Afla totul despre incontinenta urinara – ce o cauzeaza, care sunt simptomele si ce tratamente exista pentru a recapata controlul asupra vezicii urinare.
CUPRINS:
Incontinenta urinara este pierderea involuntara a controlului vezicii urinare, slabiciunea generala a vezicii urinare si eliminarea de urina involuntar. Riscul de incontinenta urinara creste odata cu varsta. Incontinenta atrage dupa sine anumite complicatii medicale si in plus, afecteaza stima de sine si viata sociala.
Incontinenta nu este o boala. Incontinenta este un simptom al unei alte probleme care se petrece in organism. Este important de stiut ca incontinenta poate fi redusa, tratata sau gestionata cu succes. Incontinenta urinara este definita ca o eliminare involuntara de urina ≥ 2 ori / luna, in timpul zilei sau in timpul noptii. Incontinenta urinara in timpul zilei este numita incontinenta diurna, iar incontinenta din timpul noptii – incontinenta nocturna.
Dupa varsta de 3 ani, pierderea involuntara de urina este adesea sursa de stigmatizare sociala, indiferent daca se intampla la scoala, la birou, in timpul unui pranz sau in centre de ingrijire.
De multe ori, incontinenta apare atunci cand vezica este mult prea plina si musculatura nu mai poate retine continului, aparand eliminarea involuntara a acesteia. Astfel de episoade singulare nu descriu o problema, fiind date de suprasolicitarea vezicii. Incontinenta urinara patologica poate fi de mai multe tipuri:
Unii oameni au o combinatie de tipuri (incontinenta mixta).
Pe masura ce vezica urinara se umple cu urina, nervii si muschii lucreaza impreuna pentru a preveni eliminarea involuntara a urinei din corp. Incontinenta urinara la barbati poate fi data de deteriorarea musculaturii din jurul uretrei, abtinerea prea mult de la a urina, vezica prea plica sau daca sunt anumite elemente ce blocheaza uretra.
La barbati, incontinenta este adesea legata de probleme de prostata sau de tratamente.
Consumul de alcool poate face ca incontinenta urinara sa fie mai grava. Utilizarea medicamentelor eliberate pe baza de reteta sau fara prescriptie medicala, cum sunt diureticele, antidepresivele, sedativele, opioidele si dieta pot, de asemenea, sa afecteze simptomele.
Barbatii in varsta au un risc mai mare de a experimenta incontinenta urinara decat barbatii tineri.
Se estimeaza ca intre 11 -34 % dintre barbatii mai in varsta au o anumita forma de incontinenta, iar 2- 11% dintre barbatii mai in varsta se confrunta cu simptome de incontinenta in fiecare zi. Unii barbati pot experimenta mai multe forme de incontinenta.
Bolile care cauzeaza in general incontinenta urinara includ:
Femeile sunt de doua ori mai predispuse riscului de a se confrunta cu incontinenta decat barbatii. Sarcina si nasterea, menopauza si structura tractului urinar feminin stau la baza acestei diferente. Se estimeaza ca intre 15 – 55% dintre femei se plang de simptomele de incontinenta. Forma cea mai raspandita de incontinenta urinara este asociata cu stresul.
Se presupune, de asemenea, ca femeile sunt mai afectate psihic si emotional decat barbatii de efectele incontinentei, astfel ca le afecteaza stima de sine, viata sociala si viata intima.
Incontinenta urinara de stres la femei este eliberarea involuntara a urinei in timpul oricarei activitati fizice care pune presiune pe vezica urinara. Activitatile care pot pune presiune pe vezica urinara includ:
Incontinenta urinara la femei este data de slabirea musculaturii pelvine, de nastere, operatii cezariene, operatii in zona pelvina, afectiuni si traumatisme ale pelvisului si anumite boli. Varsta inaintata si sarcinile anterioare sunt factori majori de risc pentru incontinenta la femei.
Incontinenta de sarcina, care este pierderea involuntara a urinei, este un fenomen frecvent pe care multe femei il simt in timpul sarcinii. Pe masura ce creste copilul, presiunea asupra vezicii urinare creste si cantitatea de urina pe care vezica o retine, ceea ce inseamna ca trebuie sa urinati mai frecvent. La acestea se adauga modificarile hormonale si eventualele episoade anterioare de infectii urinare – toate acestea slabesc muschii pelvisului si sporesc probabilitatea incontinentei urinare.
De cele mai multe ori, dupa nastere incontinenta urinara se reduce de la sine, dar in alte situatii efectele se pot mentine sau pot fi un factor de risc pentru incontinenta la varsta a treia.
Aproape jumatate dintre femei se confrunta cu un anumit grad de incontinenta urinara dupa sarcina.
Gradul depinde de tipul nasterii, de travaliu si de un eventual istoric de incontinenta. Pentru unele femei, problema dispare in cateva saptamani de la nastere. Pentru altele, aceasta poate continua luni, sau poate deveni o problema pe termen lung.
Pentru incontinenta urinara de dupa sarcina, cel mai bun remediu ar putea fi re-antrenarea musculaturii pelvine si efectuarea de exercitii Kegel. Daca problemele persista, poate fi necesar un tratament medical de specialitate.
La copii, pana la o anumita varsta, incontinenta este o parte normala a dezvoltarii. Incontinenta la copiii mai mari are mai multe cauze:
Este important sa intelegem ca multi copii se confrunta cu o incontinenta ocazionala si ca tratamentul este disponibil pentru majoritatea copiilor care au dificultati in controlul vezicii.
Incontinenta diurna vs. incontineta nocturna – Copiii prezinta adesea incontinenta urinara pe timp de noapte (enurezis sau udarea patului). Se spune ca dupa varsta de 2 ani copiii incep in general sa dezvolte control asupra vezicii urinare pe timpul zilei si in timpul noptii in jurul varstei de 4 ani. Incontinenta diurna (in timpul zilei) nu este, de obicei, diagnosticata pana la varsta de 5 ani sau 6. Incontinenta nocturna nu este diagnosticata pana la varsta de 4-5 ani. Inainte de aceasta perioada, enurezisul este denumit in mod obisnuit udarea patului pe timp de noapte, cand copilul abia isi dezvolta capacitatea de control asupra vezicii.
Enurezisul afecteaza aproximativ 30% dintre copiii in varsta de 4 ani, 10% in varsta de 7 ani, 3% in varsta de 12 ani si 1% in varsta de 18 ani.
Cele mai multe cazuri de incontinenta urinara nocturna la copii rezulta dintr-un amestec de factori, cum ar fi:
Incontinenta in timpul zilei, care nu este asociata cu infectii urinare sau anomalii anatomice, este mai putin frecventa decat incontinenta din timpul noptii si tinde sa dispara mult mai devreme decat versiunile de noapte. O posibila cauza a incontinentei in timpul zilei este o vezica hiperactiva. Multi copii cu incontinenta in timpul zilei au obiceiuri de eliminare anormale, cele mai frecvente fiind refuzul sau amanarea urinarii (mentinerea voluntara a urinei). De exemplu, un copil poate nu vrea sa foloseasca toaletele de la scoala sau poate nu vrea sa intrerupa activitati placute, asa ca ignora semnalul corpului de vezica plina.
Acesti factori pentru incontinenta urinara diurna la copii includ:
Majoritatea cazurilor de incontinenta la copii se reduc odata cu cresterea si dezvoltarea. Capacitatea vezicii se imbunatateste, copilul intelege mai bine semnalele corpului, invata sa raspunda la acestea etc.
Aproximativ 20% dintre varstnici se confrunta cu incontineta urinara, care poate crea impedimente fizice si psihosociale, afectand calitatea vietii.
Incontinenta urinara la batrani este data de schimbarile sistemelor neurologice si urologice. Femeile au schimbari suplimentare date de anatomie si nasterea copiilor, iar barbatii din extinderea prostatei sau chirurgia prostatei. Cu toate acestea, incontinenta nu este o parte inevitabila a imbatranirii si, in cele mai multe cazuri, poate fi prevenita si tratata integral sau partial, cu o imbunatatire semnificativa a igienei, a sanatatii si a increderii.
Problemele de incontinenta pot fi asociate cu leziuni neurologice (scleroza multipla, leziuni severe ale maduvei spinarii, accident vascular cerebral sever, hidrocefalie, dementa avansata) sau pot fi date de anumite medicamente, de afectarea capacitatii de a recunoaste nevoia de a urina.
In incontinenta urinara, organele si muschii care regleaza urinarea nu functioneaza corect. Cauzele incontinentei urinare pot fi:
Simptomele incontinentei variaza in functie de cauza afectiunii si pot varia de la scurgeri minore in timpul stranutului sau al activitatii fizice pana la imposibilitatea de a mentine urina deloc.
In general, simptomele incontinentei urinare sunt:
Diagnosticul incepe cu un istoric complet si un examen fizic care poate deseori determina cauza incontinentei urinare. Vor fi necesare detalii privind frecventa si cantitatea de urina eliminata involuntar, istoric medical si al medicamentelor utilizate.
Teste indicate:
Daca presupuneti ca aveti incontinenta urinara, puteti cere initial ajutorul medicului de familie, care va va indruma catre un specialist in tulburari ale tractului urinar (urolog) sau daca esti o femeie, catre un medic ginecolog cu pregatire speciala in probleme ale vezicii urinare si urologie (uroginecolog).
Tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient pe baza diagnosticului, severitatii bolii, varstei si capacitatii de a respecta tratamentul. In mod tipic, tratamentul pentru vezica urinara hiperactiva este medical, in timp ce tratamentul pentru incontinenta de stres este chirurgical.
Principalele recomandari medicale:
Problemele legate de scurgerea urinei pot necesita o atentie deosebita pentru a preveni iritarea pielii, curatand bine piele, mentinand-o uscata si folosind creme speciale de protectie a pielii de iritatii.
Unele medicamente impiedica contractiile vezicii urinare, in timp ce altele ajuta la cresterea capacitatii vezicii urinare. Medicamentele indicate in incontinenta urinara pot include:
Incapacitatea de a retine urina poate duce uneori la disconfort, jena si uneori la alte probleme fizice.
Riscurile si complicatiile incontinentei urinare includ:
Referinte:
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Mama are diabet zaharos 2 , accident cerebral.Ce tratament naturist poate sa ia pentru incontinenta urinara?
Ce pot face in cazul in care evit sa merg la toaletă .
de ex : nu merg imediat la toaletă se întâmplă sa nu pot controla eliminare de urină si mai scapa pe lenjeria intimă
Fetița mea de cinci anișori și jumate are probleme cu incontenența urinară. De fiecare dată cînd vrea la baie udă chiuloțeii. Pînă acuma persista problema doar ziua, dar de cîteva zile a început si noaptea.
Ce tratament poate să ia?
Am 63 de ani impliniti si din nastere nu am decat un singur rinichi, cel drept. N-am avut niciodata probleme cu el dar sunt constienta ca trebuie sa mi-l protejez pe cat de mult pot. Medicul de familie mi-a recomandat sa consum lichide (apa, ceai de coada calului, supe de legume etc) in cantitati mari pentru a evita formarea pietrei la rinichi si a infectiilor la vezica. Beau in jur de 3,5-4 litri de lichide pe zi si e normal sa urinez frecvent. Problema este ca incep sa banuiesc ca as fi predispusa spre o incontinenta urinara, pentru ca asa cum ati descris in articol, mictiunea devine brusc urgenta mai ales la tuse sau stranut, Ce pot face in situatia mea pentru a-mi "educa" vezica, musculatura sfincterului mai ales, sa nu elimine picaturile inainte de a ajunge la wc? Multumesc si v-as ramane recunoscatoare pentru orice sfat ce mi l-ati da.