Diversificarea naturala, autodiversificarea sau Baby-Led-Weaning (BLW) incurajeaza copilul sa se auto-hraneasca. Ideea este de a-i oferi bucati mici de hrana adecvata varstei, permitandu-i sa exploreze, sa atinga mancarea si sa o duca singur la gura.
Autodiversificarea nu numai ca incurajeaza bebelusul sa aprecieze culoarea, textura si mirosul alimentelor, dar, de asemenea, il ajuta sa dezvolte un control mai bun al mainilor.
De la 4-6 luni se incepe diversificarea si introducerea alimentelor solide. Introducerea alimentelor complementare este necesara pentru a ajuta copiii sa atinga necesarul nutritional.
Cuprins:
Dupa varsta de 4-6 luni trebuie inceputa diversificarea, pentru a-i asigura copilului necesarul de nutrienti pentru o dezvoltare corecta, indiferent ca vorbim de diversificare clasica sau diversificare naturala. Niciuna dintre cele 2 nu trebuie introdusa inainte de 4 luni si in ambele cazuri se recomanda respectarea ghidurilor de diversificare si a etapelor de introducere a unor noi alimente.
Diversificarea naturala se recomanda de obicei de la 6 luni.
In cazul diversificarii clasice, copilului i se ofera alimentele cu o lingurita, de catre adult, texturile cresc treptat de la piureuri, la alimente pasate, alimente tocate si ulterior alimente bucati (finger foods). Treptat, copilul consuma o varietate de alimente de texturi variate pentru a se familiariza cu acestea.
In cazul auto-diversificarii, copilului i se pun la dispozitie alimente de diferite forme pentru a se hrani singur. Copilul alege singur ce alimente vrea sa consume si le duce singur la gura, fara a fi hranit de altcineva.
In forma sa cea mai pura, implementarea auto-diversificarii incepe la aproximativ 6 luni, cand copilul este capabil sa se auto-hraneasca din punct de vedere al dezvoltarii. Copilul trebuie sa stea in sezut, sa poata sa duca alimente singur la gura si sa mestece/inghita.
Copilul este hranit cu lapte, in mod ideal exclusiv alaptat la san, pana la varsta de aproximativ 6 luni, apoi se continua alaptarea si treptat se ofera si bucati de alimente intregi pe care le duc singuri la gura.
In jurul varstei de 6 luni, probabil ca veti observa ca cel mic manifesta un interes in alimentatia solida.
Semne ca bebe este pregatit pentru alimente solide:
Autodiversificarea este un proces complex – unul care poate fi dezordonat si frustrant de ambele parti. Chiar daca bebelusul duce deja totul in gura, poate fi o provocare pentru el sa inteleaga manevrarea alimentelor. Majoritatea copiilor incep prin a strange efectiv mancarea in pumn, fara sa o duca la gura. Unii invata sa deschida mana larg cand aceasta ajunge la gura, in timp ce altii isi pun hrana jos si o ridica din nou cu mai multe degete – strategii care pot consuma mult timp, adesea nu duc la consumarea multor alimente si cei mici chiar se enerveaza.
Pe masura ce bebelusul iti perfectioneaza miscarile (de obicei intre 9 si 12 luni), va avea o abilitate mai buna de a tine alimente mai mici (precum mazarea si bucati mici de carne) intre degetul mare si aratator.
Pentru a incuraja bebelusul sa apuce alimentele, tineti mancarea in mana si oferiti-o asa copilului in degetele lui, asezati bucati mici de mancare in fata lui si supravegheati-l permanent. Ulterior, oferiti-i si o lingurita pentru a-l invata sa o foloseasca.
Dupa ce copilul a invatat mai bine sa manance singur si poate folosit lingurita (desi tot face mizerie), ii puteti arata cum functioneaza o furculita, sa se familiarizeze cu ea pentru ca ulterior sa i se ofere treptat una din plastic.
Lasati copilul sa se concentreze si sa analizeze mancarea. Chiar daca nu mananca prea multa mancare, el se familiarizeaza cu ea. Autodiversificarea nu este doar despre consum de alimente, este vorba si despre a-i da copilului timp sa invete despre alimentele solide si sa se simta confortabil in timp ce consuma alimente.
Retineti ca multe alimente pot constitui un pericol de sufocare pentru copii, deci taiati alimentele in bucati usor de manevrat, care sunt usor de mestecat si inghitit.
Nu uitati ca bebelusul este o fiinta umana si, ca toti, are propriul apetit. Majoritatea copiilor sanatosi vor manca doar cantitatea potrivita de produse alimentare de care au nevoie. Rezistati nevoii de a oferi „inca o gura” atunci cand copilul da semne ca nu ii mai este foame si ca a terminat. Este important sa acordati o atentie deosebita indicatiilor bebelusului, semnelor de foame, de satietate.
Bebelusii mai mici de 4 luni nu ar trebui sa fie hraniti decat cu lapte matern sau formula de lapte. De la 4-6 luni, in functie de dezvoltarea copilului, acesta poate trece si la alimente solide, pe langa laptele matern sau laptele praf. De obicei, vor avea nevoie de 3 mese cu solide pe parcursul zilei, inclusiv cereale, fructe, legume si surse de proteine, cum ar fi carnea sau ouale.
Semne ca cel mic vrea sa manance si ii este foame sunt deschiderea guritei, faptul ca se intinde spre mancare sau lingura, apuca alimentele si le duce la gura. Semnele ca bebe e satul sunt inchiderea gurii cand i se ofera alimente, indepartarea alimentelor, intoarce capul cand i se ofera alimente.
Retineti ca fiecare copil este unic, are propriul apetit, mananca diferit fata de alt copil si are propriile preferinte alimentare.
Copilului i se pot oferi piureuri, iaurt, branzeturi moi, fara sare, zahar sau indulcitori. Evitati produsele procesate si cu adaosuri chimice.
Unele dintre primele alimente bucati (finger food) pe care le puteti oferi copiilor in autodiversificare sunt:
Unele alimente pot creste riscul de inecare sau sufocare, sau pur si simplu nu sunt potritive pentru copil in aceasta etapa. Acestea sunt:
Bebelusii sunt expusi riscului de inecare cu alimente (si chiar cu obiecte) deoarece ei abia acum se obisnuiesc cu lucrurile din jur, invata cum sa controleze alimentele in gura, descopera forme si texturi, nu au dantura necesara pentru a mesteca bine alimentele, sunt curiosi si duc orice obiect/aliment la gura etc.
Pentru bebe, mancarea nu este doar o chestiune de gust si de nutritie, ci tine si de simturi, de miros si de palpare. Copilul se poate ineca nu doar cu alimente tari, ca cele mentionate mai sus, ci si chiar cu piureuri, daca va introduce in gura prea mult aliment.
Trebuie facuta diferenta intre reflexul gag (gagging) si inecarea sau asfixierea propriu-zisa. Acest reflex gag este normal, inclusiv la copii, fiind un raspuns reflex instinctiv si natural. In termeni populari, copilul isi face singur greata cand exploreaza diferitele texturi ale alimentelor. Uneori apare si pentru ca cel mic introduce degetele in gura sau pentru ca introduce prea multe alimente. Daca scuipa excesul, efectul gag dispare. Cand apare reflexul gag, copilul scuipa, tuseste si inclina gatul spre inainte, in semn de greata. Cand vorbim de inecare sau asfixiere, copilul nu tuseste sau incearca sa tuseasca dar nu poate, se invineteste la fata si nu scoate sunete. Tusea este benefica in astfel de situatii pentru ca ajuta la eliminarea obiectului care a produc blocajul.
Gagging-ul este ca un mecanism de siguranta impotriva sufocarii in timp ce invata sa manance si ii ajuta sa elimine ceva rapid, daca este necesar. Gagging-ul poate fi destul de infricosator pentru parinti, ii sperie, dar astfel de episoade sunt foarte comune si fac parte din procesul de invatare al unui copil. Gagging-ul ii ajuta pe copii sa inceapa sa inteleaga marimea si forma in care trebuie sa fie alimentele, astfel incat sa poata inghiti in siguranta.
Inecarea este o problema grava care poate pune viata in pericol. Daca cel mic prezinta semne de inecare sau sufocare, sunati de urgenta la 112. Pentru a aplica manevra Heimlich, sugarul se pozitioneaza cu fata in jos sustinandu-i corpul cu antebratul si sustinandu-i capul cu mana. Se aplica cu podul palmei 4 lovituri pe spate pana obiectul care a produc inecarea este eliminat. Daca acest lucru nu functioneaza, intoarceti copilul cu fata in sus si cu doua degete apasati la nivelul sternului, sub forma a 5 compresii, sub linia imaginara care uneste sfarcurile. Repetati pana la eliminarea blocajului.
Este recomandat sa nu incercati sa scoateti din gura bebelusului niciun fel de mancare (doar daca este la suprafata), ci sa lasati reflexul natural al bebelusului sa impinga mancarea. Daca puneti un deget in gura pentru a incerca sa-l ajutati sa scoata mancarea, s-ar putea sa impingeti alimentele mai departe dupa reflexul natural, crescand riscul de sufocare.
Mai multe despre diversificarea naturala: https://mamisicopilul.ro/diversificarea-naturala-autodiversificare/
👉 Nu uitati sa va abonati la newsletterul Mami si Copilul! La abonare veti primi 3 carti digitale gratuite: http://mamisicopilul.ro/newsletter
Posted by Mami si Copilul on Saturday, August 11, 2018
Consumul de alimente ar trebui sa fie placut pentru toata lumea – adulti si copii deopotriva. Autodiversificarea este naturala, bebelusii sunt lasati sa exploreze si sa experimenteze, se folosesc de maini si guri pentru a afla mai multe despre mancare.
Bebelusii care se hranesc singuri invata mai multe despre aspectul, mirosul, gustul si textura diferitelor alimente si cum interactioneaza impreuna diferite arome. Pentru ei poate fi ca o joaca, dar din care au si de invatat. Sunt implicate toate simturile lor (vederea, simtul tactil, auzul, mirosul si gustul), si descopera cum sa le foloseasca pe toate simultan pentru a intelege mai bine lumea din jur.
Isi imbunatatesc dexteritatea si motricitatea fina, isi dezvolta musculatura fetei, invata sa mestece mai usor si isi dezvolta chiar increderea in ei. Daca i se ofera sansa de a alege singur un anumit aliment, exista riscuri mai mici sa refuze anumite produse sau alimente, pentru ca nu ii sunt impuse, ci i se ofera. Copilul poate si sa controleze cat sa manance, si sunt incurajate relatiile familiale si interactiunea, pentru ca acum toata lumea poate sa manance in acelasi timp la masa.
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…