Articole

Eczemele la bebelusi si copii

Eczemele la bebelusi si copii pot cauza un disconfort si stres major pentru copil, dar si pentru parinti. Iata care sunt cauzele, factorii declansatori si ce e de facut.

CUPRINS:

1. Ce sunt eczemele?
2. Cauzele eczemelor la copii
3. Simptome
4. Durata
5. Sunt eczemele la bebelusi si copii contagioase?
6. Diagnostic
7. Preventie
8. Tratament

Ce sunt eczemele?

Cuvantul „eczema” este folosit pentru a descrie o serie de afectiuni cronice ale pielii. Dermatita atopica este cel mai frecvent tip de eczema, mai ales la bebelusi si copii mici. Eczema este o afectiune comuna a pielii care face ca pielea sa devina fragila, uscata, si produce mancarime, piele aspra si rosie. Din pacate, nu exista niciun remediu complet pentru eczeme, dar exista multe modalitati de a mentine eczema sub control si de a ameliora simptomele copilului.

Parintii cu eczeme au mai multe riscuri de a avea copii cu eczeme. Anumiti factori declansatori pot agrava eczema, inclusiv factori de mediu, alergii sau transpiratia. Dintre copiii cu eczeme, 65 % prezinta simptome in primul an de viata si 90 % prezinta semne de eczema in primii 5 ani.

Cauzele eczemelor la copii

Bariera de protectie a pielii si sistemul imunitar

Unii copii sunt mai predispusi la eczeme din cauza diferentelor dintre piele si sistemul lor imunitar. Pielea sanatoasa actioneaza ca o bariera pentru a preveni reducerea umezelii si iritarea acesteia. Aceasta functie de bariera a pielii nu este foarte bine dezvoltata la copiii care sunt predispusi la eczeme. Pielea lor nu are umiditate foarte buna, se usuca usor si le permite iritantilor sa patrunda usor.

Sistemul imunitar al copiilor cu eczeme reactioneaza mai puternic la iritanti decat de obicei. Atunci cand sistemul imunitar raspunde puternic la factori iritanti, pielea devine rosie si cu prurit. Cand pielea este rosie si cu prurit, bariera de protectie este si mai afectata si patrund mai multi iritanti. Acest lucru duce la un ciclu de mancarime, zgarieturi si mai multe iritatii, ceea ce face ca eczemele sa se agraveze.

Genetica si eczemele

Eczema apartine unui grup de afectiuni alergice, incluzand astmul, febra fanului si alergia alimentara. Afectiunile alergice tind sa aiba o baza ereditara. Eczema nu este cauzata de o singura gena, si mai multe gene actioneaza impreuna pentru a creste riscul de a dezvolta eczeme.

Un exemplu de gena care are un rol se numeste filagrina care este responsabila de producerea proteinei specifice cu acelasi nume. Atunci cand aceasta gena nu functioneaza corect, functia de bariera a pielii nu functioneaza la fel de bine.

Alergia alimentara si eczemele

Desi alergia alimentara este mai frecventa la copiii care au eczema, acestea sunt afectiuni separate. Alergiile alimentare nu cauzeaza in mod normal eczeme, dar eczema poate creste riscul de a dezvolta o alergie alimentara. O reactie alergica la un aliment apare de obicei rapid. Simptomele unei reactii alergice dispar, de obicei, dupa mai multe ore, atata timp cat alimentul nu mai este consumat iar. Eczema este o afectiune cronica ce nu dispare usor.

Eczemele tind sa apara pe obraji, in locuri mai imprevizibile fata de alergiile alimentare.

Factori declansatori

  • Iritantii sunt substante care provoaca senzatie de arsura, mancarime sau inrosire. Acestea includ sapunuri dure, produse chimice, parfumuri si produse de ingrijire a pielii care contin parfum sau alcool. Unele tesaturi, cum ar fi lana si imbracamintea stransa pot, de asemenea, sa irite pielea.
  • Alergenii sunt substante care declanseaza o reactie alergica, care poate include stranut, mancarime, lacrimare si rinoree. Unii alergeni, cum ar fi polenul, parul de animale sau alimentele (in cazuri rare), pot declansa sau agrava simptomele eczemelor.
  • Umiditatea scazuta (aerul uscat) poate provoca uscarea si mancarimea pielii. Caldura si umiditatea ridicata provoaca transpiratia, ceea ce poate agrava mancarimea.
  • Stresul declanseaza aparitia unor eruptii la unele persoane cu eczema. In plus, agraveaza zgarierea si scarpinarea pielii.

Eczema ar putea sa apara:

  • dupa contactul cu substante chimice iritante, cum ar fi sapunurile, cosmeticele, tesaturile iritante precum lana si poliesterul;
  • dupa contact cu nisip, iarba;
  • dupa infectii virale sau bacteriene;
  • dupa expunerea la substante precum acarienii de praf sau parul de animale;
  • dupa expunerea la alimente la care copilul este alergic;
  • cand copilului ii e foarte cald;
  • cand copilul e stresat.

Nu toti acesti declansatori vor cauza eczema fiecarui copul. Declansatorii difera de la copil la copil.

Simptome

Bebelusii cu eczeme au, de obicei, o eruptie rosie, uscata pe fata. Dermatita bebelusi poate aparea pe scalp, pe corp, pe brate si pe picioare sau pe urechi – de multe ori se observa palme uscate la copii din cauza acestei probleme. La copiii mai mari, eruptia cutanata este adesea pe pielea din jurul genunchiului, incheieturilor, coatelor si gleznelor La unii copii, eruptia cutanata poate acoperi intregul corp.

Fiecare copil poate simti simptome in mod diferit, dar principalele simptome includ urmatoarele:

  • piele uscata, solzoasa;
  • mici umflaturi care elibereaza un lichid sau se desfac atunci cand sunt zgariate;
  • piele rosie si umflata;
  • ingrosarea pielii (eczema cronica).

Indepartarea si zgarierea excesiva pot duce la leziuni si rani, crescand riscul de infectii.

Care este diferenta dintre eczema si dermatita atopica la copii?

Eczema este un termen umbrela pentru un grup de boli de piele la copii si adulti, care fac ca pielea sa devina uscata, inflamata si cu mancarimi (dermatita). Dermatita atopica este una dintre cele mai comune tipuri de eczeme, afectand 13% dintre copii. Dermatita atopica la copii este considerata o afectiune cronica, inflamatorie, care este rezultatul unui raspuns al sistemului imunitar hiperactiv la declansatori din interiorul si din afara corpului.

Eczemele la copii in functie de varsta

Eczema arata si actioneaza diferit la sugari si copii mici decat la copiii mai mari. Localizarea si aparitia eczemelor se schimba in timp ce acestea cresc:

0-6 luni – eczema nou-nascut

Eczemele apar de obicei pe fata, obraji, barbie, frunte si scalp. Se pot raspandi si in alte zone ale corpului, dar nu in zona de scutec, unde umiditatea protejeaza pielea. Eczema e diferita de iritatia de scutec.

6-12 luni – eczema bebelusi

Eczemele sau dermatita infantila apar adesea pe coate sau genunchi, locuri usor de zgariat cand acesta merge de-a busilea sau se taraste. Daca devine infectata, se poate forma o crusta galbuie.

2-5 ani – eczema copii mici

Eczemele la aceasta varsta pot aparea ca pete rosii cu umflaturi mici. Se pot forma in zona coatelor, genunchilor, la incheieturi, pe glezne sua maini. Pot aparea si in jurul gatului si a pleoapelor. Pielea copilului poate incepe sa fie uscata si aspra, mai groasa.

5 ani +

Dupa 5 ani eczemele apar cel mai adesea pe coate si genunchi, sau doar pe maini. Pot aparea leziuni cu roseata in spatele urechilor, pe picioare sau scalp.

Durata

In multe cazuri, eczemele intra in remisie si simptomele pot disparea cu totul timp de luni sau chiar ani. In multe cazuri, simptomele incep sa se imbunatateasca pana la varsta de 5 sau 6 ani, dar alteori simptomele pot persista pana in perioada adolescentei si la varsta adulta. La unii copii, afectiunea se poate ameliora, dar sa reapara iar la pubertate, cand hormonii, stresul si anumite produse cosmetice iritante pot declansa eczemele.

Sunt eczemele la bebelusi si copii contagioase?

Eczema nu este contagioasa, deci nu este nevoie sa tineti copilul departe de colectivitate sau de alti copii.

Diagnostic

Mergeti la medic pentru un diagnostic daca observati semne de eczeme, daca cel mic prezinta mancarime si disconfort, daca eczemele supureaza sau sangereaza, daca nu se amelioreaza etc.

Diagnosticul se bazeaza, de obicei, pe examinarea fizica si pe istoricul medical, dar poate include si urmatoarele:

  • analiza istoricului medical familial;
  • istoric personal de alergii;
  • teste de sange – se poate testa nivelul de imunoglobulina E (IgE). IgE este eliberat de sistemul imunitar al organismului si este in concentratii ridicate la majoritatea copiilor cu alergii si cu dermatita atopica.
  • teste cutanate – testele cutanate pot fi efectuate pentru a depista alergiile sau alte afectiuni ale pielii.

Preventie

Cum poti preveni aparitia eczemelor:

  • Mentineti pielea copilului hidratata. E necesara hidratarea de mai multe ori pe zi, folosind produse hidratante fara parfum si fara coloranti.
  • Baita copilului – baia si dusurile trebuie sa fie caldute si scurte (nu prelungite sau fierbinti). Folositi produse de curatare usoara, fara parfum si coloranti. Evitati produsele spumante de baie. Dupa baie aplicati imediat un hidratant pe pielea copilului.
  • Se recomanda tesaturile moi, cum ar fi bumbac 100%, evitarea materialelor sintetice, indepartarea etichetelor care pot irita pielea, evitarea hainelor prea stranse pe corp si spalarea hainelor cu detergenti pentru haine delicate.
  • Copilul poate inota in piscina, dar aplicati un produs intens hidratant pe corp inainte de inot. Dupa inot, spalati pielea si aplicati mai mult hidratant.

Tratament

Hidratarea pielii

Mentineti pielea copilului bine hidratata in orice moment. Acest lucru ajuta la imbunatatirea aspectului pielii, mentinerea barierei si protectie si intreruperea ciclului de iritare, care duce la mancarime si zgariere. Dusurile trebuie sa fie scurte si caldute. Se vor folosi doar produse blande, evitand colorantii si parfumurile. Dupa baie, hidratati pielea copilului si aplicati unguentele prescrise de medic daca este cazul. Aplicati crema hidratanta la 2-3 minute dupa baie – hidratantul ajuta la blocarea pierderii de apa din piele.

Produsele hidratante pot fi impartite in trei categorii, pe baza cantitatii de ulei sau grasimi in comparatie cu cantitatea de apa prezenta. Aceste trei grupuri se numesc unguente, creme si lotiuni.

  • Unguentele contin doar grasimi si nu contin multa apa. Sunt consistente si aproape incolore.
  • Cremele sunt de obicei jumatate apa si jumatate ulei, sunt foarte dense si adesea albe, ca produsul pentru eczema bebe bepanthen.
  • Lotiunile sunt creme cu mult mai multa apa adaugata. Acestea sunt mai subtiri, adesea in recipiente cu dozator si sunt, de obicei, de culoare alba.

Exemple de ingrediente din creme pentru eczeme la copii care ajuta la mentinerea umezelii blocate in piele:

  • Vaselina si petrolatum – sunt ingrediente grase si foarte eficiente in mentinerea umezelii in piele;
  • Silicon si dimeticona – sunt ingrediente non-grase si, de asemenea, eficiente in blocarea umiditatii in piele;
  • Ceramidele – substante care retin umiditatea si sunt prezente in mod natural in piele (aplicarea ceramidelor pe piele ajuta la mentinerea umezelii).

Medicamente si unguente

Pentru unii copii cu eczeme, baita zilnica si hidratarea nu sunt suficiente. Acesti copii au nevoie, de asemenea, de un plan de tratament medical, care include adesea creme sau unguente medicale care regleaza sistemul imunitar si controleaza iritarea. Planurile de tratament medical includ, de asemenea, instructiuni privind cat de des si cand se aplica crema sau unguentul.

Exista o varietate de medicamente pentru piele disponibile pentru eczeme, fiecare cu o putere diferita. Puterea medicatiei prescrise trebuie sa fie potrivita pentru zona corpului care are nevoie de medicament; de exemplu un tratament eczema fata difera de tratament eczema corp. Medicamentul este mai eficient daca e aplicat imediat dupa baie, in timp ce pielea este inca umeda.

