Articole

Giardioza – simptome si tratament

Giardioza este o afectiune cauzata de infectia cu paraziti microscopici Giardia. Aflati tot ce trebuie sa stiti despre giardioza in randurile de mai jos.

CUPRINS:

  1. Ce este giardioza (lambliaza)?
  2. Giardioza la adulti
  3. Giardioza la copii
  4. Factori de risc
  5. Cauze
  6. Cum se transmite?
  7. Simptome
  8. Diagnostic si investigatii
  9. Tratament
  10. Giardioza netratata – riscuri
  11. Preventie

Ce este giardioza (lambliaza)?

Giardioza este o afectiune cauzata de infectia cu paraziti microscopici Giardia. Acesti paraziti pot trai in intestinele multor mamifere, inclusiv la oameni. Desi multe specii de Giardia gasite in intreaga lume, numai Giardia lamblia (cunoscuta si ca G. intestinalis, G. duodenalis) provoaca infectie la om.

Giardioza apare atunci cand chisturile infectate ajung in organism. Transmiterea poate fi de la persoana la persoana, prin alimente, apa contaminata sau prin contact sexual.

Giardioza la adulti

Giardioza poate fi transmisa prin apa potabila netratata, consumul de alimente infectata si nespalate, contactul cu suprafete contaminate, sex anal neprotejat, contactul cu fecale contaminate etc. Infectia are loc, de obicei, prin ingerarea chisturilor sau patrunderea lor in organism.

De multe ori, infectia apare in timpul calatoriilor, cand se intra in contact cu apele de agrement folosite de animalele salbatice, cu apa nefiltrata din piscine sau cu aprovizionarea cu apa municipala contaminata.

Giardioza la copii

Infectia cu Giardia este mult mai frecventa la copii decat la adulti. Copiii sunt mai predispusi sa intre in contact cu fecalele, in special daca poarta scutece, folosesc toaleta sau petrec timp intr-un centru de ingrijire a copiilor.

Giardia afecteaza in mod diferit copiii. Unii nu au simptome, in timp ce altii pot avea diaree apoasa sau dureri abdominale, crampe, greata, gaze, pierderea poftei de mancare, deshidratare, simptome ce pot dura 2-6 saptamani.  Se transmite la fel la ca adulti – consumul (chiar accidental) de apa sau alimente contaminate, contactul cu fecale sau urme de fecale.

Parazitul Giardia poate fi in scaunul copilului si nu provoaca boala. Daca copilul nu are simptome, tratamentul nu este necesar.

Factori de risc

Cei mai expusi riscului de contractare a infectiei sunt:

  • copiii;
  • persoanele fara acces la apa potabila sigura;
  • persoanele care intra in contact cu copii afectati;
  • persoane care consuma apa contamina, netratata, ca cei care calatoresc, excursionistii, calatorii in tarile in curs de dezvoltare, cei care calatoresc cu rulota etc.;
  • cei care nu se spala eficient pe maini dupa folosirea toaletei;
  • lucratorii din domeniul asistentei medicale si ingrijirii copiilor.

Cauze

Parazitul microscopic se numeste Giardia lamblia sau Giardia intestinalis si traieste in doua etape:

  • tropozoizi – forma activa din interiorul corpului;
  • chisturi – stadiul inactiv care permite supravietuirea in afara corpului.

Infectia apare atunci cand chisturile sunt preluate din alimente contaminate sau apa. Acidul gastric activeaza chisturile si trofozoizii sunt eliberati, se ataseaza de captuseala intestinului subtire si se reproduc. Chisturile se formeaza in intestinul inferior si apoi sunt transmise in fecale. Parazitul poate fi transmis de la persoana la persoana prin contactul cu fecalele sau prin consumul alimentelor contaminate sau a apei.

Infectia se poate raspandi, de asemenea, daca persoanele infectate nu se spala pe maini dupa ce foloseste toaleta si apoi atinge alimente sau obiecte. Raurile si lacurile pot fi, de asemenea, contaminate. Un copil cu giardioza care poarta scutece intr-o piscina poate contamina acea apa.

Exista un risc mic de transmitere a giardiozelor de la un animal de companie, dar animalele au de obicei un tip diferit de parazit care nu afecteaza oamenii.

Cum se transmite?

Giardia formeaza spori sau celule asemanatoare oualor numite chisturi, care pot supravietui in afara corpului pentru perioade lungi de timp. Chisturile se afla intr-o stare de repaus sau latenta care le ajuta sa supravietuiasca in conditii nefavorabile de mediu. Aceste chisturi sunt eliberate prin fecale. Giardioza se raspandeste atunci cand oamenii inghit accidental parazitul sau chistul. Este nevoie de numai 1 – 10 chisturi pentru a provoca infectii.

Infectia se transmite cel mai adesea prin:

  • inghitirea apei poluate din rauri, izvoare, iazuri, lacuri, piscine, spa-uri sau mare;
  • consumul de alte tipuri de ape contaminate;
  • consumul de alimente, fructe sau legume negatite, care au fost contaminate sau au fost spalate cu apa contaminata;
  • contactul cu suprafete contaminate;
  • contactul cu o persoana infectata care nu s-a spalat corespunzator pe maini;
  • atingerea gurii dupa contactul cu lenjerii, toalete, jucarii, scutece folosite de o persoana infectata;
  • contact cu animale sau sol ce contine fecale de animale;
  • expunerea la fecale prin contact sexual.

Infectia apare atunci cand persoana inghite parazitul. Nu este posibil sa se infecteze prin contactul cu sangele.

Simptome

Infectia cu Giardia poate provoca o varietate de simptome intestinale, incluzand:

  • diaree;
  • balonare, gaze, flatulenta;
  • scaune grase care se ridica la suprafata;
  • crampe abdominale;
  • disconfort gastric;
  • greata;
  • pierdere in greutate;
  • febra usoara;
  • deshidratare;
  • halitoza – respiratie urat mirositoare;
  • indigestie;
  • stare generala de rau;
  • oboseala.

Simptomele de giardiaza incep de obicei intre 7 – 10 zile dupa expunere, dar poate dura si 3 zile sau pana la 25 de zile. Simptomele dureaza de obicei intre 2 – 6 saptamani, dar pot dura mai mult.

Infectia prelungita cu Giardia poate duce la complicatii, cum ar fi artrita sau deteriorarea celulelor care captusesc intestinele. Persoanele infectate cu Giardia pot sa nu aiba simptome. Acesti indivizi asimptomatici pot inca sa transmita boala altora.

Diareea poate duce la deshidratare. Daca pierderea apei este severa, aceasta poate deveni o prolema grava, in special pentru sugari.

Diagnostic si investigatii

Chisturile sau trofozitii giardiei nu sunt observati in mod constant in scaunele pacientilor infectati. Diagnosticul de giardioza se stabileste prin analiza probelor de scaun care sunt verificate pentru paraziti Giardia. Pot fi necesare mai multe probe de scaun inainte de depistarea parazitilor. Din acest motiv, medicul ar putea comanda un test mult mai sensibil, testul imunosorbant sau testul ELISA. Mai rar, medicii fac diagnosticul analizand mucoasa intestinului subtire cu un instrument numit endoscop si prelevand probe din interiorul intestinului pentru a fi verificate intr-un laborator. Acest lucru se intampla in cazuri mai extreme, cand nu s-a gasit o cauza pentru diaree.

Tratament

Tratamentul include atat solutii pentru indepartarea parazitului, dar si pentru reducerea simptomelor si prevenirea complicatiilor. Fara tratament, giardia poate deveni cronica si persista, putand provoca reactii repetate de diaree, deficiente de vitamine si oboseala.

Medicamentos

Giardioza este tratata cu medicamente eliberate pe baza de reteta care distrug parazitii. Tratamentul dureaza aproximativ 5 – 7 zile, iar medicamentul este administrat, de obicei, ca pilule sau sirop.

