Excesul de zahar la copii este legat de risc mai mare de carii, obezitate si nu numai. Citeste mai multe despre riscurile consumului crescut de zahar si cateva recomandari.
CUPRINS:
1. Zaharul in alimentatia copiilor
2. Riscurile excesului de zahar la copii
3. Recomandari pentru limitarea consumului de zahar
Exista doua tipuri de zaharuri: zaharurile naturale si zaharurile rafinate – in special zaharul alb adaugat in produse. Zaharurile naturale se gasesc in special in fructe si produse lactate. Zaharurile rafinate sunt numite si „calorii goale” – adica nu ofera nutrienti. Zaharul procesat nu ofera beneficii nutritive – are rol doar de potentiator de aroma si conservant. Se gaseste in cantitati mari in sucuri, dulciuri, produse de patiserie si de panificatie etc.
Zaharul adaugat nu este doar cel pe care il adaugat in ceai, in prajituri etc. – mare parte din zahar este „ascunsa” in dulciuri, bauturi si alte alimente procesate. Cam tot ce e ultraprocesat contine zahar, mai mult sau mai putin. Zaharul adaugat include orice tip de zaharuri rafinate, ce se adauga in alimente sau bauturi in timpul prepararii sau procesarii. Aceste surse de zahar adaugat includ sirop de porumb cu continut mare de fructoza, concentrat din suc de fructe, melasa etc.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Academiei Americane de Pediatrie, copiii de 2-4 ani pot sa consume cel mult 3-4 lingurite de zahar/ zi, iar pentru copiii mai mari de 4 ani se recomanda maximum 6 lingurite de zahar adaugat pe zi, adica cel mult 25 g. In cazul copiilor mai mici de 2 ani nu exista recomandari – este indicata evitarea produselor cu zahar adaugat.
Zaharul se gaseste in numeroase produse din comert, mai ales in dulciuri, produse de patiserie, inghetata, iaurturi indulcite, dressing-uri pentru salate si sosuri, sucuri, gemuri, biscuiti, siropuri, produse lactate indulcite – lapte cu arome etc.
Toate sursele de zahar adaugat furnizeaza energie, dar nu si substante nutritive esentiale. Zaharul poate favoriza consumul excesiv de alimente si bauturi. Acest exces poate contribui la crestere in greutate excesiva si alte probleme de sanatate. Consumul crescut de dulce poate reduce pofta de mancare – mai ales pentru alimente sanatoase si nutritive.
Excesul de alimente bogate in zahar afecteaza cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului. Cu cat consuma mai multe bauturi indulcite, prajituri, bomboane, cu atat va dori sa consume mai putine alimente nutritive, esentiale pentru cresterea sa. Cercetarile arata ca atunci cand cei mici consuma multe alimente bogate in zahar, au tendinta de a consuma mai putine legume, fructe, proteine si lactate. Consumul excesiv de zahar poate duce astfel la deficiente de nutrienti. Nu numai ca alimentele cu zahar inlocuiesc grupele esentiale de alimente, cum ar fi proteinele, fructele, legumele, lactatele si cerealele integrale, dar, de asemenea, priveaza organismul de vitamine si minerale. Copiii in crestere au nevoie de proteine pentru dezvoltare musculara si de grasimi sanatoase pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos.
Zaharul in exces creste riscul de carii dentare. Asta pentru zaharurile raman in contact cu dintii, iar bacteriile de la nivelul gurii le transforma in acizi ce afecteaza smaltul. In acest caz e importanta limitarea consumului de zahar, dar si igiena corecta a gurii – spalatul pe dinti de doua ori pe zi si folosirea de apa de gura.
De asemenea, zaharul in exces creste riscul de obezitate. → Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre obezitatea la copii. Zaharul inseamna multe calorii goale, ce afecteaza echilibrul energetic al organismului, contribuind la acumularea de grasime. Obezitatea creste riscul de afectiuni precum diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare. Prea mult zahar poate duce, de asemenea, la cantitati excesive de grasimi in ficat, o afectiune cunoscuta sub numele de boala ficatului gras non-alcoolic. In plus, cei mici pot fi mai sensibili la efectele zaharului – excesul de zahar poate afecta comportamentul, capacitatea de atentie si de invatare.
Este important sa incurajam obiceiuri alimentare sanatoase incepand din primele etape de viata. Stabilirea timpurie a obiceiurilor alimentare nutritive va ghida copilul catre un stil de viata sanatos in viitor. Concentrati-va pe beneficiile alimentelor nutritive, mai degraba decat pe consecintele negative ale zaharului, pentru a ajuta copiii sa dezvolte o atitudine pozitiva cu privire la alimentatie.
E important sa ii ajutam pe cei mici sa invete ce inseamna un stil de viata sanatos si echilibrat, sa invete care sunt semnalele de foame, sa manance incet. Evitati sa numiti alimentele „bune” sau „rele” – pentru ca cei mici sa rezvolte o relatie pozitiva cu mancarea. Copilul trebuie sa stie ca are nevoie de nutrienti pentru a creste si a se dezvolta, iar in anumite situatii poate consuma dulciuri in cantitati mici.
Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/
(2) https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/sugar-recommendation-healthy-kids-and-teens-infographic
(3) https://health.clevelandclinic.org/what-to-do-when-your-child-eats-too-much-sugar/
(4) https://www.aappublications.org/news/2019/03/25/sugarpp032519
(5) https://www.verywellfamily.com/is-too-much-sugar-harmful-to-kids-22337
Sursa foto: Pexels
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…