Donarea de ovule – iata ce implica, ce rol are, cum se efectueaza prelevarea de ovule si congelarea ovulelor, precum si ce presupune procedura FIV cu ovocite donate.
CUPRINS:
Donarea de ovule este procesul prin care o femeie furnizeaza ovule (ovocite) unei alte femei in scopul reproducerii asistate. Procesul de donare a ovulelor presupune preluarea ovulelor de la o femeie care are ovare ce functioneaza normal. Dupa prelevare, ovulele sunt fertilizate in laborator folosind spermatozoizi de la partenerul femeii care primeste ovulele, sau in anumite situatii spermatozoizi de la donator. Dupa fertilizarea in laborator si cresterea embrionilor timp de 3 – 5 zile, embrionii rezultati sunt transferati in uterul femeii care doreste sa aiba sarcina. In alte situatii, ovulele sunt congelate pentru utilizare in viitor. Exista donator cunoscut sau donator anonim.
Exista anumite criterii, in general, pentru donarea de ovule. Femeia care doneaza ar trebui sa aiba in mod normal sub 32 de ani, fara probleme semnificative de sanatate care ar creste riscurile pentru ea, fara o boala genetica sau infectie care poate fi transmisa copilului sau celei care primeste ovulele.
Exista protocoale standard pentru screening-ul donatorilor. Un istoric medical detaliat va fi facut. Vor fi necesare detalii despre sarcinile anterioare, in special in legatura cu orice dificultati in conceperea sau purtarea unui sarcini. In plus fata de aceste detalii, donatorii vor fi testati in mod specific pentru grupa sangvina, nivelul hormonilor, Chlamydia, sifilis, hepatita, HIV, citomegalovirus etc., dar si teste genetice.
In primul rand, femeia care va dona ovule va fi supusa unui control medical amanuntit si se va discuta istoricul medical si familial. Se vor face teste de sange, de urina si proceduri imagistice. Se vor administra medicamente care stimuleaza ovarele sa produca mai multe ovule.
Dezvoltarea ovulelor este apoi monitorizata prin ecografii transvaginale. Acestea le permit medicilor sa analizeze ovarele cu foliculii in curs de dezvoltare (foliculii sunt saci plini cu lichid; un folicul contine un ovul in curs de dezvoltare). In acelasi timp se vor face si teste pentru a analiza nivelul hormonilor. Cand foliculii au crescut suficient de mult, ovulele sunt prelevate. Pentru prelevarea ovulelor se efectueaza mai intai o ecografie. Apoi, folosind ultrasunetele pentru a ghida, un ac fin este introdus in ovar si ovulele sunt prelevate usor prin ac.
Din punct de vedere legal, donarea de ovule este similara cu donarea de sange sau sperma. Odata ce ovulele au fost donate si embrionii rezultati din fertilizarea ovulelor au fost folositi pentru tratament, donatorul nu are drepturi legale sau responsabilitati privind embrionii sau copiii care rezulta. Cei care primesc ovulul vor fi parintii legali ai copilului care poate rezulta.
Inainte de a incepe procedura, donatorii vor trebui sa ia medicamente care sa opreasca ciclul menstrual normal. Efectele secundare ale acestor medicamente pot include bufeuri, dureri de cap, oboseala, dureri musculare. Donatoarea va lua apoi o serie de medicamente pentru fertilitate care stimuleaza ovarele sa produca mai multe ovule simultan. Medicamentul se injecteaza in piele sau in muschi. Unele femei pot prezenta reactii adverse usoare, cum ar fi vanatai la locul injectarii, modificari ale dispozitiei si sani sensibili.
Ocazional, unele reactii adverse pot aparea in timpul tratamentului. Injectiile pot produce o anumita crestere in greutate din cauza retentiei de sare si apa. Inainte de prelevarea ovulelor poate exista o senzatie de plenitudine si disconfort extrem, foarte asemanatoare cu disconfortul premenstrual. Cu toate acestea, aceste efecte dureaza doar in timpul tratamentului si se reduc ulterior.
Exista un risc foarte mic de sangerare sau infectie la nivelul ovarului in cazul procedurii de prelevare a ovulelor. Cu toate acestea, acest risc este extrem de scazut si se estimeaza ca apare doar in aproximativ 1 din 2000 de cazuri. Dupa prelevarea ovulelor, este posibil sa exista o usoara sangerare, care trece in cateva zile.
Desi administrarea de medicamente este atent monitorizata, ocazional o femeie poate fi extrem de sensibila la injectiile hormonale. In aceste cazuri, ovarele produc un numar mare de foliculi (peste 20) si chiar si dupa prelevarea ovulelor, ovarele vor ramane umflate si sensibile. Femeile care produc un numar mai mare decat media de ovule prezinta, de asemenea, un risc mai mare de complicatii, cum ar fi sindromul de hiperstimulare ovariana. Acesta este efectul secundar major al procedurilor FIV.
Ovulele donate sunt folosite de catre femei care au probleme cu fertilitatea (fie pentru ca nu au ovare, li s-au indepartat ovarele chirurgical sau au trecut prin menopauza la o varsta frageda). Alte femei sunt purtatoare ale unor afectiuni genetice grave care ar putea fi transmise copiilor daca isi folosesc propriile ovule. Exista, de asemenea, paciente care necesita ovule donate, deoarece s-a constatat ca au o calitate slaba a propriilor ovule in timpul incercarilor anterioare de fertilizare in vitro (FIV). Multe astfel de femei au antecedente de endometrioza, o afectiune care poate provoca infertilitate. O femeie poate beneficia de ovule de la donator si daca are rezerva ovariana diminuata.
Dupa un examen amanuntit, femeia care primeste ovulele de la donator va avea nevoie de un curs de tratamente hormonale pentru a se pregati pentru ovulul fertilizat.
Ovulele prelevate sunt izolate si plasate intr-un mediu de cultura in laboratorul de embriologie. Sperma de la partenerul de sex masculin al primitorului (sau spermatozii de la donator) este colectata, procesata si plasata impreuna cu ovulele. In ziua urmatoare sunt analizate pentru semne de fertilizare. Embrionii rezultati sunt apoi incubati timp de 2-5 zile pana cand sunt gata pentru implantare. Femeia care va primi ovulele urmeaza tratament cu estrogen si progesteron pentru a-si sincroniza ciclul menstrual pentru a se potrivi cu dezvoltarea embrionilor. Transferul embrionului are loc la aproximativ 2 – 5 zile de la prelevare. Un test de sarcina (test de sange) este efectuat la aproximativ 12 zile de la transfer. Alteori, ovulele sunt congelate pentru a fi utilizate ulterior. In Romania nu exista banci de ovocite, dar anumite clinici colaboreaza cu banci din strainatate.
Congelarea ovulelor sau crioconservarea ovocitelor este un proces in care ovulele unei femei (ovocitele) sunt extrase, congelate si depozitate ca metoda de conservare a potentialului reproducator al femeilor. Spre deosebire de congelarea ovulelor fertilizate (crioconservarea embrionilor), congelarea ovulelor nu necesita sperma, deoarece ovulele nu sunt fertilizate inainte de congelare.
Crioconservarea ovocitelor poate fi luata in considerare din mai multe motive:
In primul rand, se va efectua o evaluare a rezervei ovariene pentru a estima randamentul potential al ovocitelor inainte de ciclul de stimulare ovariana. Evaluarea include analize de sange si ecografie pelvina. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la determinarea dozei necesare de medicamente. Stimularea ovariana se efectueaza in acelasi mod in care se face pentru fertilizarea in vitro (FIV), folosind medicamente hormonale injectabile. In urma stimularii, ovocitele si lichidul inconjurator din foliculii ovarieni sunt aspirati vaginal.
Maturitatea ovulelor este evaluata la microscop, iar cele care sunt mature sunt crioconservate. In prezent, vitrificarea este metoda cea mai folosita pentru crioconservarea ovocitelor, iar acest lucru se realizeaza prin racirea ultra-rapida in azot lichid, unde pot fi depozitate.
Cand femeia este pregatita sa foloseasca ovulele congelate pentru a avea o sarcina, aceste ovule crioconservate sunt plasate in solutie de incalzire si evaluate. Acele ovule care au supravietuit procesului de inghet sunt fertilizate cu injectie intracitoplasmatica cu sperma (ICSI), in care un singur spermatozoid este injectat direct in ovul, iar ovulele fertilizate vor creste in cultura pana cand embrionul este gata sa fie transferat in uter.
Capacitatea unei femei de a ramane insarcinata scade in mod normal odata cu varsta. In timp, femeile au mai putine ovule, iar calitatea ovulelor scade. Exista mai multe teste care pot indica potentialului de fertilitate al unei femei, numita si rezerva ovariana.
Un mod obisnuit de a testa rezerva ovariana este prin masurarea nivelului hormonilor din sange. Hormonul foliculostimulant (FSH) si estradiolul sunt testati la inceputul ciclului menstrual. Acest lucru se face de obicei in ziua 3 a ciclului, dar poate fi din ziua 1 pana in ziua 5. Aceste niveluri hormonale pot prezenta informatii importante despre modul in care ovarele si glanda pituitara functioneaza impreuna. Hormonul antimüllerian (AMH) este un alt test al rezervei ovariene si este legat de numarul de ovule.
Acest test implica administrarea unui medicament numit citrat de clomifen pentru a vedea cum raspund ovarele. Se administreaza in primele faze din ciclul menstrual. Nivelurile sangvine de FSH si estradiol sunt masurate inainte si FSH se masoara dupa administrarea citratului de clomifen.
O ecografie transvaginala se poate face in faza timpurie a ciclului menstrual pentru a calcula numarul de foliculi mici (2mm-10mm) din ovar. Acestea se numesc foliculi antrali si sunt locul in care se dezvolta ovulele. Numarul de foliculi antrali ne poate arata cate ovule sunt disponibile si despre raspunsul femeii la medicamentele cu gonadotropina.
Rezultatele anormale ale testelor de rezerva ovariana sugereaza ca potentialul de fertilitate a scazut, dar nu garanteaza o sarcina sau imposibilitatea de a ramane gravida. Sansa de a ramane insarcinata este in primul rand legata de calitatea ovulelor. Aceste teste sunt adesea folosite pentru a elabora un plan de tratament, inclusiv necesitatea de ovule sau embrioni de la donatori.
Referinte: (1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12099663/ (2) https://www.uhcw.nhs.uk/ivf/egg-donation/ (3) https://progyny.com/education/ivf-facts/egg-donation/ (4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/314750 (5) https://www.verywellfamily.com/egg-donor-ivf-basics-4114768 (6) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/egg-freezing/about/pac-20384556 (7) https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/ovarian-reserve/
Surse foto: Pixabay, Pexels
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…