Articole

Sanatatea sanilor – afectiuni, preventie, screening

Pentru orice femeie, sanii sunt o parte a feminitatii. Ingrijirea sanilor e responsabilitatea fiecarei femei si trebuie sa fie o prioritate!

Iti oferim un ghid pentru sanatatea sanilor, pentru a vedea care sunt pasii pentru sani frumosi, si mai ales  – sani sanatosi! Afla care sunt cele mai comune afectiuni ale sanilor si ce putem face pentru a le preveni!

CUPRINS:
1. Anatomia sanilor
2. Cele mai frecvente probleme benigne ale sanilor
3. Cancerul de san
4. Diagnostic si screening sani
5. 8 pasi pentru sanatatea sanilor
6. Sanii in sarcina si alaptare
7. Implantul mamar
8. Stiai ca… 10 lucruri interesante despre sani!

Anatomia sanilor

Sanii, situati pe partea din fata a toracelui, sunt cunoscuti din punct de vedere medical drept glandele mamare. Sanul nu contine muschi si este localizat pe partea superioara a muschilor peretelui toracic. Pe intregul san sunt localizate vase sangvine si vasele limfatice.

Sanii feminini contin diferite tipuri de testut adipos, fibros si glandular:

  • tesutul glandular include lobulii mamari si canalele galactofore;
  • tesutul fibros sau de conexiune;
  • tesutul adipos umple spatiile dintre celelalte doua tipuri de tesuturi si determina dimensiunea sanilor.

Structurile glandulare produc laptele matern atunci cand sunt stimulate sa faca acest lucru. Lobulii se conecteaza la un sistem de tuburi, care leaga canalele ce transporta laptele la mamelon, care este inconjurat de o zona mai inchisa la culoare, numita areola. Areola contine mici glande, cunoscute sub denumirea de tuberculi lui Montgomery. Aceste glande secreta lichid care serveste la lubrifierea mamelonului in timpul alaptarii.

Cele mai frecvente probleme benigne ale sanilor

Durerile de sani si nodulii sunt cele mai frecvente probleme ale sanilor. Cele mai multe cazuri sunt benigne, dar cu toate acestea, necesita un control medical.

Dureri la nivelul sanilor

Durerile de sani sunt frecvente si de obicei sunt cauzate de modificari hormonale in timpul ciclului menstrual. Durerile de sani sunt foarte frecvente si rareori indica o problema grava. Problema este mai frecventa la femeile mai tinere sau la femeile in varsta care beneficiaza de terapie de subtitutie hormonala. Durerea poate fi usoara, dar uneori poate afecta activitatile de zi cu zi. Poate fi, de asemenea, ciclica sau non-ciclica.

Durerea ciclica apare in timpul ciclului menstrual. De obicei apare ca o durere usoara, persistenta, in ambii sani inainte de perioada menstruala si apoi se reduce odata cu inceperea menstruatiei. Aceasta este adesea insotita de o senzatie de sensibilitate in sani si umflarea sanilor. Durerea non-ciclica este mai constanta si nu variaza, desi poate sa vina si sa treaca de la sine. Este, de obicei, o durere intensa ce apare intr-un singur san, desi poate aparea in ambii uneori.

Ocazional, durerea se poate simti ca si cum ar fi in san, dar este de fapt e cauzata de altceva, cum ar fi intinderea unui muschi in peretele toracic.

Sfaturi pentru ameliorarea durerii de sani

  • Incercati sa purtati un sutien de sustinere, chiar si cand dormiti.
  • Incercati sa nu purtati un sutien care nu se potriveste.
  • Reduceti consumul de cofeina.
  • Reduceti consumul de sare.
  • Un dus caldut sau o compresa calda ar putea ameliora durerea.
  • Masajul usor al sanilor poate fi o solutie pentru sani durerosi.

Fibroadenoame

Fibroadenomul este mai frecvent la femeile tinere. Nu creste riscul de cancer mamar. Adesea, fibroadenoamele nu pot fi simtite si sunt depistate intamplator la o mamografie sau ecografe. Cand poate fi palpat, se simte ca o masa neteda si foarte mobila in san. In general nu se recomanda tratament, ci doar monitorizarea.

Nodulii mamari

Nodulii la san sunt mici umflaturi in zona sanilor, cu o consistenta diferita de a restului sanului. Nodulii pot fi duri si imobili sau moi si plini cu lichid. Nodulii sunt in general benigni, dar e necesar un control medical pentru a exclude riscul de nodul malign. Chisturile mamare sunt acumulari de lichid in san; ele sunt comune si inofensive si nu cresc riscul de cancer mamar. Apar adesea in timpul menopauzei si pot fi recurente la unele femei. Uneori se pot mari rapid si pot deveni dureroase sau infectate.

Inflamatia sanului (mastita)

Aceasta afectiune provoaca roseata, senzatie de caldura, umflatura si durere in tesutul mamar afectat. Cel mai frecvent, acest lucru este cauzat de o infectie in timpul alaptarii – mastita in alaptare, dar poate aparea si in alte momente din cauza blocarii si inflamatiei canalului mamar – adesea de la o infectie.

Ectazia ductala

Este o problema medicala comuna, frecventa la menopauza, care apare ca parte a procesului de imbatranire normala. Canalele din spatele mamelonului devin mai scurte si se acumuleaza lichid care poate fi verzui sau maroniu si poate duce la scurgeri mamelonare.

Abcesul sanilor

Un abces mamar este o acumulare de puroi, care poate duce la inrosirea pielii si la senzatia de mancarime pe san. Este mai frecvent la femeile care alapteaza, dar uneori poate fi observat si la alte femei, in special daca fumeaza.

Scurgeri mamelonare

In general, scurgerile mamelonare nu sunt semnul unei afectiuni grave. Daca sunteti insarcinata sau alaptati, este destul de normal sa aveti scurgeri din mamelon – se reduc de obicei dupa intarcarea copilului.

O scurgere mamelonara poate fi laptoasa, limpede, galbena, verzuie, maronie sau cu sange, groasa si lipicioasa sau subtire si apoasa, in functie de cauza. Poate fi legata de cauze benigne, inclusiv papilom intraductal, ectazia canalului mamar, abcese, infectii ale sanului, stimulare excesiva a sanilor, sanii fibrochistici, galactoree, dezechilibru hormonal, leziuni sau traumatisme la nivelul sanului, unele medicamente etc.

Atentie! Contactati medicul daca observati orice fel de scurgere anormala, daca scurgerile au sange sau sunt insotite de alte simptome.

Mancarimi de san si mamelon

Mancarimea sanilor cauzeaza disconfort si este adesea cauzata de dermatita de contact, legata de tipul de tesatura al lenjeriei, mai ales daca lenjeria de corp este stransa si va aflati intr-un mediu umed. Mancarimea poate fi, de asemenea, asociata cu modificari hormonale, impreuna cu sensibilitatea sanilor, in timpul zilelor premenstruale. Alte cauze includ infectia pielii si unele alte afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita seboreica sau psoriazis.

Mamelon inversat

Unele femei au un mamelon sau mameloane care sunt plate sau inversate. Citeste aici mai multe despre mameloanele plate. 

Extra mamelon

Unii oameni se nasc cu mameloane suplimentare. Acest lucru nu inseamna ca riscul de cancer mamar este crescut. Extra mameloanele sunt, de obicei, indepartate numai daca pacientului ii cauzeaza disconfort si doreste neaparat acest lucru.

Un san mai mare decat celalalt

In general, sanii sunt diferiti – sanul stang tinde adesea sa fie usor mai mare decat sanul drept. Asimetria mamara – diferenta semnificativa intre marimea sau forma unui singur san comparativ cu altul – este normala si majoritatea diferentelor se vor manifesta chiar dupa pubertate. In schimb, daca observati umflarea brusca sau cresterea semnificativa a unui singur san, contactati medicul.

Vergeturi pe sani

Cand sanii se dezvolta foarte rapid, se pot dezvolta vergeturi. Acestea sunt linii rosii sau decolorate care apar pe suprafata pielii. Sunt foarte frecvente in timpul pubertatii, in timpul sarcinii  – vergeturi in sarcina – sau in timpul perioadelor de crestere sau pierdere semnificativa rapida in greutate.

Par in jurul mamelonului

Este normal ca unele fete si femei sa aiba fire de par care se dezvolta in jurul mamelonului sau pe sani. Parul poate fi indepartat daca acesta cauzeaza disconfort pentru femeie, dar trebuie sa stii ca smulgerea sau raderea firelor de par poate creste riscul de infectii.

Sanii foarte mari (hipertrofie)

Hipertrofia mamara este atunci cand o femeie dezvolta tesut mamar excesiv, ducand la sani mari care pot parea disproportionali cu restul corpului. Acest lucru este considerat a fi o sensibilitate crescuta la hormoni. Unele femei cu hipertrofie se pot simti jenate in ceea ce priveste marimea si aspectul bustului lor, dar trebuie sa-si aminteasca faptul ca aceasta afectiune este normala si este putin probabil sa provoace probleme de sanatate.

Cancerul de san

Cancerul de san precoce este adesea observat pe o mamografie inainte de a exista simptome. Majoritatea femeilor cu cancer mamar nu au semne sau simptome atunci cand sunt diagnosticate. Cel mai frecvent simptom al cancerului mamar este o masa nedureroasa in zona pieptului sau la axila. Este important sa simtiti aceeasi zona in celalalt san pentru a va asigura ca modificarea nu face parte din tesutul mamar sanatos din zona respectiva.

Alte simptome ale cancerului mamar includ:

  • modificarea dimensiunii sau formei sanului;
  • san rosu, umflat sau cu eruptie cutanata;
  • modificari cutanate ale sanului;
  • durere in zona mamelonului;
  • mancarimi ale sanului;
  • scurgeri mamelonare;
  • intunecarea zonei din jurul mamelonului;
  • mamelon retras spre interior;
  • orice problema a sanului care dureaza mai mult de 2 saptamani.

Retineti ca e necesar un control medical – nu va auto-diagnosticati – pentru ca aceste simptome pot fi date de multe alte probleme.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul mamar este cel mai comun cancer la femei, atat in tarile dezvoltate, cat si in tarile mai putin dezvoltate.

Stiai ca…Octombrie este luna de constientizare a cancerului mamar? In aceasta luna se organizeaza anual diferite campanii de constientizare a riscului si simptomelor cancerului mamar. De asemenea, 1 octombrie marcheaza Ziua Internationala a Luptei Impotriva Cancerului de San!

Factori de risc pentru cancerul de san

Factorii de risc pentru cancerul mamar sunt:

  • varsta – femeile trecute de 50 ani au un risc mai mare de cancer mamar;
  • mutatii genetice – mutatiile mostenite ale unor gene, ca BRCA1 si BRCA 2 pot creste riscul unei femei de cancer mamar si cancer ovarian;
  • prima menstruatie – menarha precoce (inainte de 12 ani) si menopauza dupa 55 ani cresc riscul unei femei de cancer mamar din cauza expunerii mai prelungite la hormoni reproducatori;
  • densitatea mare a sanilor – de asemenea, sanii mai densi au mai mult tesut conjunctiv decat sanii cu mai mult tesut adipos, ceea ce poate ingreuna depistarea unei eventuale tumori la mamografie;
  • istoricul personal de cancer sau istoricul de boli non-canceroase ca hiperplazie atipica sau carcinom lobular in situ;
  • istoric familial de cancer mamar;
  • expunerea anterioara la terapie cu radiatii;
  • administrarea de medicament dietilstilbestrol (DES).

Acestia sunt factori nemodificabili, la care se mai adauga o serie de factori modificabili ce tin de stilul de viata, cum ar fi:

  • sedentarismul;
  • excesul de greutate corporala;
  • administrarea unor hormoni – ca terapia de substitutie hormonala;
  • consumul de alcool;
  • fumatul;
  • expunerea la substante chimice cancerigene;
  • istoric reproducator – prima sarcina dupa 30 ani, nicio sarcina de-a lungul vietii, lipsa alaptarii.

Diagnostic si screening sani

Screening inseamna examinare pentru anumite boli inainte sa apara simptomele. Pentru a diagnostica boala de san sau cancerul de san sau pentru a exclude acest lucru, sunt disponibile o serie de tehnici de diagnosticare ce includ:

Auto-examinarea sanilor

Auto-examinarea sanilor implica verificarea sanilor pentru mase sau modificari. Trebuie sa stai culcata si apoi in picioare in fata unei oglinzi. Daca observi ceva anormal, consulta medicul. Nu te alarma si retine ca cele mai multe probleme sau modificari ale sanului nu sunt cauzate de cancer. Auto-examinarea trebuie facuta in fiecare luna!

Examenul clinic al sanului – consult senologic

In timpul examenului fizic de rutina, medicul poate efectua un examen clinic de sani. In timpul unui astfel de examen, medicul va palpa sanii si zona axilei pentru a examina textura si pentru a depista eventuale mase sau modificari neobisnuite.

Mamografia

Mamografia foloseste radiatii de energie scazuta pentru a examina sanul pentru semne de boala sau cancer. O mamografie este o radiografie a sanului care poate gasi adesea tumori prea mici pentru a fi palpate. Expertii nu sunt de acord cu privire la momentul sau frecventa mamografiilor. Unii recomanda sa incepeti screening-ul la varsta de 40 de ani, iar unii recomanda incepand cu varsta de 50 de ani.

Imagistica prin rezonanta magnetica –  RMN de san

Este un test de imagistica care creeaza imagini detaliate ale interiorului sanului. Nu face parte din procedurile de screening si se efectueaza doar cand sunt anumite indicatii clare.

Ecografia de san

Presupune folosirea undelor sonore pentru a face o imagine a tesuturilor din interiorul sanului. Se foloseste ca metoda de screening pentru femeile mai tinere.

Biopsiade san

Presupune folosirea unui ac mic folosit pentru a preleva lichid sau tesut pentru testare. Se face doar daca exista un anumit risc si pentru a depista un eventual cancer.

8 pasi pentru sanatatea sanilor

Sanatatea sanilor e in mainile tale! O serie de obiceiuri sanatoase pot preveni numeroase probleme ale sanilor. Sanatatea sanilor e datoria fiecarei femei!

1. Alimente pentru sanatatea sanilor

Anumite alimente pot sustine sanatatea sanilor. Retineti ca doar alimentatia NU previne bolile sanilor, dar este o componenta care contribuie la sanatatea sanilor.

Iata care sunt principalele alimente benefice pentru sanatatea sanilor:

  • Crucifere – broccoli, varza, conopida – sunt alimente bogate in vitamina A si C, si de asemenea bogate in compusi fitochimici numiti indoli si sulforafane. Acesti antioxidanti pot fi utili prin neutralizarea toxinelor si a agentilor cancerigeni.
  • Proteine vegetale – astfel de alimente sunt bogate in proteine, dar si fibre, acid folic, fier si o serie de antioxidanti.
  • Seminte de in – Sunt o sursa buna de omega 3, dar si lignan. Lignanul furnizeaza fibre si este o sursa de fitoestrogeni antioxidanti care mentin sanatatea sanilor – metabolitii lignanului se pot lega de receptorii de estrogen, inhiband astfel debutul cancerului de san stimulat de estrogen.
  • Peste uleios – Pestele uleios ajuta la sustinerea sanatatii sanatatii mamare, fiind bogat in omega 3 si vitamina D.
  • Tumeric – curcumina din turmenic poate sustine sanatatea sanilor.

Se recomanda adoptarea unei alimentatii sanatoase, naturale si variate. Redu consumul de alimente procesate, alimente cu exces de grasimi, zahar si sare.

2. Mentine-te la o greutate sanatoasa

Relatia dintre obezitate si cancerul de san nu este pe deplin inteleasa, insa stim ca este important ca femeile sa se mentina la o greutate sanatoasa pentru a reduce riscul. Productia hormonului estrogen in tesutul gras al femeilor dupa menopauza este un factor major. La femeile obeze, zonele de cancer de san sensibile la estrogen sunt expuse la mai mult estrogen decat la femeile cu o greutate sanatoasa. Acest lucru poate stimula cresterea si progresul cancerului de san.

3. Fii activa!

Se recomanda exercitii fizice 30 de minute pe zi, cel putin 4-5 zile in fiecare saptamana!

Femeile care sunt active fizic au cu 25% mai putine riscuri sa dezvolte cancer la san decat femeile care sunt sedentare. Cercetarile arata ca exercitiile regulate pot ajuta la prevenirea cancerului de san prin stimularea functiei imune, prevenirea obezitatii si scaderea nivelului de estrogen si insulina.

De asemenea, antrenarea bratelor si a pieptului poate da un aspect mai frumos bustului.

4. Masajul sanilor

Masajul mamar este un instrument util pentru a mentinea sanatatea sanilor. Stimuleaza circulatia, care este necesara pentru mentinerea sanatatii tesutului mamar. Masajul intareste tesutul muscular al pieptului si dezvolta rezistenta la nivelul ligamentelor. Se pot folosi uleiuri specifice, cum ar fi uleiul de masline, pentru a sustine fermitatea si elasticitatea pielii.

Chiar daca exista putine studii care sugereaza ca masajul mamar schimba aspectul sanilor, cu toate acestea, exista dovezi ca masarea sanilor cu ulei poate ajuta la prevenirea vergeturilor, cel putin la femeile gravide. Se recomanda masajul cu ulei de migdale de la inceputul sarcinii timp de 15 minute in fiecare zi.

Masajul mamar poate reduce durerea

Masajul mamar este, de asemenea, o tehnica buna de reducere a durerii de sani. Masajul amelioreaza durerea in tesuturi, reduce durerea si umflarea sanilor si reduce tensiunea la nivelul ligamentelor.

Masajul ca tehnica de autoexaminare

Masajul este si un instrument pentru identificarea precoce a cancerului de san. Examinarile de san si masajul mamar sunt metode de identificare a cancerului de san in  stadiile incipiente. Se pare ca proximativ 25% dintre femei ajung sa depisteze cancerul de san prin autoexaminare.

5. Auto-examinarea sanilor

Autoexaminarea sanilor e esentiala pentru a depista orice modificari anormale la nivelul sanilor. Se recomanda examinarea in fiecare luna, la finalul menstruatiei.

Pasi pentru autoexaminare:

1. Stai in fata unei oglinzi si efectueaza o examinare vizuala a sanilor. Cauta diferente de dimensiune, modificari de culoare sau diferente de forma. Tine mainile pe langa corp initial pentru examinare, apoi mainile in sold si la final mainile deasupra capului pentru a vedea din diferite unghiuri.

2. In timp ce inca stai in fata oglinzii, ridica o mana deasupra capului si cu cealalta mana maseaza sanul de pe partea opusa. Examinarea se face cu cele 3 degete din mijloc. Se fac miscari circulare pe toata suprafata sanului, fara a omite nicio zona. Maseaza treptat cate o zona mica de tesut pana sa treci la urmatoare. Aplica presiune usoara in zona in mijloc, ulterior medie si mai ferma, pe masura ce te deplasezi cu degetele spre exteriorul sanului.

3. Examineaza pana la nivelul axilei si in sus pana la nivelul claviculei.

4. Repeta examinarea pentru celalalt san.

5. Finalizeaza palparea prin stoarcerea usoara a fiecarui mamelon pentru a cauta orice scurgere sau durere.

Mergi la medic daca:

  • observi un nodul la san;
  • observi o scurgere mamara anormala;
  • apar modificari de orice fel la nivelul sanilor;
  • apar modificari ale pielii pe sani sau modificari la nivelul mamelonului.

6. Protejeaza-ti sanii de soare!

Femeile sunt, in mod normal, tentate sa petreaca timp la soare pentru a obtine bronzul dorit. A face plaja topless – cat de periculos e pentru sanatatea sanilor?

Lumina soarelui are, fara indoiala, un efect benefic asupra pielii si metabolismului. In acelasi timp, actiunea razelor solare poate provoca daune grave. Supraexpunerea la soare poate cauza arsuri solare, inclusiv la nivelul sanilor. Femeile care fac plaja topless au mai multe riscuri de melanom  – cancer de piele decat cele care nu isi expun sanii la soare. De asemenea, nu se recomanda nici solarul, care are aceleasi riscuri pentru sanatate.

7. Screening cancer mamar!

Depistarea precoce a cancerului mamar inseamna sanse mai mari de vindecare!

Screening cancer mamar inseamna examinarea sanilor femeii prin diferite metode pentru a depista semne de cancer inainte ca acestea sa cauzeze simptome. De asemenea, screening-ul mamar are beneficii psihologice, conferind o stare de linistre cu privire la sanatatea noastra.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda mamografii anuale pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 50-69 ani. Alte recomandari sugereaza inceperea screening-ului de la varsta de 40 ani – in perioada 40-50 ani screening o data la 2 ani, iar ulterior mamografii anuale pana la 70 ani. Pana la varsta de 40 ani se efectueaza examene clinice si ecografii mamare. Dupa 70 ani se fac mamografii la 2 ani. RMN-ul mamar este facut doar la indicatiile medicului si nu este metoda de screening.

Mamografiile ca metoda de screening au dus in timp la o reducere cu 30% a mortalitaiti din cauza cancerului de san.

Cancerul mamar afecteaza 2,1 milioane femei anual conform OMS. Se estimeaza ca aproape 600.000 femei mor anual din cauza cancerului mamar. In fiecare ora este depistat un nou caz de cancer mamar si la fiecare 3 ore o femeie moare din cauza cancerului mamar!

In prezent exista o serie de campanii gratuite de screening mamar, organizate de diferite institutii. In cea de-a doua jumatate a anului 2019 in tara noastra se va demara Programul National de Screening pentru Cancerul Mamar – cu servicii gratuite – consultatie, mamografie si ecografie san, examen histopatologic in functie de caz.

8. Alegerea sutienului potrivit

Contrar unor opinii, purtarea de sutiene nu este o problema pentru sanatate, atat timp cat se folosesc sutiene potrivite. Ba mai mult decat atat, sutientul (termenul „sutien” provine din franceza si inseamna „suport”) asigura sustinerea sanilor.

Se pare ca 80% dintre femei poarta sutiene nepotrivite, dintre care 70% il poarta mai strans, iar 10% poarta sutiene mai mari decat dimensiunea lor reala.

  • Evita sutientele de marime nepotrivita. Sutienele prea stranse cauzeaza disconfort si preseaza sanul, in timp ce un sutien prea mare nu confera sustinerea potrivita.
  • Sutientul nu trebuie sa stranga si banda de la spate trebuie sa fie dreapta, nu ridicata in sus. Sutienul nu trebuie sa lase urme pe piele.
  • Evita sutienele din materiale de proasta calitate care duc la umiditate si cresterea caldurii.
  • Evita sutienele cu sarme dure care cauzeaza disconfort si cu defecte de cusaturi sau sarme iesite in exterior, care pot cauza leziuni.
  • Alege sa dormi fara sutien si stai acasa fara sutien cand ai ocazia si cand nu este necesar.
  • Alege un sutien in functie de nevoi si de confort. Pentru activitati sportive alege sutiente tip bustiere. In cazul alaptarii opteaza pentru sutiene de alaptare.
  • Alege sutiene din materiale naturale si de calitate.
  • Sutienul se spala dupa 2-3 utilizari sau chiar dupa fiecare utilizare daca ai transpirat mult.
  • Cu sau fara sutien? Nu sunt dovezi clare si studii care sa arate care e mai avantajos, dar se recomanda purtarea sutientului pentru a sustine sanii pe durata zilei si pentru imbunatatirea spectului, dar dormitul fara sutien si evitarea purtarii sutientului cand nu este nevoie.

Afla dimensiunea sutienului potrivit pentru tine!

Exista mai multe moduri de a masura dimensiunea sutienului. Marimea unui sutien in sistemul european este de un numar urmat de o litera. Numarul reprezinta lungimea benzii de sustinere a sutienului, iar litera tipul cupei. Foloseste un metru de croitorie si masoara circumferinta chiar sub sani – circumferinta de sub piept. Asigura-te ca banda de masurare este orizontala si confortabila. Aceasta va fi dimeniunea lungimii benzii sutienului: exemplu: 76 cm – se va aproxima – marimile sutientului disponibile find 65, 70, 75, 80. 85, 90…120.

Ulterior, masoara dimensiunea bustului, plasand metrul de croitorie in jurul bustului, chiar pe mijloc – circumferinta sanilor. Din acest numar scade dimensiunea circumferintei de sub sani. Cifra obtinuta – diferenta –  este folosita pentru a afla cupa. Astfel, avem (in functie de diferenta dintre cele doua valori):

  • Diferenta de 10-12 cm = cupa A
  • 13-15 cm = cupa B
  • 15-17 cm = cupa C
  • 18-20 cm = cupa D
  • 20-22 cm = cupa DD
  • 23-25 cm = cupa E
  • 26- 28 cm = cupa F
  • 28-30 cm = cupa G

Exemplu:

  • circumferinta piept = 93 cm
  • circumferinta sub sani = 79 cm (se estimeaza la 80)
  • 93-79 = 14 cm diferenta, de unde rezulta cupa B
  • Astfel, masura corcta a sutienului = 80B

Sanii in sarcina si alaptare

Ce se intampla cu sanii mei in timpul sarcinii? Structurile complexe interne necesare pentru a alimenta copilul incep sa se formeze numai atunci cand esti insarcinata.

De la sfarsitul primei luni de sarcina, sanii incep sa se transforme in organe producatoare de lapte. In acest timp, canalele de lapte cresc in numar si complexitate, iar celulele producatoare de lapte numite lactocite incep sa se dezvolte in interiorul sanilor. Cantitatea de sange care curge in sani se dubleaza in timpul sarcinii – de aceea este posibil sa se vada venele prin piele. Sanii in sarcina devin mai grei, mai sensibili, umflati si uneori durerosi. Consulta medicul, insa, pentru orice modificare a sanilor.

Implantul mamar

Marirea sanilor sau augmentarea mamoplastica este o procedura de remodelare a sanului cu un implant. Procedura se poate face, de asemenea, pentru reconstructia sanului dupa operatia de indepartare a unui san.

Un implant mamar este o carcasa de silicon umpluta cu gel de silicon sau cu solutie salina. Fiecare tip de implant prezinta avantaje si dezavantaje. Nu exista dovezi ca un implant afecteaza detectarea cancerului mamar – se recomanda mamografii conform indicatiilor medicale.

De examenea, exista posibilitatea de operatie de micsorare a sanilor, numita si mamoplastie de reducere, care e utilizata pentru a reduce excesul de tesut adipos, test si piele de la nivelul sanilor. De obicei, femeile apeleaza la aceasta interventie pentru ca sanii prea mari le cauzeaza disconfort sau pentru a avea bustul proportional cu restul corpului.

Cresterea sanilor prin metode naturale?

  1. Antrenamentele fizice NU cresc dimensiunea sanilor in sine, ci se dezvolta doar musculatura pectorala care poate da un aspect mai frumos. Sanii nu au muschi, astfel ca antrenamentele nu pot tonifia muschii.
  2. Anticonceptionalele pot conferi o usoara modificare a dimensiunii sanilor, ca parte a modificarilor hormonale si a impactului asupra retentiei de apa. Posibila crestre a sanilor in cazul administrarii de pilule contraceptive este o crestere tmeporara.
  3. In ceea ce priveste masajele cu diferite creme, tincturi sau uleiuri, desi promit cresterea dimensiunii bustului, nu sunt dovezi in acest sens. Multe suplimente pentru cresterea sanilor contin anumiti fitoestrogeni si alte componene care pot interactiona cu contraceptivele, cu unele medicamente sau terapii, astfel ca se reocmanda administrarea lor DOAR la indicatiile medicului.

Adevarul este ca singurele metode pentru cresterea sanilor sunt cresterea in greutate (desi nu mereu duce si la cresterea sanilor), fluctuatii hormonale sau interventia chirurgicala de marire a sanilor. Daca iei in greutate se poate observa adesea si marirea sanilor, iar daca scazi in greutate s-ar putea sa observi ca sanii se micsoreaza. Sanii pot creste, de asemenea, in timpul ciclului menstrual. Dimensiunea sanilor este ereditara – Aveti sanse egale de a mosteni dimensiunea pieptului de la unul dintre parinti, de aceea de exemplu o sora poate avea sanii mult mai mari decat alta.

Stiai ca… 10 lucruri interesante despre sani!

1. Un san este de obicei mai mare decat celalalt. In general, sanul stang este mai mare decat dreptul.

2. 70% dintre femei sunt nemultumite de dimensiunea bustului lor.

3. Lasarea sanilor e inevitabila – Imbatranirea naturala a organismului si tesuturilor inseamna ca sanii se vor lasa in timp.

4. Glandele din areolele mamei care alapteaza secreta un miros de lichid amniotic de care sunt atrasi bebelusii si pe care numai copiii il pot mirosi.

5. Mamelonul are mai multe orificii prin care iese laptele matern.

6. Exista 4 tipuri de mameloane sau sfarcuri: proeminente, plate, inversate si normale – normale fiind considerate atunci cand mamelonul iese intotdeauna cu cativa milimetri fata de areola si apoi mai mult in conditii de temperaturi mici, atingere sau excitatie.

7. In timpul excitarii sexuale, areolele devin mai inchise la culoare.

8. Un san mediu cantareste 0,5 kg. Annie Hawkins-Turner detine recordul pentru cei mai mari sanii din lume, cu o dimensiune cupa de 48V, iar sanii sai cantaresc aproape 50 kg.

9. Se estimeaza ca 80% dintre femei poarta dimensiunea gresita a sutienului.

10. Prima operatie de marire a sanilor a avut loc in 1962. Conform Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din România (ACPR), in fiecare an aproximativ 4000 femei apeleaza in Romania la implanturi mamare, dintre care doar 3% din considerente ce tin de sanatate. Pretul pentru un implant mamar este de aproximativ 3000 euro.

Referinte:
(1) Normal Breast Development and Changes, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/normal-breast-development-and-changes
(2) Breast cancer: prevention and control, World Health Organization, link: https://www.who.int/cancer/detection/breastcancer/en/
(3) Breast cancer, Centers for Disease Control and Prevention – CDC, link: https://www.cdc.gov/cancer/breast/index.htm
(4) Breast cancer screening, link: https://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer/screening
(5) https://previnecancerul.ro
(6) Breast health, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/basics/breast-health/hlv-20049411
(7) Common breast conditions, link: https://jeanhailes.org.au/health-a-z/breast-health/common-breast-conditions

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna ziua,am o fata de 15 ani care a depistat un nodul la sanul drept,este de marimea unei nuci,foarte tare,dureroasa la atigere!Tin sa precizez ca i-a aparut brusc!Nu are roseata,pielea este normala!Multumesc si astept un raspuns dca se poate.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago