Durerea in sarcina – Sarcina este o perioada minunata si interesanta in viata fiecarei femei, dar vine si cu anumite dureri asociate si disconfort – de la cefalee la dureri de spate, dureri pelvine si crampe.
CUPRINS:
1. Tipuri de dureri frecvente ce pot aparea in sarcina
2. Durerea abdominala in sarcina
3. Durerile de spate in sarcina
4. Durerea de cap / Migrenele
5. Dureri musculare
Tipuri de dureri frecvente ce pot aparea in sarcina
Pe masura ce sarcina progreseaza, uterul se extinde si pot aparea unele dureri – durerea in sarcina. Nu doar durerile abdominale sunt comune in sarcina. Desi durerea in sarcina multe dureri sunt comune si nu indica o problema, cu toate acestea, de regula, daca aveti dureri severe, trebuie sa va adresati medicului pentru a va asigura ca totul este in regula.
Durerile de spate pot aparea oricand, in special la femeile care au avut dureri de spate inainte de a ramane insarcinate. In primul trimestru de sarcina pot fi comune unele dureri pelvine usoare, dureri de cap asociate cu stres si oboseala, crampe uterine usoare. In al doilea trimestru pot aparea unele crampe sau contractii usoare, fara model, durere sciatica in partea inferioara a spatelui, in zona fesei. In al treilea trimestru pot aparea dureri la eforturi musculare, contractii (contractii Braxton Hicks sau chiar semne de travaliu precoce), iar spre finalul sarcinii contractiile de travaliu, care sunt de regula regulate, cu un debut treptat pana ating un punct maxim, apoi se reduc si dupa un timp clar incepe urmatoarea comtractie. Durata dintre contractii este de cel putin un minut si poate fi de 2-4 minute.
Principalele forme de durere legate de sarcina
Durerea in sarcina – Principalele dureri care apar in sarcina sunt:
- „Dureri de crestere” – Pe masura ce bebelusul si uterul cresc, orice tesut trebuie sa se intinda, ceea ce creeaza o senzatie de intindere intermitenta, dar intensa, ca durerea in partea inferioara a abdomenului si in jos, inghinal. Se poate simti ca si cum muschii abdominali care se intind sunt suprasolicitati.
- Dureri de cap – In prima jumatate a sarcinii nu este neobisnuit sa aveti dureri de cap usoare, dar persistente. Acestea sunt mai frecvente spre sfarsitul zilei. Aceste dureri de cap sunt cauzate de o combinatie de factori, de la deshidratare, la oboseala si hormoni de sarcina, toate in cantitati diferite.
- Crampe la picioare – In a doua jumatate a sarcinii este obisnuit sa apara crampe in picioare, in special la nivelul gambelor. Uneori, acestea sunt asociate cu niveluri scazute de fier si pot fi imbunatatite si prin administrarea de suplimente de calciu si magneziu.
- Umflarea extremitatilor in sarcina – Umflarea usoara a picioarelor si a mainilor spre sfarsitul sarcinii poate deveni, de asemenea, destul de chinuitoare. Poate fi vorba de degete amortite, furnicaturi sau durere din cauza umflarii care preseaza un nerv la incheietura mainii.
- Dureri de sani – Efectele hormonale asupra sanilor se simt asemanatoare pubertatii – sanii devin mai sensibili, iar sfarcurile pot fi extrem de sensibile. Puteti folosi un sutien de sustinere si unguente, precum si tampoane pentru sani.
- Dureri lombare – Odata cu cresterea in greutate asociata unui copil in crestere, este frecvent sa apara durerea in sarcina la nivelul picioarelor.
- Disconfort intre solduri si pelvis – Un hormon numit relaxina actioneaza in jurul articulatiilor pentru a permite o mobilitate crescuta, o caracteristica importanta in timpul nasterii. Acest disconfort pe care il intampinati in zona dintre solduri si oasele pubiene este foarte probabil agravat de acest hormon util.
Durerea abdominala in sarcina
Durerea in sarcina si crampele in sarcina sunt normale? Da, durerile abdominale usoare si crampele sunt frecvente in sarcina si de obicei nu e ceva de care sa va faceti griji. Durerea usoara abdominala in timpul sarcinii timpurii (in primele 12 saptamani) este cauzata de obicei de extinderea burticii, ligamentele intinzandu-se pe masura ce creste uterul. In general dispare la odihna si schimbarea pozitiei, dupa defecare sau eliminarea gazelor. Daca, insa, durerea este intensa si sunteti ingrijorata, socitati ajutor medical.
Cauzele durerilor abdominale in sarcina
Cauze uzuale ale durerilor abdominale in sarcina
Durerile abdominale pot fi cauzate de intinderea ligamentelor (adesea numite „dureri de crestere”, pe masura ce ligamentele se intind pentru a sustine burtica in crestere), constipatie, gaze abdominale etc. Cand durerea este generalizata la nivelul abdomenului, de obicei vorbim de aceste dureri de crestere, gaze, balonare sau constipatie, contractiile Brakton Hicks etc.
Pe langa cele enumerate mai sus, exista mai multe alte disconforturi abdominale comune care pot fi intalnite in timpul sarcinii si care, in general, nu sunt un pericol. Uterul in crestere, unele virusuri usoare stomacale, pietrele la rinichi, fibroamele si sensibilitatile alimentare sunt toate forme valabile de durere abdominala inofensiva.
Cauze serioase ale durerilor abdominale in sarcina
Daca aveti dureri severe oriunde in regiunea abdominala in timpul sarcinii timpurii, mergeti la medic de urgenta. Trebuie sa va asigurati ca sarcina ectopica este exclusa, deoarece aceasta poate pune viata in pericol, daca nu este tratata. In sarcina mai avansata, durerile abdominale severe pot fi cauzate de abrubtie placentara si alte complicatii, pot fi semne de travaliu prematur etc.
Preeclampsia, care este o afectiune care include tensiunea arteriala ridicata si proteine in urina, de asemenea, poate avea simptomul durerii abdominale. Daca aceasta afectiune nu este tratata, poate duce la multiple probleme de organe, eclampsie (o afectiune cu convulsii sau coma) si probleme cu cresterea fetala.
Cele mai multe dureri de stomac si crampe in sarcina nu sunt severe si nu trebuie sa va faceti griji. Exista insa unele simptome despre care ar trebui sa stii, deoarece acestea ar putea fi un semn de probleme mai grave. Daca simtiti oricare dintre durerile urmatoare, chiar daca nu intampinati niciunul dintre celelalte simptome enumerate, apelati imediat medicul:
- durere severa pe o parte a zonei abdominale inferioare in sarcina timpurie – poate si semn de sarcina ectopica si alte simptome pot include sangerare, scurgeri maronii, stare de ameteala si lesin etc.;
- crampe abdominale intense cu sau fara sangerare, care dureaza cateva ore – pot fi semne de avort spontan sau abruptie placentara;
- contractii sau crampe dureroase regulate inainte de saptamana 37 – pot fi semn de travaliu prematur;
- dureri abdominale severe care nu dispar;
- dureri persistenta in abdomenul superior, mai ales pe partea dreapta – pot fi semn de preeclampsie;
- dureri in zona abdominala inferioara persistente si dureri de spate – lombare (pot fi semn de infectie urinara) etc.
In plus fata de aceste cauze legate de sarcina, puteti suferi, de asemenea, dureri legate de afectiuni care nu sunt de sarcina care au nevoie de tratament imediat. Unele dintre acestea se intampla mai frecvent in timpul sarcinii, in timp ce altele sunt coincidente. Acestea includ:
- apendicita
- calculi biliari (colelitiaza)
- pietre la rinichi
- infectii ale tractului urinar
- pancreatita
Dureri abdominale asociate avortului
Daca aveti crampe intense in regiunea pelvina inferioara sau in partea inferioara a spatelui, in special cu sangerare vaginala, aceste simptome ar putea insemna un avort spontan si trebuie sa apelati la medic. Cu toate acestea, crampele pot aparea si in timpul sarcinilor fara probleme. Simptomele specifice ale avortului variaza in functie de individ. Iata cateva simptome frecvente ale avortului:
- durere abdominala;
- crampe;
- febra;
- sangerare care se intensifica progresiv;
- dureri de spate;
- oboseala si slabiciune
Ameliorarea durerilor abdominale in sarcina
Cum pot ameliora durerea abdominala in sarcina? De obicei, odihna reduce durerea si disconfortul, asa ca stai jos si relaxeaza-te un timp.
Pentru a calma durerea ligamentara:
- culca-te pe partea opusa durerii;
- poti face o baie calda;
- foloseste o compresa calda pe zonele dureroase.
Exercitiile de intindere usoara, cum ar fi gimnastica prenatala si yoga pot ajuta. Uneori, sexul si orgasmul pot ameliora crampele si durerile usoare. Uneori medicul poate recomanda paracetamol. Masajul usor poate fi de ajutor.
Durerile de spate in sarcina
Se estimeaza ca 50-70% dintre femeile gravide sufera de dureri de spate. Ce provoaca dureri de spate in timpul sarcinii? Durerea de spate in timpul sarcinii este legata de o serie de factori. Unele femei incep sa aiba dureri de spate mai usoare odata cu debutul sarcinii. Femeile care prezinta cel mai mare risc de dureri de spate sunt cele care au fost supraponderale sau au avut dureri de spate inainte de sarcina.
Sciatica apare ca urmare a unei leziuni sau iritare a nervului sciatic. Sciatica in timpul sarcinii apare atunci cand fatul in crestere pune presiune asupra nervului sciatic. Un simptom al sciaticii este durerea de spate care radiaza prin fese si in josul piciorului. Femeile care sufera de dureri de spate severe care persista mai mult de 2 saptamani ar trebui sa discute optiunile de tratament cu medicul.
Cauzele durerilor de spate in sarcina
Iata o lista de posibile cauze ale durerilor de spate sau disconfort in timpul sarcinii:
- fluctuatii hormonale – Hormonii eliberati in timpul sarcinii permit ligamentelor din zona pelvina sa se inmoaie si articulatiile sa devina mai slabe in pregatirea procesului de nastere. Aceasta schimbare a articulatiilor si slabirea ligamentelor pot afecta suportul spatelui. Nivelurile mari de progesteron din primul trimestru pot afecta stabilitatea si alinierea articulatiilor.
- centrul de gravitatie – Centrul de gravitate va avansa treptat pe masura ce uterul si copilul cresc, ceea ce determina schimbarea posturii.
- greutate suplimentara – Dezvoltarea sarcinii si a bebelusului creeaza o greutate suplimentara pe care spatele trebuie sa o sustina. Greutatea suplimentara pe care o are o femeie in timpul sarcinii poate avea impact asupra sanatatii sale generale si a bebelusului.
- postura sau pozitia – Postura deficitara, statul prelungit si aplecarile pot declansa sau intensifica durerea pe care o resimti in spate. Aplecarea spre spate pune o tensiune suplimentara asupra muschilor spatelui, care poate duce la dureri la nivelul spatelui si la rigiditate musculara.
- stresul – Stresul se acumuleaza, de obicei, in zonele slabe ale corpului si, din cauza modificarilor din zona pelvina, poate aparea o crestere a durerii de spate in perioadele stresante ale sarcinii. Stresul afecteaza mai mult decat starea de spirit sau starea psihologica a unei persoane. Stresul poate provoca simptome fizice, precum oboseala, dureri de cap, rigiditate si dureri musculare.
Ameliorarea durerilor de spate in sarcina
Uneori, poate parea ca durerea de spate este inevitabila in timpul sarcinii. Cu toate acestea, exista metode de a calma durerile de spate atat in timpul sarcinii, cat si dupa. Modalitatile de calmare a durerilor de spate in timpul sarcinii includ:
- odihneste-te pentru a-ti relaxa spatele;
- dormi pe o parte cu o perna intre picioare si sub abdomen;
- foloseste o compresa calda pentru a relaxa muschii stransi sau pentru a reduce inflamatia;
- poti face modificari posturale, cum ar fi in picioare si asezat in pozitie verticala, astfel incat spatele este drept si umerii la fel;
- foloseste o centura de maternitate pentru sprijin suplimentar abdominal si spate;
- foloseste o perna lombara pentru sprijin suplimentar la spate in timp ce stai;
- poti apela la masaje prenatale pentru relaxarea muschilor stransi, imbunatatirea gamei de miscare si ameliorarea stresului;
- unele tratamente alternative, cum ar fi acupunctura si serviciile de chiropractica, cu un medic care este specializat in sarcina, pot fi utile;
- redu stresul prin meditatie, yoga prenatala si alte tehnici de mindfulness;
- asigura-te ca ai un somn suficient si de calitate;
- mentine-te la o greutate sanatoasa pe toata durata sarcinii;
- poarta pantofi care sa sustina greutatea si sa fie comozi;
- evita sa stai mult in picioare si nu ridica greutati.
Daca aveti dureri de spate severe in timpul sarcinii sau dureri de spate care dureaza mai mult de doua saptamani, adresati-va medicului. Acesta va poate recomanda medicamente precum acetaminofen sau alte tratamente. Retineti ca durerile de spate in timpul sarcinii ar putea fi un semn al travaliului prematur sau al unei infectii a tractului urinar.
Durerea de cap / Migrenele
Unele femei insarcinate se confrunta frecvent cu dureri de cap. Sunt mai frecvente in sarcina timpurie si de obicei se amelioreaza sau se opresc complet in ultimele 6 luni. Nu afecteaza starea copilului, dar pot fi incomode pentru mama. Durerea de cap poate fi uneori un simptom al pre-eclampsiei, o problema care afecteaza unele femei insarcinate, de obicei de la aproximativ 20 de saptamani de sarcina sau la scurt timp dupa nasterea copilului. Pre-eclampsia poate duce la complicatii grave daca nu este controlata si tratata.
Majoritatea durerilor de cap in timpul sarcinii sunt dureri de cap primare. Aceasta inseamna ca durerea de cap apare de la sine. Nu este un semn sau simptom al unei alte tulburari sau o complicatie a sarcinii. Durerile de cap primare includ:
- dureri de cap de tensiune
- atacuri de migrena
- dureri de cap cluster
Durerile de cap secundare sunt cauzate de o complicatie a sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arteriala.
Cauzele durerilor de cap in sarcina
In timpul primului trimestru, corpul trece printr-o crestere a hormonilor si o crestere a volumului de sange. Aceste doua modificari pot provoca dureri de cap mai frecvente. Aceste dureri de cap pot fi agravate in continuare de stres, postura slaba sau modificari ale vederii. Astfel, cauze ale durerilor de cap in timpul sarcinii pot implica una sau mai multe dintre urmatoarele:
- modificari hormonale;
- volum mai mare de sange;
- lipsa de somn;
- glicemie scazuta;
- deshidratare;
- renuntarea la cofeina;
- stres;
- greutate suplimentara;
- postura;
- dieta;
- incordare musculara si etanseitate;
- tensiune arteriala crescuta.
Durerile de cap in timpul celui de-al treilea trimestru tind sa fie legate mai des de postura slaba si de tensiunea din cauza unei greutati suplimentare. Dureri de cap in timpul celui de-al treilea trimestru pot fi, de asemenea, cauzate de o problema numit preeclampsia, care este hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii.
Unele alimente pot provoca, de asemenea, dureri de cap. Alimentele declansatoare se pot schimba in timpul sarcinii. Alimentele obisnuite care pot provoca dureri de cap la unele persoane includ:
- lactate;
- ciocolata;
- branza;
- drojdie;
- rosii etc.
Ameliorarea durerilor de cap in sarcina
Nu este recomandat ca femeile insarcinate cu dureri de cap sau migrena sa utilizeze medicamente pentru migrena. Pentru alte dureri de cap este recomandat, de asemenea, sa incercati sa va tratati durerea de cap fara medicamente.
Ati putea incerca:
- mai mult somn sau odihna si relaxare;
- cursuri de yoga pentru sarcina sau alte exercitii;
- o postura buna, in special mai tarziu in sarcina;
- consum de mese regulate, bine echilibrate;
- comprese caldute pe tample, ochi si nas, daca este o durere de cap sinusala;
- masajul gatului si umerilor;
- masaj si exercitii de intindere;
- aromaterapie, cu uleiuri esentiale, cum ar fi menta, rozmarin si musetel.
Femeile insarcinate care sufera de migrena ar trebui sa evite factorii care le pot declansa migrena. Acestia pot include:
- alimente ca ciocolata, iaurt, arahide, paine, smantana, monoglutamat de sodiu, cofeina sau renuntarea brusca la cafea;
- lumini intense;
- mirosuri puternice;
- sunete puternice;
- ecrane cu lumina albastra;
- sport intens sau brusc;
- factori declansatori emotionale, ca cearta sau stres.
Daca luati medicamente pentru durerile de cap sau migrena, trebuie sa consultati mai intai medicul. Paracetamolul, cu sau fara codeina, este considerat in general sigur pentru utilizare de catre femeile insarcinate, dar ar trebui sa evitati utilizarea altor medicamente pentru durere, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul.
Dureri musculare
Durerile musculare in timpul sarcinii pot aparea la orice muschi sau grup muscular, dar sunt cel mai frecvent experimentate la nivelul picioarelor. Spasmele musculare care apar in spate sau abdomen sunt de asemenea posibile. Crampele sau un spasm muscular se caracterizeaza prin urmatoarele:
- contractia involuntara sau strangerea unui muschi;
- de obicei, apare brusc;
- insotita de o durere intensa.
Cauzele durerilor musculare in sarcina
Crampele picioarelor – contractii dureroase ale muschilor involuntare, care afecteaza de obicei gamba, coapsele sau partea de jos a piciorului – sunt frecvente in timpul sarcinii, adesea apar noaptea in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru. Crampele musculare in timpul sarcinii sunt asociate cel mai probabil cu una sau mai multe dintre urmatoarele:
- suprasolicitare (greutatea suplimentara din sarcina sau exercitii fizice);
- deshidratare;
- modificarea fluxului sangvin sau a circulatiei;
- lipsa de intindere inainte de exercitiu sau de utilizare extensiva;
- compresia nervilor;
- deficit de minerale (potasiu, calciu sau magneziu).
Ameliorarea durerilor musculare in sarcina
Anumite exercitii va pot ajuta sa preveniti crampele. Exercitiile blande, cum ar fi mersul pe jos sau inotul, precum si exercitii specifice, inclusiv rotirea gambei si mersul pe loc, sunt bune pentru a favoriza curgerea sangelui in picioare si ar putea ajuta la prevenirea crampelor. De asemenea, medicul poate prescrie un supliment de magneziu sau calciu.
De asemenea, este esentiala hidratarea optima, purtarea de incaltaminte adecvata – care sa asigure suport, confort si sa nu stranga piciorul. Un dus cald, baie calda, masaj muscular ar putea fi de asemenea de ajutor.
Referinte:
(1) Abdominal Cramps and Pain During Pregnancy: Normal or Something more, link:https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/abdominal-cramps.aspx
(2) Stomach (abdominal) pain or cramps in pregnancy, link: https://www.tommys.org/pregnancy-information/symptom-checker/stomach-abdominal-pain-or-cramps-pregnancy
(3) Migraine Headaches and Pregnancy, link: https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraine-headaches-and-pregnancy#1
(4) Back Pain in Pregnancy, link: https://www.webmd.com/baby/guide/back-pain-in-pregnancy#1
(5) Muscle Cramps During Pregnancy, link: https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/muscle-cramps-during-pregnancy/
(6) Understanding Pregnancy Discomforts – Treatment, link: https://www.webmd.com/baby/understanding-pregnancy-discomforts-treatment#1