Boala Crohn la copii – cauze, tratament

boala Crohn la copii

banner-peg-perego-miababy

Iata care sunt semnele si simptomele ca cel mic poate avea boala Crohn – cum se manifesta, cauzele posibile, metode de diagnostic si cum este gestionata aceasta problema.

CUPRINS:

1. Ce este boala Crohn?
2. Simptomele bolii Crohn la copii
3. Cauze
4. Cum este diagnosticata boala Crohn la copii?
5. Tratament

Ce este boala Crohn?

Boala Crohn este o boala cronica la nivelul tractului gastrointestinal ce provoaca inflamatie. Este una dintre bolile inflamatorii intestinale. Exista cinci tipuri de boala Crohn. Tipul se bazeaza pe locul unde apare inflamatia de-a lungul tractului digestiv, inclusiv:

banner-peg-perego-miababy

  • ileocolita – afecteaza intestinul subtire si intestinul gros;
  • ileita – afecteaza doar ileonul, care este capatul intestinului subtire;
  • boala gastroduodenala – afecteaza stomacul si duodenul (prima portiune a intestinului subtire);
  • jejunoileita – afecteaza jejunul, partea superioara a intestinului subtire;
  • colita Crohn –  afecteaza colonul;
  • boala perianala.

Bolile inflamatorii intestinale NU sunt acelasi lucru cu sindromul de colon iritabil. Persoanele cu sindrom de intestin iritabil nu sufera de inflamatie in intestin si nu este prezenta afectarea mucoasei intestinale.

Simptomele bolii Crohn la copii

Simptomele depind de zona tractului digestiv care este afectata. Cele mai frecvente simptome pe care le pot experimenta copiii diagnosticati cu boala Crohn sunt:

  • diaree, inclusiv episoade de diaree apoasa;
  • oboseala;
  • dureri abdominale;
  • scaderea poftei de mancare;
  • nevoia urgenta de a defeca;
  • pierdere in greutate;
  • greata si varsaturi;
  • sange in scaun.

simptomele bolii crohn

Daca inflamatia este in intestinul subtire, poate ingreuna digerarea si absorbtia nutrientilor din alimente. Acesta este motivul pentru care boala Crohn poate afecta cresterea si dezvoltarea copiilor. In unele cazuri, pierderea poftei de mancare are ca rezultat un aport caloric redus si o crestere lenta in greutate in timpul copilariei sau adolescentei. In cazurile severe de malnutritie, pot aparea probleme mai severe de crestere si pubertatea poate fi intarziata.

Cand sangerarea este prezenta in scaun, copiii pot dezvolta anemie. Anemia apare atunci cand nu exista suficiente globule rosii sanatoase in organism pentru a transporta oxigen. Poate rezulta din sangerare cronica, lenta.

cursuri puericultura

Multe dintre aceste simptome pot fi date de o varietate de probleme medicale. Este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

Cauze

Cauza exacta a bolii Crohn este necunoscuta. Se suspecteaza, insa, ca exista o componenta genetica. Poate fi ereditara si exista o serie de mutatii genetice asociate bolii. Copiii cu boala Crohn au mai multe riscuri de a avea mutatii ale genelor NOD2 si CARD15. Cercetarile preliminare sugereaza ca aceste gene pot provoca aparitia bolii la o varsta mai frageda. Este probabil sa existe o combinatie de factori – factori genetici, factori ce tin de sistemul imunitar si factori de mediu care declanseaza inflamatia in tractul gastrointestinal. Alimentatia deficitara si stresul pot agrava simptomele, dar cel mai probabil nu cauzeaza afectiunea.

miababy magazin

Boala ar putea fi cauzata si de un virus sau de unele bacterii care ataca sistemul imunitar. Sistemul imunitar poate avea o reactie inflamatorie anormala in peretele intestinal care nu se opreste. Boala pare sa afecteze in mod egal baietii si fetele, desi exista unele date care sugereaza ca baietii pot avea un risc mai mare de a dezvolta boala Crohn.

cauzele bolii crohn

Cum este diagnosticata boala Crohn la copii?

Nu exista un test specific pentru boala Crohn sau orice alt tip de boala inflamatorie intestinala. In cele mai multe cazuri, un diagnostic al bolii Crohn va implica mai multe investigatii si analize. Medicul va efectua un examen fizic si va analiza istoricul medical si simptomele copilului. Se vor face si analize de sange (hemoleucograma completa, de exemplu), analize de scaun, o endoscopie, colonoscopie, biopsii etc. Aceste teste ajuta la identificarea anomaliile si problemelor medicale, inclusiv anemie sau niveluri scazute de proteine in sange, identificarea zonelor din tractul digestiv cu inflamatie activa si daca exista o infectie care contribuie la simptome.

Deoarece boala Crohn si colita ulcerativa provoaca simptome similare, diferentierea lor poate fi dificila.

Tratament

Cum este tratata boala Crohn la copii? Nu exista un remediu cunoscut pentru boala Crohn. Insa, exista modalitati de a tine boala sub control. Astfel, tratamentul este complex si diferit pentru fiecare pacient in parte. Dar, obiectivele sunt aceleasi: ameliorarea simptomelor, prevenirea crizelor, sustinerea cresterii si dezvoltarii si vindecarea mucoasei.

alimentatia in boala crohn

Alimentatia copiilor cu boala Crohn

Alimentatia joaca un rol important in tratamentul bolii Crohn. Este esential ca cei mici sa aiba o alimentatie buna deoarece ajuta organismul sa se vindece. Pierderea in greutate este un simptom comun al bolii Crohn, iar cresterea in greutate este un obiectiv al tratamentului. Nu exista o dieta specifica pentru boala Crohn, dar exista alimente care ar trebui evitate. Este importanta monitorizarea aportului de alimente si trebuie sa se evite alimentele care provoaca disconfort gastric sau alte simptome. Unele alimente care pot declansa simptomele bolii Crohn includ lactate, alimentele picante si alimentele bogate in fibre, cum ar fi nucile.

Alte recomandari alimentare pot include:

  • consumul de mese mai mici si mai dese;
  • consumul crescut de lichide;
  • evitarea cofeinei – vezi aici mai multe despre cofeina la copii;
  • reducerea aportului de lactate, carbohidrati si alimente cu un continut mare de grasimi.

Medicamente

Medicamentele pot ajuta la ameliorarea crampelor, a diareei si a altor simptome de inflamatie. Unii copii ar putea avea nevoie si de medicamente cu steroizi sau antibiotice. Medicul poate recomanda:

  • medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamatia;
  • agenti imunosupresori pentru a impiedica sistemul imunitar sa provoace mai multe inflamatii;
  • agenti ce blocheaza proteinele care provoaca inflamatie;
  • terapie nutritionala pentru a-i oferi intestinului posibilitatea de a se vindeca.

Suplimente

Copiii cu boala Crohn pot avea probleme cu digerarea alimentelor si sa obtina nutrientii de care au nevoie. Acest lucru cauzeaza deficiente de vitamine in multe cazuri. Daca cel mic are o deficienta de vitamine, medicul ii poate recomanda unele suplimente alimentare, in functie de caz.

Interventii chirurgicale – cand sunt necesare?

Chiar si cu medicamente si dieta adecvate, unii copii necesita interventii chirurgicale. Interventia chirurgicala este folosita pentru a ameliora simptomele severe, in curs de desfasurare si pentru a ajuta copiii sa se dezvolte sanatos si sa ia in greutate atunci cand managementul medical nu mai este eficient de la sine. Interventia chirurgicala este, de asemenea, luata in considerare pentru pacientii care au dezvoltat complicatii din cauza bolii Crohn, cum ar fi obstructii, fistule, abcese etc.

gestionarea bolii Crohn la copii

Alte recomandari pentru gestionarea bolii

  • Minimizati expunerea copilului la fum de tigara.
  • Asigurati-va ca cel mic evita alimentele care ii agraveaza simptomele.
  • Cel mic trebuie sa aiba o dieta bine echilibrata si sanatoasa si sa fie limitate alimentele procesate, dulciurile, alimentele tip fast-food etc. Poate fi util sa solicitati sprijinul unui dietetician pentru a crea un plan alimentar pentru boala Crohn a copilului.
  • Asigurati-va ca cel mic isi ia medicamentele conform prescriptiei.
  • Mergeti la controale medicale periodic pentru a vedea cum a evoluat boala.

Boala Crohn este cronica si nu exista niciun remediu. Cu toate acestea, cu tratamentele de gestionare a simptomelor si a complicatiilor, copilul poate duce o viata normala si sanatoasa. Simptomele pot sa vina si sa treaca – in anumite perioade copilul se poate simti foarte bine, insa uneori pot aparea crize sau perioade cu mai multe simptome. Fiecare copil cu boala Crohn are nevoie de un plan de tratament diferit. Asta pentru ca tratamentul depinde de locul in care se afla inflamatia in intestinul copilului, cat de grava este, cati ani are copilul si daca are alte afectiuni medicale.

Referinte:
(1) https://www.aboutkidshealth.ca/article?contentid=923&language=english
(2) https://kidshealth.org/en/parents/crohns-disease.html
(3) https://www.chop.edu/conditions-diseases/crohns-disease
(4) https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/conditions-and-symptoms/conditions/crohns-disease/

Sursa foto: Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *