Articole

Fibromul uterin

Fibromul, cunoscut si sub numele de miom uterin sau leiomion, este o tumora compacta care se dezvolta in uter. Afla tot ce trebuie sa stii despre fibromul uterin din acest articol.

CUPRINS:

  1. Ce este fibromul uterin?
  2. Tipuri de fibrom uterin
  3. Cauze
  4. Factori de risc
  5. Simptome ale fibromului uterin
  6. Diagnostic si analize
  7. Tratament pentru fibrom uterin
  8. Fibromul uterin si sarcina
  9. Fibromul uterin si viata sexuala
  10. Fibromul uterin la menopauza

Ce este fibromul uterin?

Fibromul, cunoscut si sub numele de miom uterin sau leiomion, este o tumora compacta alcatuita din celule musculare netede si tesut conjunctiv fibros care se dezvolta in uter.

Fibromul uterin este o formatiune benigna (non-canceroasa), care apare in stratul muscular (miometrul) al uterului. Uterul este in mare parte format din celule musculare netede, conceput sa se extinda odata cu sarcina in crestere si sa ajute la eliberarea vaginala prin contractarea fortata la finalul sarcinii. Fibroamele uterine pot creste sub endometru, in miometru sau sub captuseala exterioara a uterului. Sunt destul de frecvente si afecteaza aproximativ 25% dintre femeile cu varste cuprinse intre 18 – 45 de ani.

Cand fibromul creste, uterul se extinde si pune presiune asupra organelor apropiate, precum vezica urinara si rectul. Acest lucru poate duce la un sentiment de plenitudine, constipatie si urinare frecventa. In cazuri extreme, uterul poate avea dimensiunea unui copil pe termen lung, ajungand pana la ficat si diafragma. Fibroamele care preseaza endometrul, diminueaza sansa de a ramane insarcinata, deoarece pot interfera cu implantarea embrionului.

Tipuri de fibrom uterin

Exista mai multe tipuri de fibroame si o femeie poate sa aiba mai mult de un tip de fibrom uterin. Aceste tipuri includ:

  • Fibrom subseros – se dezvolta in peretele exterior al uterului si de cele mai multe ori nu produce simptome decat atunci care creste mult si interfera cu activitatea altor organe;
  • Fibrom submucos – apare chiar sub mucoasa uterului si poate cauza probleme menstruale pe masura ce se dezvolta tot mai mult in zona pelvina;
  • Fibrom intramural – se dezvolta in interiorul peretelui uterin si duce la cresterea dimensiunii uterine;
  • Fibrom pediculat – se dezvolta atunci cand un fibrom subseros dezvolta o tulpina care creste si poate cauza dureri severe;
  • Fibrom uterin parazitar – este cel mai rar tip de leiomiom si apare cand o tumora fibroida se ataseaza de alt organ.

Cauze

Fibroamele uterine sunt cresteri anormale ale uterului. Cauzele unui fibrom sunt necunoscute, dar se crede ca sunt legate de hormoni cum ar fi estrogenul, progesteronul si hormonii de crestere.

Estrogenul si progesteronul sunt hormonii produsi de ovare si regleaza regenerarea mucoasei uterine in timpul fiecarui ciclu menstrual si pot stimula cresterea fibroamelor. Acestia par sa favorizeze cresterea fibroamelor. Fibroamele contin mai multi receptori de estrogen si progesteron decat celulele normale ale muschilor uterini.

Factorii genetici si factorii de mediu, cum ar fi dieta, pot fi, de asemenea, legati de cresterea fibromului. Fibroamele apar atunci cand celulele musculare uterine normale se transforma in celule musculare anormale si se dezvolta in formatiuni benigne. Fibroamele nu sunt canceroase si majoritatea sunt mici si nu produc simptome. Cu toate acestea, pot provoca probleme in functie de marime, numar sau locatie.

Cauze ale fibroamelor pot fi si istoricul familial de fibrom uterin, sarcina (sarcina creste productia de estrogen si progesteron in corp), factori genetici, supraponderalitatea si obezitatea etc.

Factori de risc

Femeile care se apropie de menopauza prezinta cel mai mare risc de fibroame din cauza expunerii la niveluri ridicate de estrogen.

Factorii de risc pentru fibromul uterin includ:

  • sarcina;
  • istoric familial de fibrom uterin;
  • varsta de peste 30 ani;
  • greutate corporala mai mare.

Simptome ale fibromului uterin

Aproximativ 1 din 3 femei cu fibrom prezinta simptome, dar uneori fibromul este asimptomatic. Simptomele fibromului uterin pot include:

  • menstruatii intense, dificile, dureroase – menoragie;
  • anemie din cauza menstruatiilor intense;
  • dureri de spate si de picioare;
  • senzatie de plenitudine in abdomenul inferior;
  • constipatie;
  • disconfort la nivelul abdomenului inferior;
  • urinari frecvente;
  • durere in timpul actului sexualdispareunie.

In rare cazuri, fibromul poate duce la probleme de fertilitate si risc de avort. Daca fibroamele sunt mari, pot aparea si cresterea in greutate si umflarea abdomenului inferior. Odata ce un fibroid se dezvolta, acesta poate continua sa creasca pana la menopauza. Deoarece nivelurile de estrogen scad dupa menopauza, fibromul se poate micsora.

Diagnostic si analize

Deoarece fibroamele nu prezinta adesea simptome, ele sunt, de obicei, diagnosticate in timpul examinarilor pelvine de rutina. Procedurile care ajuta la diagnosticarea fibromului uterin pot include:

  • ecografii abdominale sau transvaginale;
  • RMN pentru a analiza dimensiunea si numarul fibroamelor;
  • histeroscopie – pentru a examina interiorul uterului (dispozitivul este introdus prin vagin si in uter, prin cervix, iar daca este necesar, medicul poate efectua o biopsie in acelasi timp pentru a identifica celulele potential canceroase din zona);
  • laparoscopie – se face o mica incizie in zona abdomenului si se introduce un mic tub cu o camera atasata pentru a examina exteriorul uterului si structurile inconjuratoare ale acestuia.

Medici specialisti recomandati pentru consult

Medicii specialisti recomandati pentru consult in cazul unui fibrom uterin sunt cei specializati in chirurgie generala si obstetrica-ginecologie.

Tratament pentru fibrom uterin

Tratamentul este recomandat numai femeilor care se confrunta cu simptome, dar daca fibromul nu afecteaza calitatea vietii, este posibil ca tratamentul sa nu fie necesar. Cand tratamentul este necesar, poate fi sub forma de medicamente sau interventii chirurgicale. De multe ori tratamentul consta doar in monitorizare atenta, fara niciun fel de interventie.

Tratamentul depinde de:

  • starea generala de sanatate si istoricul medical;
  • severitatea bolii;
  • toleranta la anumite medicamente sau proceduri;
  • evolutia bolii;
  • dorinta pentru o viitoare sarcina etc.

Tratament medicamentos pentru fibrom uterin

Prima linie de tratament pentru fibroame este medicatia. Un medicament cunoscut sub numele de agonist al hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRHa) face ca organismul sa produca mai putin estrogen si progesteron, ceea ce poate reduce fibroamele. GnRHa opreste ciclul menstrual fara a afecta fertilitatea dupa terminarea tratamentului. Agonistii GnRH pot provoca simptome asemanatoare menopauzei, inclusiv bufeuri, transpiratie intensa, uscaciunea vaginala si, in unele cazuri, un risc mai mare de osteoporoza.

Alte tratamente includ:

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – acestea include acid mefenamic (ex: Vidan) si ibuprofen, ce reduc productia de compusi lipidici hormonali numiti prostaglandine, care sunt asociate cu crampe menstruale;
  • Anticonceptionalele – ajuta la reglarea ciclului de ovulatie si pot contribui la reducerea durerii sau sangerarii in timpul menstruatiilor;
  • Sisteme intrauterine cu Levonorgestrel (LNG-IUS), cum ar fi Mirena – sunt dispozitive ce se plaseaza in interiorul uterului si elibereaza un hormon numit levonorgestrel intr-un interval de timp extins – previne dezvoltarea captuselii uterului si reduce sangerarea menstruala;
  • Acidul tranexamic – este un medicament nonhormonal administrat pentru a reduce perioadele menstruale dificile.

Operatie chirurgicala pentru fibrom uterin

In cazul fibromului uterin, pot fi folosite o serie de operatii chirurgicale, cum ar fi:

  • Histerectomia: o histerectomie este indepartarea partiala sau totala a uterului. Aceasta optiune este luata in considerare pentru tratarea fibromului extrem de mare sau a hemoragiilor excesive.
  • Miomectomia – presupune indepartarea fibroamelor din peretele muscular al uterului, mentinand fertilitatea. Poate fi histeroscopica sau abdominala.
  • Indepartarea endometrului – indepartarea captuselii din interiorul uterului poate ajuta daca fibroamele se afla in apropierea suprafetei interioare a uterului, iar ablatia endometriala poate fi o alternativa eficienta la o histerectomie pentru unele femei cu fibrom.
  • Embolizarea arterelor uterine (UAE), mai precis embolizarea fibromului uterin (UFE) presupune oprirea alimentarii cu sange in zona fibromului, fiind o tehnica ghidata imagistic ce reduce sau elimina simptomele la pana la 90% dintre persoanele cu fibrom, dar nu este indicata pentru femeile insarcinate sau care isi doresc o viitoare sarcina.
  • Chirurgia cu ultrasunete focalizata ghidata RMN (FUS – Focused ultrasound surgery) – este o optiune de tratament neinvaziv pentru fibroame uterine care mentine uterul si nu necesita incizie, fiind o procedura chirurgicala neinvaziva.

Pret operatie de fibrom uterin

Preturile pentru o operatie de fibrom uterin variaza in functie de tipul procedurii. Pretul unei histerectomii variaza intre 2000-3000 lei, pretul pentru o miomectomie este de aproximativ 800-1500 lei, dar in general o interventie chirurgicala pentru fibrom uterin costa intre 1000-2000 lei, in functie de tip si abordare (clasic sau laparoscopic).

Recuperarea dupa operatia de fibrom uterin

Operatia de fibrom uterin necesita spitalizare, dar recuperarea este in general una buna si femeile pot reveni treptat la activitatile normale in decurs de 7 – 10 zile. Recuperarea depinde de abordul chirurgical, interventiile laparoscopice avand un timp mai scurt de vindecare.

Tratament naturist pentru fibrom uterin

Nu exista un tratament natural dovedit pentru reducerea fibromului uterin, insa pot fi folosite sub supraveghere medicala, in asociere cu eventualele tratamente prescrise de medic.

Anumite remedii si tratamente naturale ce pot avea un efect pozitiv asupra fibroamelor, includ:

  • acupunctura;
  • yoga;
  • masajul;
  • comprese calde pentru ameliorarea durerilor;
  • schimbari in stilul alimentar – reducerea alimentele grase, reducerea excesului de carne, consumul crescut de legume cu frunze verzi, peste etc.;
  • ceaiuri (pentru consum si bai de sezut) – ceai din fructe de afin (intern), ceai de salvie, ceai de pelin,  ceai de cretisoasa si ceai de frunze de zmeur;
  • tinctura de muguri de plop.

Fibromul uterin si sarcina

Este posibil ca fibromul uterin sa schimbe forma trompelor uterine sau sa le blocheze, ceea ce poate afecta viitoarele sarcini. In unele cazuri, fibromul uterin poate creste riscul de avort spontan, nastere prematura sau nastere prin cezariana.

De cele mai multe ori, fibromul uterin nu reduce sansele unei femei de a ramane gravida. Fibroamele submucoase si intramurale – fibroame care schimba forma si dimensiunea cavitatii uterine – par sa afecteze capacitatea femeii de a ramane insarcinata, chiar si cu fertilizarea in vitro. Cu toate acestea, daca fibromul este tratat, fertilitatea poate fi restabilita. Fibroamele pot provoca, de asemenea, complicatii favale sarcinii, cum ar fi avortul spontan, nasterea prematura, pozitia anormala a fatului si necesitatea operatiei prin cezariana, poate afecta cresterea fetala si sanatatea placentei. In timpul sarcinii, tratamentul pentru fibromul uterin este limitat din cauza riscului pentru fat. 

Fibromul uterin si viata sexuala

Din cauza localizarii lor si a faptului ca produc atat de multe simptome opresive, fibromul uterin poate provoca un disconfort in viata sexuala. Fibromul nu produce de fiecare data simptome, dar uneori poate cauza simptome ce interfera cu viata sexuala – dureri si disconfort. Un alt simptom este pierderea libidoului. O explicatie pentru durere este dimensiunea fibromilor. Un fibrom mare poate produce presiune in uter si poate provoca durere in timpul actului sexual. Explicatia pentru pierderea libidoului este data de modificarile hormonale in nivelul de estrogen si progesteron. 

Fibromul uterin la menopauza

Fibroamele sunt cele mai frecvente tipuri de tumori ne-canceroase la femei. Acestea se dezvolta cel mai adesea la femeile care sunt in varsta fertila. De asemenea, pot aparea sau se pot mentine si la menopauza.

Menopauza nu trateaza fibromul, dar din moment ce estrogenul si progesteronul pot creste riscul de fibroame si valorile lor scad in timpul menopauzei, riscul de noi fibroame se reduce sau acestea se pot micsora uneori.

Femeile aflate in postmenopauza ar putea prezenta urmatoarele simptome de fibrom uterin:

  • sangerare puternica;
  • sangerari usoare – spotting;
  • crampe abdominale;
  • edem abdominal;
  • dureri de spate;
  • urinari frecvente;
  • durere in timpul actului sexual;
  • febra etc.

Ca tratamente, se pot recomanda medicamente sau indepartarea chirurgicala a fibromului – mai ales histerectomia. Se pot lua in considerare si pilulele contraceptive.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o săptămână ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

5 luni ago