Depresia postnatala la tati

Depresia postnatala la tati

Depresia postnatala la tati – Chiar daca nu sunt ei cei care poarta sarcina si dau nastere copiilor, si tatii pot fi afectati de depresia postnatala. Cum se manifesta depresia postnatala la tati, de ce si in ce conditii apare si ce optiuni exista pentru a o preveni si trata?

Cuprins:

1. Depresia postnatala la tati – informatii generale
2. Cum se manifesta depresia la tati?
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Tratamentul depresiei la tati
6. Prevenirea depresiei postnatale la tati

Depresia postnatala la tati – informatii generale

Bucuria si entuziasmul de a deveni tata pot fi insotite de stari si emotii neasteptate, care se afla la polul opus celor de bucurie. A deveni parinte este un eveniment de viata major, care schimba complet cursul vietii parintilor si care poate afecta, in unele cazuri, starea de bine si sanatatea emotionala a parintilor.

Depresia postnatala poate afecta si tatii, nu doar mamele. Iar studii recente arata ca aproximativ 8-10% dintre tatici se pot confrunta si ei cu aceasta tulburare. Mai mult, unele statistici arata un risc cuprins intre 25-50% ca tatii ai caror partenere au depresie postnatala, sa fie si ei afectati de aceasta.

Desi in cazul tatilor nu se cunosc la fel de bine mecanismele depresiei post-partum ca in cazul mamelor, cert este ca si ei pot fi afectati.

Cum se manifesta depresia la tati?

Depresia postnatala poate aparea oricand in primul an dupa nasterea copilului. La tatici, s-a observat ca frecventa cea mai mare este cuprinsa in perioada dintre 3 si 6 luni.

Depresia in general se poate manifesta diferit de la o persoana la alta. Este si cazul depresiei postnatale la tatici. Totodata, depresia postpartum se poate manifesta diferit la mame si la tati. De exemplu, daca la mame sunt mai frecvente starile de tristete si plansul, la tati pot fi mai dese emotii precum furia si frustrarea, alaturi de stari de iritabilitate si impulsivitate, consum de droguri sau violenta (verbala sau fizica).

Depresia-postnatala-la-tati-tratament

Cele mai comune simptome ale depresiei la tatici includ urmatoarele:

cursuri puericultura
 • furie ridicata, conflicte cu ceilalti;
 • frustrare, iritabilitate;
 • comportamente agresive;
 • consum mai ridicat de alcool sau droguri;
 • pierderea interesului pentru activitatile care inainte ii faceau placere;
 • evitarea familiei si prietenilor, izolarea de acestia;
 • luarea sau scaderea in greutate semnificativa;
 • tulburari de concentrare si de a lua decizii;
 • oboseala, lipsa energiei;
 • tristete;
 • probleme legate de somn (insomnie sau dimpotriva, o nevoie de a dormi foarte mult);
 • ganduri frecvente despre moarte sau tentative de suicid.

Cauze si factori de risc

Responsabilitatea unei noi vieti, schimbarea profunda a vietii pe care o aduce nasterea unui copil, privarea de somn, lipsa timpului pentru relaxare sau activitatile placute sunt doar cateva dintre provocarile ce vin odata cu intrarea in rolul de parinte.

De asemenea, la fel ca in cazul mamelor, si la tatici pot aparea modificari hormonale, chiar daca nu sunt ei cei care dau nastere. Dupa aparitia copilului, pot aparea modificari ale nivelurilor de testosteron, estrogen, cortizol, vasopresina si prolactina, cu un posibil impact asupra dispozitiei tatilor.

miababy magazin

Exista si o serie de factori de risc care pot predispune tatii la depresie:

 • un istoric personal sau familial de depresie;
 • un istoric personal de alte tulburari psihice (de exemplu, anxietatea);
 • daca partenera are si ea depresie postnatala;
 • faptul de a fi coplesit de asteptarile privind rolul de tata si rolul in familie (de exemplu, necesitatea de a sustine financiar familia);
 • probleme financiare;
 • probleme in cuplu sau in familie;
 • lipsa suportului emotional, social, practic;
 • faptul de a se simti exclus din relatia dintre mama si copil;
 • lipsa unui model patern pozitiv;
 • privarea de somn dupa nasterea copilului;
 • complicatii ale sarcinii sau o sarcina dificila pentru partenera;
 • copilul are probleme de sanatate;
 • faptul de a resimti o discrepanta mare intre asteptarile vietii de parinte si realitate;
 • probleme (actuale sau trecute) legate de consumul de alcool sau droguri.

Depresia-postnatala-la-tati-cauze

Diagnostic

De cele mai multe ori, depresia la tati ramane nediagnosticata. Pe de o parte, exista prejudecatile inca vehiculate in societatea noastra conform carora un barbat trebuie sa fie puternic si ca nu trebuie sa planga ori sa isi dea voie sa simta emotii care l-ar putea face sa para slab. In plus, barbatii resimt responsabilitatea de a fi capul familiei mult mai puternic atunci cand in familie apare un copil. Pe de alta parte, depresia postpartum este in marea majoritate a cazurilor atribuita mamelor. Foarte putin se cunoaste (deocamdata) despre depresia la tati.

Insa nimeni nu trebuie sa sufere in tacere, cu atat mai mult cu cat exista tratament. Diagnosticul si ulterior tratamentul depresiei parintilor (mame si tati) sunt cu atat mai importante cu cat, de obicei, depresia unui parinte are un efect negativ si asupra relatiei cu copiii.

Depresia postnatala la tati poate afecta deopotriva relatia cu partenera si, dar mai ales cu copilul. In ceea ce priveste copiii, tatii depresivi au tendinta de a se implica mai putin in activitatile cu ei si de a vorbi mai negativ sau mai dur (despre ei sau cu ei) ori chiar sa ii loveasca. De asemenea, e putin probabil ca un tata cu depresie sa se joace cu cei mici, sa le cante, sa le citeasca etc.

Copiii ai caror parinti se confrunta cu depresia si nu apeleaza la ajutor specializat sunt mult mai la risc de a avea la randul lor probleme emotionale sau comportamentale mai tarziu, pe parcursul vietii. Riscul este cu atat mai mare daca ambii parinti se confrunta cu depresia. Ori asa cum mentionam, tatal are un risc mai mare de depresie postnatala cand si partenera lui este deja afectata.

Depresia-postnatala-la-tati-manifestari

Tratamentul depresiei la tati

Depresia postnatala la tatici se trateaza in acelasi mod ca si in cazul mamelor. In functie de severitate, optiunile de tratament includ psihoterapie si medicatie. Foarte utile sunt si grupurile de suport.

Foarte importanta pentru evolutia favorabila a tulburarii este adresarea cat mai repede catre un specialist in sanatatea mintala.

Prevenirea depresiei postnatale la tati

Dupa nasterea unui copil, nu doar mamele se confrunta cu o serie de provocari, ci si tatii. Desi unii factori nu sunt in controlul nostru (cei ereditari, anumite evenimente sau experiente prin care trecem), exista modalitati prin care tatii pot avea mai multa grija de sanatatea lor emotionala si mintala. Astfel poate fi redus riscul de depresie, dar taticii se pot bucura mai mult de experienta de a fi parinte.

Inainte de nasterea copilului

Informati-va despre provocarile vietii de parinte. Mergeti cu partenera de viata la cursurile si prezentarile despre sarcina si copii la care participa si ea. Vorbiti cu prietenii sau colegii de serviciu care au copii despre cum este pentru ei aceasta experienta. Nimic nu ne poate pregati pe deplin pentru ce urmeaza, insa acestea va pot ajuta sa va ajustati asteptarile privind viata de dupa aparitia copilului.

Dupa nasterea copilului

 • Lipsa de somn este de obicei un factor care contribuie la aparitia starilor de deprimare, de aceea este important ca ambii parinti sa faca o prioritate din a se odihni.
 • Sustinerea partenerei, implicarea in activitatile ce tin de copil si de casa, alaturi de a merge la serviciu pot fi uneori coplesitoare. Cand simtiti ca e prea mult, luati-va cateva zile libere de la serviciu si/sau cereti ajutorul cuiva din familie la activitatile in care simtiti ca v-ar putea ajuta.
 • Vorbiti despre dificultatile pe care le intampinati (cu partenera, cu prietenii, cu colegii etc.).
 • Nu va neglijati partenera. E foarte posibil sa fiti amandoi stresati, epuizati fizic si emotional. De aceea, impartasiti emotiile si starile prin care treceti amandoi. Aveti grija de voi (alimentati-va corespunzator, odihniti-va), cautati impreuna solutii la dificultatile cu care va confruntati.
 • E posibil sa va simtiti exclusi din relatia mamei cu copilul, insa cu cat tatal se implica in tot ce tine de ingrijirea copilului, cu atat se va simti mai inclus in acest proces si in relatia cu cei doi.
 • Daca apar semne sau manifestari ale depresiei, nu intarziati sa solicitati ajutor specializat.

Referinte:

(1) Signs of Postpartum Depression and Anxiety in Men – http://postpartum.org/services/dads/signs-of-ppd-anxiety-in-men/
(2) Postnatal depression in dads: 10 things you should know – https://www.nct.org.uk/life-parent/emotions/postnatal-depression-dads-10-things-you-should-know
(3) Dads Can Get Depression During and After Pregnancy, Too – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/delivery-beyond/Pages/Dads-Can-Get-Postpartum-Depression-Too.aspx

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.