Eritrocite scazute la adulti sau copii – ce inseamna

eritrocite scazute

Afla care pot fi cauzele pentru eritrocite scazute la adulti sau copii, ce rol au globulele rosii, simptome de anemie si tratamente pentru cresterea numarului de eritrocite.

CUPRINS:

1. Ce sunt eritrocitele?
2. Ce inseamna numar scazut de eritrocite?
3. Eritrocite scazute in sarcina
4. Tratamente pentru cresterea numarului de eritrocite

Ce sunt eritrocitele?

Eritrocitele (globulele rosii) sunt celule sangvine ce contin hemoglobina si transporta oxigenul si dioxidul de carbon intre plamani si tesuturi. Daca numarul de eritrocite este scazut, corpul trebuie sa lucreze mai mult pentru a furniza oxigen in intregul corp.

Eritrocitele sunt produse in maduva osoasa printr-un proces numit eritropoieza. Eritrocitele mature sunt eliberate in fluxul sangvin, unde supravietuiesc intre 100 – 120 de zile. Pentru a testa numarul de eritrocite se va preleva o proba de sange ce va fi analizata in laborator – de obicei ca parte a unei hemoleucograme complete. De obicei, nu este nevoie de pregatire speciala pentru acest test. Insa, ar trebui sa informati medicul daca luati medicamente sau suplimente ce ar putea interfera cu rezultatele testului.

Valorile normale pentru eritrocite sunt in general:

  • barbati – 4,3 – 5,7 milioane celule/μL;
  • femei – 3,8 – 5,1 milioane celule/μL;
  • copii – 4,5 – 4,8 milioane celule/μL.

Aceste intervale pot varia in functie de laborator.

ce sunt eritrocitele

Ce inseamna numar scazut de eritrocite?

Daca numarul de eritrocite este mai mic decat in ​​mod normal, poate fi cauzat de:

cursuri puericultura
  • anemie;
  • insuficienta maduvei osoase;
  • deficit de eritropoietina, care este cauza principala a anemiei la pacientii cu boala cronica de rinichi;
  • hemoliza sau distrugerea prea rapida a globulelor rosii cauzata de transfuzii si leziuni ale vaselor de sange;
  • sangerare interna sau externa;
  • malnutritie;
  • deficiente nutritionale, inclusiv lipsa de fier, cupru, folat si vitaminele B6 si B12 – aceste deficiente pot impiedica organismul sa produca suficiente globule rosii;
  • sarcina;
  • tulburari tiroidiene;
  • suprahidratarea;
  • boli parodontale – progresul bolii parodontale este asociat uneori cu o scadere a numarului de globule rosii;
  • insuficienta renala;
  • ulcer la stomac – mucoasa stomacului poate sangera daca aveti un ulcer la stomac, iar sangerarea poate cauza in cele din urma anemie;
  • probleme cu splina – daca splina este marita sau afectata, poate elimina mai multe globule rosii decat in ​​mod normal, provocand anemie.

Anumite medicamente pot scadea, de asemenea, numarul de eritrocite, in special:

  • medicamente de chimioterapie;
  • cloramfenicol pentru infectiile bacteriene;
  • chinidina, folosita pentru a trata bataile neregulate ale inimii;
  • hidantoina, care este utilizata in mod traditional pentru a trata epilepsia si spasmele musculare.

cauze eritrocite scazute

Care sunt simptomele unui numar scazut de eritrocite?

Persoanele cu un numar scazut de globule rosii pot prezenta urmatoarele simptome:

miababy magazin
  • piele palida;
  • oboseala;
  • slabiciune;
  • dificultati de respiratie;
  • dureri de cap;
  • ameteli;
  • maini si picioare reci;
  • batai rapide sau neregulate ale inimii etc.

Anemia si eritrocitele scazute

Numarul scazut de globule rosii din sange poate diminua capacitatea sangelui de a transporta oxigen. Anemia poate aparea in caz de numar mai scazut de globule rosii sau atunci cand globulele rosii din sange nu contin suficienta hemoglobina. In caz de anemie, organismul nu primeste suficient sange bogat in oxigen. Ca urmare, apar stari de oboseala si slabiciune. De asemenea, pot sa apara si simptome ca dificultati de respiratie, ameteli, dureri de cap, piele palida, dureri in piept si maini si picioare reci.

Anemia severa sau de lunga durata poate afecta inima, creierul si alte organe din corp. Majoritatea oamenilor cu o scadere usoara sau moderata a eritrocitelor nu sufera de anemie. Cu toate acestea, anemia poate deveni severa daca persoana in cauza continua sa produca putine eritrocite.

Anemia este adesea un simptom care indica o alta afectiune de baza. Este important sa discutati cu medicul pentru a identifica posibilele cauze ale anemiei si pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat. Cele trei cauze principale asociate cu anemia sunt:

  • pierderi de sange;
  • lipsa productiei de globule rosii;
  • rate mai mari de distrugere a globulelor rosii.

Anemia poate varia de la usoara la forma severa care pune viata in pericol, in functie de nivelul de hemoglobina si de simptomele pe care le intampinati. Unele dintre aceste simptome sunt mai grave decat altele. Medicul va va explica nivelul de hemoglobina si severitatea anemiei.

nivelul eritrocitelor

Eritrocite scazute in sarcina

Sarcina poate fi asociata cu un numar mai mic de eritrocite din cauza nivelurilor scazute de fier, acid folic si/sau vitamina B12. Anemia in sarcina este considerata o problema globala de sanatate, afectand aproape 50% dintre femeile insarcinate. In primele 6 luni de sarcina, portiunea fluida a sangelui creste mai repede decat numarul de globule rosii. Acest lucru face ca sangele sa devina mai subtire si poate duce la anemie si eritrocite scazute. Sarcina este asociata cu un necesar mai mare de fier, pentru producerea hemoglobinei. De asemenea, in sarcina volumul sangvin creste si este nevoie de mai multe fier. Astfel, daca aceste nevoi de fier nu sunt indeplinite, apare risc de eritrocite scazute si anemie in sarcina. Riscul este mai mare in al doilea si al treilea trimestru si in caz de greturi matinale severe.

In plus, fumatul in sarcina poate afecta si mai multe numarul de globule rosii. Fumatul creste in general numarul de globule rosii. Cu toate acestea, in timpul sarcinii, fumatul scade numarul de eritrocite, ceea ce ar putea duce la hipoxie fetala.

De aceea, in sarcina sa recomanda sa renunti complet la fumat, sa ai o alimentatie adecvata si sa iei toate vitaminele prenatale prescrise de medic.

Tratamente pentru cresterea numarului de eritrocite

Tratamentele pentru eritrocite scazute depind de cauza de baza. Cele mai frecvente tratamente pentru eritrocite si anemie includ suplimente cu fier, alte medicamente si transfuzii de sange.

Nutrientii si numarul de eritrocite

Fierul

Daca nivelul de fier este scazut, medicul poate recomanda suplimente de fier sau fier administrat intravenos. Corpul foloseste fierul pentru a produce hemoglobina, care stocheaza oxigen in celulele sangvine. Fara fier, aceste celule pot deveni incapabile sa trimita oxigen in organism. De asemenea, medicul va va recomanda sa consumati mai multe alimente bogate in fier. Exista doua tipuri de fier in alimente: heme si non-heme. Fierul heme se gaseste in produsele de origine animala. Este absorbit mai usor de organism decat fierul non-heme. Exemple de alimente care contin fier heme sunt carnea rosie, peste gras, pui, curcan, crustacee, sardine, ficat de vita etc. Fierul non-heme se gaseste in alimente de origine vegetala, precum legume cu frunze de culoare verde inchis, leguminoase, tofu, cereale fortificate, fructe uscate etc.

Vitamina C

Desi vitamina C nu afecteaza in mod direct eritrocitele, este totusi importanta, deoarece ajuta organismul sa absoarba mai mult fier. Fierul creste productia de eritrocite. Vitamina C se gaseste intr-o varietate de alimente, inclusiv ardei, broccoli, capsuni, rosii, kiwi, citrice etc.

Vitamina B12

Vitamina B-12 este importanta pentru functionarea creierului si pentru producerea de noi eritrocite. Nivelurile scazute de vitamina B-12 pot impiedica maturizarea completa a eritrocitelor. Un deficit de B-12 poate duce la dezvoltarea unor eritrocite anormale numite megaloblaste, care pot duce la anemie megaloblastica. Vitamina B-12 se leaga de proteinele din alimente si se gaseste in mod natural in carnea rosie, peste si crustacee. Produsele lactate, cum ar fi laptele si branza, contin de asemenea vitamina B-12.

Acid folic

Vitamina B-9 este cunoscuta si ca acid folic. Este un nutrient esential pentru sistemul nervos si glandele suprarenale. Ajuta, de asemenea, la crearea de noi celule in organism. Persoanele cu niveluri scazute de acid folic pot dezvolta anemie. Alimentele bogate in acid folic includ ficat de vita, sparanghel, varza de Bruxelles, legume si verdeturi, cum ar fi spanacul, leguminoase etc.

Cupru

Cuprul este un mineral esential care ajuta organismul sa foloseasca fierul din sange. Daca o persoana are deficit de cupru, corpul are dificultati in absorbtia fierului. Surse importante de cupru includ ficat de vita, crustacee, seminte, cartofi, ciuperci, avocado etc.

Vitamina A

Retinolul sau vitamina A sustine numarul eritrocitar al unei persoane in mod similar cuprului. Poate ajuta celulele sa absoarba fierul pentru a functiona la capacitate maxima. Surse importante de vitamina A includ ficat de vita, peste, cartof dulce, morcov, legume cu frunze verzi, cum ar fi varza si spanacul, brocoli etc.

Suplimente pentru eritrocite scazute

Daca nu se obtine un aport optim de nutrienti din dieta, medicul poate recomanda anumite suplimente. Acestea pot creste productia de globule rosii sau pot sa sustina procesele asociate din organism. Unele suplimente pot interactiona cu medicamentele pe care le luati, asa ca asigurati-va ca luati astfel de produse doar la indicatiile medicului. Medicul poate recomanda suplimente de fier, vitamina C, cupru, vitamina A, vitamina E, vitamina B6, vitamina B12, acid folic etc.

miababy magazin

simptome eritrocite scazute

Medicamente si transfuzii

In unele cazuri, schimbarile in dieta sau in stilul de viata nu sunt suficiente pentru a creste numarul de eritrocite la niveluri sanatoase. Medicul va poate recomanda unul sau mai multe dintre urmatoarele:

  • Medicamente pentru a trata o afectiune de baza: daca problema cu eritrocitele este cauzata de o afectiune de baza, cum ar fi hemoragia sau o tulburare genetica;
  • Medicamente pentru stimularea productiei de eritrocite: un hormon numit eritropoietina este produs in rinichi si ficat si stimuleaza maduva osoasa sa produca eritrocite, iar acest hormon poate fi utilizat ca tratament pentru unele forme de anemie;
  • Transfuzie de sange – daca medicamentele nu functioneaza, medicul va poate recomanda o transfuzie de sange pentru a creste numarul de eritrocite.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/conditions/red-blood-count/
(2) https://www.healthline.com/health/how-to-increase-red-blood-cells
(3) https://www.verywellhealth.com/red-blood-cell-rbc-count-1942659
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/319457
(5) https://www.mayoclinic.org/symptoms/low-hemoglobin/basics/causes/sym-20050760

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *