giardioza
Giardioza este o afectiune cauzata de infectia cu paraziti microscopici Giardia. Aflati tot ce trebuie sa stiti despre giardioza in randurile de mai jos.
CUPRINS:
Giardioza este o afectiune cauzata de infectia cu paraziti microscopici Giardia. Acesti paraziti pot trai in intestinele multor mamifere, inclusiv la oameni. Desi multe specii de Giardia gasite in intreaga lume, numai Giardia lamblia (cunoscuta si ca G. intestinalis, G. duodenalis) provoaca infectie la om.
Giardioza apare atunci cand chisturile infectate ajung in organism. Transmiterea poate fi de la persoana la persoana, prin alimente, apa contaminata sau prin contact sexual.
Giardioza poate fi transmisa prin apa potabila netratata, consumul de alimente infectata si nespalate, contactul cu suprafete contaminate, sex anal neprotejat, contactul cu fecale contaminate etc. Infectia are loc, de obicei, prin ingerarea chisturilor sau patrunderea lor in organism.
De multe ori, infectia apare in timpul calatoriilor, cand se intra in contact cu apele de agrement folosite de animalele salbatice, cu apa nefiltrata din piscine sau cu aprovizionarea cu apa municipala contaminata.
Infectia cu Giardia este mult mai frecventa la copii decat la adulti. Copiii sunt mai predispusi sa intre in contact cu fecalele, in special daca poarta scutece, folosesc toaleta sau petrec timp intr-un centru de ingrijire a copiilor.
Giardia afecteaza in mod diferit copiii. Unii nu au simptome, in timp ce altii pot avea diaree apoasa sau dureri abdominale, crampe, greata, gaze, pierderea poftei de mancare, deshidratare, simptome ce pot dura 2-6 saptamani. Se transmite la fel la ca adulti – consumul (chiar accidental) de apa sau alimente contaminate, contactul cu fecale sau urme de fecale.
Parazitul Giardia poate fi in scaunul copilului si nu provoaca boala. Daca copilul nu are simptome, tratamentul nu este necesar.
Cei mai expusi riscului de contractare a infectiei sunt:
Parazitul microscopic se numeste Giardia lamblia sau Giardia intestinalis si traieste in doua etape:
Infectia apare atunci cand chisturile sunt preluate din alimente contaminate sau apa. Acidul gastric activeaza chisturile si trofozoizii sunt eliberati, se ataseaza de captuseala intestinului subtire si se reproduc. Chisturile se formeaza in intestinul inferior si apoi sunt transmise in fecale. Parazitul poate fi transmis de la persoana la persoana prin contactul cu fecalele sau prin consumul alimentelor contaminate sau a apei.
Infectia se poate raspandi, de asemenea, daca persoanele infectate nu se spala pe maini dupa ce foloseste toaleta si apoi atinge alimente sau obiecte. Raurile si lacurile pot fi, de asemenea, contaminate. Un copil cu giardioza care poarta scutece intr-o piscina poate contamina acea apa.
Exista un risc mic de transmitere a giardiozelor de la un animal de companie, dar animalele au de obicei un tip diferit de parazit care nu afecteaza oamenii.
Giardia formeaza spori sau celule asemanatoare oualor numite chisturi, care pot supravietui in afara corpului pentru perioade lungi de timp. Chisturile se afla intr-o stare de repaus sau latenta care le ajuta sa supravietuiasca in conditii nefavorabile de mediu. Aceste chisturi sunt eliberate prin fecale. Giardioza se raspandeste atunci cand oamenii inghit accidental parazitul sau chistul. Este nevoie de numai 1 – 10 chisturi pentru a provoca infectii.
Infectia se transmite cel mai adesea prin:
Infectia apare atunci cand persoana inghite parazitul. Nu este posibil sa se infecteze prin contactul cu sangele.
Infectia cu Giardia poate provoca o varietate de simptome intestinale, incluzand:
Simptomele de giardiaza incep de obicei intre 7 – 10 zile dupa expunere, dar poate dura si 3 zile sau pana la 25 de zile. Simptomele dureaza de obicei intre 2 – 6 saptamani, dar pot dura mai mult.
Infectia prelungita cu Giardia poate duce la complicatii, cum ar fi artrita sau deteriorarea celulelor care captusesc intestinele. Persoanele infectate cu Giardia pot sa nu aiba simptome. Acesti indivizi asimptomatici pot inca sa transmita boala altora.
Diareea poate duce la deshidratare. Daca pierderea apei este severa, aceasta poate deveni o prolema grava, in special pentru sugari.
Chisturile sau trofozitii giardiei nu sunt observati in mod constant in scaunele pacientilor infectati. Diagnosticul de giardioza se stabileste prin analiza probelor de scaun care sunt verificate pentru paraziti Giardia. Pot fi necesare mai multe probe de scaun inainte de depistarea parazitilor. Din acest motiv, medicul ar putea comanda un test mult mai sensibil, testul imunosorbant sau testul ELISA. Mai rar, medicii fac diagnosticul analizand mucoasa intestinului subtire cu un instrument numit endoscop si prelevand probe din interiorul intestinului pentru a fi verificate intr-un laborator. Acest lucru se intampla in cazuri mai extreme, cand nu s-a gasit o cauza pentru diaree.
Tratamentul include atat solutii pentru indepartarea parazitului, dar si pentru reducerea simptomelor si prevenirea complicatiilor. Fara tratament, giardia poate deveni cronica si persista, putand provoca reactii repetate de diaree, deficiente de vitamine si oboseala.
Giardioza este tratata cu medicamente eliberate pe baza de reteta care distrug parazitii. Tratamentul dureaza aproximativ 5 – 7 zile, iar medicamentul este administrat, de obicei, ca pilule sau sirop.
Anumite solutii naturiste pot fi folosite pentru a reduce giardioza, dar eficienta lor nu a fost pe deplin stabilita clinic. Aceste suplimente si solutii includ
Astfel de remedii naturiste nu trebuie sa inlocuiasca medicamentele prescrise de medic pentru tratarea giardiozei, mai ales la copii. Netratarea bolii poate duce la complicatii severe.
Iata cateva sfaturi privind regimul alimentar in caz de giardioza:
Giardioza poate duce la complicatii cum ar fi pierderea in greutate si deshidratarea din cauza diareei – deshidratarea apare atunci cand organismul nu are suficienta apa pentru a-si indeplini functiile normale. Infectia poate provoca, de asemenea, intoleranta la lactoza la unii oameni. Multe persoane cu infectie cu giardia dezvolta intoleranta la lactoza – incapacitatea de digerare corecta a zaharului din lapte. Problema poate persista mult timp dupa ce infectia a fost eliminata. Copiii sub 5 ani care au giardioza sunt expusi riscului de malnutritie, care poate interfera cu dezvoltarea lor fizica si mentala.
Niciun medicament sau vaccin nu poate preveni infectia cu Giardia, dar sunt valabile o serie de masuri de precautie care pot contribui la reducerea riscului de infectare sau raspandire a infectiei altor persoane.
Cum puteti preveni infectarea cu Giardia si pentru a preveni raspandirea infectiei:
Referinte:
Platfusul, cunoscut și sub denumirea de picior plat, este o afecțiune frecvent întâlnită la copii,…
Cel mai mare târg din România pentru copii și viitori părinți - Baby Boom Show…
Fie că sărbătorești o zi de naștere, o ocazie specială precum 8 Martie sau un…
Jocurile magnetice reprezintă o opțiune excelentă asupra dezvoltării copiilor, având numeroase beneficii pentru formarea aptitudinilor cognitive…
Venirea pe lume a unui copil aduce bucurie, dar și responsabilități pe măsură. Pentru a…
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…