Articole

Lauzia – cum sa se ingrijeasca mamica in perioada de dupa nastere

Dupa nastere incepe o noua perioada fiziologica care va dura 6-8 saptamani, si anume lauzia. In aceasta etapa se produc noi modificari in organismul femeii:

  • vulva si perineul, mult destinse in timpul nasterii, incep sa-si revina inca din primele zile la normal;
  • micile leziuni de la nivelul vaginului si vulvei se cicatrizeaza si ele in 4-5 zile;
  • uterul incepe sa isi micsoreze volumul si concomitent se reface si colul uterin, care a fost larg deschis in timpul nasterii.

Prima saptamana postpartum

Prima saptamana postpartum este cea mai intensa in ceea ce priveste adaptarea la viata cu bebe si recuperarea. Este foarte posibil sa experimentati dureri vaginale sau la nivelul perineului din urma nasterii (nasterea naturala) si eventualei epiziotomii. Sunt prezente anumite dureri si disconfort la nivel vaginal si in intreaga zona pelvina. Pot exista dureri si la nivelul sanilor, la nivelul mameloanelor sau areolei. In caz de cezariana, mama trebuie sa se recupereze dupa interventie.

La cateva zile dupa nastere, sanii vor deveni plini cu lapte. Acest lucru se va intampla indiferent daca intentionati sa alaptati sau nu – productia initiala de lapte se bazeaza pe declinul nivelului de progesteron dupa eliminarea placentei. Pot aparea unele probleme ca angorjrea sanilor sau pot exista diferite probleme in alaptare si probleme de atasare la san.

Dupa o cezariana este foarte important sa va odihniti cat mai mult posibil, sa pastrati incizia curata si sa nu puneti presiune asupra inciziei. Dupa ce trece efectul anesteziei, e posibil sa experimentati dureri la locul inciziei.

Sangerari postpartum in prima saptamana

Secretia vaginala care apare dupa nastere se numeste lohie. Contine sange si mucoase care au captusit uterul in timpul sarcinii. In prima saptamana e posibil sa experimentati sangerari postpartum, inclusiv eliminarea de cheaguri mari de sange – indiferent daca ati nascut natural sau prin cezariana. Secretia vaginala (numita lohie) nu cotine doar sange, ci si membrana mucoasa care a captusit uterul in timpul sarcinii. Nu utilizati tampoane interne in aceasta perioada, deoarece acestea pot provoca infectii. Desi sangerarile vaginale abundente sunt normale in primele cateva zile dupa nastere, daca sangerarea este severa, daca aveti dureri acute, febra sau va simtiti foarte rau, trebuie sa contactati imediat medicul.

Crampe uterine in primele zile dupa nastere

Crampele si contractiile dupa nastere pot fi foarte intense, dar au un scop, si anume micsorarea uterului – pana revine la dimensiunea normala, ca inainte de sarcina. Este posibil ca aceste crampe sa devina mai intense in timpul alaptarii. Acest lucru este din cauza faptului ca eliberarea de oxitocina in timpul alaptarii intareste contractiile uterine.

Primul scaun dupa nastere

Eliminarea primului scaun dupa nastere poate cauza disconfort, mai ales daca aveti si hemoroizi. Constipatia este adesea o problema, deoarece dupa nastere multe femei se confrunta cu un anumit grad de constipatie si scaunele devin mai dure.

Sanatatea mentala imediat dupa nastere

Multe femei experimenteaza „baby blues” in primele doua saptamani postpartum, iar aceste sentimente se pot extinde pe mai multe saptamani. Femeile se pot confrunta cu stari de tristete, epuizare, dorinta de a plange etc. Acest lucru este din cauza modificarilor hormonale. Nivelurile de estrogen scad dupa nastere, ceea ce poate duce la ceea ce unii oameni numesc „baby blues”. Aceste sentimente de tristete, iritabilitate si anxietate afecteaza pana la 80% dintre femei. In general, sentimentele dispar in cateva zile si ar trebui sa dispara complet in decurs de 2 saptamani. In caz contrar, este bine sa discutati cu medicul.

A doua saptamana postpartum

In acest moment, este posibil sa incepeti sa va simtiti mai bine, dar cu siguranta va aflati inca in etapa de recuperare.

Probabil va confruntati si la acest moment cu sangerari vaginale, dar nu ar trebui sa fie foarte severe. Este normal ca sangerarea sa persiste, dar sa fie mai usoara si de culoare roz-maronie sau galbuie. Durerile la nivel vaginal si la nivelul perineului se mai reduc, dar nu de tot. In cazul unei leziuni vaginale sau epiziotomii, este posibil sa va confruntati cu mancarime pe masura ce pielea se vindeca.

Aproximativ o treime din femei experimenteaza transpiratii nocturne sau bufeuri in prima luna postpartum. Acest lucru este din cauza schimbarilor hormonale, precum si nevoii corpului de a elimina excesul de lichide din timpul sarcinii. Multe femei experimenteaza stari de tristete, anxietate si schimbari de dispozitie. Aceste sentimente, uneori cunoscute sub numele de baby blues, tind sa dispara in decurs de 2 saptamani. Daca orice simptome de sanatate mentala dureaza mai mult de 2 saptamani, discutati cu medicul, deoarece problema poate fi una mai grava, cum ar fi depresia postpartum.

Saptamanile 3-6 postpartum

Este posibil sa incepeti sa va simtiti mai bine, dar sunteti in continuare in etapa de recuperare. Sangerarea postpartum ar trebui sa fie foarte usoara acum si se va termina in aceasta faza. Daca revine sau daca sangerati puternic, trebuie sa contactati medicul. Zona vaginala nu ar trebui sa mai fie foarte durerasa. Cicatricea de la o eventuala cezariana poate fi oarecum delicata sau chiar amortita, dar durerea ar trebui sa fie doar una usoara. O anumita lipsa persistenta de senzatie de-a lungul cicatricii este normala, deoarece incizia taie nervii care necesita timp pentru a se regenera.

Medicul poate spune ca este in regula reluarea activitatii sexuale. Cu toate acestea, multe femei nu se simt pregatite imediat si acest lucru este perfect normal. Este posibil ca menstruatia unei femei sa fi revenit pana acum, desi nu exista motive de ingrijorare daca inca nu a revenit.

Incontinenta dupa nastere

Dupa nastere, multe femei se confrunta cu incontinenta urinara intr-o oarecare masura – de la scurgeri ocazionale (adesea la stranut, ras sau tuse) pana la nevoia de a merge mult mai des la baie. Acest lucru este din cauza intinderii normale si slabirii muschilor pelvisului in timpul sarcinii si nasterii. In plus, o epiziotomie sau o leziune in timpul nasterii poate contribui atat la incontinenta urinara, cat si la cea fecala. Exercitiile Kegel pot ajuta la intarirea acestor muschi si va pot ajuta sa recastigati controlul urinar.

Eliminarea lohiilor si hemoragia postpartum

Dupa nastere, apar anumite scurgeri denumite lohii, provenite din uter. Lohiile sunt foarte intense in primele 2-3 zile sau chiar o saptamana, apoi, treptat devin roz, pana la alb galbui si dispar total cam in a patra saptamana. Aceste scurgeri au un miros specific si au rol de protectie impotriva infectiilor.

Dureri abdominale apar mai mult la femeile care au mai nascut si sunt cauzate de contractii intermitente in primele zile ale lauziei. Acestea au rolul de a preveni retinerea in uter a cheagurilor de sange.

ATENTIE! Hemoragia postpartum este pierderea de sange  – aproximativ 500 ml dupa nasterea vaginala sau peste 1000 ml dupa nasterea prin cezariana. Hemoragia postpartum are loc fie la 24 de ore dupa nastere, cea precoce, fie la dupa 24 de ore de la nastere, numita secundara sau tardiva. Aceasta hemorgie este cauzata de lipsa de contractie a uterului (atonia uterina) sau de leziunile vaginului si ale colului.

Aparitia laptelui

Una din etapele importante ale lauziei este aparitia laptelui. In timp ce organele genitale sufera un proces de involutie, sanii ajung la un maximum de dezvoltare, incepand sa secrete lapte. Secretia de lapte se produce sub influenta unui hormon hipofizar numit prolactina si este intretinuta printr-un mecanism reflex de suptul copilului.

Cand incepe secretia de lapte, sanii se intaresc, sunt durerosi iar temperatura locala creste pana la 38°. Aceste fenomene cunoscute sub numele de „furia laptelui“ dispar in 24 – 48 de ore, dupa care se instaleaza secretia normala de lapte.

Imunitatea lauzei

In timpul lauziei, rezistenta organismului este diminuata, femeia fiind mai expusa la virusuri, infectii intestinale etc. Mijlocul cel mai eficient de a preveni acest lucru este limitarea vizitelor. O infectie gripala, de exemplu, care apare in maternitate se propaga rapid la toate lauzele precum si la nou nascuti, putand da complicatii grave. De aceea, interzicerea vizitelor la maternitate este o masura absolut necesara luata in scopul protejarii sanatatii mamei si nou-nascutului.

➤ ➤ ➤ Citeste mai multe despre vizita la nou-nascut si idei de cadouri pentru mama si bebe.

Alimentatie in perioada lauziei

Alimentatia in etapa de lauzie are dublu scop: satisfacerea nevoilor organismului propriu si mentinerea unei secretii suficiente de lapte. Hrana lauzei trebuie sa fie compusa din alimente proaspete, usor de digerat, bogate in vitamine si preparate cat mai igienic.  In primele 1-2 zile dupa nastere, alimentatia lauzei va fi compusa din supe de zarzavaturi si de carne, lapte, compoturi, paine. Apoi, se poate trece la o alimentatie completa.

Ce probleme pot aparea in perioada lauziei

In cazul in care apar aceste semne, trebuie sa contactati urgent medicul:

Endometrita post-partum

Endometrita post-partum este o infectie uterina care se manifesta printr-o stare de slabiciune, febra, lohii urat mirositoare, frisoane, uter mai mare decat in mod normal etc.

Infectia plagii perineale

Aceasta poate aparea in a treia zi de dupa nastere si se manifesta prin durere intensa, plaga tumefiata cu pielea rosie in jur si/sau cu puroi si febra. O epiziotomie normala se vindeca de obicei in doua sau in trei saptamani, insa unele mame pot simti durere chiar si o luna. Femeile cu mai multe rupturi severe pot avea dureri chiar si timp de o luna de la nastere. In asemenea cazuri mai pot aparea simptome precum probleme la urinare si balonare.

Infectia plagii abdominale

Aceasta poate aparea in cazul cezarienelor si se manifesta prin culoare rosie a cicatricei de cezariana, caldura locala si durere, iar in unele cazuri si secretii purulente.

Febra laptelui

Aceasta apare odata cu inceperea secretiei de lapte. Se manifesta prin intarirea sanilor, durere si temperatura locala crescuta. Aceste simptome dispar in 24-48 de ore insa mama trebuie sa goleasca in permanenta sanul atunci cand copilul nu poate face asta, pentru a preveni mastita.

Mastita

Mastita este o infectie a sanului care poate aparea in cazul in care sanul nu este complet golit. De obicei, infectia pleaca de la nivelul mamelonului. Apar zone inrosite si tari la palpare pe san. Aceasta infectie poate aparea la 7-10 zile dupa nastere si are simptome asemanatoare gripei.

Tromboflebita

In cazul in care au aparut varice in timpul sarcinii, dupa nastere mai pot aparea inflamatii sau tromboze – cheaguri de sange care blocheaza anumite vene. Pentru a preveni aceasta problema, se recomanda miscarea si activitatea fizica moderata dupa nastere.

Tromboflebita pelvina

Aceasta problema poate aparea in venele profunde, dupa cezariana. Se manifesta prin durere abdominala in zona inferioara, in partea dreapta si insotita de febra, varsaturi si senzatie de greata.

Referinte:
(1) https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=414&language=English
(2) https://www.healthline.com/health/postpartum-recovery-timeline
(3) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/postpartum-recovery/
(4) https://familydoctor.org/recovering-from-delivery/
(5) https://www.webmd.com/parenting/baby/recovery-vaginal-delivery#1
(6) https://www.ajog.org/article/S0002-9378(09)00954-5/fulltext
(7) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/postpartum-care/art-20047233

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago