Herpangina – Simptome si Tratament

herpangina

banner-peg-perego-miababy

Herpangina mai este cunoscuta si drept boala Zahorsky si afecteaza preponderent copiii. Herpangina este o infectie virala contagioasa produsa de virusuri din familia Coxsackie si foarte frecventa in randul copiilor cu varste intre 3-10 ani, in colectivele de gradinita.

Afla totul despre herpangina, de la simptome pana la tratament si metode de prevenire, in randurile de mai jos.

Cuprins:

1. Despre herpangina
a. Ce este herpangina
b. Cauzele si factorii de risc pentru herpangina
c. Grupe de risc pentru herpangina
d. Simptome ale herpanginei
e. Metode de diagnostic pentru herpangina
f. Complicatii ale herpanginei
2. Cum se trateaza herpangina
a. Tratament simptomatic pentru herpangina
b. Dieta potrivita pentru pacientii cu herpangina
c. Igiena corecta
3. Cum prevenim herpangina
a. Respectarea regulilor de igiena
b. Izolarea bolnavilor cu herpangina de colectivitate
c. Regim alimentar sanatos si variat

banner-peg-perego-miababy

Despre herpangina

Ce este herpangina

Herpangina este o infectie virala contagioasa care afecteaza adesea copiii de gradinita si prescolarii. Aceasta infectie nu are nicio legatura cu virusurile herpetice de tip 1 sau 2, ci este cauzata de enterovirusuri sau virusul Coxsackie de tip A sau tip B. Acest virus se transmite digestiv, fecal-oral sau respiratoriu.

Cauzele si factorii de risc pentru herpangina

Herpangina este cauzata de virusuri din familia Coxsackie si este frecvent intalnita in perioada rece a anului, iarna sau in primele luni de primavara.

Contactarea virusului pe cale aeriana X

Virusul poate fi contactat pe cale aeriana / respiratorie, prin stranut sau tuse. Este extrem de contagios si se transmite cu atat mai repede cu cat incaperea in care este o persoana infectata nu este aerisita corespunzator.

Contactarea virusului pe cale fecalo – orala

Virusul se transmite si pe cale fecalo-orala, mai ales prin jucarii sau alte obiecte atinse/linse de unul sai mai multi copii. Spalatul frecvent pe maini, dupa fiecare si inainte de fiecare masa si lipsa suzetei pot limita transmiterea acestui virus.

cursuri puericultura

Grupe de risc pentru herpangina

  • copiii de gradinita si prescolarii
  • copiii cu imunitate scazuta
  • bebelusii introdusi prea devreme in colective mari de oameni
  • persoanele varstnice

Simptome ale herpanginei

Simptome ale herpanginei

Simptomele specifice ale herpanginei sunt eruptiile de vezicule insotite de ulceratii la nivelul gurii si faringelui. Aceste simptome sunt insotite si de febra, dureri de cap, dureri musculare, inflamarea gaglionilor limfatici, lipsa poftei de mancare si o stare generala de rau.

Febra brusca si ridicata

Herpangina incepe de obicei brusc, cu febra de 38-39 de grade insotita de senzatie de durere in gat si stare generala de rau. La copiii foarte mici pot aparea si convulsii.

miababy magazin

Ulceratii in fundul cavitatii bucale

La 10-12 ore de la aparitia primelor simptome, apar si veziculele in gura si pe amigdale. Acestea sunt dureroase. Ulceratiile sunt de 1-2mm in diametru, de culoare rosu intens la inceput si transformandu-se apoi catre un galben-gri. Din cauza durerilor la nivel bucal, copilul nu poate consuma alimente solide si are dificultati chiar si la inghitirea alimentelor lichide.

Dureri de cap si musculare

Febra si veziculele la nivel oral sunt insotite uneori si de dureri de cap, dureri musculare si chiar si dureri abdominale in cazul in care herpangina a fost declansata de un enterovirus.

Inflamarea ganglionilor limfatici

Din cauza infectiei locale, nodulii limfatici de la nivelul gatului pot fi mariti. Aceasta limfadenopatie va trece odata cu boala.

Lipsa poftei de mancare

Copiii cu herpangina vor refuza mancarea din cauza durerilor foarte mari de la nivelul gurii. Inclusiv lichidele, chiar si apa, pot fi refuzate, crescand astfel riscul de deshidratare. Este foarte importanta hidratarea corespunzatoare deoarece numai astfel sistemul imunitar poate produce anticorpii necesari distrugerii virusului. In cazuri extreme, se poate apela la administrarea de lichide intravenos.

Deterioarea starii generale de sanatate

Durerile de cap, de muschi si cele de la nivelul gurii precum si febra ridicata vor crea o stare generala de rau. Este necesara odihna la pat.

Metode de diagnostic pentru herpangina

Metode de diagnostic pentru herpangina

Examenul clinic

Medicul pediatru sau medicul generalist va stabili diagnosticul de herpangina doar pe baza unui examen fizic rapid si simplu la observarea veziculelor specifice bolii, a febrei si a celorlalte simptome asociate.

Teste de laborator in cazul complicatiilor herpanginei

Herpangina la copii este o boala autolimitata care evolueaza de la sine chiar si fara tratament, asadar testele de laborator nu sunt necesare. Pot fi recomandate teste speciale pentru copiii cu imonodeficiente.

Complicatii ale herpanginei

Herpangina, in cazuri rare, se poate complica producand boli la nivel pulmonar, meningocerebral, ORL etc. Pot aparea si suprainfectii bacteriene care agraveaza boala si pot impune un tratament antibiotic. ATENTIE! Herpangina fara complicatii NU necesita tratament antibiotic.

Deshidratarea bolnavului de herpangina

Aportul optim de lichide este crucial in insanatosirea cat mai rapida a pacientului cu herpangina. Se poate apela la administrarea intravenoasa de lichide, daca este cazul.

Meningita virala

In cazurile in care herpangina este produsa de un enterovirus, aceasta poate declansa o meningita virala sau aseptica. Chiar si in cazurile in care apar complicatii, recuperarea bolii se va face in totalitate.

Convulsii febrile

In cazul copiilor foarte mici si a bebelusilor pot aparea si convulsii febrile. Se recomanda contactarea medicului pentru ca acesta sa va prescrie niste antitermice potrivite.

Cum se trateaza herpangina

Cum se trateaza herpangina

Tratament simptomatic pentru herpangina

Tratamentul herpanginei este suportiv, ca in cazul majoritatii infectiilor cauzate de virusuri. Se vor controla febra si durerea prin administrarea de antitermice, antiinflamatoare si analgezice.

Antitermice, antiinflamatoare si analgezice

Tratamentul cu antitermice antiinflamatoare si analgezice are rolul de a inlatura disconfortul produs de boala. Boala trece de la sine fara tratament, insa aceste medicamente il vor ajuta pe pacient sa o tolereze mai bine.

Solutii locale si spray antiviral

Spalaturile orale si spray-urile antivirale pot fi folosite pentru a diminua durerile cauzate de ulceratiile de la nivelul gurii. Adesea acestea contin lidocaina, insa este important sa nu folositi aceste produse fara recomandarea medicului deoarece pot aparea grave efecte adversedin cauza dozarii incorecte.

Hidratarea bolnavului de herpangina

Hidratarea ajuta bolnavul de herpangina sa se vindece mai repede. Herpangina dispare de obicei in 1-2 saptamani insa pentru aceasta este necesara hidratarea optima a pacientului pe cale naturala sau intravenoasa.

miababy magazin

Dieta potrivita pentru pacientii cu herpangina

Se recomanda sa se evite alimentele iuti, prea condimentate sau alimentele acre. Acestea pot accentua durerile. De asemenea, se recomanda consumul de iaurt, lapte, supe si alte alimente moi/lichide.

Mierea poate fi adaugata in ceaiuri pentru a alina durerile si pentru a diminua inflamatia locala.

Inghetata sau laptele rece sunt si ele recomandate, mai ales pentru copii. Ii ajuta si la diminuarea durerilor iar in acelasi timp ii hidrateaza.

Igiena corecta

Contaminarea poate avea loc in urma folosirii vaselor de bucatarie sau a prosoapelor de catre oamenii sanatosi la comun cu oamenii infectati cu herpangina. Copiii se pot imbolnavi si din folosirea jucariilor comune cu copiii infectati. Asadar, pentru scaderea riscului de a face boala, se recomanda igienizarea obiectelor comune si o buna igiena personala.

Igiena corecta a mainilor

Este importanta ca cei mici sa fie invatati sa se spele cat mai des pe maini, dupa ce se joaca, inainte de masa, si sa nu isi bage mainile murdare in gura.

Igienizarea obiectelor utilizate de copii

Igienizarea obiectelor utilizate de bolnav este necesara pentru a nu ifecta si alte persoane. Aceasta trebuie sa dureze chiar si 3 saptamani de la disparitia bolii, asadar toate tacamurile, vesela, prosoapele si alte obiecte folosite de bolnav trebuie dezinfectate sau spalate corespunzator.

Aerisirea spatiilor locuite

Aerisirea zilnica a incaperilor este importanta pentru a reduce reiscul de contaminare pe cale respiratorie a herpanginei.

Cum prevenim herpangina

Cum prevenim herpangina

Herpangina nu poate fi prevenita, din punct de vedere profilactic, deoarece nu exista un vaccin pentru a imuniza organismul impotriva virusurilor Coxsackie, insa exista o serie de reguli de igiena care daca sunt respectate reduc considerabil riscul de contactare a bolii.

Respectarea regulilor de igiena

Evitati contaminarea prin respectarea unei igiene optime si evitarea persoanelor infectate cu aceasta boala.

Igiena individuala

Copiii, mai ales cei care sunt la scoala si la gradinita, trebuie instruiti cu privire la masurile de igiena precum spalatul pe maini inainte de fiecare masa si dupa mersul la toaleta si introducerea mainilor in gura.

Igiena colectiva

Se recomanda sa se evite contactul sugarilor cu persoanele din exterior suspecte sau nu de infectie cu virusuri Coxsackie. De asemenea, in cazul copiilor, jucariile impartite in grupuri mai mari trebuie dezinfectate periodic cu solutii speciale.

Izolarea bolnavilor cu herpangina de colectivitate

Virusul are o perioada de incubatie asimptomatica de 3-6 zile, asadar prevenirea raspandirii bolii este aproape imposibila. Persoanele care sufera de aceasta boala trebuie imediat indepartate din colectivitate pana la vindecarea bolii.

Regim alimentar sanatos si variat

Se recomanda suplimentarea dietei cu vitamine din surse naturale – sucuri de fructe si legume – si evitarea dulciurilor si a grasimilor. Se recomands si simplimentele cu vitamina C in doze mai mari, mai ales in perioada rece.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Herpangina – Simptome si Tratament”

  1. Buna seara fetita mea are 4 luni si de la 2 lui ia apaut in cerul gurii besicute mici si pe urma sau marit si sau facut albe sau extins pe amigdalite ii trec daua zile si pe urma ii tot apar am fost la medic si a zis ca e stimatia aftoasa mia dat sa prepar ceva in farmacie cu glicerina si complex de vitamina B si sa stiti ca nu ii trec iam schimbat biberonul suzetele le fierb si degeaba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *