Inotul – beneficii pentru sanatatea si dezvoltarea copiilor

inotul la copii

banner-tiny-love-miababy

Iata ce beneficii are inotul pentru copii, atat fizic, dar si emotional, cum ii poate ajuta pe cei mici si alte recomandari utile.

CUPRINS:

1. Ce beneficii are inotul pentru copii?
2. Lectii de inot pentru copii

Ce beneficii are inotul pentru copii?

Este important ca fiecare copil sa stie sa inoate din motive de siguranta in apa. Desi acest lucru nu poate elimina complet riscul de inec, poate mentine copiii in siguranta in preajma apei si poate ajuta la prevenirea accidentelor in apa. S-a dovedit ca lectiile de inot reduc riscul de inec cu aproape 88%.

banner-peg-perego-miababy

Pe langa faptul ca este o abilitate importanta, inotul este o activitate cu multiple beneficii pentru copii. Nu este doar o activitate distractiva, ci poate avea si numeroase beneficii pentru sanatate si dezvoltarea armonioasa a celor mici. Este o activitate cu impact redus, care are multe beneficii pentru sanatatea fizica si mentala.

Retineti ca desi cel mic poate invata sa inoate sau are anumite abilitati in acest sens, supravegherea activa a copilului ramane esentiala pentru siguranta.

🌈 Citeste si: 10 activitati de vara pentru cei mici

inotul benefic pentru copii

Inotul ca activitate distractiva

Inotul este o activitate distractiva si recreativa importanta si benefica la toate varstele. Este o modalitate buna de distractie si relaxare.

Inotul este o forma de antrenament fizic

Inotul este o metoda distractiva pentru a mentine copiii activi si sanatosi pe tot parcursul anului. Este un antrenament cu impact redus si ajuta la imbunatatirea rezistentei, a echilibrului, fortei, flexibilitatii si multe altele.

cursuri puericultura

Inotul si sanatatea cardiovasculara si pulmonara

Pe langa cresterea rezistentei, imbunatatirea echilibrului si a posturii, inotul sustine si sanatatea cardiaca si respiratorie. Este o modalitate distractiva de a pune in functiune sistemul cardiovascular al copilului fara impactul puternic asupra articulatiilor, oaselor si muschilor. Ajuta la sustinerea functiei pulmonare si cardiovasculare. In timpul lectiilor de inot cei mici sunt invatati de la inceput cum sa-si controleze respiratia, ceea ce, pe de alta parte, ajuta la cresterea capacitatii pulmonare.

Inotul este recomandat ca forma de activitate fizica pentru persoanele care sufera de astm bronsic deoarece s-a dovedit ca poate sustine functia pulmonara, dezvolta muschii folositi pentru respiratie si imbunatateste functia cardiovasculara fara a declansa simptome de astm. Insa, trebuie urmate recomandarile medicului si respectat planul de tratament, iar pauzele sa fie destul de frecvente pentru a preveni crizele de astm induse de efort.

miababy magazin

☀️ Citeste si: Activitati de vacanta pentru copii

Dezvoltarea musculaturii si imbunatatirea conditiei fizice

In timpul inotului, copilul isi foloseste toate grupele musculare. De asemenea, se dezvolta coordonarea. Inotul este un antrenament cu impact redus, pentru intregul corp. In plus, este o modalitate eficienta de a arde calorii, aproximativ 500-600 de calorii arse pe ora in timpul inotului. Lectiile de inot sunt o modalitate excelenta de a promova un stil de viata activ si sanatos pentru copii. Ajuta si la dezvoltarea armonioasa a copilului si sustin sanatatea articulatiilor. Inotul poate ajuta la prevenirea (sau la combaterea) obezitatii prin exercitii fizice regulate, care sunt, de asemenea, distractive. Acest sport lucreaza toate grupele musculare, imbunatateasca conditia fizica si ajuta la reducerea excesului de greutate corporala. Citeste aici despre obezitatea la copii.

beneficiile inotului

Beneficii pentru digestie

Un stil de viata activ are beneficii si pentru digestie. Inotul poate fi o modalitate de a mentine sanatatea digestiva.

Inotul poate imbunatati somnul

Copiii par sa aiba cantitati nelimitate de energie si inotul poate fi o modalitate de a consuma aceasta energie si de a imbunatati somnul.

Beneficii pentru memorie si concentrare

Inotul ajuta, de asemenea, la sustinerea dezvoltarii cognitive – in special imbunatatirea memoriei si a capacitatii de invatare. Activitatea fizica sustine in general functia cognitiva, iar inotul nu face exceptie. Inotul necesita destul de multa coordonare, atat fizic, dar si mental. Se pune accent pe miscarile coordonate ale mainilor si picioarelor, dar si controlul respiratiei. De aceea, inotul poate ajuta la imbunatatirea puterii de concentrare. Inotul ajuta si la dezvoltarea abilitatilor motorii grosiere.

inotul la cei mici

Inotul – beneficii mentale si emotionale

Inotul poate avea numeroase beneficii emotionale si psihologice. Poate fi o modalitate prin care cei mici invata despre perseverenta, efort, rezistenta si nu numai. Poate fi si o modalitate prin care creste increderea copiilor in ei insisi, isi pot sarbatori realizarile individuale pe masura ce isi imbunatatesc abilitatile si isi ating obiectivele. Succesul se bazeaza pe realizarile individuale si il va face pe copilul dornic sa continue sa se imbunatateasca. Invata sa se mandreasca cu fiecare realizare si sa se straduiasca pentru noi obiective in functie de abilitatile sale. Ii ajuta pe copii sa invete sa isi stabileasca obiective si sa lucreze pentru atingerea acestor obiective. Citeste aici mai multe despre metodele de a motiva copilul.

Cei mici isi pot depasi anumite frici, isi dezvolta increderea si invata sa se bucure de noi experiente, in timp ce se imprietenesc cu apa. Nu subestimati nici aspectul social al inotului pentru copii. Cand copiii sunt impreuna in apa, formeaza o legatura care se bazeaza pe incredere si distractie. Abilitatile de socializare sunt imbunatatite prin diverse jocuri si activitati.

In plus, poate ajuta la reducerea stresului si a anxietatii si imbunatateste starea de spirit. Cand invata sa inoate, multi copii se tem de apa. Cu toate acestea, atunci cand depasesc aceste temeri, creste increderea in propriile puteri si se imbunatateste stima de sine.

cursuri de inot pentru copii

Lectii de inot pentru copii

Retineti ca nimic NU poate inlocui supravegherea activa a parintilor, cand copilul este in apropierea apei.

Cand alegeti un curs de inot pentru copii, este important ca stilul de predare sa corespunda nevoilor voastre si varstei copilului. Cursurile pentru copiii cu varsta sub 4 ani ar trebui sa includa atat parintii, cat si copiii, astfel incat ambii sa invete obiceiuri bune de siguranta in apa. Aceste cursuri sunt, de asemenea, esentiale pentru dezvoltarea abilitatilor de pregatire pentru inot, chiar daca multi copii nu sunt pregatiti din punct de vedere al dezvoltarii sa inoate independent decat dupa varsta de 4 ani.

Cele mai bune programe de inot ofera o combinatie de instructiuni si jocuri care nu numai ca ii invata pe copii abilitati vitale, ci sunt si distractive. Aflati cat de des este curatata piscina si tipurile de substante chimice folosite pentru a o curata – igienizarea si calitatea apei. Informati-va cu privire la experienta si calificarile personalului, precum si experienta cu copiii. Poate fi mai bine sa alegeti o clasa cu un numar limitat de copii, pentru ca cel mic sa primeasca suficienta atentie din partea instructorului.

🏖️ Vezi si: Top 10 jucarii pentru plaja – distractie si siguranta la plaja

Referinte:
(1) https://childdevelopmentinfo.com/child-activities/developmental-advantages-connected-to-early-swimming/#gs.v2zlic
(2) https://www.verywellfamily.com/teach-your-child-to-swim-4692478
(3) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/swimming-health-benefits

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *