Dezvoltarea motricitatii la bebelusi – 10 idei de activitati

banner-tiny-love-miababy

Dezvoltarea motricitatii la bebelusi – Motricitatea este una dintre ariile de dezvoltare importante in copilarie, care incepe inca din primele zile dupa nastere. Iata cateva idei de activitati care stimuleaza dezvoltarea abilitatilor motorii la bebelusi.

Cuprins:

  1. Dezvoltarea motricitatii la bebelusi – informatii generale
  2. Idei de activitati pentru dezvoltarea motricitatii grosiere
  3. Idei de activitati pentru dezvoltarea motricitatii fine
  4. Masuri de siguranta in activitatile pentru dezvoltarea motricitatii la bebelusi

Dezvoltarea motricitatii la bebelusi – informatii generale

Abilitatile motorii sunt cele care ne ajuta sa ne miscam si sa facem toate activitatile ce presupun miscare, de la a ridica obiecte pana la a apasa pe un buton. Aceste abilitati motorii incep sa se dezvolte inca de la nastere si continua sa se dezvolte pe masura ce copilul creste. Daca la nastere miscarile unui nou-nascut sunt instinctive și reflexe, pe masura ce copilul creste si se dezvolta, la fel se intampla si cu abilitatile sale motorii. Iar in primul an de viata motricitatea cunoaste o dezvoltare impresionanta, care se continua pe parcursul urmatorilor ani ai copilariei. Dezvoltarea motricitatii este strans legata de dezvoltarea altor arii de dezvoltare ale copiilor. Cand vorbim de dezvoltarea motricitatii la copii, exista doua zone:
  • dezvoltarea motricitatii fine;
  • dezvoltarea motricitatii grosiere;
Ambele tipuri de motricitate sunt importante, impreuna ajutandu-i pe bebelusi si copii sa se dezvolte si sa devina independenti. Motricitatea grosiera tine de dezvoltarea grupelor musculare mari, implicate in coordonarea miscarilor copilului. In schimb, motricitatea fina se refera la precizia miscarilor mainilor. O mare parte din dezvoltarea bebelusilor are loc prin joaca. Nu avem nevoie de jucarii scumpe sau sofisticate pentru a le dezvolta motricitatea, ci putem folosi o serie de obiecte pe care le avem de obicei la indemana sau sunt usor accesibile, pentru a le dezvolta motricitatea.

Dezvoltarea motricitatii grosiere

Pentru ca in primele luni de viata copiii petrec o mare parte din timp fiind inactivi fizic (timp care este dedicat somnului si alimentatiei), in perioadele scurte in care sunt odihniti si hraniti e important sa incurajam activitatea fizica (adaptata varstei si capacitatilor lor motorii). Pe de alta parte, sa evitam sa ii tinem un timp indelungat in carut, in scaunul de masina, in sistemul de purtare sau in fata unui dispozitiv electronic (televizor, telefon). Acestea din urma nici nu au beneficii pentru copii atat de mici. La bebelusi, adica in primul an de viata, activitatile care le stimuleaza dezvoltarea grosiera includ:
  • timpul petrecut asezati pe burta si ridicand capul (pentru intarirea muschilor spatelui);
  • statul in sezut;
  • agatarea de obiecte (scaune, mobila, canapea) pentru a se ridica in picioare;
  • mersul.

1. Activitati care sa incurajeze statul pe burta

Statul pe burta ii ajuta pe bebelusi sa isi dezvolte musculatura gatului, spatelui, abdomenului si bratelor. La varste mici (primele luni) ii incurajam sa ridice capul, apoi sa se ridice pe antebrate si palme. Ca sa il incurajam pe bebelus sa isi ridice capul si treptat si umerii, il putem aseza pe o folie de plastic sau o punga cu fermoar, in care am pus in prealabil culori (acuarele) intr-o cantitate mai mare. Pe masura ce el se misca si atinge folia, culorile se vor intinde si il vor atrage. In punga cu fermoar putem pune si altceva – pompoane de diferite culori, bilute gelatinoase, boabe de mazare. O alta varianta este sa ii asezati in fata o carte cu imagini, diferite poze sau o oglinda in care sa se poata vedea. Foarte utile in acest sens sunt si saltelele de activitati, cu desene si sunete, cu texturi diferite, pe care ii putem aseza pe burtica. O alta varianta este sa ii asezam pe burtica pe o bucata mare de folie de aluminiu, astfel incat sa fie stimulati si auditiv prin zgomotele facute de miscarile lor, si vizual – prin culoarea si reflexele foliei.

2. Activitati care sa incurajeze statul in sezut

Cand invata sa stea in fund (intre 4 si 7 luni), copiii isi pot folosi mainile si privirea mult mai bine pentru a explora mediul si a se juca. Atunci cand abia exerseaza statul in sezut, este important sa ii asezam pe o suprafata tare, cum ar fi o saltea ferma, jos pe covor, pe un scaun cu suprafata plana si ferma. De asemenea, asigurati-va ca daca ar cadea pe spate, au o perna sau ceva moale care sa le atenueze caderea. Cand incep sa stapaneasca bine abilitatea de a sta asezati (isi tin singuri echilibrul), ii puteti aseza pe suprafete mai moi (pe o saltea moale, pe canapea, pe o perna). Ii putem incuraja sa stea asezati in sezut, agatand jucarii la nivelul ochilor lor si aproape de ei, astfel incat sa le fie usor sa le apuce. O saltea de activitati, cu bare deasupra poate fi utila in aceste sens sau puteti tine jucariile cu mana in fata lor, ca ei sa le apuce.

3. Gimnastica picioruselor

O activitate care se poate realiza cu bebelusii inca din primele luni de viata este sa imitati cu picioarele lor pedalarea unei biciclete. Este o modalitate prin care ii ajutam sa isi dezvolte musculatura picioarelor si sa capete control asupra lor; iar uneori are efect benefic si in eliminarea gazelor intestinale, care le provoaca dureri de burtica. Miscarile nu trebuie sa fie bruste, ample sau foarte rapide, ci usoare si blande, tinand cont si de reactiile micutilor. O alta idee este sa asezam la picioarele lor ceva care sa ii atraga sa loveasca cu piciorusele: jucarii zdranganitoare agatate de un suport; snururi si panglici colorate care atarna la nivelul picioarelor lor; clopotei agatati de o sfoara pe care sa ii poata lovi etc. Un balon umflat cu heliu si legat cu ata de un picior al bebelusului se va misca odata cu miscarile piciorului copilului.

4. Activitati care sa incurajeze mersul (de-a busilea sau in picioare)

O idee de activitate este sa intindeti pe jos folie plastica cu bule mici sau mari. Desculti si tinuti de manute sau lasati singuri sa mearga de-a busilea pe folie, este o activitate senzoriala pentru talpile, genunchii si picioarele lor. O etapa care ii ajuta pe copii in dezvoltarea echilibrului si deprinderea mersului este impinsul obiectelor. Vor incerca sa faca aceasta miscare cu ce gasesc la indemana in casa sau afara (de exemplu, caruciorul lor); dar le puteti oferi si alternative special create pentru acest lucru: centre de activitati de impins, carucioare de jucarie, jucarii pe roti.

5. Inotul

Inotul este o activitate care sustine dezvoltarea fizica armonioasa a bebelusilor, prin imbunatirea echilibrului si coordonarii miscarilor, dezvoltarea musculaturii, tonusului muscular.

Dezvoltarea motricitatii fine

Motricitatea fina implica grupe musculare mai mici, respectiv cele de la nivelul mainii si incheieturii mainii. Sunt niste abilitati foarte complexe, care se bazeaza pe cele motorii grosiere si care implica o coordonare intre creier si muschi. Motricitatea fina se dezvola prin:
  • joaca cu obiecte mici (Atentie! La bebelusi si copiii mici este important sa nu le oferim jucarii foarte marunte sau care au piese mici ce se pot desprinde. Pericolul vine din riscul de inghitire sau sufocare.)
  • obiecte si jucarii cu butoane/tastatura
  • obiecte care presupun apucarea cu mana, tragerea, prinderea in penseta, apucarea cu degetele.

1. Jucariile mobile

Asezate deasupra bebelusului, astfel incat sa poata ajunge la ele si sa le apuce, incurajeaza dezvoltarea motrica fina la bebelusi. Pot fi cumparate ca atare sau pot fi confectionate din materiale cu texturi diferite (hartie, ghem de lana, materiale textile etc.) De asemenea, acestea ii ajuta pe bebelusi sa isi dezvolte abilitatile vizuale (capacitatea de a urmari obiectul; de a-i observa forma, culoarea, dimensiunea).

2. Cutie de carton cu paie colorate

O cutie din carton (cu capac), pe care o gauriti, introducand in aceste gauri paie colorate din plastic. O alta varianta este sa introduceti in gaurile cutiei panglici si snururi colorate, de grosimi, culori si texturi diferite. Sau puteti combina paiele cu aceste snururi. Bebelusul va trage trage de ele pentru a le scoate, antrenandu-si astfel prinderea.

3. Benzi de dezlipit

Lipiti pe masa de lucru sau masa scaunelului unde ia masa benzi de scotch sau post-it-uri colorate, lasand un capat liber, pentru ca bebelusii sa le desprinda.

4. Activitate cu paie colorate

Aveti nevoie de un borcan sau un pet de 5 litri (ideea este sa aiba gura cat mai larga) si de paie de plastic. Aratati bebelusului cum sa introduca cate un pai, apoi lasati-l pe el. In locul paielor colorate puteti folosi paste de diferite marimi si forme, mingi mici de ping pong, pompoane etc.

5. Tel umplut cu pompoane

Veti avea nevoie pentru aceasta activitate de pompoane in diferite culori si marimi; un tel mic de bucatarie sau unul dintre dispozitivele de la mixer care invarte aluatul (si care seamana cu un tel mai mic). Introduceti intre barele telului pompoane, pana umpleti tot spatiul. Folositi culori si marimi diferite. Apoi dati-l copilului sa le scoata. In locul pompoanelor puteti folosi bucatele mici de bureti colorati, sosete mici sau alte obiecte moi care ar putea intra in interiorul barelor de la tel.

Masuri de siguranta in activitatile pentru dezvoltarea motricitatii la bebelusi

  • Supravegheati intotdeauna bebelusii atunci cand faceti activitati cu ei, de la cele mai simple (cum e asezarea pe burtica), pana la cele in care le oferiti obiecte sa le exploreze.
  • Pe masura ce bebelusii cresc si se dezvolta, au tot mai multa mobilitate si forta; de aceea asigurati-va ca acolo unde ii asezati sau unde faceti activitati nu au in apropiere obiecte care ar putea reprezenta un pericol (cabluri de care sa traga; obiecte grele care pot cadea peste ei; obiecte sau piese de mobilier de care s-ar putea lovi in cadere etc).
  • Evitati jucariile care au piese componente mici sau care elemente marunte care s-ar putea desprinde. Pericolul vine din riscul de inghitire sau sufocare.

Referinte:

(1) Motor Skills – https://pathways.org/topics-of-development/motor-skills/ (2) What`s the importance of tummy time for a baby? – http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/tummy-time/faq-20057755
Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *