Eritrocite crescute la adulti sau copii – ce inseamna

eritrocite crescute la adulti sau copii

Afla care sunt posibilele cauze pentru eritrocite crescute la adulti sau copii, cand se recomanda testarea numarului de eritrocite si ce analize mai pot fi indicate.

CUPRINS:

1. Ce sunt eritrocitele?
2. Indicatiile testarii
3. Cauze posibile pentru eritrocite crescute
4. Analize suplimentare si tratamente

Ce sunt eritrocitele?

Globulele rosii sau eritrocitele transporta oxigen in toate zonele corpului. Oxigenul se transforma in energie si tesuturile elibereaza dioxid de carbon. Analiza eritrocitelor se face de obicei ca parte a unei hemoleucograme complete.

Globulele rosii se dezvolta in maduva osoasa si apoi sunt eliberate in fluxul sangvin dupa ce se maturizeaza complet, ceea ce dureaza aproximativ 7 zile. Culoarea rosie a eritrocitelor este data de o proteina care le permite sa transporte oxigenul din plamani si sa-l livreze catre alte tesuturi din organism (hemoglobina).

Valorile normale ale eritrocitelor sunt in general:

 • femei – 3,8 – 5,1 milioane celule/μL;
 • barbati – 4,3 – 5,7 milioane celule/μL;
 • copii – 4,5 – 4,8 milioane celule/μL.

Aceste valori pot varia usor de la un laborator la altul.

ce sunt eritrocitele

Indicatiile testarii

Puteti face acest test ca parte a unei hemoleucograme complete, care este adesea inclusa intr-un control de rutina. De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de acest test daca aveti simptome de numar scazut sau ridicat de globule rosii.

cursuri puericultura

Simptomele unui numar scazut de globule rosii pot sa includa:

 • slabiciune;
 • oboseala;
 • piele palida;
 • batai rapide ale inimii.

Simptomele unui numar mare de globule rosii pot sa includa:

miababy magazin
 • dureri de cap;
 • ameteli;
 • probleme de vedere.

Daca aveti o afectiune a sangelui diagnosticata care poate modifica numarul de eritrocite sau luati orice medicamente care pot creste/scadea eritrocitele, medicul va poate recomanda aceasta analiza pentru a monitoriza starea sau tratamentul.

Cauze posibile pentru eritrocite crescute

In general, cresterea numarului de eritrocite poate fi legata de:

 • fumat;
 • deshidratare;
 • niveluri reduse de oxigen in sange;
 • expunerea la frig;
 • anumite probleme cardiace congenitale etc.

analize eritrocite

Ce este eritrocitoza?

Atunci cand numarul de eritrocite este peste normal, vorbim despre eritrocitoza. Eritrocitoza este o afectiune in care corpul produce prea multe globule rosii sau eritrocite. Inseamna o crestere a numarului absolut de globule rosii. Policitemia sau poliglobulia inseamna cresterea relativa a volumului de eritrocite, in raport cu plasma.

Exista doua tipuri de eritrocitoza – aparenta si absoluta. Eritrocitoza sau policitemia aparenta inseamna ca numarul de eritrocite este normal, insa vorbim despre o cantitate mai mica decat e normal de plasma. Astfel, sangele devine mai gros. Problema poate fi legata de exces in greutate, fumat, consum crescut de alcool sau unele medicamente. In mod similar, policitemia relativa poate fi legata de deshidratare.

In caz de policitemie sau eritrocitoza absoluta, inseamna ca organismul produce prea multe eritrocite. Poate fi vorba despre forma primara sau secundara.

Policitemie primara vs Policitemie secundara

Policitemia primara apare atunci cand exista o problema in maduva osoasa care o determina sa produca prea multe globule rosii. Forma primara poate fi congenitala sau dobandita. In policitemia primara, problemele congenitale sau dobandite cu productia de globule rosii duc la policitemie. Doua afectiuni principale care apartin acestei categorii sunt policitemia vera si policitemia primara familiala congenitala. Policitemia vera este legata de o mutatie genetica a genei JAK2, despre care se crede ca poate creste sensibilitatea celulelor maduvei osoase la eritropoietina, ducand la cresterea productiei de globule rosii. Nivelurile altor tipuri de celule sangvine (globule albe si trombocite) sunt adesea crescute in aceasta afectiune. Policitemia primara familiala congenitala este o afectiune legata de o mutatie a genei EPOR si determina productia crescuta de globule rosii ca raspuns la eritropoietina.

Policitemia secundara apare atunci cand corpul produce prea multe celule sangvine, dar nu este cauzata de o problema cu maduva osoasa. Apare de obicei atunci cand un anumit factor afecteaza eritropoietina, care este un hormon produs de rinichi, ce stimuleaza productia de globule rosii. Spre deosebire de policitemia primara in care productia crescuta de globule rosii rezulta din sensibilitatea sau receptivitatea crescuta la eritropoietina, in forma secundara sunt produse mai multe globule rosii din cauza nivelurilor ridicate de eritropoietina circulanta.

Eritrocite crescute si nivelurile reduse de oxigen

Organismulpoate creste productia de globule rosii pentru a compensa orice afectiune care duce la niveluri scazute de oxigen, inclusiv:

 • faptul ca persoana traieste la o altitudine mare;
 • o afectiune prezenta la nastere care reduce capacitatea de transport a oxigenului pentru globulele rosii din sange (hemoglobinopatie);
 • apnee obstructiva de somn;
 • fibroza chistica;
 • insuficienta cardiaca congestiva.

cauze eritrocite marite

Eritrocite crescute in sarcina

In general, cauzele pentru eritrocite crescute la copii sunt aceleasi ca la adulti. De asemenea, cauzele pentru eritrocite crescute in sarcina sunt aceleasi ca si la femeile care nu sunt insarcinate. La 1-5% dintre nou-nascuti poate sa apara policitemia neonatala. Cauzele cele mai frecvente pot fi legate de transfuzii sangvine, transfer de sange placentar la copil dupa nastere sau hipoxie intrauterina – oxigenare necorespunzatoare a fatului din cauza insuficientei placentare. De obicei, copiii si bebelusii nu prezinta simptome vizibile. Doar in policitemia primara pot sa apara adesea simptome ca invinetire usoara, sangerari, cheaguri de sange etc. In forma secundara simptomele pot sa depinda de cauza de baza.

Riscul poate fi mai mare pentru prematuri si copii insuficient dezvoltati pentru varsta gestationala. Cauzele pot include si hipertensiunea mamei in sarcina, amanarea clamparii cordonului ombilical, faptul ca mama fumeaza sau are diabet etc. In general, formele usoare nu cauzeaza probleme. Insa, o crestere mare a numarului de eritrocite poate creste volumul sangvin sau poate duce la cresterea vascozitatii sangelui, afectand astfel circulatia. Tratamentul poate include prelevarea unui anumit volum de sange, inlocuirea sangelui prelevat cu fluide pentru a dilua concentratia de eritrocite sau transfuzii partiale.

Analize suplimentare si tratamente

In majoritatea cazurilor, policitemia poate fi detectata intamplator la analizele de sange de rutina recomandate de medic dintr-un motiv medical care nu are legatura. Ulterior, pot fi efectuate si alte analize de sange, inclusiv analize de coagulare, analiza hemoglobina si hematocrit. Diagnosticul va depinde si de un istoric medical complet, analiza simptomelor, examinare fizica. Se pot face analize si pentru a examina nivelul eritropoietinei. Eritropoietina este un hormon eliberat de rinichi. Creste productia de eritrocite atunci cand corpul are un continut scazut de oxigen. Persoanele cu eritrocitoza primara vor avea un nivel scazut de eritropoietina de obicei. Cei cu eritrocitoza secundara pot avea un nivel ridicat de eritropoietina. De asemenea, se pot face teste pentru mutatiile genetice care provoaca eritrocitoza.

eritrocite crescute

Ce tratamente exista?

Tratamentul are ca scop reducerea riscului de formare a cheagurilor de sange si ameliorarea simptomelor. Adesea implica scaderea numarului de eritrocite.

Tratamentele pentru eritrocitoza includ:

 • flebotomie – se elimina o cantitate mica de sange din corp pentru a reduce numarul de eritrocite;
 • tratamente cu acid acetilsalicilic – unii medici recomanda tratament cu doze mici din acest medicamente pentru a ajuta la prevenirea cheagurilor de sange;
 • medicamente care scad productia de eritrocite – acestea includ hidroxiuree, busulfan si interferon.

Tratamentul pentru eritrocitoza depinde de cauza. Eritrocitoza primara poate fi tratata cu flebotomie, care este atunci cand o cantitate mica de sange este prelevata pentru a elimina excesul de globule rosii din sange si pentru a imbunatati fluxul sangvin. Eritrocitoza secundara este tratata prin tratarea cauzei subiacente. Acest tratament poate include tratamente cu oxigen, recomandari pentru renuntarea la fumat, tratament pentru orice tulburare care cauzeaza niveluri scazute de oxigen, tratarea tulburarilor hormonale etc.

 

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/symptoms/high-red-blood-cell-count/basics/causes/sym-20050858
(2) https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17810-high-red-blood-cell-count
(3) https://medlineplus.gov/lab-tests/red-blood-cell-rbc-count/
(4) https://www.nhs.uk/conditions/red-blood-count/
(5) https://www.healthline.com/health/rbc-count

miababy magazin
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *