Articole

Este bine sau nu sa fie scosi polipii? | Intrebari frecvente

Afla daca este bine sau nu sa fie scosi polipii direct de la domnul Dr. Boris Smoc, medic primar ORL Spitalul Clinic de Urgenta Louis Turcanu – Timisoara. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Este bine sau nu sa fie scosi polipii?

–  transcriere video interviu cu Dr. Boris Smoc –

Dr. Boris Smoc:

Da – cand polipii creeaza probleme, este bine si este indicat sa-i scoatem. Pacientul cu polipi respira greu, respira noaptea dificil, nu poate auzi, aude mai rau din cauza otitelor seroase care apar.

Apar tulburari de morfologie a fetei – nasul este ingust, maxilarul superior impins in fata, dintii rau implantati, bolta palatina ogivala.

Copilul nu invata bine la scoala, la gradinita, creierul nu se oxigeneaza suficient. In permanenta coboara secretii de la nivelul acestor vegetatii adenoide care sunt, de fapt, tesut limfatic pe bolta rinofaringelui, de structura asemanatoare cu amigdalele palatine, facand parte din inelul limfatic al lui Valdair.

De acolo de la vegetatiile adenoide, de la asa-zisii polipi ai copilului coboara secretii care irita in permanent in jos faringe, laringe, trahee, si creeaza o senzatie permanenta de tuse.

Da, este bine sa operam vegetatiile adenoide si pentru celelalte probleme gastro-intestinale care pot aparea. Din cauza acestor secretii care se scurg in episoadele de acutizare, copilul face limfadenite mezenterice, face inflamatii ale ganglionilor din zona gastrica, si atunci prezinta des dureri abdominale. De aceea este bine sa operam copilul cu polipi.

Aceasta respiratie dificila noaptea poate ajunge uneori chiar si la apneea in somn, aceasta mai ales atunci cand se combina hipertrofia polipilor, hipertrofia vegetatiilor adenoide, cu hipertrofia amigdaliana, si ele se pot opera in acelasi timp.

Dr. Boris Smoc

Dr. Boris Smoc, medic primar ORL Spitalul Clinic de Urgenta Louis Turcanu - Timisoara

Recent Posts

Cum tratezi natural alergia facială la copii, fără medicamente agresive

Ai observat vreodată că majoritatea produselor medicamentoase au ca indicație de administrare vârsta copiilor de…

3 zile ago

Platfusul la copii: Tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament

Platfusul, cunoscut și sub denumirea de picior plat, este o afecțiune frecvent întâlnită la copii,…

2 săptămâni ago

Baby Boom Show 2025 – Cel mai mare târg şi HUB de informații pentru copii și viitori părinți din România!

Cel mai mare târg din România pentru copii și viitori părinți - Baby Boom Show…

3 săptămâni ago

Tort la comandă în București – răsfăț dulce pentru orice evenimet special

Fie că sărbătorești o zi de naștere, o ocazie specială precum 8 Martie sau un…

o lună ago

Cum să alegi un joc magnetic potrivit pentru vârsta și abilitățile copilului tău?

Jocurile magnetice reprezintă o opțiune excelentă asupra dezvoltării copiilor, având numeroase beneficii pentru formarea aptitudinilor cognitive…

o lună ago

Ce cumpărături sunt necesare pentru un nou-născut?

Venirea pe lume a unui copil aduce bucurie, dar și responsabilități pe măsură. Pentru a…

2 luni ago