  • Metronidazol este un medicament foarte eficient pentru tratarea giardiozelor. Doza pentru adulti este de 250 mg, de trei ori pe zi timp de 5 zile. Doza pentru copii este de 5 mg pe kg de greutate corporala per doza, de 3 ori pe zi timp de 5 zile. Efectele secundare sunt foarte rare, dar pot include halucinatii, eruptii cutanate, greata, urina tulbure, varsaturi si somnolenta. Metronidazolul poate provoca greata si poate lasa un gust metalic in gura.
  • Tinidazol este la fel de eficace ca si metronidazolul si trata adesea giardiaza intr-o singura doza. Se administreaza adultilor in doze de 2 g, o data, iar doza pediatrica este de 50 mg pe kilogram de greutate corporala, administrata o data, pana la maximum 2 g.
  • Nitazoxanida – este o optiune populara pentru copii deoarece este disponibila in forma lichida si trebuie luata doar timp de 3 zile. Dozajul pentru adulti este de 500 mg de doua ori pe zi, timp de 3 zile. Doza pediatrica pentru varsta de 1-3 ani este de 100 mg la fiecare 12 ore timp de 3 zile, iar pentru cei cu varsta cuprinsa intre 4 si 11 ani, este de 200 mg la fiecare 12 ore timp de 3 zile.

Naturist

Anumite solutii naturiste pot fi folosite pentru a reduce giardioza, dar eficienta lor nu a fost pe deplin stabilita clinic. Aceste suplimente si solutii includ

  • usturoiul – ingredientul sau activ puternic, alicina, poate ajuta in tratamentul giaridozei, deoarece poate curata rapid sistemul si poate readuce digestia la normal (constituentii activi sunt distrusi in timpul gatirii usturoiului);
  • pelin (200 mg de 3 ori pe zi – pentru proprietatile antiparazitare);
  • ulei de oregano (500 mg de 4 ori pe zi, contine substante antibacteriene si antiparazitare naturale cu efecte de detoxifiere);
  • ulei de cuisoare (500 mg de 4 ori pe zi sau 4 cesti de ceai) – ajuta la distrugerea parazitilor si a altor organisme care pot provoca tulburari digestive si infectii;
  • tinctura de mesteacan – tincturile de frunze de mesteacan pot fi eficiente pentru giardioza la om;
  • gentiana – aceasta planta contine berberina care are efect antiparazitar;
  • seminte de dovleac – curcubitacinul este un ingredient activ in semintele de dovleac, cu efect laxativ si calmant, ce poate ajuta la eliminarea parazitilor din organism;
  • Pippali Rasayana – este un medicament ayurvedic indian preparat din Palash si Piper Longum, doua plante indiene, ce poate fi eficient in reducerea giardiozei.

Astfel de remedii naturiste nu trebuie sa inlocuiasca medicamentele prescrise de medic pentru tratarea giardiozei, mai ales la copii. Netratarea bolii poate duce la complicatii severe.

Regim alimentar pentru giardioza

Iata cateva sfaturi privind regimul alimentar in caz de giardioza:

  • Consumati multe lichide, apa curata si bauturi pentru rehidratare disponibile la farmacie. Copiilor nu trebuie sa li se administreze bauturi sportive, sucuri cu sifon sau suc de fructe, deoarece acestea contin prea mult zahar si nu au suficienti electroliti. Daca bautura de rehidratare comerciala nu este disponibila si diareea nu se opreste in decurs de 24 de ore, se poate utiliza formula pentru rehidratare orala conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Pentru a prepara o formula OMS la domiciliu, amestecati 1 litru de apa fiarta sau purificata cu 2 lingurite de zahar, 1/2 lingurita de sare si 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu.
  • Consumati alimente usoare, necondimentate – orez fiert simplu, mere, banane etc.
  • Evitati alimentele picante, citricele, cofeina, alcoolul.
  • Evitati lactatele timp de 3 zile dupa ultimele simptome de giardioza. Uneori, pacientul poate dezvolta intoleranta la lactoza ca urmare a infectiei, iar aceasta se poate reduce de obicei de la sine prin evitarea laptelui si a produselor lactate pentru o luna sau mai mult.
  • Consumati numai alimente si bauturi proaspat gatite (fierbinti), apa imbuteliata din recipiente sigilate.

Giardioza netratata – riscuri

Giardioza poate duce la complicatii cum ar fi pierderea in greutate si deshidratarea din cauza diareei – deshidratarea apare atunci cand organismul nu are suficienta apa pentru a-si indeplini functiile normale. Infectia poate provoca, de asemenea, intoleranta la lactoza la unii oameni. Multe persoane cu infectie cu giardia dezvolta intoleranta la lactoza – incapacitatea de digerare corecta a zaharului din lapte. Problema poate persista mult timp dupa ce infectia a fost eliminata. Copiii sub 5 ani care au giardioza sunt expusi riscului de malnutritie, care poate interfera cu dezvoltarea lor fizica si mentala.

Preventie

Niciun medicament sau vaccin nu poate preveni infectia cu Giardia, dar sunt valabile o serie de masuri de precautie care pot contribui la reducerea riscului de infectare sau raspandire a infectiei altor persoane.

Cum puteti preveni infectarea cu Giardia si pentru a preveni raspandirea infectiei:

  • Spalati-va bine pe maini cat mai des, cu apa si sapun. Aceasta este cea mai simpla si cea mai buna metoda de a preveni cele mai multe tipuri de infectii. Spalati-va pe maini dupa folosirea toaletei sau schimbarea scutecelor si inainte de a manca sau de a pregati mancarea. Cand nu sunt disponibile sapun si apa, dezinfectantele pe baza de alcool reprezinta o alternativa eficienta.
  • Spalati bine fructele si legumele inainte de a le prepara sau consuma.
  • Nu consumati apa netrata din puturi, lacuri, rauri, izvoare, iazuri, daca nu o filtrati sau o fierbeti timp de cel putin 10 minute.
  • Copiii cu giardioza trebuie sa evite mediile de joaca, gradinita si colectivitatile timp de minimum 24 de pre dupa ce diareea s-a oprit.
  • Curatati si dezinfectati zonele de schimbare a scutecului dupa fiecare utilizare.
  • Nu preparati alimente pentru altii daca aveti diaree.
  • Nu impartiti lenjerie, prosoape sau alte obiecte personale cu alte persoane.
  • Invatati copiii sa se spele bine pe maini inainte de masa si dupa folosirea toaletei.
  • Invatati copiii sa nu consume niciodata fructe sau legume crude nespalate.
  • Cand inotati in lacuri, piscine – tineti gura inchisa si evitati sa inghititi accidental apa.
  • Daca aveti diaree, nu inotati in zone publice timp de cel putin 2 saptamani de la reducerea simptomelor, pentru a preveni raspandirea infectiei.
  • Indepartati si spalati imediat hainele sau asternuturile contaminate cu fecale, varsaturi sau diaree folosind sapun si apa fierbinte.
  • Evitati relatiile sexuale anale neprotejate. Evitati practicile sexuale care pot duce la contactul cu mana sau gura cu scaunele, cum ar fi sexul anal sau sexul oral-anal care cresc riscul de transmitere a giardiozelor. Riscul de transmitere poate fi diminuat prin spalarea temeinica cu sapun si apa inainte si dupa orice contact si prin folosirea de prezervative Persoanele care sunt infectate cu giardioza sau cu orice boala diareica trebuie sa evite orice tip de activitati sexuale pana cand infectia este complet eliminata.

Referinte:

  • Parasites Giardia, link: https://www.cdc.gov/parasites/giardia/general-info.html
  • Giardiasis , link: http://www.austincc.edu/microbio/2993r/gl.htm
  • Giardiasis, link: https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2018/infectious-diseases-related-to-travel/giardiasis
  • What Is Giardiasis?, link: https://kidshealth.org/en/parents/giardiasis.html
  • Giardiasis, link: https://www1.nyc.gov/site/doh/health/health-topics/giardiasis.page
  • Giardiasis: Management and Treatment, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15238-giardiasis/management-and-treatment
  • Giardia infection (giardiasis), link: https://healthywa.wa.gov.au/Articles/F_I/Giardia-infection
  • Giardia infection, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/giardia-infection/symptoms-causes/syc-20372786
Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago