Articole

Ecografia transvaginala – tot ce trebuie sa stii

Ecografia transvaginala este deseori indicata ca parte a controalelor ginecologice, inclusiv controalele medicale in sarcina. Afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura.

CUPRINS:

1. Ce este ecografia transvaginala?
2. Cand se recomanda ecografia transvaginala?
3. Cum se face ecografia transvaginala?
4. Intrebari frecvente

Ce este ecografia transvaginala?

Notiune generale despre ecografie

Ecografia sau ultrasonografia, denumita uneori sonografie, utilizeaza unde sonore de inalta frecventa si un computer pentru a crea imagini ale vaselor sangvine, tesuturilor si organelor. Undele sonore „lovesc” anumite regiuni interne si sunt reflectate. Un computer analizeaza apoi semnalele transmise de undele sonore si creeaza o imagine a corpului folosind aceste semnale. Ecografiile sunt folosite pentru a vizualiza organele interne, modul lor de functionare si pentru a evalua circulatia sangelui prin diferite vase. Ecografiila sunt adesea folosite pentru a examina mai multe regiuni ale corpului, cum ar fi abdomenul, sanii, pelvisul, prostata, scrotul, tiroida si paratiroida, si sistemul vascular. In timpul sarcinii, ecografiile de sarcina sunt efectuate pentru a evalua dezvoltarea fatului.

Ecografia transvaginala utilizeaza unde sonore pentru a forma imagini ale vaginului, colului uterin, uterului si ovarelor. Este, de asemenea, utilizata pentru a diagnostica durerea pelviana, probleme menstruale si ginecologice, sangerari anormale si anumite tipuri de infertilitate. Sonda cu ultrasunete este plasata in vagin. Este o examinare interna. Ecografia transvaginala sau endovaginala se efectueaza ca parte a unui examen ginecologic si implica inserarea traductorului in vagin, dupa ce va goliti vezica. Varful traductorului este mai mic decat speculul standard folosit la efectuarea unui test Papanicolau. Un capac de protectie sau un prezervativ este plasat peste traductor, lubrifiat cu o cantitate mica de gel si apoi introdus in vagin.

Ecografie transabdominala vs Ecografie transvaginala

Ecografia transabdominala trimite un fascicul de ultrasunete prin peretele abdominal anterior pe regiunea vezicii urinare extinse, care actioneaza ca o fereastra acustica. Astfel, ii permite energiei cu ultrasunete sa treaca prin vezica liber si astfel sa patrunda in abdomen fara abatere. Sonda este insa plasata la distanta de organele ce urmeaza a fi inregistrate, ceea ce inseamna ca sunt utilizate frecvente mai joase ale energiei, ceea ce poate reduce calitatea imaginii. O alta problema apare la femeile cu mai mult tesut gras. Tesutul gras din peretele abdominal anterior deviaza fasciculul lovind organele interne si, prin urmare, reduce claritatea imaginii.

Ca rezultat, o noua abordare a fost descrisa in 1985, cand a fost utilizata prima sonda de ecografie transvaginala. Acest lucru a redus distanta pana la organele inregistrate, astfel incat frecventele ultrasunetele au fost mai mari si rezolutia a fost mai buna.

„Transvaginal” inseamna „prin vagin”. In timpul procedurii, o mica sonda cu ultrasunete – lubrifiata si acoperita cu o manta igienica – este introdusa usor in vagin. Sonda nu este mult mai mare decat un tampon si nu ar trebui sa provoace durere sau disconfort major. Sonda cu ultrasunete transmite undele de sunet de inalta frecventa. Atunci cand acestea sunt reflectate de anumite organe, ele sunt transformate intr-o imagine. Acest lucru le permite medicilor sa examineze uterul, ovarele si organele pelviene.

Cand se recomanda ecografia transvaginala?

Testul este solicitat de medic daca aveti simptome de durere pelvina sau sangerare anormala sau pentru a verifica fibroamele (tumori musculare ale uterului), polipi (zone de ingrosare a mucoasei uterului), chisturi ovariene sau tumori, infertilitate, sau evaluarea sarcinii timpurii. Este adesea urmata de o ecografie abdominala, folosind un traductor manual portabil pe partea exterioara a corpului, in partea inferioara a abdomenului.

Ecografia transvaginala poate fi indicata pentru urmatoarele probleme:

  • constatari anormale ale unui examen fizic, cum ar fi chisturi, tumori fibroide sau alte formatiuni;
  • sangerari vaginale anormale, infectii si probleme menstruale;
  • anumite tipuri de infertilitate;
  • monitorizarea sarcinii, inclusiv evaluarea complicatiilor;
  • durere pelvina;
  • diagnosticarea malpozitiilor uterului, cum ar fi retroflexia;
  • tratamente de fertilitate, cum ar fi aspirarea ovulelor pentru utilizare in timpul fertilizarii in vitro;
  • aspiratia si drenajul unui chist ovarian;
  • analiza dispozitivelor intrauterine;
  • drenajul acumularilor din pelvis etc.

O ecografie transvaginala ofera imagini mult mai detaliate ale organelor din pelvis, in special uterul (inclusiv trompele uterine si ovarele), comparativ cu ecografia pelvina.

Ce organe interne poate examina?

Ecografia transvaginala poate fi utilizata pentru examinarea urmatoarelor organe interne:

  • vagin;
  • col uterin;
  • uter;
  • trompe uterine;
  • ovare;
  • vezica urinara.

Ecografiile transvaginale sunt de asemenea utile pentru a verifica:

  • chisturi ovariene sau tumori;
  • fibrom;
  • polipi etc.

Cum se face ecografia transvaginala?

Ecografia transvaginala se efectueaza cu vezica goala. Pacienta va sta intinsa pe spate, talpile pe masa de examinare sprijinite, si genunchii indoiti – ca la un examen pelvin. Sonda transvaginala acoperita cu un capac de protectie special sau un prezervativ se va plasa in interiorul vaginului. Medicul va misca sonda pentru a obtine cele mai bune imagini. Procedura nu trebuie sa fie dureroasa, dar se poate resimti o usoara presiune.

Sonda transmite undele sonore si inregistreaza reflexiile acelor unde de pe structurile corpului. Aparatul cu ultrasunete creeaza o imagine a regiunii corpului. Imaginea este afisata pe monitor.

Comunicati-i medicului daca sunteti alergica la latex. S-ar putea sa simtiti o presiune in timp ce medicul introduce traductorul. Acest sentiment este similar cu presiunea resimtita in timpul unei test Papanicolau atunci cand medicul introduce un specul in vagin. Odata ce transductorul se afla in interiorul vaginului, undele sonore sunt reflectate din organele interne si transmit imagini de pe interiorul bazinului pe un monitor.

Medicul poate indica o ecografie cu infuzie salina (SIS). Acesta este un tip special de ecografie transvaginala care implica introducerea apei sterile in uter inainte de ecografie pentru a ajuta la identificarea eventualelor anomalii posibile in interior. Solutia salina intinde usor uterul, oferind o imagine mai detaliata a interiorului uterului decat o ecografie conventionala.

Cum te pregatesti pentru ecografia transvaginala sau ecografia endovaginala?

  • Examinarea se efectueaza cu vezica complet goala. O vezica goala ajuta la ridicarea intestinului si permite o imagine mai clara a organelor pelvine.
  • Trebuie eliminate eventualele tampoane interne.
  • Purtati imbracaminte confortabila, care ofera un acces usor la partea inferioara a corpului.
  • Daca sunteti in timpul menstruatiei, trebuie sa indepartati orice tampon pe care il utilizati inainte de ecografie.

Examinarea se efectueaza in „timp real”, ceea ce inseamna ca imaginile pe care le vedeti pe ecran arata interiorul zonei pelvine (abdomen inferior). Totusi, in timpul examinarii se pot efectua si fotografii. La sfarsitul testului, sonda este complet sterilizata si curatata.

Nu exista efecte ulterioare ale unei ecografii transvaginale si va veti putea relua activitatile normale. Este posibil sa observati o usoara scurgere vaginala din gelul de lubrifiere utilizat, dupa test, dar acest lucru ar trebui sa se opreasca in 24 de ore.

Cat dureaza o ecografie transvaginala?

Examinarea dureaza intre 15 si 30 de minute.

Intrebari frecvente

Se poate face ecografie transvaginala in timpul menstruatiei?

O ecografie transvaginala pot fi efectuata si atunci cand sunteti in perioada menstruala. Menstruatia nu influenteaza rezultatele scanarii, dar va trebui sa va scoateti tamponul in prealabil. Depinde intr-adevar daca va simtiti suficient de confortabil pentru a continua procedura in timpul menstruatiei. Daca nu, puteti suna intotdeauna sa amanati programarea. De multe ori medicul programeaza ecografia in anumite etape ale ciclului menstrual. De exemplu, testarile pentru fertilitate sunt de obicei efectuate in jurul zilei 9 a ciclului menstrual.

Cat costa o ecografie transvaginala?

Preturile pentru ecografiile transvaginale variaza intre 100 – 200 lei. Tarifele pentru ecografia transvaginala de sarcina sunt mai mari, aproximativ 250-300 lei in functie de trimestrul de sarcina.

Sangerari dupa ecografie transvaginala – ce inseamna?

Uneori, dupa o ecografie transvaginala poate aparea o sangerare usoara – spotting – din cauza iritarii cervicale. Nu este o problema comuna, dar poate aparea in unele cazuri.

Ce riscuri are ecografia transvaginala?

Nu exista riscuri cunoscute pentru o ecografie transvaginala. Utilizeaza unde sonore pentru a obtine imagini si nu exista radiatii implicate. Daca sunteti gravida, nu exista riscuri pentru fat (copilul nenascut). Daca sunteti gravida si apa s-a rupt, dar nu sunteti in travaliu (acest lucru se numeste ruptura prematura a membranelor), nu este recomandat sa faceti o ecografie din cauza unei mici cresteri a riscului de infectare a copilului nenascut. Daca sunteti gravida si aveti o placenta anormal de mica (numita placenta praevia) si aveti sangerari vaginale, nu este recomandat sa efectuati o ecografie transvaginala, deoarece ar putea duce la sangerare mai grava.

Efectuarea ecografiilor transvaginale la  femeile gravide este, de asemenea, sigura, atat pentru mama, cat si pentru fat. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu se utilizeaza nicio radiatie in aceasta tehnica imagistica. Cand traductorul este introdus in vagin, veti simti presiune si, in unele cazuri, disconfort. Disconfortul ar trebui sa fie minim si ar trebui sa dispara dupa finalizarea procedurii.

 

Referinte:

(1) Ultrasound pelvis, link: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=pelvus
(2) Pelvic ultrasound, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/pelvic-ultrasound
(3) Transvaginal ultrasound, link: https://medlineplus.gov/ency/article/003779.htm
(4) Transvaginal sonography, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5532046/
(5) What Is a Transvaginal Ultrasound?, link: https://www.healthline.com/health/transvaginal-ultrasound
(6) What to know about transvaginal ultrasounds, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323041.php

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago