medicamente.

Contraindicatii

Implanturile contraceptive nu sunt potrivite pentru toata lumea. Poate fi contraindicata utilizarea unui implant contraceptiv daca:

  • esti alergica la orice componenta a implantului;
  • ai avut cheaguri de sange grave, un atac de cord sau un accident vascular cerebral;
  • ai tumori hepatice sau boli hepatice;
  • esti suspecta de cancer de san sau ai avut antecedente de cancer de san;
  • ai sangerari vaginale anormale nediagnosticate.

In plus, informeaza medicul daca ai istoric de:

  • reactie alergica la anestezice sau antiseptice;
  • depresie;
  • diabet;
  • boli ale vezicii biliare;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • convulsii sau epilepsie.

Implantul contraceptiv nu este contraindicat femeilor care sunt supraponderale. Cu toate acestea, este posibil ca dispozitivul sa nu fie la fel de eficient pentru femeile cu un indice de masa corporala (IMC) peste 30.

Dezavantaje

  • implantul contraceptiv NU protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
  • este posibil sa aveti menstruatii neregulate sau menstruatii care dureaza mai mult – mai frecvent in primele 6 luni;
  • pot aparea efecte adverse ca durere sau vanatai in locul de implantare si exista risc mic de infectie;
  • este posibil sa prezentati reactii adverse temporare in primele cateva luni, cum ar fi dureri de cap, greata, sensibilitatea sanilor si modificari ale dispozitiei;
  • veti avea nevoie de o mica procedura pentru a o monta si scoate implantul.

Riscurile implantului

Efectele secundare posibile asociate cu implanturile contraceptive includ:

  • dureri abdominale sau de spate;
  • modificari ale modelelor de sangerare vaginala, inclusiv absenta menstruatiei (amenoree);
  • scaderea dorintei sexuale;
  • ameteala;
  • dureri de cap;
  • schimbari de dispozitie;
  • sani durerosi;
  • inflamatie sau uscaciune vaginala.

In cazuri rare, zona pielii unde a fost fixat implantul se poate infecta. Daca se intampla acest lucru, este posibil sa fie nevoie de antibiotice. De asemenea, ar trebui sa consultati medicul daca nu simtiti implantul, daca implantul se simte ca si-a schimbat forma, daca observati orice modificare a pielii sau simtiti orice durere la locul implantului sau daca ramaneti insarcinata. Retineti ca implantul contraceptiv nu ofera protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.

Complicatii rare

Problemele grave legate de implant sunt rare, dar cel mai adesea apar daca tija este plasata incorect. Daca implantul este inserat prea adanc, pot aparea leziuni nervoase sau vasculare. Acest lucru poate duce la dezvoltarea cheagurilor de sange (hematoame) sau la declansarea anormala celulelor nervoase periferice (parestezie). Adresati-va medicului daca aveti semne ale unei leziuni la implantare, inclusiv dureri persistente, amorteala, furnicaturi, varsaturi, letargie sau vanatai grave.

Complicatiile pot aparea si in cazul in care tija a fost plasata necorespunzator. In unele cazuri, tija poate migra din pozitia initiala si necesita o extractie chirurgicala. Amplasarea incorecta a tijei poate, de asemenea, impiedica eliberarea corecta a hormonului. Acest lucru nu numai ca va creste riscul de sarcina, dar exista, de asemenea, o probabilitate mai mare de sarcina ectopica.

Contraceptia – cat de importanta este?

Contraceptia previne o sarcina nedorita si reduce riscul de intrerupere voluntara a sarcinii. In plus, unele metode contraceptive pot fi utile in caz de menstruatii neregulate, sindrom premenstrual, pot ameliora simptomele endometriozei si pot adesea preveni chisturile ovariene. De asemenea, sunt uneori benefice in caz de probleme ale pielii asociate hormonilor (precum acnee), sindromul ovarelor polichistice si chiar pot reduce riscul de aparitie a unor forme de cancer.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/conditions/contraception/contraceptive-implant/
(2) https://www.familyplanning.org.nz/advice/contraception/contraceptive-implant
(3) https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-implant-nexplanon
(4) https://www.healthline.com/health/birth-control-implant
(5) https://www.fpnsw.org.au/factsheets/individuals/contraception/contraceptive-implant

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna. Ce se intampla daca nu am relatie sexuala, am risc sa fac cancer? Barbatul meu ma inselat cu alta, si sunt decisa sa nu mai am nici un barbat in viata mea de moment. Am sunat la Gp sa m-il scoata, ca tot ei mi l-au pus dar se pare ca nu au loc de programare. Multumesc. Va rog sa imi raspundeti prin email. O zi buna

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

4 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago