Articole

Metoda calendarului | Ce este si cum se tine corect

Metoda calendarului este o metoda naturala de contraceptie. Afla totul despre cum se calculeaza si cat de eficienta este, in articolul de mai jos.

Metoda calendarului, cunoscuta si sub denumirea de metoda Ogino-Knaus, abstinenta periodica sau metoda ritmica, este o metoda naturala de contraceptie, pe langa abstinenta sau coitul intrerupt.

Aceasta metoda contraceptiva naturala are o rata de esec destul de mare si nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Metoda calendarulu se bazeaza pe cunoasterea perioadei fertile a femeii, pentru a evita actul sexual in acele zile, in cazul in care nu se doreste o sarcina, sau dimpotriva, pentru planificarea contactului sexual in perioada de maxima fertilitate, pentru sporirea sanselor aparitiei unei sarcini.

Desi exista un risc mai mare de sarcini nedorite, in cazul femeilor cu ciclu menstrual regulat si care isi calculeaza corect perioada fertila, metoda calendarului poate fi o solutie contraceptiva buna deoarece nu produce tulburari in organismul femeii – nici fizice, nici psihice.

Cuprins:

  1. Despre ovulatie si ciclul menstrual
  2. In cazul ciclului menstrual regulat
  3. In cazul ciclului menstrual neregulat
  4. Cat de eficienta este?

Despre ovulatie si ciclul menstrual

Pentru a intelege mai bine metoda calendarului, trebuie in primul rand sa intelegem ce este ovulatia si ce inseamna ciclul menstrual.

Ovulatia este procesul prin care se elibereaza unul sau mai multe ovule din ovar. Aceasta are loc lunar. Ciclul menstrual se imparte in patru cicluri distincte: menstruatia, faza foliculara, ovulatia si faza luteala.

  • Faza de menstruatie – perioada de 3 – 7 zile de sangerare menstruala.
  • Faza foliculara – perioada in care organismul incepe sa recreeze ceea ce a fost eliminat in faza de menstruatie.
  • Faza de ovulatie – ovulul este eliberat.
  • Faza luteala – dupa ovulatie si inainte de menstruatie. Are o durata de aproximativ 12-16 zile.

Ce inseamna perioada fertila a unei femei?

Perioada fertila este acea perioada din luna in care femeia poate ramane insarcinata. Metoda calendarului este bazata pe cunoasterea perioadei fertile, determinata de ovulatie si ciclul menstrual. In cazul femeilor cu ciclu menstrual regulat, calculul este simplu si riscul de sarcina nedorita scade, insa in cazul femeilor cu ciclu neregulat, calculul perioadei fertile esre ceva mai complicat si cu risc mare de aparitie a unei sarcini.

Puteti calcula perioada fertila folosind metoda calendarului prezentata mai jos, sau acest calculator al perioadei fertile.

Metoda calendarului in cazul ciclului menstrual regulat

In cazul femeilor cu un ciclu menstrual regulat, metoda calendarului se calculeaza simplu – la un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia apare in a 14a zi.

Exemplu: Ciclu menstrual cu durata de 28 de zile. Prima zi de menstruatie este la 2 ianuarie, asadar menstruatia viitoare va fi la 30 ianuarie. Scazand de la 30 ianuarie 12 zile rezulta data de 18 ianuarie, ultima zi a perioadei de 8 zile care este fecunda. in concluzie, contactele sexuale intre 19 si 30 ianuarie si intre 5 si 9 ianuarie nu vor rezulta cu o sarcina. Perioada de fecundatie a ovulului este intre 10 si 18 ianuarie. Se recomanda prelungirea abstinentei din perioada fertila cu inca 1-2 zile inainte si dupa.

In medie, o femeie poate ramane insarcinata doar in 8 zile din luna, restul zilelor fiind improprii fecuntatiei din cauza ca ovulatia se face in mod normal intre a 12-a si a 16-a zi a ciclului menstrual si ovulul are o viata foarte scurta. Atentie insa, spermatozoizii pot trai in caile genitale feminine 3 zile, asadar orice contact sexual cu 3 zile inainte, in timpul, sau cu o zi dupa ovulatie, poate fi fecundant.

Metoda calendarului in cazul ciclului menstrual neregulat

Metoda calendarului in cazul ciclului neregulat este mai complicata si cu risc mai mare de sarcina nedorita.

Exemplu de calcul: Noteaza-ti in calendar prima zi a menstruatiei si durata exacta a acesteia. Numara zilele fiecarui ciclu menstrual, incepand cu prima zi a menstruatiei. Ultima zi este cea de dinainte de menstruatie. Tine evidenta ciclurilor menstruale 8-12 luni minim, inainte de a folosi aceasta metoda contraceptiva. Adauga datele obtinute intr-un tabel. Prima coloana din tabel este pentru prima zi a menstruatiei si cealalta pentru durata menstruatiei.

Alege din tabel ciclul menstrual cu cea mai mica durata si scade din acest numar 18. Numarul rezultat, incepand cu prima zi a menstruatiei, marcheaza inceputul perioadei fertile. Alege din tabel ciclul menstrual cu cea mai mare durata si scade din acest numar 11. Numarul rezultat, incepand cu prima zi a menstruatiei, marcheaza finalul perioadei fertile. La fel ca la ciclul regulat, este bine sa maresti aceasta peroada fertila cu 1-2 zile inainte si dupa datele rezultate.

Cat de eficienta este metoda calendarului?

Metoda calendarului este o metoda contraceptiva riscanta si destul de greu de utilizat. Are o rata de esec de peste 25%, asadar poate rezulta o sarcina nedorita. Aceasta metoda, spre deosebire de prezervativ, nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Metoda calendarului este in schimb o metoda contraceptiva fara riscuri pentru sanatate. Poate fi folosita de femeile aflate intr-o relatie serioasa, pentru care o eventuala sarcina nu ar fi o problema.

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna ziua,
    Am avut menstruatie in luna aprilie pe data de 12.
    Sexul neprotejat a fost in data de 4 mai. In luna mai, ciclul nenatural ar fi trebuit sa vina pe 9,însă întârzie să apară. Credeti ca este o eventuală sarcina?
    Multumesc.

  • Buna ziu am o nelămurire ..21, 2iulie a fost menstruatia...care sunt zilele in care nu pot ramane însărcinată.

  • decí mai pe pe intelesul nostru, este adevarat ca putem sa nu ramanem insarcinate o saptamana inainte de menstruatie, si o saptamana dupa menstruatie?

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

2 săptămâni ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

4 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

4 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago