Infectia cu Chlamydia – iata cum se transmite aceasta infectie, care sunt posibilele simptome ce apar, metodele de diagnostic si de tratament folosite.
CUPRINS:
1. Ce este Chlamydia?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Tratament
Chlamydia este o infectie cu transmitere sexuala cauzata de bacteria Chlamydia trachomatis. Persoanele infectate nu au adesea simptome in stadiile incipiente. De fapt, aproximativ 90% dintre femei si 70% dintre barbatii cu infectii cu transmitere sexuala nu au simptome in primele etape. Insa, chlamydia poate cauza in continuare probleme de sanatate. Lasata netratata, poate provoca o serie de complicatii grave.
Infecteaza uretra la barbati. de obicei. La femei, infecteaza in general colul uterin si se poate raspandi la organele reproducatoare. Este una dintre cele mai frecvente infectii cu transmitere sexuala. Femeile insarcinate care au chlamydia o transmit adesea copiilor la nastere.
Simptomele apar de obicei la aproximativ 3 saptamani de la expunere. In unele cazuri, infectia poate fi prezenta luni sau ani inainte de a fi depistata. In acest timp, alti parteneri se pot infecta.
Unele dintre cele mai frecvente simptome de Chlamydia la barbati includ:
Unele dintre cele mai frecvente simptome de Chlamydia la femei includ:
Uneori, infectia se poate raspandi in trompele uterine si organele din jur, ceea ce poate provoca o afectiune numita boala inflamatorie pelvina. Chlamydia poate infecta si rectul si zona gatului.
Chlamydia este o infectie cauzata de bacteria Chlamydia trachomatis. Se transmite in general prin act sexual neprotejat – fara prezervativ. De asemenea, poate fi transmisa prin contactul cu pielea afectata. Insa, se transmite mai degraba prin secretii decat prin contactul piele-piele, asa cum este cazul altor infectii. Asta inseamna ca este mai putin probabil sa se transmita de la o persoana la alta fara o forma de lichid corporal, cum ar fi material seminal sau mucus cervical. De asemenea, inseamna ca prezervativele pot fi foarte eficiente in prevenirea raspandirii acestor bacterii. Nou-nascutii se pot infecta in timpul nasterii, daca mama are aceasta infectie.
Factorii de risc pentru infectiile cu Chlamydia sunt sexul neprotejat (fara prezervativ) cu persoane care ar putea fi infectate si parteneri sexuali multipli. Chiar daca o persoana a fost tratata pentru chlamydia, este important sa asteptati 7 zile dupa ce a inceput tratamentul sau pana cand toate dozele de medicament au fost luate inainte de a reveni la relatiile sexuale. Spre deosebire de unele infectii, in care o persoana dezvolta imunitate dupa expunere, organismul nu dezvolta imunitate impotriva Chlamydia dupa o infectie.
Chlamydia este o infectie cu transmitere sexuala care adesea nu produce simptome. Insa, poate cauza complicatii ce pot duce in cele din urma la infertilitate si alte probleme. E important sa mergeti la medic pentru un diagnostic precis. De obicei, pentru teste sunt necesare probe uretrale la barbati sau endocervicale si vaginale la femei. Pot fi facute analize si pe probe de urina, dar se considera ca rezultatele nu sunt la fel de precise. Daca aveti un test pozitiv, este important sa discutati cu partenerii sexuali pe care i-ati avut in ultimele 2 luni si sa le sugerati sa se prezinte la medic pentru testare si tratament. E important sa mergeti la medic pentru analize daca aveti simptome de infectie sau daca suspectati ca puteti avea boala.
Complicatiile infectiei netratate pot fi grave. Aceste probleme pot afecta si persoanele care nu au avut niciodata simptome. Astfel de complicatii pot fi prevenite in mare masura prin screening regulat si tratament prompt. Chlamydia poate provoca dureri abdominale sau pelvine la femei atunci cand bacteriile se deplaseaza prin colul uterin, in uter si in trompele uterine si ovare, provocand boli inflamatorii pelvine. Aproximativ 10-15% dintre femeile cu o infectie Chlamydia netratata vor dezvolta boli inflamatorii pelvine acute (simptomatice) sau subacute (cu putine simptome sau deloc). Simptomele pot include, de asemenea, dureri abdominale si pelvine, uneori insotite de febra sau frisoane.
Boala inflamatorie pelvina poate duce la dureri pelvine cronice. Aceasta complicatie este frecventa si apare la aproximativ 30% dintre femeile care au avut boala inflamatorie pelvina din cauza infectiei Chlamydia. Infectia si inflamatia pot duce la cicatrici ale trompelor uterine. Aceasta cicatrizare poate bloca trecerea spermei in trompa uterina, prevenind fertilizarea si ducand astfel la infertilitate.
In cazul barbatilor, nu se stie sigur daca epididimita cauzata de Chlamydia duce la infertilitate. Poate duce la dureri cronice pelviene sau scrotale. Femeile care au chlamydia netratata in timpul sarcinii prezinta un risc mai mare de complicatii asociate sarcinii. Exista un risc crescut de travaliu prematur (si complicatiile care insotesc nasterea prematura). Exista, de asemenea, un risc mai mare de endometrita (inflamatie a uterului) dupa nastere.
Chlamydia este usor de tratat daca este depistata la timp. Deoarece are caracter bacterian, este tratata cu antibiotice. Azitromicina este un antibiotic prescris de obicei intr-o singura doza mare. Doxiciclina este un antibiotic ce trebuie administrat de doua ori pe zi timp de aproximativ o saptamana. Se pot administra si alte antibiotice. Indiferent de antibioticul prescris, instructiunile de dozare trebuie urmate cu atentie pentru a va asigura ca infectia este tratata. Acest lucru poate dura pana la doua saptamani, chiar si cu medicamentele cu doza unica.
Se recomanda evitarea actului sexual timp de cel putin 7 zile dupa tratament cu doza unica si cat timp urmeaza un curs de antibiotice de 7 zile.
Retineti! NU exista remedii naturiste sau alte tratamente pentru Chlamydia. Boala este cauzata de o infectie bacteriana. Singurul remediu eficient pentru acest tip de infectie este reprezentat de antibiotice – antibioticele trebuie luate doar la indicatiile medicului. Retineti si ca boala netratata poate duce la complicatii pe termen lung, inclusiv probleme de fertilitate si inflamatii cronice.
Complicatiile apar adesea dintr-o infectie netratata persistenta, astfel incat tratamentele mentionate mai sus sunt de cea mai mare importanta. Cand apar complicatii, infectia este tratata cu aceleasi antibiotice mentionate mai sus, dar pot fi necesare si tratamente suplimentare. Boala inflamatorie pelviana usoara poate fi tratata la fel ca o infectie genitala necomplicata, dar cazurile severe ar putea necesita spitalizare si antibiotice administrate intravenos. Uneori pot fi necesare doua antibiotice (si uneori mai multe).
Nou-nascutii care dezvolta infectii oculare sau pneumonie (dupa ce au luat infectia de la mama cu infectie netratata in timpul unei nasteri naturale) necesita tratament cu antibiotice.
De asemenea, barbatii pot intampina complicatii atunci cand Chlamydia este lasata netratata. Epididimul se poate inflama, provocand durere – epididimita. Infectia se poate raspandi si la nivelul prostatei, provocand febra, dureri la ejaculare si disconfort la nivelul spatelui. O alta posibila complicatie este uretrita. Acestea sunt doar cateva dintre cele mai frecvente complicatii ale infectiei netratate, motiv pentru care este important sa primiti imediat asistenta medicala.
Cea mai sigura modalitate prin care o persoana activa sexual poate evita infectiile cu Chlamydia este folosirea prezervativului in timpul actului sexual, atunci cand nu stiti sigur daca partenerul poate fi infectat sau nu. Evitati actul sexual cu o persoana ce poate fi infectata si de asemenea, evitati sa aveti mai multi parteneri sexuali. Se recomanda si un screening anual de rutina pentru Chlamydia, in lipsa simptomelor.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/std/chlamydia#prevention
(2) https://www.healthdirect.gov.au/chlamydia
(3) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/chlamydia
(4) https://www3.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=15066:infeccion-for-clamidias-preguntas-frecuentes&Itemid=3670&lang=en
(5) https://www.cdc.gov/std/chlamydia/stdfact-chlamydia-detailed.htm
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…