Orice femeie se confrunta la un moment dat cu intarzieri ale menstruatiei, de cele mai multe ori fara cauze patologice. Menstruatiile sunt de obicei previzibile, dar intarzierea cu cateva zile ne poate face sa ne intrebam: „Sunt insarcinata?”
Desi este important sa retineti ca sarcina poate fi o posibilitate daca ati avut relatii intime, pot exista si alte cauze pentru intarzierea menstruatiei.
Hormonii nostri sunt afectati de o serie de factori. Hipotalamusul si celelalte glande ajuta la reglarea menstruatiei si la echilibrarea hormonilor in mod natural. O menstruatie obisnuita, fara durere, este un semn ca hormonii nostri sunt in concentratii normale si sistemul reproducator functioneaza corect. In schimb, ciclul neregulat, intarzierile menstruatiei, lipsa menstruatiei sau simptomele extrem de severe ale sindromului premenstrual indica faptul ca unul sau mai multi hormoni prezinta modificari.
Menstruatia poate intarzia din variate motive. De cele mai multe ori nu exista nicio cauza ingrijoratoare.
In general, o femeie se poate astepta sa aiba intre 11 si 13 cicluri menstruale in fiecare an. In general, menstruatia poate dura intre trei si cinci zile; poate fi mai scurta sau mai lunga, dar de obicei nu mai mult de 7 zile. Un ciclu menstrual mediu este de 28 de zile (de la o menstruatie la alta, aceasta fiind durata medie a unui ciclu menstrual). Cu toate acestea, este foarte comun ca femeile sa aiba cicluri menstruale care variaza de la 21 la 35 de zile. La adolescente, un ciclu menstrual poate varia intre 21 si 45 de zile si poate fi considerat normal.
Retineti ca ceea ce este considerat „normal” pentru o femeie poate fi foarte diferit pentru o alta femeie, deoarece fiecare organism este unic.
Mai jos sunt cateva motive pe care le puteti lua in considerare pentru intarzierea menstruatiei.
Femeile nu ar trebui sa excluda sarcina ca un motiv posibil pentru ca menstruatia lor intarzie, chiar daca utilizeaza metode contraceptive.
In timpul ciclului menstrual, in jurul celei de-a doua saptamani (zilele 7-14 inainte de ovulatie), captuseala uterina se dezvolta cu sange si nutrienti, pregatindu-se pentru a primi un ovul fertilizat. Atunci cand nu exista ovul fertilizat dupa ovulatie, mucoasa uterina bogata in sange, ovulul nefertilizat si toate tesuturile se descompun si se elimima din corp – aceasta este menstruatia.
O femeie activa sexual ar trebui sa efectueze un test de sarcina la domiciliu. Este important de mentionat ca nu exista metode de contraceptie care sa fie 100% eficiente.
Deoarece simptomele sarcinii timpurii, cum ar fi crampe, balonare, greata, spotting – sangerari intermenstruale, oboseala, sensibilitatea sanilor, sunt similare cu cele observate in zilele anterioare menstruatiei, poate fi dificil de diferentiat daca menstruatia intarzie sau sunteti gravida.
Cea mai rapida si mai usoara modalitate de a afla daca sarcina este cauza intarzierii este efectuarea unui test de sarcina la domiciliu. Aceste teste detecteaza gonadotropina corionica umana (mai bine cunoscuta sub numele de hCG, hormonul eliberat in timpul sarcinii) in urina. Aceste teste sunt mai eficiente in ziua de dupa intarzierea menstruatiei, dar unele teste pot detecta o sarcina cu pana la 5 zile inainte de oprirea menstruatiei.
Stresul este nociv pentru sanatatea fizica si mentala, si poate fi chiar un motiv pentru intarzierea menstruatiei.
Deoarece ciclul menstrual este reglat de un echilibru complex al hormonilor, orice modificare a acestor hormoni va afecta, de asemenea, menstruatiile. Stresul interfera cu functionarea normala a hipotalamusului din creier – „centrul de comanda” al creierului care produce hormoni ce regleaza ciclul menstrual, printre altele.
Cand sunteti stresat, hipotalamusul trimite o alarma catre glanda pituitara, care apoi secreta un hormon numit hormon adrenocorticotropic, care la randul sau stimuleaza glandele suprarenale sa elibereze cortizolul (denumit in mod obisnuit „hormonul stresului”) si adrenalina. Activarea raspunsului stresului poate intrerupe procesele normale ale corpului – cum ar fi reglarea ciclului menstrual.
Glanda pituitara elibereaza hormonul luteinizant (LH) si hormonul foliculostimulant (FSH). FSH joaca un rol important in maturarea ovulelor si LH este hormonul care declanseaza eliberarea ovulului matur din ovar in timpul ovulatiei. Cand glanda pituitara este afectata de stres, acest lucru poate duce la intarzierea ovulatiei.
Unele femei raporteaza, de asemenea, crampe mai dureroase atunci cand se confrunta cu stres.
In cazul antrenamentelor fizice intense se poate reduce fluxul menstrual, menstruatiile pot deveni mai scurte si chiar mai putin frecvente sau se pot opri pentru o anumita perioada. Acesta este modul in care organismul conserva energie in timpul activitatilor fizice intense.
In general, ciclul menstrual se regleaza dupa cateva luni de la oprirea antrenamentelor foarte intense. Cu toate acestea, daca menstruatiile au incetat complet pentru mai mult de 6 luni, trebuie sa fiti examinata de un medic pentru a exclude orice afectiune.
Absenta perioadelor pentru mai mult de un an poate duce la pierderea densitatii osoase si la cresterea riscului de fracturi in timpul sportului. De asemenea, poate creste riscul de aparitie a osteoporozei mai tarziu in viata.
Exercitiile extreme care produc pierderi de 10 % din greutatea corporala tind sa afecteze axul hipotalamo-hipofizar si sa provoace oprirea menstruatiilor.
Desi pilulele contraceptive sunt adesea prescrise pentru a regla menstruatiile, ele pot provoca, de asemenea, intarzierea menstrelor. De obicei, efectele apar la pilulele cu progesteron, dar si estrogen.
Uneori, acesti hormoni mentin captuseala uterului atat de subtire incat nu este suficienta pentru a provoca o menstruatie. In cele mai multe cazuri, acest lucru nu este daunator, dar femeile ar trebui sa vorbeasca cu un medic in legatura cu orice nelamurire cu privire la metoda contraceptiva folosita.
Unele pilule pot determina sangerari menstruale neregulate. De fapt, perioadele menstruale neregulate si lipsa menstruatiilor reprezinta un efect secundar comun al contraceptivelor.
Contraceptia de urgenta contine o doza mare de progesteron (0,75 mg levonorgestrel) si functioneaza prin prevenirea sau intarzierea ovulatiei. Este foarte asemanator cu progesteronul pe care il produce o femeie, care poate afecta ciclul menstrual, eventual intarziind menstruatia cu pana la o saptamana.
Alte medicamente care va pot cauza intarzierea menstruatiei sunt antidepresive, unele antipsihotice, corticosteroizii si medicamentele pentru chimioterapie.
Menopauza este un eveniment normal in viata fiecarei femei si, de obicei, are loc undeva la 45 si 55 de ani. Cand apare menopauza, acest lucru este considerat sfarsitul perioadei reproductive. Menopauza are o evolutie treptata – nu va asteptati la reducerea ciclului menstrual peste noapte. Incepe cu perimenopauza (numita si tranzitie la menopauza), care are loc cu cativa ani inainte de a ajunge la menopauza completa.
Pentru unele femei, tranzitia la menopauza este de numai doi sau trei ani; altele pot trece prin perimenopauza timp de zece ani. Durata medie a tranzitiei la menopauza este de aproximativ patru ani, dar acest lucru poate varia.
Deoarece ovarele incep sa produca mai putin estrogen in timpul perimenopauzei, este frecvent sa aveti cicluri neregulate si, de asemenea, puteti incepe sa simtiti simptomele menopauzei comune – cum ar fi bufeurile. De asemenea, se produce o usoara dereglare menstruala si menstruatia poate intarzia.
Menopauza precoce apare inainte de varsta de 40 de ani – poate fi si rezultatul unor tratamente medicale, cum ar fi o histerectomie sau ovarectomie bilaterala (atunci cand ambele ovare sunt indepartate).
Tulburarile de alimentatie pot afecta nu numai ciclurile menstruale, ci si sanatatea dumneavoastra generala. Un deficit nutritiv poate perturba functiile hormonale si poate stopa ovulatia.
Functiile corporale incetinesc si pot provoca astfel oprirea menstruatiei. Daca credeti ca aveti o tulburare de alimentatie, nu ezitati sa contactati medicul pentru a discuta imediat problema.
O dieta bogata in nutrienti, antioxidanti si alimente probiotice, cu un nivel ridicat de vitamine si minerale, poate avea o influenta asupra glandelor suprarenale si a tiroidei. Dietele cu un continut scazut de fibre si cu continut ridicat de grasimi saturate pot cauza perioade neregulate. O dieta sanatoasa, echilibrata si completa care contine o multitudine de fructe si legume proaspete este importanta in reglarea ciclurilor menstruale.
Unii hormoni, cum ar fi prolactina sau hormonii tiroidieni, pot provoca intarzierea menstruatiei. Un astfel de dezechilibru hormonal poate fi usor detectat cu un test de sange.
Tiroida face parte din sistemul endocrin, care este strans legata de sistemul reproducator. Hipotiroidismul, o tiroida subactiva, este insotit de simptome cum ar fi oboseala, cresterea in greutate, constipatie, caderea parului si menstruatii dificile. Pe de alta parte, hipertiroidismul, o tiroida hiperactiva, poate duce la pierderea in greutate, bataile rapide ale inimii, insomnie, neliniste si menstruatii mai usoare.
Aceste paciente pot avea, de asemenea, o ovulatie modificata si trebuie sa incerce sa regleze nivelul normal de TSH (hormon de stimulare tiroidiana).
Fluctuatiile de greutate intr-o perioada scurta de timp pot cauza intarzierea menstruatiei.
Pentru ca organismul sa aiba un ciclu menstrual sanatos, normal, trebuie sa aveti un echilibru al grasimii corporale – nu prea mult si nu prea putin. Daca sunteti supraponderal sau sunteti subponderal, puteti avea cicluri neregulate. Celulele grase ale corpului sunt responsabile pentru producerea de estrogen. Estrogenul joaca un rol esential, impreuna cu hormonul luteinizant si hormonul foliculostimulant pentru a ajuta ovulele sa se maturizeze si apoi sa se elibereze din ovare.
Deci, daca nu aveti suficiente celule de grasime, ovulatia poate fi afectata. In mod similar, supraponderabilitatea poate afecta ciclul menstrual. Femeile supraponderale au un exces de celule grase in organism, care cauzeaza producerea a mult prea mult estrogen. Din pacate, cu aceste niveluri ridicate ale acestui hormon feminin, corpul ar putea reactiona la aceasta supraproductie de estrogen, similar anticonceptionalelor. In consecinta, este posibil sa nu aveti ovulatie in fiecare luna, ceea ce inseamna ca veti avea menstruatii lipsa uneori sau intarzieri.
Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai frecvente tulburari hormonale la femeile fertile.
Desi simptomele variaza de la o femeie la alta, acestea tind sa aiba concentratii hormonale anormale, care pot provoca mici chisturi pe ovare, acnee, exces de par facial si obezitate.
Ciclul neregulat sau chiar absent este, de asemenea, o caracteristica comuna a acestei boli.
Femeile care suspecteaza ca au sindromul ovarelor polichistice trebuie sa consulte un medic pentru o evaluare – se vor recomanda teste de sange si o ecografie.
Alaptarea este un alt motiv comun pentru menstruatiile intarziate. Cand alaptati exclusiv la san – ceea ce inseamna ca bebelusul nu primeste alta sursa de hrana din orice altceva decat laptele matern – menstruatia poate intarzia.
Prolactina, hormonul care stimuleaza productia de lapte, scade nivelul de estrogen, deci este afectata ovulatia. Acest hormon afecteaza, de asemenea, secretia de hormon luteinizant (LH) din corp – un hormon esential care declanseaza ovulatia. Ca urmare, veti experimenta cicluri menstruale neregulate si lipsa lor chiar, atunci cand alaptati exclusiv la san.
Perioadele menstruale se vor regla mai devreme cand nu va hraniti copilul la fel de mult la san.
Este obisnuit sa aveti cicluri neregulate si intarzieri ale menstruatiei in primele cateva luni dupa revenirea menstruatiei dupa ce ati nascut.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa efectuati un test de sarcina daca exista vreo sansa de a fi gravida.
Ar trebui sa va prezentati la un medic daca:
Cand va prezentati la medic pentru aceasta problema, acesta va adresa o serie de intrebari pentru facilitarea diagnosticarii, si anume:
Daca sunt necesare mai multe teste, acestea pot include:
Pentru a reduce riscul dezechilibrelor menstruale, adoptati o dieta echilibrata, mentineti-va la o greutate normala si evitati slabitul rapid, renuntati la fumat, evitati si limitati consumul de alcool, limitati consumul de cafea si adoptati un stil de viata activ si sanatos.
Referinte:
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…
View Comments
Bună! Mi-a întârziat ciclul 10 zile. Am avut contact ultima oara în luna septembrie și de atunci am mai avut ciclu de 4 ori. Îmi vine mereu la 23 de zile, am mai avut întârzieri de 1-2 zile dar nu mai mult de atât. Am dismenoree puternica mereu în prima zi a menstruației, dar atât...
Mie mia intarziat menstruația 3 zile,este posibila o sarcina facand sex neprotejat in urma cu cateva zile.iar dupa cele 3 zile mia venit dar in mica cantitate,decat de obicei.
Ultima menstruatid am avut-o in data de 8 Martie ,iar acum suntem in 20 Aprilie si nu mi-a venit menstrutia.Am 45 de ani iar pina acum am avut menstrutie in fiecare luna.Am dureri de burta si de spate exact ca inainte si in timpul menstrutiei,dar tot nu apare,este posibil sa fie sarcina?multumesc.
Buna ziua ultima menstruatia am avut o pe 10 aprilie in luna mai nu am avut perioada pana acum. Nu am nici o sintoma nu ma doare nimic ma simt super pe data de 14 mai am facut si un test de sarcina care a fost negativ. E posibil totusi sa fiu insarcinata sau sa intru la menopauza. Multumesc
Buna ziua trebuia sa imi vina ciclul pe26 mai si acum suntem in 2 iunie ma doare spatele burta pe jos si am piedere de sange ce inseamna .Am 42 de ani
Buna .am avut ciclu ultima data pe 27 aprilie in mai nam avut de loc ciclu.am facut 2 tested dar arata negative. Ce poate fi? Mersi
buna am o problema in urma administrarii injectiiilor Ditinon .,am luna aceasta o intirziere de 14 zile ,mentionez ca nu sunt insarcinata care pot fi cauzele advberse
După 4 aprilie nu mai am avut menstruație. Ce se antampla
Buna ziua. Am si eu o i tarziere a menstruatiei aproape o lună de zile.Eu am 39 de ani si folosesc anti conventionale de vreo 10 ani...Am făcut un test de sarcina la 10 zile întârziere si e negativ după două săpt am mai facut un test si este tot negativ.Am facut si o programare la un ginecolog dar din pacate am programarea pe data de 8 iulie.Ce credeti ?
Bună am 4 zile întârziere se poate sa fie sarcina?