Steroizii topici sunt creme sau unguente care au medicamente steroidiene in compozitie pentru a trata inflamatia pielii. Sunt uneori prescrise pentru a reduce durerea, mancarimea, inrosirea si umflarea.

Medicul va poate prescrie o crema sau un unguent pe baza de cortizon. Cortizonul este un hormon natural produs de organism. Acestea sunt foarte eficiente in combaterea eczemelor si sunt sigure daca sunt utilizate conform instructiunilor. Cortizonii mai slabi sunt utilizati pe fata, iar cortizonii mai puternici sunt utilizati pe corp. Este important sa aplicati cortizonul corect pe toate zonele cu eczema. Orice medicamente, creme si unguente trebuie utilizate in conformitate cu prescriptiile medicului.

Antihistaminicele orale sunt medicamente administrate pe cale orala pentru a reduce pruritul prin blocarea procesului de histamina intr-o reactie alergica.

Evitarea iritantilor si a factorilor declansatori

Unele substante pot irita pielea si pot declansa ciclul de mancarime si zgarieturi. Ajutati copilul sa evite zgarierea si sa identificati impreuna factorii declansatori, care pot varia de la copil la copil.

Tulburarile emotionale, frustrarea si jena sunt stresante si pot provoca mancarime, ceea ce duce la zgarierea pielii la copiii cu eczeme. Ajutati copilul sa invete sa faca fata evenimentelor stresante. Alergenii de mediu includ par si saliva de animale, polen si mucegaiuri. Daca cel mic este alergic la astfel de produsi, reduceti expunerea copilului pe cat posibil la acestia. De asemenea, identificati alimentele care declanseaza iritatii cutanate.

Alte sfaturi:

  • Mentineti unghiutele copilului taiate scurte pentru a preveni zgarierea pielii.
  • Folositi detergenti antialergici.
  • Spalati hainele noi si taiati etichetele care pot irita pielea.
  • Evitati hainutele stranse pe corp.

Cand contactam medicul

Copiii si adolescentii cu eczema sunt predispusi la infectii ale pielii. Adresati-va imediat medicului daca observati oricare dintre semnele precoce ale infectiei cutanate, care pot include:

  • febra crescuta;
  • roseata si caldura in sau in jurul zonelor afectate;
  • zone umflate pe zona afectata sau in jurul zonele afectate;
  • leziuni si blistere.

De asemenea, sunati medicul daca observati o schimbare brusca sau agravarea eczemelor sau daca nu raspund la tratament.

Tratament naturist pentru eczeme la bebelusi si copii

La indicatiile medicului puteti apela si la o serie de produse naturiste pentru eczema la copii, fara a renunta insa la tratamentul prescris de medic:

  • Ulei de cocos – Cunoscut pentru proprietatile sale hidratante si anti-bacteriene, uleiul de nuca de cocos este o alegere comuna pentru ingrijirea pielii bebelusului, si poate uneori prezenta eficienta in reducerea eczemelor. Pe langa faptul ca este un hidratant eficient, exista dovezi stiintifice ca uleiul de cocos are proprietati anti-bacteriene care reduc substantial riscul de eczeme infectate.
  • Ulei de floarea-soarelui presat la rece – Este bogat in acizi grasi esentiali, care sunt usor absorbiti prin piele. Se crede ca o lipsa de acizi grasi esentiali poate contribui in unele cazuri la eczeme la copii. Exista dovezi ca uleiul de floarea-soarelui ajuta la imbunatatirea functiei de bariera a pielii si este antiinflamator.
  • Unguente cu vitamina B12 – Unguentele care contin vitamina B12 pot ajuta la controlul eczemelor.
  • Unguent cu galbenele (Calendula officinalis) – Unguentul cu galbenele poate calma pielea iritata. Actioneaza prin reducerea inflamatiei, eliminand bacteriile si ajutand pielea sa se vindece.
  • Probioticele – Probioticele nu previn eczemele, dar pot fi eficiente in tratamentul lor.
  • Magneziu – Unguentele cu magneziu pot ameliora eczemele si alte afectiuni ale pielii.

Referinte:
(1) Eczema and food allergy in babies and young children, link: https://www.healthlinkbc.ca/healthy-eating/eczema-allergy-baby-children
(2) Eczema, link: https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/eczema
(3) Eczema in children, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/eczema-in-children
(4) Eczema, link: https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/eczema/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago