Impetigo – simptome, cauze, tratament

pielea copiilor

banner-peg-perego-miababy

Impetigo este o infectie cutanata foarte contagioasa. Iata care sunt semnele si simptomele, de ce apare aceasta infectie, cum se transmite si ce metode de tratament si preventie exista.

CUPRINS:

1. Ce este impetigo?
2. Forme de impetigo
3. Simptome
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratament impetigo
7. Metode de prevenire

Ce este impetigo?

Impetigo este o infectie cutanata foarte contagioasa ce afecteaza in principal sugarii si copiii. Apare de obicei ca vezicule si leziuni rosii pe fata, in special in jurul nasului si gurii, precum si pe maini si picioare.

banner-peg-perego-miababy

Cand afecteaza pielea doar la suprafata, se numeste impetigo superficial. Impetigo poate afecta, de asemenea, zone mai profunde ale pielii. Poate aparea pe pielea sanatoasa sau poate sa apara in cazul in care pielea a fost ranita printr-o taietura, zgariere sau o muscatura de insecte. Se numeste impetigo primar atunci cand infecteaza pielea sanatoasa si impetigo secundar atunci cand apare pe pielea afectata.

Copiii cu aceasta infectie sunt foarte contagiosi, dar raspandirea bolii poate fi redusa printr-o buna igiena, acoperirea ranilor cu pansamente si mentinerea copilului departe de colectivitate pana cand nu mai este infectios.

cauze impetigo

Forme de impetigo

Forma nonbuloasa

Forma nonbuloasa este cauzata in principal de Staphylococcus aureus. Este cea mai comuna forma de impetigo, provocand pana la 70% dintre cazuri. De obicei, incepe cu rani rosiatice, mancarime in jurul gurii si nasului. Leziunile se sparg, lasand in jurul lor pielea rosie si iritata. Se formeaza o crusta galben-maronie. Cand crustele se vindeca, raman pete rosiatice care se estompeaza si nu lasa cicatrici.

Forma buloasa

Forma buloasa este aproape intotdeauna cauzata de bacterii Staphylococcus aureus. De obicei, formeaza vezicule mai mari umplute cu un fluid limpede care poate deveni mai intunecat si tulbure. Blisterele apar pe pielea neafectata si nu sunt inconjurate de zone rosiatice. Blisterele devin limpezi si apoi se sparg. O zona galbuie, crusta, se formeaza peste zona in care blisterele s-au spart. Blisterele nu lasa de obicei nicio cicatrice in urma dupa ce se vindeca.

cursuri puericultura

Infectia profunda

Forma mai grava si profunda este mult mai putin frecventa. Ocazional apare cand impetigo nu este tratat. In astfel de cazuri, infectia patrunde mai adanc in piele decat celelalte forme si este mai severa. Infectia formeaza vezicule dureroase pe pielea feselor, coapselor, gleznelor. Blisterele se transforma in zone umplute cu puroi, cu o crusta mai groasa. Leziunile acestea se vindeca lent si pot lasa cicatrici dupa vindecare.

Simptome

Semnele si simptomele clasice ale bolii implica vezicule si zone rosii cu mancarime, care se sparg apoi, insotite de scurgeri usoare. Apoi formeaza o crusta maronie-galbuie. Leziunile apar de obicei in jurul nasului si gurii, dar pot fi raspandite in alte zone ale corpului prin degete, haine si prosoape. O forma mai putin frecventa a boli, numita impetigo bulos, se caracterizeaza prin vezicule mai mari care apar pe trunchi.

miababy magazin

In cazuri grave, infectia invadeaza un strat mai profund de piele si se transforma intr-o forma de impetigo mai severa. Cand se intampla acest lucru, apar vezicule umplute cu puroi si o crusta mult mai inchisa la culoare si mai groasa decat in caz de impetigo obisnuit. Poate cauza mancarime severa. Copilul poate avea, de asemenea, ganglioni limfatici umflati – ganglionii limfatici se maresc atunci cand corpul unui copil lupta cu o infectie.

Cauze

Copiii au mai multe riscuri sa dezvolte impetigo atunci cand pielea lor este deja iritata dintr-o alta cauza, cum ar fi eczeme, muscaturi de insecte si taieturi sau zgarieturi. Zgarierea unei rani sau a unei eruptii cutanate este o cauza comuna. De asemenea, apare mai des in medii calde si umede.

Cea mai frecventa cauza pentru impetigo e data de bacteriile numite Staphylococcus aureus. O alta sursa de bacterii este streptococul de grup A. Aceste bacterii pot trai pe piele, in gat sau nas sau pe alte parti ale corpului fara a provoca probleme, dar uneori pot provoca o infectie precum impetigo. Cea mai obisnuita modalitate prin care copilul dezvolta impetigo este atunci cand acesta intra in contact cu cineva care are infectia. Poate lua boala si daca imparte aceleasi haine, asternuturi, prosoape sau alte obiecte cu cineva infectat. Copilul are mai multe riscuri sa faca impetigo daca are alte probleme ale pielii, cum ar fi eczeme, pediculoza, muscaturi de insecte sau infectii fungice.

Impetigo poate aparea pe pielea sanatoasa, dar de obicei apare atunci cand pielea a fost deja deteriorata de o zgarietura, muscatura de insecte sau o boala care afecteaza pielea. Infectia se raspandeste foarte usor, de obicei prin contactul cu fluidul sau crustele.

prevenire impetigo

Cat de contagioasa este infectia?

Aceasta infectie este contagioasa si se poate raspandi de la o persoana la alta. Este de obicei cauzata de Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes (numit si streptococ de grup A). Se poate raspandi prin atingerea pielii infectate sau a obiectelor care au fost atinse cu pielea infectata (cum ar fi imbracaminte, prosoape si lenjerie de pat). Poate da mancarime, astfel incat copiii pot raspandi infectia atunci cand se scarpina si apoi ating alte parti ale corpului sau alte obiecte.

Impetigo vs. herpes

La fel ca impetigo, leziunile herpetice sunt vezicule care se formeaza in jurul gurii. S-ar putea sa apara si pe nas sau pe degete. Veziculele sunt cauzate de virusul herpes simplex (HSV). Acest virus apare sub doua forme: HSV-1 si HSV-2. De obicei, HSV-1 provoaca leziuni herpetice sau herpes oral, in timp ce HSV-2 provoaca herpes genital.

Impetigo vs. erizipel

Erizipelul este o infectie bacteriana care afecteaza straturile superioare ale pielii. Este cauzata de aceleasi bacterii streptococice care sunt responsabile pentru streptococul in gat. Similar cu impetigo, aceste bacterii ajung in piele printr-o plaga deschisa sau fisura. Erizipelul provoaca vezicule pe fata si picioare. Alte simptome includ febra si frisoane.

Impetigo vs. eczema

Eczema nu este o infectie. In schimb, poate fi o reactie la substante din mediu, cum ar fi detergent, metal sau latex, sau poate fi asociata cu alergii sau astm. Simptomele eczemei ​​includ piele rosie, mancarime, piele uscata.

Impetigo la adulti

Desi impetigo este mai frecvent intalnita la copiii mici, si adultii pot face boala. Deoarece este atat de contagioasa, se poate raspandi prin orice contact apropiat. Simptomele la adulti sunt rani in jurul nasului si gurii sau pe alte zone expuse. In general, este o afectiune usoara a pielii, dar adultii au un risc mai mare de complicatii decat copiii. Complicatiile includ:

  • glomerulonefrita acuta post-streptococica;
  • celulita;
  • limfangita;
  • septicemie.

Diagnostic

Boala aceasta este de obicei diagnosticata pe baza unui istoric medical complet si a examinarii fizice a copilului. Leziunile sunt specifice si, de obicei, pot fi confirmate doar printr-un examen fizic. In unele cazuri, medicul poate recomanda o cultura a leziunii pentru a confirma diagnosticul si pentru a identifica tipul de bacterie prezenta.

Tratament impetigo

Antibioticele sunt eficiente impotriva impetigo. Tipul de antibiotic depinde de cat de raspandite sau severe sunt veziculele. In cazul in care infecta este localizata doar intr-o zona mica a pielii, antibioticele topice sunt tratamentul preferat. Optiunile includ crema sau unguent cu mupirocina si unguent cu retapamulina.

Daca forma este severa sau raspandita, medicul poate prescrie antibiotice orale, cum ar fi amoxicilina / clavulanat (Augmentin), anumite cefalosporine sau clindamicina. Aceste medicamente pot actiona mai repede decat antibioticele topice, dar nu sunt neaparat mai eficiente in eliminarea infectiei. Antibioticele orale pot provoca, de asemenea, mai multe efecte secundare decat antibioticele topice. Cu tratament, impetigo se vindeca de obicei in 7 – 10 zile. Daca aveti o infectie subiacenta sau o boala a pielii, poate dura mai mult timp pana infectia se vindeca. Dupa ce incepe tratamentul cu antibiotice, vindecarea ar trebui sa inceapa in cateva zile. Este important sa va asigurati ca cel mic ia medicamentul conform recomandarilor. Altfel, s-ar putea dezvolta o infectie a pielii mai profunda si mai grava.

tratament impetigo

SFATURI

In timp ce infectia se vindeca, spalati usor pielea cu tifon curat si sapun antiseptic in fiecare zi. Inmuiati toate zonele de piele cu creste cu apa calda si sapun pentru a ajuta la indepartarea straturilor de crusta (nu trebuie sa le eliminati pe toate). Pentru a impiedica raspandirea in alte parti ale corpului, medicul va recomanda probabil sa acoperiti zonele infectate cu tifon sau un bandaj. Pastrati unghiile copilului scurte si curate pentru a preveni zgarierea care ar putea duce la o infectie mai grava.

Curatati si inmuiati ranile de 3-4 ori pe zi pana cand leziunile se vindeca. Curatati usor zona cu apa calda si sapun, apoi indepartati crustele, dar fara a forta indepartarea lor. Spalati-va bine mainile dupa curatare, pentru a evita raspandirea infectiei. Uscati zona si aplicati unguentul cu antibiotic prescris conform instructiunilor. Apoi, acoperiti usor zona cu tifon, daca este posibil.

Retineti! Copilul trebuie sa evite contactul strans cu alti copii in aceasta perioada si ar trebui sa evitati atingerea eruptiei cutanate. Daca alta persoana intra in contact cu leziunile, trebuie sa se spele bine pe maini.

miababy magazin

Metode de prevenire

Copiii cu impetigo nu trebuie sa mearga in colectivitate cat sunt contagiosi. Igiena este esentiala pentru controlul raspandirii infectiei. Daca un adult din familie sau un copil are aceasta infectie, spalati si dezinfectati tot ceea ce ar fi putut intra in contact cu leziunile, inclusiv haine, asternuturi, prosoape, jucarii sau echipamente sportive. Pastrarea pielii curate poate ajuta la prevenirea infectiei. Copiii ar trebui sa se spele bine si des pe maini si sa faca dus in mod regulat. Acordati o atentie deosebita leziunilor pielii (taieturi, zgarieturi, muscaturi de insecte etc.), zonelor cu eczeme si eruptii cutanate.

Reducerea raspandirii impetigo

  • Incurajati copilul sa aiba o igiena buna, inclusiv spalarea regulata a mainilor si aruncarea servetelelor uzate.
  • Taiati unghiile copilului scurt si pastrati-le curate.
  • Persoanele care intra in contact cu cineva cu impetigo trebuie sa se spele pe maini foarte bine.
  • Puneti toate pansamentele de pe leziuni intr-un cos cu capac imediat ce sunt indepartate.
  • Purtati manusi atunci cand aplicati unguent antibiotic si spalati-va bine mainile dupa aceea.
  • Daca cel mic are impetigo, spalati-i hainele, prosoapele si lenjeria de pat separat de ale familiei.  Spalati-le in apa fierbinte si uscati-le la soare sau intr-un uscator cald. Jucariile pot fi spalate cu un dezinfectant usor.
  • Copilul nu trebuie sa mearga in colectivitate cat timp leziunile sunt inca deschise si nu s-au vindecat.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2007/0315/p859.html
(2) https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/how-treat-impetigo-and-control-common-skin-infection
(3) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Impetigo_school_sores/
(4) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/impetigo/symptoms-causes/syc-20352352
(5) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-impetigo-basics
(6) https://www.healthline.com/health/impetigo

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *