Dureri pelvine – cauze frecvente si remedii

dismenoree si durerile menstruale

Dureri pelvine – cand acestea sunt frecvente sau prea dureroase pot indica o afectiune care trebuie tratata. Iata ce boli se pot ascunde in spatele durerilor pelvine si cum pot fi remediate problemele respective.

Majoritatea femeilor cunosc senzatiile date de dureri pelvine in special in perioada menstruatiei. Chiar daca atunci durerile nu sunt un motiv de ingrijorare, acestea pot aparea in diferite situatii si pot indica prezenta unor afectiuni. De asemenea, intensitatea durerilor din timpul menstruatiei trebuie sa ridice semne de intrebare atunci cand ele devin insuportabile in fiecare luna. Iata cateva dintre cele mai des intalnite cauze ale durerilor pelvine la femei.

Endometrioza

Aceasta afectiune afecteaza femeile din intreaga lume intr-un procent ridicat, de circa 30-40%, dar este totodata o boala dificil de diagnosticat. Diagnosticul precis ajunge sa fie stabilit tardiv, uneori dupa ce tratamentele simptomatice nu au dat rezultatele scontate. Cauzele endometriozei sunt inca necunoscute, dar exista o serie de factori despre care se presupune ca ar influenta aceasta boala, precum un ciclu menstrual scurt si o menstra lunga, cantitatea de estrogen din corp, o predispozitie ereditara sau poluarea. Afectiunea este caracterizata de extinderea endometrului (mucoasa din interiorul uterului) spre zonele externe – ovarele, intestinele sau vezica urinara.

Boli cu transmitere sexuala

Majoritatea bolilor sau infectiilor cu transmitere sexuala nu prezinta simptome in stadiile incipiente. Pot aparea dureri pelvine si alte simptome in cateva saptamani de la contactarea bolii. De aceea, este recomandat ca orice persoana activa sexual sa faca o serie de investigatii necesare, la intervalele recomandate de medicul ginecolog. Printre cele mai des intalnite se numara gonoreea si chlamydia. In cazul gonoreei, simptomele apar, de regula, la zece zile de la expunere, iar chlamydia devine simptomatica dupa 1-3 saptamani.

Citeste continuarea pe KUDIKA.RO

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.