Herpesul oral la copii – cauze, tratament si preventie

herpes oral la copii

banner-peg-perego-miababy

Herpesul oral la copii este destul de frecvent, dar nu este de cele mai multe ori o problema grava. Iata care sunt simptomele, care sunt factorii declansatori, ce pot face parintii pentru prevenirea si gestionarea herpesului la copii.

CUPRINS:

1. Ce este herpesul oral la copii?
2. Care sunt semnele si simptomele?
3. Complicatiile herpesului oral la copii
4. Prevenirea si gestionarea herpesului oral la copii
5. Suplimente pentru herpes oral?
6. Alimentatie in caz de herpes oral

Ce este herpesul oral la copii?

Herpesul oral sau bucal este o infectie cauzata de virusul Herpes simplex, caracterizata printr-o eruptie cu vezicule mici si de obicei dureroase pe pielea buzelor, a gurii, gingiilor sau pielea din jurul gurii. Exista 2 tulpini ale virusului: HSV-1 si HSV-2. De obicei, tulpina HSV-1 determina aparitia leziunilor la nivelul gurii. HSV-2 determina in general aparitia leziunilor la nivelul organelor genitale – herpes genital. Virusul herpetic se raspandeste prin contactul direct cu pielea afectata. Poate fi periculos si chiar fatal la nou-nascuti (in special sub varsta de 4 saptamani).

banner-peg-perego-miababy

Dupa o prima infectie cu virusul Herpes simplex, virusul ramane in organism permanent, dar inactiv, in stare latenta.  Se poate reactiva si poate cauza blistere atunci cand sistemul imunitar este afectat – de exemplu, in timpul unei probleme minore de sanatate, febra, modificari hormonale, menstruatie, stres sau arsuri solare. Virusul Herpes simplex este extrem de contagios si se poate raspandi chiar inainte de formarea de vezicule.

simptome herpes oral la copii

Care sunt semnele si simptomele?

In timpul primei infectari sau infectia primara, pot aparea simptome ca febra usoara, iritabilitate si blistere dureroase si mici, umplute cu lichid (numite vezicule) in gura si pe gingii si buze. Dupa prima infectie, infectiile ulterioare pot aparea ca grupuri de vezicule pe buze.

Astfel, virusul Herpes simplex cauzeaza o serie de leziuni asemanatoare veziculelor in gura, in jurul buzelor si pe pielea care intra in contact cu gura, cum ar fi degetul mare la copiii care au obiceiul de a-si suge degetul. Sunt grupuri de vezicule ce apar de obicei pe buze si pe pielea din jurul sau interiorul gurii. Adesea primul semn este o inrosire usoara cu furnicaturi sau mancarimi. Blisterul se formeaza de obicei in decurs de 24 de ore. Pielea din jurul veziculelor poate fi rosie si inflamata. Blisterele se pot sparge si se poate scurge un lichid limpede. Apoi se formeaza o crusta si se vindeca treptat. Leziunile se vindeca cel mai adesea in 7 – 14 zile, fara cicatrici.

Leziunile in sine pot provoca senzatie de arsura, intepaturi sau mancarime. Alte simptome includ gingii inflamate, dureri in gat, salivare excesiva si refuzul de a bea lichide. Unii copii nu prezinta simptome la prima infectie cu virusul herpes simplex.

cursuri puericultura

Perioada de incubatie si de contagiozitate

Perioada de incubatie pentru virusul herpetic este de la 2 zile pana la 2 saptamani. In ceea ce priveste perioada de contagiozitate, in timpul primei infectii, persoana poate fi contagioasa cel putin o saptamana si, ocazional, cateva saptamani dupa aparitia semnelor sau simptomelor. Dupa prima infectie, virusul poate fi reactivat din cand in cand, producand leziuni la nivelul buzelor. Comparativ cu prima infectie, persoanele cu leziuni recidivante raspandesc cantitati mai mici de virus doar timp de 3 – 4 zile dupa aparitia semnelor sau simptomelor.

Cum se transmite virusul?

Virusul herpetic se transmite prin contact direct cu leziunile si contact cu saliva. Poate fi raspandit in alte zone ale corpului prin zgarierea sau scarpinarea pielii dupa atingerea unei leziuni deschise. Leziunile herpetice sunt foarte contagioase.

miababy magazin

Complicatiile herpesului oral la copii

Desi herpesul oral este o problema frecventa si care trece de obicei de la sine fara probleme, uneori pot aparea complicatii. Virusul se poate raspandi la ochi, ceea ce poate duce la keratita herpetica, o infectie a corneei. Infectia se vindeca de obicei fara a afecta ochiul, dar infectiile mai severe pot duce la cicatrici ale corneei sau la orbire.

Complicatia majora a unei infectii orale cu virusul herpes simplex este aportul slab de lichide si deshidratarea. Acest lucru este din cauza faptului ca apare gingivostomatita, care face inghitirea dureroasa si dificila. Simptomele deshidratarii includ scaderea urinarii, paloare, ochi afundati in orbite, maini si picioare reci, somnolenta. In cazuri foarte rare, virusul herpes simplex poate provoca encefalita, care este inflamatia tesutului cerebral. Acest lucru poate provoca modificari de comportament, somnolenta si convulsii.

De asemenea, herpesul este deosebit de periculos pentru copiii mai mici 6 luni. Parintii sau rudele care au leziuni herpetice trebuie sa evite sa intre in contact direct cu bebelusul. Semnele ca un bebelus ar fi putut fi infectat cu herpes includ febra de grad scazut si una sau mai multe vezicule mici pe piele. Aceste simptome pot aparea la 2 – 12 zile dupa expunerea la virus.

solutii pentru herpesul oral la copii

Prevenirea si gestionarea herpesului oral la copii

Desi nu se poate preveni de fiecare data infectia cu virusul herpetic, exista anumite masuri de a reduce riscul:

  • Evitati contactul dintre copil si persoane care au leziuni herpetice.
  • Daca un membru al familiei are herpes, trebuie sa evite contactul apropiat cu copilul. Nu folositi impreuna cu copilul aceleasi bucati de alimente sau tacamuri, pahare si cani comune, care nu au fost inainte spalate bine.
  • Protejati copilul de factorii declansatori pentru herpes recidivant, ca stresul, expunerea la lumina solara intensa, caldura intensa si frig, deshidratare etc.

Ce facem cand copilul are herpes oral?

Desi in prezent nu exista un remediu impotriva aparitiei herpesului oral, partea buna este ca aceste leziuni dispar de la sine. Medicamentele disponibile in prezent accelereaza doar putin timpul de vindecare. Parintii pot proteja copilul impotriva raspandirii virusului, pot ajuta la ameliorarea disconfortului copilului in timpul unei eruptii si pot incerca sa evite posibilele elemente declansatoare.

  • Invatati copilul sa se spele pe maini bine si sa evite sa duca mainile la gura sau sa atinga leziunile herpetice pentru a ajuta la evitarea raspandirii virusului.
  • Copilul trebuie sa foloseasca prosopel separat pentru fata.
  • Copilul trebuie sa evite alimentele acide, citrice etc.
  • Se poate aplica pe leziuni o compresa rece pentru a reduce disconfortul.
  • Herpesul trece de obicei fara tratament in 1-2 saptamani. Medicul poate prescrie uneori medicamente antivirale pentru a scurta perioada simptomelor si pentru a ameliora disconfortul. De asemenea, se pot folosi unguente pentru herpes, in functie de varsta copilului. Pentru leziuni herpetice medicii prescriu adesea valaciclovir si aciclovir pentru herpes (Zovirax). Aceste medicamente sunt disponibile sub forma de unguente topice sau pastile.
  • Zona cu leziune herpetica trebuie mentinuta curata si uscata.

In cazul in care leziunile sunt dureroase si copilul refuza sa manance sau sa bea lichide din cauza durerii, intrebati medicul pediatru despre administrarea unui medicament analgezic, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen.

Suplimente pentru herpes oral?

suplimente pentru herpes oral la copii

Uneori se recomanda L-lizina pentru herpes – care este un aminoacid esential, pentru a ajuta la tratarea sau prevenirea eruptiei. Lizina este esentiala pentru multe functii ale organismului, inclusiv pentru a ajuta la absorbtia calciului si la formarea colagenului. De obicei, avem un aport optim de lizina dintr-o dieta echilibrata. Unguentele cu lizina si balsamurile pentru buze pot ajuta la prevenirea dezvoltarii virusului herpes simplex. Lizina poate ajuta la incetinirea sau prevenirea dezvoltarii herpesului oral. HSV-1 necesita arginina, care este un alt aminoacid, pentru a se dezvolta. Lizina ajuta la prevenirea absorbtiei de arginina in organism, ceea ce face dificila cresterea si reproducerea HSV-1. Lizina poate incetini sau opri ciclul de viata al HSV-1, dar nu poate elimina virusul din corp.

Alimentele care contin lizina includ carne, oua, iaurt, spirulina, sardine etc. Lizina este esentiala pentru sanatate, ajutand la absorbtia calciului si formarea colagenului. In cazul in care nu aveti suficienta lizina in organism, este posibil sa apara simptome ca oboseala, greata, pierderea poftei de mancare, stari de agitatie, anemie.

Suplimente cu lizina – la indicatiile medicului

Este important de retinut ca suplimentele de lizina trebuie administrate DOAR la recomandarile medicului. Excesul de lizina poate provoca reactii adverse, inclusiv greata, diaree, calculi biliari, crampe si durere abdominala sau probleme cu rinichii.

Poate fi disponibila ca supliment capsule sau unguent cu lizina. Cand este administrata la doza recomandata, lizina este in general sigura. Cu toate acestea, poate provoca o serie de reactii adverse, inclusiv diaree, crampe, durere abdominala, greata, probleme renale. Inainte de a lua lizina sau orice alt supliment, discutati despre riscuri cu medicul. Lizina poate interactiona cu alte medicamente. De asemenea, poate creste absorbtia calciului, care, la randul sau, poate slabi oasele si poate afecta functia organelor.

Cat de eficienta este lizina?

Pentru a se replica in organism, virusul herpes simplex are nevoie de o sursa constanta de arginina. Acest aminoacid se transforma in oxid nitric in corp, o substanta chimica necesara pentru a extinde vasele de sange si pentru a imbunatati fluxul sangvin. Se considera ca lizina interactioneaza cu absorbtia argininei in intestin, facand aminoacidul indisponibil pentru virus. Deci, chiar daca nu poate sa vindece herpesul, lizina poate ajuta la incetinirea sau prevenirea procesului de replicare a HSV-1. In plus, cercetarile mai vechi sugereaza ca lizina poate reduce numarul infectiilor si poate reduce timpul de vindecare.

Dovezile generale sunt in prezent, insa, neconcludente si rezultatele studiilor sunt mixte. De exemplu, o meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in Integrative Medicine: A Clinician s Journal (2017) sugereaza ca suplimentele cu L-lizina par a fi ineficient pentru profilaxia sau tratamentul leziunilor date de herpes simplex, in caz de doze mai mici de 1 g / zi fara o dieta cu continut scazut de arginina. In cadrul unui studiu randomizat, controlat cu placebo, s-a observat ca dozele mai mari de 3 g / zi pot reduce ratele de recurenta si pot imbunatati simptomele pacientilor. Practic, nu exista o dovada convingatoare ca lizina poate fi utilizata pentru tratarea leziunilor active de herpes simplex, dar pot fi uneori recomandate ca suplimente de catre medic, in ideea ca ar putea grabi vindecarea.

Alimentatie in caz de herpes oral

alimentatia si herpesul

La fel ca in majoritatea problemelor de sanatate, dieta este un factor important pentru prevenirea focarelor. O dieta in general deficitara, cu lipsa de fructe, legume si carbohidrati complecsi, axata pe grasimi trans, zahar si produse procesate, va slabi sistemul imunitar, lasand organismul vulnerabil la imbolnavire. Unele studii sugereaza ca arginina este implicata in procesul de aparitie a leziunilor herpetice.

Alimentele bogate in arginina sunt:

  • nuci – nucile sunt foarte sanatoase si bogate in proteie, fibre si minerale, dar si arginina;
  • seminte de dovleac – la fel de sanatoase ca nucile, dar bogate in arginina;
  • ciocolata;
  • dovleac;
  • ovaz;
  • grau etc.

Retineti ca aceste alimente NU trebuie eliminate complet din alimentatie, fiind surse importante de vitamine, minerale, fibre, proteine, grasimi sanatoase – insa unele cercetari sugereaza ca trebuie evitate in cazul aparitiei unei leziuni herpetice.

miababy magazin

Astfel, in cazul aparitiei leziunilor, evitati alimentele bogate in arginina, dar si:

  • alimentele acide ce pot agrava leziunile (citrice, rosii, suc de fructe, otet, muraturi etc.);
  • alimentele fierbinti;
  • alimente cu multa sare sau prea condimentate – acestea pot agrava leziunile herpetice;
  • alimente procesate, bogate in sare, zahar si grasimi adaugate – alimente naturale sprijina imunitatea, in timp ce o dieta centrata pe produse alimentare procesate si rafinate submineaza in general functia sistemului imunitar.

Alimente recomandate

Un focar de herpes nu poate fi oprit odata ce apar veziculele. Ce puteti face este sa consumati alimente care ajuta la prevenirea agravarii. Lizina blocheaza arginina si opreste reproducerea virusului. Alimentele bogate in lizina, cum ar fi legumele, leguminoasele, laptele, branza si pestele, sunt utile pentru intarirea sistemului imunitar si prevenirea agravarii leziunilor.  In ceea ce priveste alimentele in timpul unui episod de herpes oral, alimentele reci, sucurile de legume si supele calde pot satisface foamea in timp ce impiedica agravarea leziunii.

In general, leziunile apar cand sistemul imunitar este slabit. Iata cateva recomandari de alimente ce pot intari sistemul imunitar:

  • alimente bogate in antioxidanti – legume si fructe de toate tipurile si culorile;
  • alimente bogate in zinc – naut, carne de miel etc.;
  • alimente bogate in vitaminele B – fasole verde, oua, broccoli, spanac;
  • probiotice.

Retineti ca elementele declansatoare principale pentru herpesul oral recidivant sunt:

  • expunerea intensa la soare sau la vant;
  • o raceala sau alta problema de sanatate;
  • sistem imunitar slabit;
  • stres;
  • fluctuatii hormonale;
  • buze uscate, crapate.

Referinte:
(1) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/herpes-simplex-virus
(2) https://www.healthline.com/health/baby/cold-sore-in-baby
(3) https://kidshealth.org/en/parents/cold-sores.html
(4) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/Herpes-Simplex-Virus-Cold-Sores.aspx
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685871/
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6419779/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *