Activitati de vara – Iata cateva idei de activitati pe care le puteti propune copiilor, potrivite anotimpului cald.
Cuprins:
1. Jocuri si activitati cu apa
2. Activitati de vara in natura
3. Pregatirea de bunatati specifice verii
4. Jocuri si activitati cu gheata
5. Experimente stiintifice de vara
6. Activitati de vara pentru intreaga familie
7. Activitati sportive de vara
8. Vacante la bunici sau in familia extinsa
9. Activitati de vara pentru zilele ploioase
10. Alte idei de activitati de vara
Zilele calde de vara sunt aici, copiii sunt in vacanta si sunt dornici de a se juca si a explora cat e ziua de lunga. Indiferent daca parintii lucreaza de acasa sau merg la lucru in afara casei, cateva idei de activitati practice care sa ii tina antrenati pe copii sunt binevenite; cu atat mai mult daca cei mici nu merg la cluburi sau ateliere de vacanta in aceasta perioada.
Jocuri si activitati cu apa
Apa ii atrage pe cei mici si are beneficiul de a fi la indemana si de a putea fi utilizata in numeroase activitati distractive. In plus, in sezonul cald are si efect racoritor, mai ales in zilele foarte toride.
De la simpla joaca cu apa intr-un recipient unde copiii isi pot spala jucariile sau improviza jocuri (de exemplu, spalatorie auto) pana la amplasarea unei piscine gonflabile in curtea casei sau in baie ori balcon, apa este versatila si le va mentine interesul celor mici.
Afara, in aer liber, baloanele umplute cu apa, joaca cu pistolul cu apa, pescuitul sau saritul in baltile formate dupa ploaie sunt cateva idei de activitati ce implica apa. Pinata cu apa este o varianta a pinatei clasice, in care umpleti o punga sau un balon cu apa, o legati de creanga unui copac si copiii incearca sa o sparga cu lovituri de bat.
Mai multe idei de activitati cu apa pentru copii gasiti in acest articol.
Activitati de vara in natura
Timpul cat mai mult petrecut afara este important pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor, nu doar in plan fizic, cat si la nivel cognitiv si emotional. Studiile arata ca activitatile in natura stimuleaza simturilor celor mici si au un aport in dezvoltarea imaginatiei, reducerea stresului si anxietatii.
Mergeti cu cei mici la cules de fructe si legume: din gradina proprie sau de la bunici, de la ferme sau din livezi unde exista posibilitatea de a va culege singuri produsele.
Observati insectele. Gradina, parcul sau padurea sunt locuri foarte ofertante in ceea ce priveste multitudinea de insecte pe care copiii le pot observa in mediul lor natural sau chiar explora mai indeaproape.
Excursiile cu cortul ofera posibilitatea de noi experiente, mai aproape de natura: cantecul greierilor noaptea, familia adunata impreuna in jurul unui foc de tabara, micul dejun in natura etc. Pentru o prima experienta puteti monta cortul in curtea casei, la bunici sau intr-o locatie nu foarte departe de casa. Iar daca experienta va place, o puteti repeta apoi pe durate mai lungi si in locuri mai indepartate de casa.
Adunati flori si frunze diverse pe care sa le presati si sa creati un ierbar.
In zilele cu nori pe cer, asezati-va pe o patura si urmariti diversele forme pe care le iau norii. Spuneti pe rand ce anume vedeti in imaginile pe care norii le formeaza pe cer.
Mai multe idei de activitati in natura pentru copii gasiti aici.
Pregatirea de bunatati specifice verii
Vara e mai dificil de petrecut timp in bucatarie, mai ales in zilele foarte calde. Insa numeroase gustari simple si racoritoare pot fi preparate impreuna cu cei mici. Inghetata este unul dintre deserturile preferate ale copiilor si adultilor si este usor de realizat. Limonada; briosele cu fructe; ceaiul cu gheata; salatele de fructe; salatele de legume – sunt cateva idei de preparate simple pe care cei mici le pot prepara alaturi de parinti. Pentru cei carora le place sa ajute mai mult in bucatarie, tartele si prajiturile cu fructe de sezon sunt preparate care merita tot efortul.
In unele seri, copiii pot pregati ei feluri usoare pentru cina in familie. De exemplu, pot modela blatul si aseza deasupra ingredientele pentru pizza, alegand singuri combinatiile pentru propriul preparat al fiecaruia.
Jocuri si activitati cu gheata
Gheata este cel mai simplu de utilizat in activitati vara, pentru ca nu creeaza un disconfort termic, ba dimpotriva, poate avea un efect racoritor.
Cea mai simpla activitate este sa le dati copiilor cuburi de gheata cu care sa se joace singuri. Puteti apoi sa le dati si recipiente cu apa, in care sa adauge cuburile si sa observe cum acestea se dezgheata. Alte varianta poate fi sa presare sare peste cuburile de gheata si sa observe, de asemenea, ca acestea se vor dezgheta. Pot colora cu acuarele cuburile de gheata sau sa puneti in formele de cuburi flori colorate si frunze, care sa inghete inauntrul cuburilor si sa devina astfel mai interesante pentru ei.
Experimente stiintifice de vara
O idee de experiment poate fi sa obtineti flori si frunze colorate. Veti avea nevoie de flori albe sau frunze deschise la culoare (salata verde, varza), coloranti alimentari si pahare. In fiecare pahar amestecati apa si colorant alimentar, apoi puneti fiecare floare/frunza, pe care in prealabil le-ati taiat la capat. Lasati paharele cu flori sau frunze la lumina, timp de cateva ore si urmariti cum acestea isi schimba culorile.
Limonada racoritoare cu bule. Pe langa prepararea unei bauturi racoritoare, puteti face impreuna un experiment simplu, in care copiii sa vada efectele bicarbonatului de sodiu. Aveti nevoie de apa, lamaie, un pahar, o lingurita de bicarbonat de sodiu si zahar. Incepeti prin a stoarce sucul lamaii intr-un pahar, adaugati bicarbonatul de sodiu si vedeti ce se intampla. Apoi turnati apa si adaugati zahar, cat sa fie pe gustul vostru. Veti obtine o limonada cu bule, datorita interactiunii dintre aciditatea sucului de lamaie si bicarbonatul de sodiu.
In acest articol gasiti mai multe idei de experimente stiintifice pe care sa le incercati cu copiii.
Activitati de vara pentru intreaga familie
Pentru ca este si perioada concediilor, familiile au mai mult timp pe care sa il petreaca impreuna. Insa pe langa concediu, iesirile de weekend sau excursiile mai scurte relaxeaza si ii incarca cu buna dispozitie pe toti membrii familiei.
Cateva idei de activitati impreuna:
- plimbare cu bicicletele in parc sau, in cazul copiilor mai mari, trasee mai lungi cu bicicleta si mai departe de casa;
- picnicuri;
- excursii cu cortul;
- participarea la festivaluri de sezon;
- cumparaturi de la piete de fructe si legume;
- seara de film sau de boardgames pentru intreaga familie;
- drumetii intr-o padure din apropierea orasului;
- mers la plaja sau la un parc acvatic;
- vizite la parcuri sau gradini zoo.
Activitati sportive de vara
Copiii sunt foarte energici, iar activitatile sportive ii mentin in forma, dar ii si ajuta sa consume sanatos energia;
- mersul cu bicicleta, trotineta;
- fotbal in parc sau orice alte sporturi si jocuri cu mingea;
- badminton;
- cataratul in copaci (pentru copiii mai mari);
- aruncatul cu pietre intr-o apa (cu posibilitatea de a face competitii – cine arunca cel mai departe?);
- inotul;
- plimbari cu barca sau canoe pe lac.
Vacante la bunici sau in familia extinsa
Vacantele de vara sunt perioadele ideale pentru ca cei mici sa petreaca timp la bunicii care nu locuiesc in oras si unde pot avea ocazia sa exploreze si sa se bucure de viata la tara.
Pentru parintii care lucreaza de acasa, o buna conexiune la internet poate fi singura conditie de care au nevoie ca sa se bucure si ei de cateva zile la bunici.
Activitati de vara pentru zilele ploioase
Pe langa zilele senine si toride, vara avem si ploi (iar anul acesta cantitatea de precipitatii nu a fost deloc neinsemnata). Pentru copii, ploile aduc o mare bucurie: baltile care se formeaza dupa ploaie. Asa ca o simpla iesire afara dupa ploaie se poate transforma intr-o mare distractie. Saritul in balti, joaca in apa de ploaie sau plimbatul pe bicicleta prin balti sunt doar cateva dintre activitatile care ii vor tine ocupati pe cei mici. Cand ploua torential, puteti citi; juca puzzle-uri; face experimente stiintifice; colora sau desena; modela plastilina; viziona filme sau desene animate; construi cu piese de Lego; construi un cort in sufragerie, din paturi si perne si multe alte activitati de interior, pe care copiii le prefera.
Mai multe idei de activitati afara sau in interior pentru zilele ploioase – in acest articol.
Alte idei de activitati de vara
- Organizati o seara in care prietenii copiilor pot ramane peste noapte la voi. Lasati-i sa depaseasca ora lor obisnuita de culcare, jucati jocuri sau uitati-va la filme sau animatii.
- Daca locuiti la curte, organizati o vanatoare de comori pentru cei mici. Puteti ascunde mici obiecte prin curte, pe care ei sa le gaseasca. De asemenea, puteti face si intr-un parc aceasta activitate, iar daca participa si alti copii, poate fi si mai captivant.
- Implicati-i pe copii in curatenia generala a jocurilor si jucariilor. Stabiliti impreuna ce veti face cu cele care le-au “ramas mici” – sa le donati, sa le daruiti altor copii din familie, sa le vindeti in cadrul unor targuri de jucarii uzate si sa luati altele cu banii obtinuti etc.
- Inaltati un zmeu impreuna.