Diafragma este un contraceptiv care impiedica intrarea spermei in uter. Are forma unei membrane din latex sau silicon de dimensiuni reduse, reutilizabila, cu o margine flexibila care acopera colul uterin.
CUPRINS:
1. Ce este diafragma?
2. Mod de utilizare
3. Intretinerea diafragmei
4. Contraindicatii
5. Avantaje si dezavantaje
6. Pret diafragma contraceptiva
Diafragma este o metoda contracetiva, un dispozitiv rotund, in forma de cupa, din cauciuc, latex sau silicon. Se fixeaza in interiorul vaginului unei femei si acopera colul uterin. Aceasta trebuie introdusa cu maximum 6 ore inainte de a avea relatii sexuale. Trebuie utilizata impreuna cu un spermicid. Trebuie lasata in vagin dupa actul sexual minimum 6 ore.
Rata de esec in cazul acestei metode contracetive este de 12%. Asta inseamna ca 12 femei din 100 raman insarcinate in primul an de utilizare regulata a acestei metode. Acestea nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala (ITS), inclusiv a infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV).
Dupa ce este introdusa in vagin, este mentinuta in loc de muschii pelvini. Se poate insera acasa, fara necesitatea prezentarii la medic. Cu toate acestea, este indicat sa fie prescrise de medic, pentru ca vin in dimensiuni diferite.
In timpul sexului, diafragma opreste patrunderea spermei in uter. Formeaza o bariera fizica intre sperma si ovul, ca un prezervativ. Puteti folosi aceeasi diafragma de mai multe ori si daca este intretinuta corect, poate rezista pana la 2 ani.
Diafragmele trebuie folosite intotdeauna cu spermicide. Inainte de actul sexual, se pune spermicid pe diafragma si apoi aceasta se insereaza in vagin. Se mentine acolo pe durata actului sexual si minimum 6 ore dupa aceea. Ulterior, se scoate, se spala, se usuca bine si se depoziteaza in conditii de siguranta pana la urmatoarea folosire.
Nu lasati diafragma in vagin mai mult de 24 de ore.
Iata care sunt pasii pentru introducerea diafragmei:
Odata ce diafragma este introdusa puteti avea mai multe relatii sexuale, dar trebuie reaplicat spermicidul de fiecare data. Spermicidul se va introduce cu degetul sau cu aplicatorul special, asigurandu-va ca a fost introdus pana in adancul vaginului.
Majoritatea femeilor pot folosi diafragmele, insa este posibil sa nu fie potrivite pentru:
O diafragma poate fi mai putin eficienta daca:
Dupa utilizare, puteti sa spalati diafragma cu apa calda si sapun delicat, fara parfum. Clatiti bine, lasati-o sa se usuce la aer si puneti-o in recipient. Pastrati recipientul intr-un loc racoros si uscat.
Iata ce NU trebuie sa faceti cu diafragma:
Daca devine in timp mai decolorata, acest lucru nu ii afecteaza eficienta. Trebuie verificata doar sa nu aiba gauri, rupturi sau fisuri.
Contraindicatiile diafragmei includ:
Diafragmele nu va protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala (ITS) – numai prezervativele pot face acest lucru si uneori nici prezervativele nu va vor proteja impotriva oricarei astfel de infectii.
Trebuie retinut ca diafragmele au dimensiuni diferite. E recomandat sa va prezentati la medic pentru consult inainte de alegerea unei diafragme. Medicul va poate recomanda dimensiunea potrivita, pentru o eficienta cat mai mare. De asemenea, medicul va va explica pasii exacti si sfaturi pentru inserare si scoatere.
Puteti cumpara o diafragma de la farmacii, clinici de planificare familiala si farmacii online. Pretul unei diafragme este de aproximativ 200 lei.
Referinte:
(1) Diaphragms, link: https://www.fpv.org.au/for-you/contraception/barriers-you-will-need-to-use-every-time-you-have-sex/diaphragms
(2) Your guide to diaphragms and caps, link: https://www.fpa.org.uk/sites/default/files/diaphragms-and-caps-your-guide.pdf
(3) Using the diaphragms, link: https://www.optionsforsexualhealth.org/birth-control-pregnancy/birth-control-options/barrier-methods/diaphragm/using-diaphragm
(4) Birth Control: Is the Diaphragm Right for You?, link: https://www.webmd.com/sex/birth-control/diaphragm-birth-control#2
(5) Diaphragm for Birth Control, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tw9508
(6) Diaphragms, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/diaphragm/about/pac-20393781
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Buna ziua! De unde pot procura o diafragma?