Intrebari frecvente

Ce ne puteti spune despre corpii straini traheobronsici? | Intrebari frecvente

Afla despre corpii straini traheobronsici direct de la doamna doctor Miorita Toader, medic primar ORL pediatrie. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Ce ne puteti spune despre corpii straini traheobronsici?

–  transcriere video interviu cu Dr. Miorita Toader –

Dr. Miorita Toader:

Corpul strain traheobronsic reprezinta o mare urgenta. Pentru noi, medicii orelisti, poate este una dintre marile urgente, alaturi de insuficienta acuta respiratorie din laringite. Pe acelasi loc ar fi insuficienta acuta respiratorie din corpii straini traheobronsici.

Asa cum am spus, corpul strain traheobronsic sau corpii straini respiratori reprezinta o urgenta, uneori o urgenta maxima. Se intampla extrem de rar ca un copil care a aspirat un corp strain sa nu mai poata fi salvat. Acest lucru se intampla extrem de rar, dar sa nu incepem cu lucruri negative.

Sa spun cateva cuvinte despre ce trebuie sa faca un parinte, un apartinator, cand banuieste ca bebelusul a aspirat (a tras in plamani, ca sa inteleaga toata lumea) un corp strain. Se intampla foarte des un copil care mananca paine sau pur si simplu este la masa, sa-l apuce o criza de tuse, de plans, de ras, de ceva. Si atunci, fiind cu mancarea in gura – sa aspire, sa ii intre in plamani un fragment alimentar.

In acest moment, daca in preajma a fost un parinte, un adult, un apartinator, cineva sau un frate, o sora mai mare, trebuie semnalizat cuiva. Si acel cineva care a primit informatia, in functie de ce simptome prezinta copilul – adica un copil care s-a inecat cu ceva, daca tuseste nu reprezinta o mare urgenta, dar trebuie sa se prezinte la medic pentru a i se face bronhoscopie.

In momentul in care, dupa ce un copil s-a inecat si are cianoza (adica este vanat in jurul guritei, respira foarte greu, tuseste foarte tare), acest lucru reprezinta o urgenta si nu avem altceva de facut decat sa ne prezentam la spital. Copilul trebuie, de maxima urgenta, sau de urgenta, sau urgenta intarziata, sa faca o bronhoscopie sub anestezie generala.

De remarcat ca toti parintii, toti apartinatorii, fratii, surorile mai mari (dar in primul rand adultii care ingrijesc un copil), sa nu administreze copiilor seminte, alune, nuci, fistic, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui sub nicio forma, decat la varste mai mari.

Eu recomand dupa sase-sapte ani. Din nefericire am intalnit parinti, chiar medici, cadre medicale, cadre sanitare care cu mandrie exagerata spuneau: “Doamna doctor, dar eu dau copilului meu seminte!”. Nu se face asa ceva la varsta mica. Dar parintii erau foarte incantati ca le dadeau hrana sanatoasa. O fi sanatoasa pentru pasari, dar nu pentru copii!

Nu se administreaza aceste lucruri la copii mici, pentru ca riscul este enorm ca un copil care mananca nuci, alune, seminte sa prezinte o criza de plans, de ras si sa aspire in plamani. Iar bronhoscopia nu este atat de simpla pe cat ne imaginam. Uneori da, se scoate corpul strain foarte usor, alteori este extrem de greu, alteori raman resturi mici de corp strain si copilul prezinta raceli repetate.

Cateva cuvinte despre brohonscopie. Nu inseamna ca atunci cand ajungem la spital copilul merge direct in sala de operatie. Medicii care sunt de garda la urgenta apreciaza in functie de starea de sanatate a copilului, de cat de grav este cazul, de faptul ca este sau nu este mancat (pentru ca nu se poate intra cu un copil mancat in sala decat in conditii extreme). Si atunci, la spital, parintii nu trebuie sa intre in panica, sa nu ceara imediat [rezolvare] pentru ca “am auzit, am citit noi nu-stiu-unde”. Medicul hotaraste cand, ce si cum face.

Dar indiferent daca a fost o aspiratie de corp strain recenta sau in antecedente copilul s-a mai inecat – trebuie intotdeauna o anamneza foarte corecta, foarte atenta, foarte amanuntita. Si-atunci, daca un apartinator spune “Da, copilul meu s-a inecat acum doua luni in timp ce manca ciorbita. S-a inecat si a tusit si de atunci parca mi se pare mie ca tuseste.”

Obligatoriu si parintele trebuie sa sesizeze medicilor la care ajunge, dar si medicii de familie cat si medicii pediatri, indiferent ca sunt medici care lucreaza, pediatri care lucreaza in spital sau in ambulator, trebuie sa trimita copilul la un medic ORL-ist si, desigur, numai impreuna cu acesta, discutand si impreuna cu parintele sa hotarasca atitudinea terapeutica viitoare. Pentru ca, de multe ori, faci o brohonscopie si mai este necesara o a doua sau a treia brohonscopie. Sau surpriza este sa gasesti si alta patologie asociata si atunci in echipa trebuie rezolvat cazul.

Dr. Miorita Toader

Medic primar ORL, pediatrie.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

2 săptămâni ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago