Deficit de vitamina D? Iata care sunt simptomele, cauzele, cum se masoara nivelul de vitamina D din organism si cum se intervine in caz de nivel scazut, pentru a preveni complicatiile.
CUPRINS:
1. Ce rol are vitamina D in organism?
2. Surse naturale de vitamina D
3. Deficit de vitamina D – simptome
4. Cauze ale deficitului de vitamina D
5. Boli cauzate de deficitului de vitamina D
6. Diagnostic
7. Tratament pentru deficitul de vitamina D
8. Suplimente vitamina D
9. Deficit de vitamina D la copii
10. Deficit de vitamina D in sarcina
11. Vitamina D si cancerul
12. Vitamina D si obezitatea
Vitamina D este un nutrient necesar pentru sanatate si pentru a mentine oasele puternice. Vitamina D, impreuna cu aportul de calciu, ajuta la construirea oaselor si mentine oasele puternice si sanatoase. Aceasta ajuta la absorbtia calciului si a fosforului in corp, ajuta la asimilarea calciului si a fosforului in oase si dinti si ajuta la reglarea cantitatii de calciu din sange. Vitamina D impreuna cu calciul ajuta la protejarea impotriva pierderii masei osoase.
Aceasta vitamina este, de asemenea, implicata in functionarea muschilor si favorizeaza transmiterea semnalelor nervoase. De asemenea, mentine sanatatea sistemului imunitar.
UI sunt un tip standard de masurare pentru medicamente si vitamine. O UI este determinata de cantitatea de substanta care produce un efect in corp.
Vitamina D este produsa atunci cand pielea este expusa la soare. Cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea depinde de factori precum sezonul, timpul zilei (razele solare sunt mai puternice intre orele 10 si 16), norii de pe cer, poluarea aerului etc. Cunoscuta sub numele de „vitamina soarelui”, aceasta este transformata de organism din lumina soarelui la contactul cu pielea. Cu toate acestea, aveti grija sa evitati expunerea prelungita la lumina soarelui fara protectie la soare, pentru a va proteja de cancerul de piele.
Foarte putine alimente au in mod natural vitamina D. Pestele gras cum este somonul si macrou este printre cea mai buna sursa de vitamina D. Ficatul, branzeturile si galbenusul de ou ofera cantitati mici de vitamina D. Ciupercile contin, de asemenea, aceasta vitamina daca sunt cultivate sub lumina UV. Alimentele fortificate furnizeaza cea mai mare parte a vitaminei D din dieta.
Cea mai buna modalitate de a obtine suficienta vitamina D in fiecare zi este sa consumati o varietate de alimente sanatoase din toate grupele de alimente. Cele mai importante surse de vitamina D sunt:
Este important sa verificati etichetele produsului, deoarece cantitatea de vitamina D adaugata variaza atunci cand este adaugata artificial in produsele cum ar fi sucul de portocale, iaurtul si margarina.
Unele persoane pot avea nevoie de suplimente de vitamina D, cum ar fi persoanele in varsta, sugarii alaptati, persoanele cu piele foarte inchisa, persoanele cu anumite boli ca boli hepatice, fibroza chistica, boala celiaca, boala Crohn etc.
Desi organismul poate sa produca in mod natural vitamina D, exista multe motive pentru care poate aparea un deficit de vitamina D. De exemplu, culoarea pielii mai inchisa si utilizarea de protectie solara reduc capacitatea organismului de a absorbi razele ultraviolete B (UVB) de la soare necesare pentru a produce vitamina D. Persoanele care traiesc in latitudini nordice sau in zone cu poluare ridicata, care nu sunt expuse ziua la lumina si stau acasa pe parcursul zilei pot avea uneori nevoie de suplimente de vitamina D si cresterea consumului de alimente bogate in vitamina D.
Sugarii care sunt exclusiv alaptati au nevoie de un supliment de vitamina D, mai ales daca sunt cu pielea inchisa la culoare sau au o expunere minima la soare. Academia Americana de Pediatrie recomanda tuturor sugarilor alaptati sa primeasca 400 UI pe zi de supliment oral cu vitamina D.
Persoanele cu deficiente usoare pana la moderate (niveluri intre 15-20ng / ml) nu vor avea probabil simptome. Persoanele cu deficiente severe (niveluri <10ng / ml) pot dezvolta osteomalacie (inmuierea oaselor). Persoanele cu niveluri serice de vitamina D mai mici de 20 ng/ mL sunt expuse riscului de deficit de vitamina D. Nivelurile serice sub 12 ng / ml indica o deficienta a vitaminei D.
Deficitul de vitamina D apare atunci cand o persoana nu consuma suficienta vitamina D sau cand organismul nu poate absorbi si metaboliza vitamina.
Alti factori care influenteaza daca o persoana este sau nu in pericol de deficit de vitaminaD sunt:
Deficitul de vitamina D nu are intotdeauna simptome evidente, dar fara tratament pot exista efecte semnificative asupra sanatatii. Acestea pot include dureri osoase si musculare si reducerea considerabila a rezistentei oaselor – cum ar fi rahitismul (la copii) si osteomalacia (la adulti), dar si osteoporoza.
Deficitul de vitamina D prelungit si sever poate determina valori anormale de calciu si fosfor, care pot provoca hiperparatiroidism si osteomalacie. Alte probleme date de deficitul de vitamina D sunt:
Un test de vitamina D este un test simplu de sange care masoara o forma de vitamina D din sange numita 25-hidroxivitamina D (25-OHD), mai exact analiza dozare vitamina D. Acest test este efectuat, de obicei, numai la persoanele cu risc de osteoporoza si are nevoie de o evaluare si recomandare din partea unui medic.
Un test simplu de sange este suficient pentru a afla daca aveti cantitati suficiente de vitamina D. 25-hidroxivitamina D, cunoscuta sub numele de calcidiol este forma sub care este stocata vitamina D in organism. Un nivel scazut de 25-hidroxivitamina D indica faptul ca nu aveti suficienta vitamina D din expunerea la soare sau din dieta. De asemenea, poate indica o lipsa de absorbtie a vitaminei D prin intestine sau ca ficatul nu produce suficienta vitamina D. Un nivel ridicat de 25-hidroxivitamina D reflecta, de obicei, suplimente in exces.
Persoanele cu niveluri de vitamina D de 10-20ng / mL nu au nevoie, in mod normal, de o evaluare suplimentara si pot fi suplimentate cu vitamina D3. Pentru deficientele usoare se poate recomanda doar schimbarea stilului alimentar si cresterea consumului de vitamina D. Daca in schimb vorbim de o deficienta severa de vitamina D, medicul poate recomanda suplimente de vitamina D.
Exista trei strategii pentru cresterea nivelului de vitamina D:
Un medic poate prescrie si un supliment sau multivitamine. Pentru majoritatea adultilor, doza dietetica recomandata (RDA) este de 600 UI. Pentru adultii cu varsta peste 70 de ani, doza este de 800 UI. Pentru copiii sub 12 luni, doza este de 400 UI. Vitamina D vine in doua forme: vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol). Studiile au aratat ca aceste doua forme sunt la fel de eficiente pentru sanatatea oaselor. Desi dozele mai mari sunt adesea folosite fara probleme, prea multa vitamina D se poate acumula in organism daca este folosita incorect.
Pestele gras, cum ar fi tonul, somonul si macroul, precum si uleiurile din ficat de peste, sunt surse naturale excelente. Carnea de vita, branzeturile tari si galbenusurile de ou contin cantitati mici de vitamina D.
Expunerea la soare, de doua pana la trei ori pe saptamana, pe fata, brate, picioare sau pe spate, poate fi suficienta pentru a absorbi o cantitate adecvata de vitamina D. Riscurile expunerii la soare ar putea fi mai mari decat riscurile de deficienta a vitaminei D pentru persoanele cu risc mare de arsuri solare, cu istoric personal sau familial de cancer de piele sau cu piele foarte deschisa la culoare. Academia Americana de Dermatologie recomanda ca atunci cand va expuneti la soare, sa folositi o protectie solara cu un SPF de cel putin 30.
O combinatie de metode este folosita adesea pentru a trata deficienta.
Majoritatea persoanelor nu au nevoie de suplimente de vitamina D. Exista efecte secundare daca o persoana consuma prea multa vitamina D. Suplimentele cu vitamina D sunt disponibile ca tablete si sub alte forme diferite, incluzand capsule, tablete dizolvabile, tablete masticabile, pulbere, lichide sau chiar vitamina D injectabila.
Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda ca sugarii alaptati exclusiv la san sau partial sa primeasca suplimente de 400 UI / zi de vitamina D la scurt timp dupa nastere si sa continue sa primeasca aceste suplimente pana cand sunt intarcati. In plus, sa consume ≥1000 ml / zi de lapte praf fortificat cu vitamina D. Se recomanda, de asemenea, ca acei copii si adolescenti mai mari care nu beneficiaza de 400 UI / zi din lapte fortificat cu vitamina D si alimente sa ia zilnic un supliment de vitamina D de 400 UI.
Exista doua tipuri de vitamina D: Ergocalciferol (vitamina D2) si Colecalciferol (vitamina D3). Pentru tratamentul zilnic, atat D2, cat si D3 sunt la fel de eficiente. Vitamina D2 este un produs vegetal, iar vitamina D3 este obtinuta din peste sau mamifere. Cele doua forme au fost in mod traditional considerate echivalente pe baza capacitatii lor de a vindeca rahitismul si, intr-adevar, cele mai multe etape implicate in metabolismul si actiunile vitaminei D2 si a vitaminei D3 sunt identice.
Deficitul de vitamina D aduce nu numai consecinte grave pentru oase, ci poate duce la o serie de alte probleme de sanatate. Lipsa vitamina D la copii creste in special riscul de rahitism si afectare grava a oaselor.
Copiii cu cel mai mare risc de deficit de vitamina D sunt cei cu piele foarte inchisa, cei care sunt expusi foarte rar la soare, cei nascuti prematur, cei cu afectiuni ce ingreuneaza modul in care organismul absoarbe si asimileaza vitamina D, cum ar fi boala hepatica, afectiunile renale, problemele de absorbtie a alimentelor (de exemplu, fibroza chistica, boala celiaca, boala inflamatorie intestinala) si unele medicamente (cum ar fi unele medicamente antiepileptice).
Nivelul de vitamina D ale unui copil creste in timpul dezvoltarii in uter si se reduce usor dupa nastere pana cand copilul incepe sa primeasca vitamina D. Copiii care sunt alaptati exclusiv la san nu primesc prea multa vitamina D din laptele matern, deoarece laptele matern nu are un continut mare de vitamina D. Formula pentru sugari are niveluri mai ridicate de vitamina D, astfel incat bebelusii hraniti cu formula nu au de obicei nevoie de un supliment.
Copiii care sunt expusi riscului de scadere a vitaminei D ar trebui sa efectueze un test de sange dupa trei luni dupa ce au inceput sa ia suplimente, pentru a se verifica nivelul vitaminei D.
Vitamina D are potentialul de a influenta multi factori in ceea ce priveste fatul in curs de dezvoltare. Exista putine informatii despre consumul de vitamina D in timpul sarcinii si alaptarii. Unele date sugereaza ca cerinta de vitamina D la femeile gravide poate fi de pana la 6000 UI/ zi si regimul ideal de vitamina D pentru prevenirea si tratarea insuficientei vitaminei D in uter este necunoscut.
Se recomanda in prezent ca toate femeile – fie ca sunt gravide sau alapteaza – sa primeasca 600 de unitati internationale (UI) de vitamina D sau 15 micrograme zilnic.
Rolul vitaminei D in timpul sarcinii nu a fost inca descris pe deplin, dar nivelurile mai scazute ale vitaminei D au fost asociate cu rate crescute de nastere prin cezariana, vaginita bacteriana, preeclampsie, precum si cu metabolismul glucozei mai putin eficient.
Unele studii au aratat ca incidenta si rata mortalitatii pentru anumite tipuri de cancer au fost mai scazute in randul persoanelor care traiesc in latitudini sudice, unde expunerea la lumina soarelui este relativ ridicata, comparativ cu cei care traiesc la latitudini nordice. Deoarece expunerea la lumina soarelui duce la producerea de vitamina D, s-a emis ipoteza ca variatia nivelurilor de vitamina D ar putea explica aceasta asociere.
Unele studii au aratat ca vitamina D are mai multe functii care ar putea incetini sau impiedica dezvoltarea cancerului, incluzand favorizarea diferentierii celulare, scaderea cresterii celulelor canceroase, stimularea mortii celulare (apoptoza) si reducerea formarii de vase de sange in tumora (angiogeneza).
Desi unele dintre aceste studii confera informatii despre incidenta cancerului si mortalitate, rezultatele trebuie confirmate prin alte cercetari suplimentare.
Obezitatea este o problema majora de sanatate la nivel mondial, in special in tarile dezvoltate. Deficitul de vitamina D a fost implicat intr-o mare varietate de afectiuni. Desi pana in prezent rolul suplimentarii cu vitamina D in prevenirea obezitatii ramane incert, unele date sugereaza ca vitamina D poate juca un rol in reducerea greutatii excesive, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens. In general, se considera ca persoanele cu obezitate au mai putina vitamina D in sange si au nevoie de o doza mai mare de vitamina pentru a ajunge la nivelul optim.
Referinte:
(1) Recognition and Management of Vitamin D Deficiency, link: https://www.aafp.org/afp/2009/1015/p841.html
(2) 8 signs and Symptoms of Vitamin D Deficiency, link: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-deficiency-symptoms
(3) Vitamin D, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
(4) What are the health benefits of vitamin D?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618.php
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…
View Comments
Buna ziua,
am deficit de vitamina d de aproximativ 3 ani, atunci fiind 12.52 iar timp de 3 ani am luat vitamina d incepand cu o mie si ajungand la doza de 8 mii pe zi.
In acesti 3 ani a crescut la 20.9. Din pacate nu asimiliz vitamina d.
Am rugamintea va rog, daca ma puteti ajuta , ce anume ar trebui sa fac sa verific de ce nu asimilez d 3.
Va multumesc!