Afla ce este lactatia, ce determina scaderea sau lipsa ei si ce tratamente pentru stimularea lactatiei exista si la ce solutii poti apela.
In timpul sarcinii, sanii se dezvolta si trec printr-o serie de schimbari pentru a fi gata sa produca lapte pentru copilul ce urmeaza sa vina pe lume. Uneori, insa, dupa nastere, acestia nu produc suficient lapte pentru a indeplini nevoile nutritive ale copilului. Iata care pot fi cauzele lipsei sau scaderii lactatiei si ce e de facut.
Cuprins:
Lactatia este un proces natural de formare a laptelui in glandele mamare, cu eliberarea ulterioara. Acesta este un proces reglat de hormoni. Nu depinde de dimensiunea sanilor femeii (daca o femeie are sani mici nu inseamna ca nu va avea suficient lapte pentru copil), in schimb sanii mici pot fi asociati cu o serie de probleme discutate mai jos. Procesul de pregatire a sanului pentru productia de lapte se numeste lactogeneza. Procesul de mentinere a lactatiei la o femeie care alapteaza se numeste lactopoieza.
Primul lapte care apare dupa nastere se numeste colostru. Acest lapte gros, galbui este mai concentrat in elemente nutritive decat laptele ulterior. Este bogat in proteine si anticorpi care ajuta la protejarea copilului de boli. Cantitatea de colostru este suficienta pentru a satisface nevoile nutritive ale nou-nascutului la inceput.
Cand suge la san, bebelusul stimuleaza terminatiile nervoase din mamelon, ceea ce duce la eliberarea de hormoni in sangele mamei. Unul dintre hormoni (prolactina) activeaza tesuturile pentru producerea laptelui. Celalalt hormon (oxitocina) face ca sanul sa impinga sau sa elibereze laptele.
In apropierea celei de-a 5-a saptamani de sarcina, nivelul prolactinei incepe sa creasca, in cele din urma crescand de aproximativ 10-20 ori fata de concentratia pre-sarcina. Cand bebe suge, terminatiile nervoase din san declanseaza un reflex neuroendocrin care are ca rezultat secretia de lapte din celulele mamare. Hipofiza posterioara elibereaza oxitocina, care stimuleaza celulele mioepiteliale sa elimine laptele din alveole, astfel incat sa ajunga in canalele lactifere si la mamelon.
Lipsa sau scaderea lactatiei pot avea cauze medicale. Iata care pot fi acestea:
Alti factori care pot duce la scaderea lactatiei:
Iata care ar putea fi cauzele intarzierii lactatiei dupa nastere:
Daca bebelusul nu primeste suficient lapte acesta nu se dezvolta corect si poate suferi de deshidratare si alte probleme medicale.
Uneori mamicile pot avea falsa impresie ca nu au suficient lapte. Iata cateva exemple de semne false de lactatie insuficienta (acestea ar putea fi semne de lactatie insuficienta, dar nu sunt un semn clar de afectare a cantitatii de lapte produs):
Indicatorii cei mai fiabili pe care ii folosim pentru a evalua lactatia eficienta sunt cresterea in greutate a copilului si scutecele ude. Copilul ar trebui sa ia in mod corespunzator in greutate si sa aiba peste 6 scutece umede pe zi + 3-4 scaune galbene pe zi.
Nu exista efectiv medicamente eficiente pentru cresterea lactatiei, dar sunt o serie de remedii care pot trata cauza lactatiei reduse. Aceste medicamente provoaca o crestere a nivelului de prolactina, hormonul responsabil pentru productia de lapte, astfel incat acesta sa aiba efectul de a produce laptele matern.
Toate medicamentele au efecte secundare si pot fi periculoase, astfel incat este indicat sa nu folositi niciodata un medicament fara a discuta mai intai cu medicul.
Cele doua medicamente cel mai frecvente utilizate cu efect galactogen (de stimulare a productiei de lapte) sunt metoclopramid si domperidona. Metoclopramid este un medicament utilizat pentru a trata probleme gastrice in mod normal, cum ar fi reflux, greata si varsaturi. Este medicamentul cel mai frecvent utilizat pentru inducerea lactatiei si cresterea cantitatii de lapte matern. Acesta ajunge in laptele matern, dar nu pare sa afecteze sugarul. Reactiile adverse frecvente ale metoclopramidului sunt somnolenta, cefalee sau agitatie.
Domperidon este, de asemenea, utilizat pentru a trata problemele gastrice in general, si poate fi utilizat la recomandarea medicului pentru stimularea lactatiei.
Puteti alapta imediat dupa nastere. Este posibil sa alaptati imediat daca primiti un anestezic epidural (regional anestezic) pentru operatie, mai degraba decat un anestezic general. Cu toate acestea, veti avea nevoie de asistenta medicala si de sprijin.
Anestezia nu afecteaza laptele matern si nici analgezicele administrate.
Contactul piele-pe-piele dupa nastere este extrem de benefic pentru mama si copil, la fel ca alaptarea. Alegeti pozitii confortabile de alaptare pentru a preveni durerile si disconfortul. Utilizati perne suplimentare in regiunea spatelui pentru sprijin suplimentar.
Nasterea in sine si medicamentele pot afecta lactatia, astfel ca este indicat sa incercati sa alaptati pentru a o favoriza si solicitati ajutorul medical.
Pomparea laptelui poate stimula lactatia. De asemenea, unele alimente se considera ca favorizeaza lactatia. Acestea sunt ovazul, semintele de in, consumul de apa, feniculul, schinduf, ceaiuri speciale pentru lactatie etc. Este un mit faptul ca berea stimuleaza lactatia si nu sunt dovezi in acest sens.
Iata o serie de sfaturi pentru stimularea lactatiei:
In unele cazuri, atunci cand masurile mentionate mai sus nu functioneaza, utilizarea medicamentelor poate fi utila. Cele mai utilizate medicamente sunt domperidon si metoclopramid, antagonisti ai dopaminei, care cresc nivelurile de prolactina.
Nu exista studii care sa doveasca faptul ca uleiurile esentiale sunt eficiente pentru stimularea lactatiei. Sunt recomandate unele produse naturiste (desi nici in aceasta directie nu sunt dovezi suficiente), ca fenicul, schinduf, chimen dulce, lucernă, drojdie de bere, ghimbir, usturoi.
Unele plante sunt contraindicate in timpul alaptarii. In plus, folosirea unor cantitati mari de plante medicinale si alte remedii naturale trebuie evitata in timpul alaptarii, deoarece acestea pot interactiona cu laptele matern.
Acestea sunt: nuc negru, napraznic (Geranium robertianum), oregano, patrunjel in exces, menta, salvie, macris, cimbru.
Daca laptele este produs si nu este eliminat din sani, acesta stagneaza si produce dureri, presiune si disconfort in sani. In timp, productia de lapte se reduce, cum e in cazul intarcarii.
Hormonul care produce laptele matern se numeste prolactina. Daca nu eliminati laptele prin alaptare sau prin pompare, corpul incepe sa secrete factorul de inhibare a prolactinei (PIF), care trimite semnalul catre creier ca laptele nu este necesar si reduce treptat productia de lapte. Daca nu alaptati sau nu pompati, dureaza de obicei 7-10 zile dupa nastere pentru a reveni la un nivel hormonal non-gravida / non-lactatie. In acest timp, s-ar putea sa simtiti un anumit disconfort daca sanii devin plini cu lapte. Puteti purta un sutien de sustinere pentru a reduce presiunea. Puteti, de asemenea, sa aplicati comprese reci sau sa apelati la medicamente antiinflamatoare pentru dureri.
In primele zile de la nastere apare si furia laptelui sau angorjarea sanilor, cand sanii devin plini de lapte si durerosi. In astfel de cazuri laptele trebuie pompat pentru a reduce disconfortul. Atunci cand sanii sunt lasati foarte plini, exista riscul ca unul sau mai multe canale care transporta lapte la mamelon sa fie blocate si poate sa apara mastita.
Daca lactatia nu este stimulata la nastere si copilul nu poate fi alaptat eficient, se poate apela la lapte praf pentru sugari (lapte praf de inceput), ca Humana 1 GOS, Nestle NAN 1, Aptamil 1, formula de lapte praf Bio 1 Topfer etc.
Alaptarea este recomandarea principala pentru hranire in primele 4-6 luni de viata, si trebuie continuata si ulterior, impreuna cu alimentele solide nou introduse. Daca, insa, lactatia nu este eficienta si exista riscul ca bebe sa nu primeasca suficient lapte, se recurge la alimentatie artificiala cu formule de lapte praf, pentru a preveni deshidratarea sau afectarea cresterii si dezvoltarii bebelusului.
Relactatia este procesul prin care o femeie poate relua alaptarea dupa o pauza. Relactatia sau lactatia indusa este in esenta un proces dublu – mama va invata copilul sa alapteze, si creste treptat productia de lapte.
Daca bebelusul are varsta de 4 luni sau mai putin, va fi in general mai usor sa se stabileasca relatia cu acesta. Relactatia nu da rezultate de fiecare data.
Chiar daca bebe nu primeste lapte, treptat poate creste productia de lapte. Unele mame utilizeaza suplimente pe baza de plante, cum ar fi schinduf, pentru a stimula productia de lapte. Exista, de asemenea, mai multe medicamente care pot creste cantitatea de lapte.
Fie ca ai intarcat copilul si acum vrei sa il alaptezi iar, copilul a fost separat de tine sau ai adoptat un copil, cercetarile sugereaza ca relactatia este posibila. Se pare ca o femeie putea alapta, de asemenea, un copil adoptat daca nu a alaptat niciodata anterior sau nu a fost niciodata gravida – aceasta se numeste lactatie indusa. Sigur ca este un proces anevoios si dureaza pana apare laptele. Stimularea sanilor trimite semnale hormonale catre creier pentru a modifica productia de lapte. Alaptarea functioneaza pe baza de cerere si raspuns, astfel incat, cu cat copilul se hraneste mai mult si pieptul este stimulat, cu atat lactatia poate fi indusa si crescuta. Se pot folosi si pompe de san pentru stimularea lactatiei.
Retineti ca va dura pana copilul va primi lapte, astfel ca trebuie hranit cu formula de lapte praf.
Cu sprijinul, informarea si dedicatia necesara, relactatia functioneaza pentru femei.
Mai multe despre lactatie: https://mamisicopilul.ro/lactatia/
👉 Nu uitati sa va abonati la newsletterul Mami si Copilul! La abonare veti primi 3 carti digitale gratuite: https://mamisicopilul.ro/newsletter
Posted by Mami si Copilul on Tuesday, August 28, 2018
Citeste si despre Hiperlactatie sau cand mama produce prea mult lapte.
Referinte:
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Buna ziua, am un bebelus de 3 luni si din pacate nu il alaptez pentru ca nu am decat cateva picaturi de lapte, folosesc pompa beau si ceaiuri pentru cresterea lactatiei dar din pacate in loc sa creasca scade. Ce as mai putea face?
Buna ziua, Claudia! Ma aflu exact in aceeasi situatie.. Doar ca noi avem doar o luna de cand ne chinuim. Doctorul mi-a recomandat sa renunt, sa nu mai traumatizez copilul cu cativa stropi de lapte. Ce ma sfatuiesti, tu cum ai facut? Exista vreo sansa sa am mai mult lapte, curand? Sau sa ma opresc? Multumesc tare mult!